Witam serdeczni wszystkich, zwracam się do was z kilkoma pytaniami, otóż rybkami się interesuję od dawna, lecz w tedy byłem młody ( dużo obowiązków brak funduszy itp), teraz trochę się pozmieniało mam fundusze i chciałem wrócić do tego pięknego hooby jakim jest akwarystyka i tutaj mam kilka problemów pytań.
No więc zacznę może od tego jak to widzę, otóż akwarium chcę głównie jako funkcję "dekoracyjną" a nie hodowlaną nie chcę masowej produkcji rybek, gdyż nie mam miejsca na osobne akwa do rozmnażania itp. Zależy mi głównie na wrażeniu po spojrzeniu na akwarium, główny plan jest taki że będzie on mocno "zarośnięte" (duża ilość roślinek) i rybki jakieś fajne ( nie przeciętne sprzedawane w każdym podrzędnym sklepie akwarystycznym)
No więc zacznę może od początku
Akwarium112L z szafką ( to nie podlega zmianie jakiejkolwiek z 2 względów, 1:nie chce mniejszego 2: na większe nie mam miejsca
. Myślę nad czymś
takimFiltrZależy mi na czymś mało widocznym w akwarium (chcę jak najmniej w środku techniki: filtryi,grzałki, itp..) dlatego myślę że najlepsze rozwiązanie to filtr zewnętrzny
takiOgrzewanie akwarium, i kontrola temperaturyNo i tutaj już powiedzmy że jest mój pierwszy problem, gdyż wiem tylko że muszę mieć grzałkę z termostatem, myślę nad czymś
takim, ale nie jestem pewien czy to dobre rozwiązanie? spodobało mi się tylko dla tego że zajmuje mało miejsca a spełnia wszystkie funkcje
Podłoże W tym temacie akurat jestem kompletnie zielony nie znam się na tym, tak jak pisałem wyżej w akwa chcę bardzo dużo roślinek, więc podłoże musi być jakieś z nawozem czy coś, a tego jest sporo i nie wiem na co się zdecydować:( prosił bym o pomoc jaki kupić "nawóz"/żwir i jakiej grubości ma to być, i ile tego trzeba kupić do akwa 112L
Roślinyw Sumie tutaj raczej niema jakiś niespodzianek? planuję zakupić jakiś "komplet" od allegrowicza (polecacie kogoś?) lub jakieś inne sugestie?
RybkiI tutaj zaczynają się schody gdyż nie wiem co kupić, na początku w Planie były paletki ale wyczytałem że do paletek to najlepiej akwarium bez ozdób i z pustym dnem bez żwiru więc totalnie odpadają, potem w Planie były pyszczaki lub skalary i tutaj takie moje pytanie pyszczaki a pielęgnice to to samo? bo dawniej miałem "zebry" ( to chyba z rodziny pielęgnic) to jak złożyły mi ikrę to do tygodnia ani jedna rybka nie pływała mi żywa bo samiec wybił wszystkie:( Ogólnie chodzi mi o to żeby rybki były ładne (kolorowe) nie pospolite (gupiki, mieczyki) i inne i co najważniejsze żeby się nie rozmarzały jak szalone ( tak jak gupiki), druga sprawa to rybka z rodzaju tych środkowo/Dolno partyjnych (chodzi mi o to gdzie pływają) a nie tak jak niektóre ciągle przy tafli wody, no i ważne żeby rybki lubiły rośliny (o ile są takie że nie lubią roślin, lub ma to jakiś wpływ na nie), tak że może ktoś coś doradzić? bo nie wiem na co się zdecydować, pewien jestem tylko tego że nie chce mieć mixu w akwarium (wymieszane dużo gatunków) wolał bym bardziej różne odmiany 1 gatunku. PS; w akwa na 100% i nie ulegnie to zmianie będę mieć "glonojady" bo mam słabość do tej rybki
Czas zacząćOK załóżmy że wszystko kupiłem poukładałem i co teraz? bo wyczytałem o tych całych odczynnikach, bakteriach i wodzie, powiedzcie mi jak to jest? mogę np zasadzić wszystkie roślinki i wlać tą wodę i czekać aż ona się przystosuje czy jak? roślin też nie mogę dawać?
Cała resztaJeśli o czymś zapomniałem lub nie wiem prosił bym o poduczenie mnie
gdyż rybki ostatni raz miałem 10 lat temu jak nie więcej
Pozdrawiam wszystkich!
ps; takie akwarium chcę mniej więcej (chodzi mi o wnętrze):
tutaj :oops: