Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Akwarystyczne pogaduszki « Jak zacząć? kilka pytań początkującego
Strony: [1] 2 3
  Drukuj  
Autor Wątek: Jak zacząć? kilka pytań początkującego  (Przeczytany 5976 razy)
hojny
Nowy
*

« : Maj 09, 2009, 15:47:33 »

Witam serdeczni wszystkich, zwracam się do was z kilkoma pytaniami, otóż rybkami się interesuję od dawna, lecz w tedy byłem młody ( dużo obowiązków brak funduszy itp), teraz trochę się pozmieniało mam fundusze i chciałem wrócić do tego pięknego hooby jakim jest akwarystyka i tutaj mam kilka problemów pytań.

No więc zacznę może od tego jak to widzę, otóż akwarium chcę głównie jako funkcję "dekoracyjną" a nie hodowlaną nie chcę masowej produkcji rybek, gdyż nie mam miejsca na osobne akwa do rozmnażania itp. Zależy mi głównie na wrażeniu po spojrzeniu na akwarium, główny plan jest taki że będzie on mocno "zarośnięte" (duża ilość roślinek) i rybki jakieś fajne ( nie przeciętne sprzedawane w każdym podrzędnym sklepie akwarystycznym)

No więc zacznę może od początku

Akwarium
112L z szafką ( to nie podlega zmianie jakiejkolwiek z 2 względów, 1:nie chce mniejszego 2: na większe nie mam miejsca Sad. Myślę nad czymś takim

Filtr
Zależy mi na czymś mało widocznym w akwarium (chcę jak najmniej w środku techniki: filtryi,grzałki, itp..) dlatego myślę że najlepsze rozwiązanie to filtr zewnętrzny taki

Ogrzewanie akwarium, i kontrola temperatury
No i tutaj już powiedzmy że jest mój pierwszy problem, gdyż wiem tylko że muszę mieć grzałkę z termostatem, myślę nad czymś takim, ale nie jestem pewien czy to dobre rozwiązanie? spodobało mi się tylko dla tego że zajmuje mało miejsca a spełnia wszystkie funkcje

Podłoże
W tym temacie akurat jestem kompletnie zielony nie znam się na tym, tak jak pisałem wyżej w akwa chcę bardzo dużo roślinek, więc podłoże musi być jakieś z nawozem czy coś, a tego jest sporo i nie wiem na co się zdecydować:( prosił bym o pomoc jaki kupić "nawóz"/żwir i jakiej grubości ma to być, i ile tego trzeba kupić do akwa 112L

Rośliny
w Sumie tutaj raczej niema jakiś niespodzianek? planuję zakupić jakiś "komplet" od allegrowicza (polecacie kogoś?) lub jakieś inne sugestie?

Rybki
I tutaj zaczynają się schody gdyż nie wiem co kupić, na początku w Planie były paletki ale wyczytałem że do paletek to najlepiej akwarium bez ozdób i z pustym dnem bez żwiru więc totalnie odpadają, potem w Planie były pyszczaki lub skalary i tutaj takie moje pytanie pyszczaki a pielęgnice to to samo? bo dawniej miałem "zebry" ( to chyba z rodziny pielęgnic) to jak złożyły mi ikrę to do tygodnia ani jedna rybka nie pływała mi żywa bo samiec wybił wszystkie:( Ogólnie chodzi mi o to żeby rybki były ładne (kolorowe) nie pospolite (gupiki, mieczyki) i inne i co najważniejsze żeby się nie rozmarzały jak szalone ( tak jak gupiki), druga sprawa to rybka z rodzaju tych środkowo/Dolno partyjnych (chodzi mi o to gdzie pływają) a nie tak jak niektóre ciągle przy tafli wody, no i ważne żeby rybki lubiły rośliny (o ile są takie że nie lubią roślin, lub ma to jakiś wpływ na nie), tak że może ktoś coś doradzić? bo nie wiem na co się zdecydować, pewien jestem tylko tego że nie chce mieć mixu w akwarium (wymieszane dużo gatunków) wolał bym bardziej różne odmiany 1 gatunku. PS; w akwa na 100% i nie ulegnie to zmianie będę mieć "glonojady" bo mam słabość do tej rybki Smiley

Czas zacząć
OK załóżmy że wszystko kupiłem poukładałem i co teraz? bo wyczytałem o tych całych odczynnikach, bakteriach i wodzie, powiedzcie mi jak to jest? mogę np zasadzić wszystkie roślinki i wlać tą wodę i czekać aż ona się przystosuje czy jak? roślin też nie mogę dawać?

