Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: 4 redki, ale jakiej płci?  (Przeczytany 2976 razy)
lwica79
Super aktywny

« : Maj 04, 2009, 20:19:41 »

Kupiłam dziś w sklepie akwarystycznym 4 krewecie. Są to chyba red cherry. Sprzedawczyni potrafiła mi niestety powiedzieć tylko ,że są czerwone...oraz, że nie ma samców i samiczek bo u krewetek to każda jak się kupi jedną to i tak urodzi zaraz z 50 kolejnych  Shocked . No ale co poradzić. W każdym razie ja sama wiem że samiczki posiadają siodełka, ale że do tej pory prawie nie miałam z tymi stworzonkami do czynienia więc rozpoznać w sklepie nie umiałam.
Kupiłam więc 4 licząc na szczęście, a po obejrzeniu w domku okazało się że jedna napewno jest samiczką bo nosi już jajeczka pod sobą. Druga jest jakaś podejrzanie czerwieńsza od reszty.

Wstawiam fotki i proszę Was o napisanie mi które są jakiej płci, oraz czy ta najbardziej czerwona to aby napewno red'ka?

1.   2.   3.   4.

marek121221
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Maj 04, 2009, 20:27:11 »

to są samiczki i w dodatku są 2 w ciąży papa

gg-733380
marcinl
Szczecin
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Maj 04, 2009, 20:30:28 »

tak te 4 to samiczki
i jw 2 w ciązy Smiley

moje 72l - http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=17736.0
Ulubione - Kiryski Pstre, Gurami Mozaikowe i krewetki Smiley
lwica79
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Maj 04, 2009, 20:31:52 »

Same samiczki!!?? No co za pech Undecided . To mam nadzieję, że z jajeczek doczekam się maluchów (a wśród nich jakiegoś samca Smiley ) .A która jeszcze krewecia jest ciężarna (poza tą na fotce nr.1 ) ?

marcinl
Szczecin
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Maj 04, 2009, 20:35:17 »

4
małe żółte jajeczka widać

moje 72l - http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=17736.0
Ulubione - Kiryski Pstre, Gurami Mozaikowe i krewetki Smiley
matka siedzi z tyłu
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Maj 04, 2009, 20:37:18 »

Same samiczki!!?? No co za pech Undecided . To mam nadzieję, że z jajeczek doczekam się maluchów (a wśród nich jakiegoś samca Smiley ) .
Ale nawet jeśli doczekasz małych samców, powinnaś dołożyć kilka sztuk z innego źródła, bo jeśli będą się wciąż rozmnażać w tym samym gronie, to się zdegenerują.

ʎɐqǝ uo pɹɐoqʎǝʞ ɐ ʎnq ı ǝɯıʇ ʇsɐן ǝɥʇ sı sıɥʇ
lwica79
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Maj 04, 2009, 20:40:46 »

Teraz jak to napisaliście to faktycznie po przyjrzeniu się coś tam widzę Smiley ..a pół dnia na żywo się przyglądałam i zupełnie tego nie widziałam. Fajowo Smiley . Dziękuję za odpowiedzi Smiley

Z krewetkami z innego źródła nie będzie tak łatwo...po raz pierwszy dziś w mojej miejscowości(w sklepach) spotkałam krewetki..ale może z kimś się uda zamienić ze sprzedawców w akwarystycznym..zobaczymy

matka siedzi z tyłu
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Maj 04, 2009, 21:18:11 »

No nie musi być tak natychmiast Smiley

lwica79
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Maj 04, 2009, 21:22:02 »

Chyba faktycznie mam czas Smiley . Bo z tego co czytałam to około 3 tygodnie trwa noszenie jajeczek przez samiczkę a później około 3 miesiące dojrzewanie płciowe kreweci tak?

koper112
Stały użytkownik

אַקוואַריסטיק איז מיין פערדל

« Odpowiedz #9 : Maj 05, 2009, 06:59:32 »

1-ka, widać jajeczka jak na dłoni

matka siedzi z tyłu
Super aktywny

« Odpowiedz #10 : Maj 05, 2009, 14:31:10 »

Chyba faktycznie mam czas Smiley . Bo z tego co czytałam to około 3 tygodnie trwa noszenie jajeczek przez samiczkę a później około 3 miesiące dojrzewanie płciowe kreweci tak?
To zależy od temperatury, w wyższej i jajeczka i młode krewetki dojrzewają szybciej. Ale za to żyją krócej, więc nie warto podgrzewać, żeby przyspieszyc dojrzewanie.

lwica79
Super aktywny

« Odpowiedz #11 : Maj 05, 2009, 23:59:03 »

Chyba namieszałam z kreweciami. Zdaje się, że na pierwszej i czwartej fotce to ta sama mamusia, bo dziś znowu się w redki wlepiałam jak głupia i tylko u jednej jajeczka widzę. Muszę je jeszcze raz uchwycić aparatem, tym razem każdą..to może jednak się okaże, że jakiś samiec jest. Przy przeprowadzce zrobię im dokładniejsze foto. W tej chwili są w kotniku a już szykuję im krewetkarium 20l  Smiley . Muszą być szczęśliwe Smiley

MSZT powiedz mi...bo teraz będę mogła ustawić temperaturę optymalną dla kreweci, nie sugerując się rybkami- ile stopni najbardziej im odowiada? W akwa ogólnym mam obecnie 26*.
« Ostatnia zmiana: Maj 06, 2009, 00:01:39 wysłane przez lwica79 » Zapisane

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: