Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Niebieska sól akwariowa  (Przeczytany 22468 razy)
Atria_C
Global Moderator
Bywalec

« : Maj 07, 2009, 13:35:12 »

Witajcie,.

Mam do Was pytanie odnośnie soli akwariowej - nie znalazłam podobnego na form a nie chcę odświeżać wątków sprzed kilku lat. Kupiam sól akwairiową - moim pseudomugilom strzępią się płetwy, jednak nie mają typowej dla martwicy "obwódki" - podobno pomaga w regeneracji płetw a poza tym tęczanki są przystosowane do słonawej wody.
Ale nie o tym - nie obejrzałam opakowania i okazało się że sól którą kupiłam to "niebieska sól akwariowa"(firmy dako-art).Zrobiłam roztwór i wyszedł w kolorze wścekle fioletowym(!)<jak takie smarowidło na ospę>. Wlałam trochę do akwarium,rozdzielił się na barwnik czerwony i niebieski.
Stąd pytanie: czy mogę wlać tę sól? Na opakowaniu nie ma podanego składu,podobno szczupieńczyki są wrażliwe na chemię.
Po co producent dodaje kolor do soli?Czy to ma jakieś dodatkowe znaczenie?
Domyślam się,że ta sól dość mocno zabarwi mi wodę - czy po jej zastosowaniu będę musiała robić duże podmiany?
Może po prostu wylać ten roztwór i kupić jutro zwykła, niekolorowaną sól?

Proszę o wyrozumiałość i dzieki za cierpliwość w czytaniu.

ps,sól jest dokładnie taka:
http://www.akwazoo.com.pl/akwariowa-niebieska-80ml-srodek-poprawy-jakosci-wody-akwarium-p-14014.html

Moje akwarium, zapraszam do konstruktywnej krytyki Wink http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23728.0
ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #1 : Maj 07, 2009, 13:44:08 »

Wywal to a jutro kup zwykłą sól kamienną jak do ogórków. Producent podaje w składzie tylko sól ale jak wiadomo sól nie jest niebieska wiec może być tam poprostu barwnik ale raczej mi się wydaje że jest tam błękit metylowy ( niektóre sole ''akwarystyczne sa właśnie z dodatkiem błękitu a po opisie wnioskuje że ta pewnie tez szczególnie jak czytam o zapobieganiu pierwotniakom i chorobom )

Atria_C
Global Moderator
Bywalec

« Odpowiedz #2 : Maj 07, 2009, 13:55:41 »

Dzięki ala. Dobrze,że wlałam tylko troszkę. Swoją drogą mogliby informować chociaż co za barwniki stosują.
Dzisiaj zrobię tylko kąpiel w bakopurze (nie powinna zaszkodzić) . Może dzisiaj znajdę w sklepie tą sól do ogórków,to byłoby z głowy

Moje akwarium, zapraszam do konstruktywnej krytyki Wink http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23728.0
eryk@
Stały użytkownik

« Odpowiedz #3 : Maj 07, 2009, 15:15:09 »

Ja tą sól stosuję i jest wszystko spokojnie.  Moim zdaniem niebieskim barwnikiem jest nadmangamian potasu, który barwi na niebiesko, a pozatym jest  dobrym odkażalnikiem.
Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!

« Odpowiedz #4 : Maj 07, 2009, 15:19:14 »

Moim zdaniem niebieskim barwnikiem jest nadmangamian potasu, który barwi na niebiesko, a pozatym jest  dobrym odkażalnikiem.
Też myślałem o nadmanganianie potasu, ale jeśli woda ma kolor mocno fioletowy, to już jest duże stężenie i mocne działanie odkażające. Poza tym, nie widziałem, żeby się rozdzielał na dwa kolory, coś musi być tam jeszcze w mieszance.
Atria_C
Global Moderator
Bywalec

« Odpowiedz #5 : Maj 07, 2009, 15:22:41 »

Fioletowy kolor ma roztwór  czyli 3 łyżki rozpuszczone w 3/4 szklanki wody...

Muchomorek
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Maj 07, 2009, 15:40:08 »

Jeśli roztwór, to może być nadmanganian. Po wlaniu do akwarium może być maksymalnie prawie niewidoczny kolor różowy, ale to też na dłuższą metę zabija bakterie.
Nadmanganian potasu stosowany jest do odkażania wody do picia w sytuacjach klęsk.
vasu
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #7 : Listopad 05, 2009, 10:46:42 »

Witam.

Zastosowałem tą sól w moich zbiornikach. Jak podano na opakowaniu woda stała się krystalicznie czysta następnego dnia, po wlaniu tropikalnie niebieska :]
Wsypałem dawkę leczniczą, czyli całe opakowanie na 100l.