Cała reszta
Jeśli o czymś zapomniałem lub nie wiem prosił bym o poduczenie mnie Smiley gdyż rybki ostatni raz miałem 10 lat temu jak nie więcej Sad

Pozdrawiam wszystkich!

ps; takie akwarium chcę mniej więcej (chodzi mi o wnętrze): tutaj :oops:
Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!

« Odpowiedz #1 : Maj 09, 2009, 16:07:38 »

Rośliny się sadzi od początku, zalewa wodą odstaną, albo z kranu nieodstaną, wtedy po dobie bakterie do filtra i trochę czekania.
Obawiam się, że zaczniesz od glonarium i to nieuniknione na początku  Cheesy
Proponuję akwarium na ziemi LT, bo nie ma takich problemów z nawożeniem, jak gdzie indziej i jest z reguły mniej błędów.
Jeśli chcesz, to poczytaj o akwarium na ziemi.
http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=13481.930
Drago
Super aktywny

akwarystyka jest dla pasjonatów

« Odpowiedz #2 : Maj 09, 2009, 16:38:29 »

Tak pyszczaki to pielęgnice inkubujące ikrę i narybek w pysku.Nie nadają się do akwariów roślinnych ponieważ w ich biotopie rośliny nie występują,i ponadto duża część gatunków ma w meni pokarm roślinny.W naturze są to glony.Nie wiem dlaczego masz takie problemy z obsadą i takie wiadomości na temat ryb i ich wymagań, skoro piszesz że rybami interesujesz się od dawna.

Akwarium może mieć każdy, akwarystą trzeba się urodzić bo może tylko 2% to hobbyści reszta to ludzie którzy mają ryby. Lecz  czym jest bezmyślne lampienie się na najpospolitsze gatunki i ciąże u gupika wśród chwastów, w porównaniu z odkrywaniem i poznawaniem nowych, tajemniczych i ciekawych gatunków
hojny
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Maj 09, 2009, 16:42:29 »

literówka miałem napisać "zacząłem się interesować" (potem przerwa ponad 10lat) i teraz chcę wrócić do tego gdyż mam taką możliwość, tak że sorry mój błąd Wink 
b0rn2bewild
Bywalec

« Odpowiedz #4 : Maj 09, 2009, 18:44:16 »

Podłoże
W tym temacie akurat jestem kompletnie zielony nie znam się na tym, tak jak pisałem wyżej w akwa chcę bardzo dużo roślinek, więc podłoże musi być jakieś z nawozem czy coś, a tego jest sporo i nie wiem na co się zdecydować:( prosił bym o pomoc jaki kupić "nawóz"/żwir i jakiej grubości ma to być, i ile tego trzeba kupić do akwa 112L

Uwazam tak samo jak Muchomorek

Rośliny
w Sumie tutaj raczej niema jakiś niespodzianek? planuję zakupić jakiś "komplet" od allegrowicza (polecacie kogoś?) lub jakieś inne sugestie?

Pomyśl nad zakupem roslin od uzytkownikow tego forum, powinienes byc zadowolony, ze swojej strony moge polecic uzytkowanikowrenii2 oraz RAFIK, powiedz tez jakie jestes w stanie zagwarantowac oswietlenie Smiley masz zamiar nawozic co2?

Rybki
I tutaj zaczynają się schody gdyż nie wiem co kupić, na początku w Planie były paletki ale wyczytałem że do paletek to najlepiej akwarium bez ozdób i z pustym dnem bez żwiru więc totalnie odpadają, potem w Planie były pyszczaki lub skalary i tutaj takie moje pytanie pyszczaki a pielęgnice to to samo? bo dawniej miałem "zebry" ( to chyba z rodziny pielęgnic) to jak złożyły mi ikrę to do tygodnia ani jedna rybka nie pływała mi żywa bo samiec wybił wszystkie:( Ogólnie chodzi mi o to żeby rybki były ładne (kolorowe) nie pospolite (gupiki, mieczyki) i inne i co najważniejsze żeby się nie rozmarzały jak szalone ( tak jak gupiki), druga sprawa to rybka z rodzaju tych środkowo/Dolno partyjnych (chodzi mi o to gdzie pływają) a nie tak jak niektóre ciągle przy tafli wody, no i ważne żeby rybki lubiły rośliny (o ile są takie że nie lubią roślin, lub ma to jakiś wpływ na nie), tak że może ktoś coś doradzić? bo nie wiem na co się zdecydować, pewien jestem tylko tego że nie chce mieć mixu w akwarium (wymieszane dużo gatunków) wolał bym bardziej różne odmiany 1 gatunku. PS; w akwa na 100% i nie ulegnie to zmianie będę mieć "glonojady" bo mam słabość do tej rybki Smiley

to jest odwieczny dylemat poczatkujacego akwarysty Smiley niestety 112L to nie jest odpowiednie akwarium dla pyszczakow i paletek (litraz) oraz dla skalarow (teoretycznie 50cm wys akwa - standardowe akwa 112L ma 40cm).

