sag0209
Nowy
|
|
« : Maj 08, 2009, 08:25:29 » |
|
Witam mam akwarium 60l i jestem nowicjuszem w tym hobby a wiec chciałbym żeby ktoś mi poradził jakie rybki mógłbym sobie dokupić i jakie preparaty stosować chodzi mi o witaminy itd. aktualnie posiadam 2x welony , 5x neon , 3x molinezja ,1x zbrojnik tygrysi ,1x zbrojnik złoty (albinos),2x danio ,2x brzanka rekinia, w sumie 16 rybek Chciałbym się dowiedzieć ile mogę jeszcze ich dokupić i jakie byście mi polecili na początek . Za wszelka pomoc z góry dziękuję P.s Jakby ktoś mógłby mi polecić jakąś lekturę to tez byłbym rad mam jeszcze mały problem odnośnie roślin jakie używać preparaty żeby na nich nie robiły się inne glony bo ostatnio zrobił się na nich niebieskawy nalot w zoologicznym mi powiedzieli ze to od nadmiaru odchodów ale to niemożliwe bo regularnie odmulam i wymieniam wodę
|
|
« Ostatnia zmiana: Maj 08, 2009, 08:33:49 wysłane przez sag0209 »
|
|
Akwarium 60 l >>> 126 l w drodze stan : 3x Molinezja 5x neon 1x zbrojnik tygrysi 1x zbrojnik złoty (albinos) 2x Brzanka rekinia 2x welon 2x Danio Jestem nowicjuszem ale daje rade
|
|
|
andrzej72
|
|
« Odpowiedz #1 : Maj 08, 2009, 09:33:45 » |
|
Obsada fatalna jak na 60 litrów. Z tego co wymieniłeś czyli: 2x welony , 5x neon , 3x molinezja ,1x zbrojnik tygrysi ,1x zbrojnik złoty (albinos),2x danio ,2x brzanka rekinia, w sumie 16 rybek
Nadają się tylko neony i ewentualnie danio. Pozostałem wymagają dużo większego akwarium. Tak więc ryby należy oddać do sklepu. O dokupowaniu czegokolwiek nawet mowy nie ma. CO do roślin - żeby cokolwiek powiedzieć trzeba by najpierw dokładnie opisać problem, zbadać parametry wody i dodatkowo dodać jakieś zdjęcia roślin, które pozwolą na w miarę dokładną analizę problemu. Bez tego na podstawie opisu można jedynie zgadywać.
|
|
|
|
|
|
|
Macieksoko
Turysta
Stały użytkownik
www.turysci-ropczyce.go.pl
|
|
« Odpowiedz #2 : Maj 08, 2009, 09:36:40 » |
|
- welon jest rybą zimnolubną, dwa welony na 60 litrów to za dużo! - zbrojnik tygrysi , zbrojnik złoty, brzanka rekinia NIE NADAJĄ SIĘ DO TWOJEGO AKWARIUM, jest za małe - masz przerybienie!
|
|
|
|
|
|
|
sag0209
Nowy
|
|
« Odpowiedz #3 : Maj 08, 2009, 09:47:17 » |
|
no ok ale ja proszę o doradzenie a nie o krytykę A wracając do przerybienia w zoologicznym i dwóch moich kolegów którzy maja akwaria ok 2 lat jeden 112 l a drugi trochę większe nie chwalił mi się powiedzieli ze mogę jeszcze kilka dokupić niech ktoś się wypowie kto chce pomóc anie krytykować Najlepiej osoby chcące mi pomóc niech napiszą na kokosek62@wp.pl
|
|
« Ostatnia zmiana: Maj 08, 2009, 09:51:41 wysłane przez sag0209 »
|
|
Akwarium 60 l >>> 126 l w drodze stan : 3x Molinezja 5x neon 1x zbrojnik tygrysi 1x zbrojnik złoty (albinos) 2x Brzanka rekinia 2x welon 2x Danio Jestem nowicjuszem ale daje rade
|
|
|
Macieksoko
Turysta
Stały użytkownik
www.turysci-ropczyce.go.pl
|
|
« Odpowiedz #4 : Maj 08, 2009, 10:31:35 » |
|
Jak ci kolega tak powiedział to dokup a nie pytaj na forum jak wiesz lepiej. Nie możesz nic dokupić, powinnieneś oddać większość rybek. W zoologicznym sprzedają ryby - rzadziej doradzają. Poczytaj o wymaganiach ryb a potem kupuj. One się poprostu MĘCZĄ!
|
|
|
|
|
|
|
andrzej72
|
|
« Odpowiedz #5 : Maj 08, 2009, 11:06:17 » |
|
no ok ale ja proszę o doradzenie a nie o krytykę
Przecież doradziłem Nadają się tylko neony i ewentualnie danio. Pozostałem wymagają dużo większego akwarium. Tak więc ryby należy oddać do sklepu. O dokupowaniu czegokolwiek nawet mowy nie ma.
A skoro słuchasz takich rad: w zoologicznym i dwóch moich kolegów którzy maja akwaria ok 2 lat jeden 112 l a drugi trochę większe nie chwalił mi się powiedzieli ze mogę jeszcze kilka dokupić
to nic dobrego z tego nie będzie. A wiedza Twoich kolegów i sprzedawcy w zoologu pozostawia wiele do życzenia.
|
|
|
|
|
|
|
Nerw
Zainteresowany
"NIE MA SPRAWIEDLIWOŚCI, JESTEM TYLKO JA"
|
|
« Odpowiedz #6 : Maj 08, 2009, 11:55:39 » |
|
Chętnie Ci doradzę. Oddaj wszystkie rybki poza neonami, dokup sobie jeszcze z 5 neonów, 6 kirysków albo otosków, zamiast neonów mogą być też te danio albo gupiki - są bardzo energiczne, dekoracyjne i dobre dla początkujących, a jeśli nie chcesz mieć "plagi" - kup same samce, różnokolorowe. Wtedy będziesz miał fajną obsadę, glon się robił nie będzie, rybkom też będzie dobrze
|
|
|
|
|
|
|
Muchomorek
Super aktywny
...a cыновья уходят в бой!
|
|
« Odpowiedz #7 : Maj 08, 2009, 12:34:55 » |
|
Jeśli już musisz, to dokup jeszcze parę piranii, albo suma, i problem się rozwiąże sam.
|
|
|
|
|
|
|
PataP
Nowy
|
|
« Odpowiedz #8 : Maj 08, 2009, 13:00:41 » |
|
Na tym forum to są tacy specjaliści jak ja jestem święty. Ja mam 20 rybek w akwarium 54l i dobrze sie czują i molinezja za niedługo urodzi.
|
|
|
|
|
|
|
andrzej72
|
|
« Odpowiedz #9 : Maj 08, 2009, 13:07:28 » |
|
Na tym forum to są tacy specjaliści jak ja jestem święty. Ja mam 20 rybek w akwarium 54l i dobrze sie czują i molinezja za niedługo urodzi. Sprawdź testami parametry wody - zobaczysz co się dzieje kiedy masz przerybione akwarium to raz. Dwa to to że ryb dorastających do sporych rozmiarów nie trzyma się w małych akwariach choćby ze względu na ryzyko skarłowacenia. Ponadto ryba ma swoje jakieś minimalne wymagania co do litrażu i trzymanie dwóch welonów i stada molinezji w 50 litrach ociera się o sadyzm. Twoja wypowiedź świadczy o wybitnie płytkim podejściu do akwarystyki, nastawiony jesteś jedynie na to, żebyś miał co w baniaku oglądać natomiast wogóle nie liczysz się z tym jak się ma ryba. Dla Ciebie jeśli duża ryba pływa w za małym dla niej akwarium to wszystko jest w porządku i ryba ma się świetnie. Nawet nie wiesz jak bardzo się mylisz.
|
|
|
|
|
|
|
Nerw
Zainteresowany
"NIE MA SPRAWIEDLIWOŚCI, JESTEM TYLKO JA"
|
|
« Odpowiedz #10 : Maj 08, 2009, 13:11:36 » |
|
Powiedziały Ci, że się dobrze czują? Ciekawe... mi moje tego nie mówiły. Zmartwię Cię - ryby nie potrafią mówić, telepatami też nie są, więc to może jakieś inne głosy... A molinezje się mnożą jak głupie w każdych warunkach, więc to żaden wskaźnik jakości. Rzeczywiście, Ty nie jesteś święty, a na tym forum nie ma wielu specjalistów - co widać po ludziach, którzy męczą zwierzęta i uważają, że jest ok i że wszystkie rozumy pozjadali, bo przecież ryby jakoś żyją. Autorze wątku, zdajesz sobie sprawę, że jeśli Twój zbrojnik by miał warunki do wzrostu, to byłby prawie takiej samej długości jak Twoje akwarium? A już na pewno by się nie przekręcił w drugą stronę?
|
|
|
|
|
|
|
shogun4
|
|
« Odpowiedz #11 : Maj 08, 2009, 13:19:20 » |
|
Nie ma się co napinać, wyjście jest proste: niech sobie kupi 3x większe akwarium
|
|
|
|
|
|
|
PataP
Nowy
|
|
« Odpowiedz #12 : Maj 08, 2009, 13:26:06 » |
|
trzymanie dwóch welonów i stada molinezji w 50 litrach ociera się o sadyzm a czy ja powiedziałem że mam 2 welony. Wiem że welony rosną do dość dużych rozmiarów i moje akwa. jest za małe. Mam 20 rybek ale w większości to małe rybki np. neony czarne, gupiki, kiryski, danio
|
|
|
|
|
|
|
andrzej72
|
|
« Odpowiedz #13 : Maj 08, 2009, 13:31:48 » |
|
a czy ja powiedziałem że mam 2 welony.
A czy ja napisałem że Ty masz dwa welony? Cała moja wypowiedź to odpowiedź ta Twoje zdanie: Na tym forum to są tacy specjaliści jak ja jestem święty. Poza tym: Mam 20 rybek ale w większości to małe rybki np. neony czarne, gupiki, kiryski, danio
niczego nie zmienia. Poza tym w jakich ilościach masz te ryby? Tego nie napisałeś. A pewnie byłoby do czego się przyczepić. Poza tym co oznacza "małe"? Czy określenie "małe" oznacza wg Ciebie mniej wymagające?
|
|
|
|
|
|
|
PataP
Nowy
|
|
« Odpowiedz #14 : Maj 08, 2009, 13:37:03 » |
|
oznacza młode. mam 6 neonów 5 danio(jeden chyba w ciąży) 2 kiryski 2 molinezje 2 mieczyki młode samice 2 gupiki 1prętnik karłowaty i 2 ślimaki(ampularie)
|
|
|
|
|
|
|
|