Female_Raziel
|
|
« Odpowiedz #15 : Lipiec 06, 2009, 17:41:31 » |
|
Juz mam nowy filtr i podloze. Czeka mnie przerobka pokrywy i kupno nowych roslin. Zaktualizuje pierwszy post dopiero jak juz wszystko bedzie gotowe.
|
|
|
|
|
|
|
ala
|
|
« Odpowiedz #16 : Lipiec 06, 2009, 17:51:27 » |
|
Z pozoru brzydkie to akwarium i wygląda na pierwszy rzut oka trochę jak śmietnisko... i te rogatki ale po dokładniejszym przyjżeniu stwierdzam że w sumie ma jakiś tam swój klimat i to nawet dosyć oryginalny w sensie że niespotykany . A z kąd Ci się wzieło to No2 i H2s ? Nie sądzę aby filtr podżwirowy był tu dobrym pomysłem. Edit : a widze że pisałyśmy razem ..i ja nie cofnęłam ...ale -zmiany w toku tak?
|
|
|
|
|
|
|
Female_Raziel
|
|
« Odpowiedz #17 : Lipiec 06, 2009, 18:06:18 » |
|
Filtr podzwirowy dawno odpusciłam, a zasyfienie zbiornika (prawdopodnie przeginka z zarciem) to juz przedawniona sprawa. Teraz wyglada o wiele inaczej. Zdjecia zrobie jak wszystko bedzie gotowe, narazie m sie nie chce. Edit: Maja obsada wzbogaciła sie o dwa gatunki hydr. Narazie obserwuje. Gdy sprawa zrobi sie nieciekawa ewakuje krewetki do chłopaka (nie wiem ile jeszcze tygodni bedzie uruchamial zbiornik) i wytruje hydry miedzia.
|
|
« Ostatnia zmiana: Lipiec 06, 2009, 19:02:48 wysłane przez Female_Raziel »
|
|
|
|
|
Mechanic
|
|
« Odpowiedz #18 : Lipiec 06, 2009, 18:40:56 » |
|
Edit: Maja obsada wzbogaciła sie o dwa gatunki hydr. Narazie obserwuje. Gdy sprawa zrobi sie nieciekawa ewakuje krewetki do chłopaka (nie wiem ile jeszcze tygodni bedzie uruchamial zbiornik) i wytruje je miedzia. Przepraszam ale kompletnie nie rozumiem tej wypowiedzi... Chcesz truc krewetki? Co to są "hydry"?
|
|
|
|
|
|
|
|
ala
|
|
« Odpowiedz #20 : Lipiec 06, 2009, 20:57:07 » |
|
hah obawiam się że to nie będzie wcale takie proste u mnie znikły dopiero po wlaniu potrójnej zalecanej dawki hydrotxu ( opartego na związkach miedzi ofc.) ale po jakis dwóch tygodniach sie pojawiły z powrotem
|
|
|
|
|
|
|
Martinez75
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #21 : Lipiec 06, 2009, 21:58:40 » |
|
W książce "Ryby w akwarium" pana Jakubowskiego wyczytałem, że zwalczać stułbie ( hydry jak kto woli ) można stosując roztwór azotanu amonu w ilości 6-10 g na 100 dm3 wody, po dwóch dniach należy powtórzyć zabieg, przy czym pisze on również, że: " Kuracja ta sprzyja roślinom, gdyż azotan amonu jest doskonałą dla nich pożywką, natomiast bardzo delikatnym rybom może zaszkodzić, zwłaszcza przy przedawkowaniu. ". Nie pisze nic o krewetkach, ale przypuszczam, że na czas zabiegu należałoby je przenieść do innego zbiornika. Drugi sposób, który podaje autor polega na: " ... wpuszczeniu do akwarium ryb zjadających stułbię, tj. bojowników, wielkopłetwów lub gurami. Ryby te pewien czas nie karmione wyjedzą stułbię." . Niestety przestrzega on również przed stosowaniem preparatów zawierających miedź, gdyż zaszkodzi to zarówno rybom jak i roślinom. Nie wiem na ile miarodajne są te wiadomości, gdyż książka została wydana w roku 1988
|
|
|
|
|
|
|
Raffy
Global Moderator
Super aktywny
|
|
« Odpowiedz #22 : Lipiec 06, 2009, 23:00:29 » |
|
Nie przesadzaj, akwarium jest swieze i narazie zadnej chemii, bo jeszcze bardziej zaszkodzisz. Nie jest to obojętne, są bezpieczniejsze sposoby na wytępienie stułbi, zresztą nie wiem po co je wybijać - nie stwarzaja zadnego zagrozenia, chyba ze są w nadmiernej ilosci to mogą ew. zagrozić nowowyklutym karłowatym krewetkom. Bojowniki zjedzą to predziej czy pozniej , poza tym stułbie mozna usunąc solą niejodowaną 20g na 100L lub wprowadzić slimaki np błotniarki odzywiajace sie okazyjnie stułbiami.
|
|
|
|
Zawód : akwarysta... Wszystkie ryby są wyjątkowe! Uszanujmy ich wymagania, podziękują nam dobrym zdrowiem i młodymi... NIE UDZIELAM RAD PRZEZ PW!http://www.3cityakwarium.fora.pl/Trójmiejska Akwarystyka Obecnie: 500L Rafa, 112L roślinne, 160L mcharium I we mnie drzemie Tanganika i Malawi
|
|
|
ala
|
|
« Odpowiedz #23 : Lipiec 07, 2009, 04:22:07 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
Female_Raziel
|
|
« Odpowiedz #24 : Lipiec 07, 2009, 08:03:44 » |
|
Dopiero co spadly mi NOx, wiec nie chce nic mieszac. Wolałabym nic nie lac, bo ciezko u mnie z kasa, a nie mam wegla do oczyszczenia. Krewetki tez nie maja sie gdzie wyniesc, a zanim chłop zrobi i rozruszy swój zbiornik moga minac nawet 2 miesiace. Do tego czasu hydry moga same zniknac. Jak narazie radosnie pączkuja i z dnia na dzien jest ich wiecej.
|
|
|
|
|
|
|
Mechanic
|
|
« Odpowiedz #25 : Lipiec 08, 2009, 20:43:15 » |
|
Jeżeli nie stwarzają realnego zagrożenia, to na razie się nimi nie przejmuj. Bojowniki z pewnością ograniczą ich populację.
|
|
|
|
|
|
|
zibi
Bywalec
kocham to ;]
|
|
« Odpowiedz #26 : Lipiec 21, 2009, 23:19:11 » |
|
mi sie nie podoba za bardzo. Sprzęt widoczny, brak jakiegoś centralnego punktu. 5/10
|
|
|
|
|
|
|
Female_Raziel
|
|
« Odpowiedz #27 : Lipiec 22, 2009, 12:57:44 » |
|
Oh, to jest jeszcze zdjecia z czerwca! Chwilowo mam na przechowanie pelno roslin. Mam nadzieje ze ten len, ktory nie moze od 2 miesiecy zalac zbiornika wkoncu je odemnie wezmie i bede mogla zrobic aktualizacje. Jak zobaczycie jaki ogromny korzen kupilam i wepchnełam do zbiornika to mnie zamulicie.
|
|
|
|
|
|
|
welonek12
Moje Akwarium
Nowy
|
|
« Odpowiedz #28 : Wrzesień 18, 2009, 16:18:27 » |
|
ale imiona
|
|
|
|
|
|
|
robgr85
Zainteresowany
Fotograf, (Robert)
|
|
« Odpowiedz #29 : Wrzesień 18, 2009, 17:07:52 » |
|
a czy bojowniki nie nękają krewetek?
|
|
|
|
Mój FotoBlog - regularnie aktualizowany - proszę o komentowanie wpisów http://96litrow.blogspot.com - mój blog akwarystyczny UPDATE: 29.10.2009 - zakładamy akwarium na bazie ziemi ogrodowej - fotorelacja
|
|
|
|