Wiec na poczatku zastanow sie nad parametrami wody jakie masz i jaka jestes w stanie im zagwarantowac. Potem zastanow sie co Ci sie podoba, mi osobiscie podobaja się pretniki karlowate Wink

Co do "glonojadow" to masz na mysli otoski,kosiarki, czy moze jeszcze cos innego? ;p
a tak na powaznie to pewnie chodzi ci o zbrojnika niebieskiego ktory rosnie b. duzy wiec nie mozesz chodowac 'stadka' a pojedyncza sztuke
« Ostatnia zmiana: Maj 09, 2009, 18:49:40 wysłane przez b0rn2bewild » Zapisane

hojny
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Maj 09, 2009, 18:54:28 »

powiedz tez jakie jestes w stanie zagwarantowac oswietlenie Smiley masz zamiar nawozic co2?

oświetlenie bynajmniej na początku będzie standardowe "Wyposażona jest w standardowe jarzeniówki o mocy 2x18W T8 . " co do nawożenia, mam zamiar nawozić wszystkim co nie wymaga umieszczania stałych elementów poza akwa (butle itp) bo niestety jestem ograniczony miejscem dlatego 112L to max jaki mogę mieć w moim małym mieszkaniu ;/

co do glonojada to ten taki z korzeniami na głowie (samiec) tak w palnie mam 1 samca 2 samice lub po jednym

co do parametrów to w zasadzie nie mam jeszcze żadnych, na razie zbieram informacje na dniach zacznę wszystko kupować,(potem będę parametry dostosowywać do rybek jakie będę chciał kupić myślałem nad skalarami, ale chyba zrobię ławicę Neonek Tongue )

chociaż sam nie wiem Sad
b0rn2bewild
Bywalec

« Odpowiedz #6 : Maj 09, 2009, 19:37:24 »

jezeli masz standardowe akwarium to skalary odpadaja bo rozmiary skalara to do 25-30 cm wysokosci czyli tyle co mialoby twoje akwarium odliczajac zwirek, taki skalar prawdopodobnie by skarlowacial, zbrojnika powinienes miec 1, rosna one duze...

36W na 112 Litrow to slabe oswietlenie zamiast kupowac pokrywe sugerowalbym ci wykonac ja samemu z 'lepszymi' swietlowkami postaraj sie miec oswietlenie w granicach ~0,5W / Litr.

Butle z co2 mozesz postawic w szafce Smiley

co do parametrow ... to najpierw sprawdz jaka wode masz w wodociagach - zadzwon lub sprawdz na ich stronie.

Najwazniejsze by ryby czuly sie dobrze, wiec i parametry musza byc odpowiednie Smiley

gina2006
NOWE FOTECZKI - zapraszam do opiniowania
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Maj 09, 2009, 19:38:38 »

Polecani i sprawdzeni sprzedawcy roslin :
http://www.allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=4337707
http://www.allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=2261753
http://www.allegro.pl/show_user.php?uid=2646606  w tej chwili nie wystawia, ale miewa piekne rosliny
http://www.allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=4992783
Powodzenia

hojny
Nowy
*

« Odpowiedz #8 : Maj 09, 2009, 20:14:02 »

jezeli masz standardowe akwarium to skalary odpadaja bo rozmiary skalara to do 25-30 cm wysokosci czyli tyle co mialoby twoje akwarium odliczajac zwirek, taki skalar prawdopodobnie by skarlowacial, zbrojnika powinienes miec 1, rosna one duze...

36W na 112 Litrow to slabe oswietlenie zamiast kupowac pokrywe sugerowalbym ci wykonac ja samemu z 'lepszymi' swietlowkami postaraj sie miec oswietlenie w granicach ~0,5W / Litr.

Butle z co2 mozesz postawic w szafce Smiley

co do parametrow ... to najpierw sprawdz jaka wode masz w wodociagach - zadzwon lub sprawdz na ich stronie.

Najwazniejsze by ryby czuly sie dobrze, wiec i parametry musza byc odpowiednie Smiley

e taki to chyba by mi nigdy nie urósł Smiley co do glonojada to ja chce tego małego takiego co rośnie max do 12cm, co do pokrywy to nie mogę tych świetlówek wymienić na mocniejsze?

co do wody, nie mogę się dokopać na stronie oczyszczalni parametrów ale to chyba niema większego znaczenia skoro mogę je zmieć za pomocą rożnych preparatów?

znalazłem takie świetlówki które zamontuję w pokrywie http://www.allegro.pl/item622217479_zestaw_t5_2x28w_dla_pokrywy_80x35_atti.html po przeliczeniu wychodzi idealnie 0.5W /1L  Good !

tylko koszt całości jaki planowałem na to przeznaczyć chyba przekroczy pule jaką planowałem przeznaczyć
« Ostatnia zmiana: Maj 09, 2009, 20:24:46 wysłane przez hojny » Zapisane
gina2006
Super aktywny

« Odpowiedz #9 : Maj 09, 2009, 20:41:55 »

tylko koszt całości jaki planowałem na to przeznaczyć chyba przekroczy pule jaką planowałem przeznaczyć
Niestety to sa blaski i cienie (tych jest wiecej) akwarystyki, ale poznej efekty sa niewspolmierne w dobrym tego slowa znaczeniu

Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!

« Odpowiedz #10 : Maj 09, 2009, 20:50:06 »

co do wody, nie mogę się dokopać na stronie oczyszczalni parametrów ale to chyba niema większego znaczenia skoro mogę je zmieć za pomocą rożnych preparatów?
Zmiana parametrów wody to są już duże koszty. Niektórzy dowożą wodę, byle nie była taka twarda, jak z kranu.
Na stronie oczyszczalni zazwyczaj nie znajdziesz parametrów, zadzwoń do Sanepidu i zapytaj.
hojny
Nowy
*

« Odpowiedz #11 : Maj 09, 2009, 20:53:23 »

kurde to wszystko jest bardziej skomplikowane niż się wydaje na pierwszy rzut oka Wink

a czy woda z np źródła w lesie, lub z studni? była by dobra i czy muszę mieć 100% takiej wody czy może być mieszana z kranową

ps; akwarium będzie chyba 200L bo to różnica ino 20cm
« Ostatnia zmiana: Maj 09, 2009, 20:56:13 wysłane przez hojny » Zapisane
b0rn2bewild
Bywalec

« Odpowiedz #12 : Maj 09, 2009, 21:10:51 »

e taki to chyba by mi nigdy nie urósł Smiley

tak ci sie tylko wydaje Smiley

co do glonojada to ja chce tego małego takiego co rośnie max do 12cm, co do pokrywy to nie mogę tych świetlówek wymienić na mocniejsze?

samych swietlowek nie, bo swietlowki maja to do siebie ze im wieksza moc tym sa dluzsze chyba ze zastosujesz swietlowki t5.

od chemii z daleka Wink

znalazłem takie świetlówki które zamontuję w pokrywie http://www.allegro.pl/item622217479_zestaw_t5_2x28w_dla_pokrywy_80x35_atti.html po przeliczeniu wychodzi idealnie 0.5W /1L  Good !

jak sam skompletujesz zestaw powinno wyjsc taniej Wink (mowie to tak w ciemno)

kurde to wszystko jest bardziej skomplikowane niż się wydaje na pierwszy rzut oka Wink

kwestia obeznania, aczkolwiek calej wiedzy nikt jeszcze nie zdobyl Smiley

a czy woda z np źródła w lesie, lub z studni? była by dobra i czy muszę mieć 100% takiej wody czy może być mieszana z kranową

jezeli masz pewnosc ze jest to woda zdrowa to mozesz zastosowac,
http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=6947.0
ps; akwarium będzie chyba 200L bo to różnica ino 20cm

112L profilowane = 80x35x40
200L proste 100x50x40
250L proste 100x50x50

wiec moze 250? Wink oczywiscie zartuje, zawsze marzy sie wieksze akwa jak masz 200 to chcesz 250 jak je zdobedziesz to chcesz 500 etc Smiley
« Ostatnia zmiana: Maj 09, 2009, 21:13:16 wysłane przez b0rn2bewild » Zapisane

izago1
Stały użytkownik

« Odpowiedz #13 : Maj 09, 2009, 21:18:40 »

Co do wody poczytaj sobie wszystko w dziale WODA, jest tam wiele przydatnych informacji. Zacznij od zalania akwarium ze zwirkiem i roslinkami-wczesniej mozesz sobie rozrysowac, jak chcesz zeby mniej wiecej wygladalo-i spokojnie czekaj az woda dojrzeje. Po 4 tygodniach, jesli parametry beda w porzadku mozesz wpuscic obsade, czyli jeszcze sporo czasu na zastanowienie sie masz. Mi osobiscie podobaja sie kolcobrzuszki Smiley

54l
6xneon czerwony
3xgupik endlera
5xotosek
5xkirysek pando podobny
2+1 pielegniczka ramirezi
Smiley Smiley
gina2006
Super aktywny

« Odpowiedz #14 : Maj 09, 2009, 21:25:21 »

. Mi osobiscie podobaja sie kolcobrzuszki Smiley