Jedna stara molinezja (a mam ich 40 w 112l większość małe, chce ktoś przyjąć ? :] ) cały czas kołysze się na boki, baktopur jej pomógł na tak na dzień dwa. Po jakimś czasie zaczynały mi się kołysać inne molinezje, przeszło mi przez myśl, że to od przerybienia, albo 'zarażają' się od tej starej, ale to tylko poszczególne osobniki. Jednemu z nich robi się taki jakby delikatny biały nalot na łuskach.

Po dolaniu tego roztworu i zabarwieniu wody na niebiesko rybki zaczęły się 'drapać' przypuszczam, że rozpoczął się proces gojenia, który był uwzględniony na opakowaniu.

w 40l, gdzie pływa cały mój narybek molinezji i te, które nie są w całości czarne (miałem wcześniej kilka 'kundli'), licząc pogubiłem się przy 80, oczywiście jak spały, również zastosowałem dawkę lecznicza, bo odziwo te średnie zaczynały się kołysać, tu znowu przyszło na myśl, że jest ich za dużo. No i rano patrze, wszystkie jakieś takie zadowolone, żadna sie nie kiwa.

Przed zastosowaniem tego wynalazku wyjąłem wkłady z filtrów, żeby nie zabiło tych potrzebnych bakterii i zwracam się do was z pytaniem, kiedy mogę je z powrotem wsadzic do filtrów, żeby środowisko z wkładów nie musiało rozwijać się na nowo.

112 l.
Black Molly x25; Glonojad x2; Kiryski (spiżowy, pstry, albinoski); Bojownik samica x3; Kardynałek albinoski x5; Neon inesa x9
Kryptokoryna (krótka,długa); Żabienica; Moczarka; Rogatek; Anubias; Minima (orzech); Limnophilia; Paprotnica; Bacopa; Hydrokotyle;

45 l.
40x molinezja - chętni?
asagoth
Coldwater
Super aktywny

Rock 'n' roll baby

« Odpowiedz #8 : Listopad 05, 2009, 12:19:53 »

A powiedz gdzie i ile godzin te wkłady były ??

mario27-28
Super aktywny

« Odpowiedz #9 : Listopad 05, 2009, 12:48:43 »

Sól nie zabija flory na gąbkach,co innego bactopur sery Grin

asagoth
Coldwater
Super aktywny

Rock 'n' roll baby

« Odpowiedz #10 : Listopad 05, 2009, 15:35:57 »

kłóciłbym się z tobą... zabija je również brak przepływu wody;)

mario27-28
Super aktywny

« Odpowiedz #11 : Listopad 05, 2009, 15:56:49 »

Ale ja z tobą się nie spieram.Oczywiście że bakterie na wkładach zginą,potrzebuja tlenu.Mało tego to włozenie takiej gąbki potruje ryby(martwe bakterie zatrują wodę).
Napiasłem że SÓL nie zabije flory na wkładach.

Sól nie zabija flory na gąbkach,co innego bactopur sery Grin

vasu
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #12 : Listopad 06, 2009, 16:07:57 »

asagoth nie rozumiem pytania.

wkłady z filtra, ceramika, wegiel aktywny i jeszcze takie kamienie.. nie pamietam jak sie nazywaly.

ale z tego co piszecie, to tak czy siak te bakterie zgina, chyba ze je wloze do innego filtra. czyli co teraz zrobic, skoro trzymam je od dwoch dni w wiaderku z wodą, martwe bakterie zatruja tą wodę?

112 l.
Black Molly x25; Glonojad x2; Kiryski (spiżowy, pstry, albinoski); Bojownik samica x3; Kardynałek albinoski x5; Neon inesa x9
Kryptokoryna (krótka,długa); Żabienica; Moczarka; Rogatek; Anubias; Minima (orzech); Limnophilia; Paprotnica; Bacopa; Hydrokotyle;

45 l.
40x molinezja - chętni?
Muchomorek
Super aktywny

« Odpowiedz #13 : Listopad 06, 2009, 17:38:24 »

Bakterii wcale nie jest tak dużo, żeby musiały martwe zatruć wodę. W miejskiej oczyszczalni ścieków jest dużo, ale w akwarium już nie. Poza tym wcale od razu nie giną, tylko zmieniają postać na przetrwalnikową i się "rozpakują" w akwarium, jak będą miały znowu dobre warunki, będzie ich mniej, ale będą.
vasu
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #14 : Listopad 07, 2009, 13:56:51 »

I z czasem się rozmnożą Smiley

Dobra ładuje je z powrotem.

112 l.

45 l.
40x molinezja - chętni?
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: