Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 2 3 [4]
  Drukuj  
Autor Wątek: problemy z roślinami  (Przeczytany 9760 razy)
Paweł 75
Nowy
*

« Odpowiedz #45 : Maj 30, 2009, 10:23:48 »

Od wtorku podaje KNO3,przez te 4 dni wlałem 28 ml co daje 19.068 mg/l, rano poziom NO3 =0 dzisiaj wlałem 20 ml KNO3 to wychodzi 13.62 mg/l do tego doleje 0.699 mg/l fosforu i 1.8048 magnezu czyli wszystko w proporcjach o jakich mówiłeś.
slavoy.tbg
Stały użytkownik

« Odpowiedz #46 : Maj 30, 2009, 10:44:42 »

Roślinki wygłodniałe, ale teraz uważaj, jak wyrównają to przestaną pobierać w takim tempie i patrz na rośliny, jak braki wyłapiesz to zacznij mikro,tylko delikatnie (pisałem wcześniej, chyba od 2 ml). Staraj się trzymać azot na 10 ppm, fosfor na 0,5 ppm i w miarę równo tak  do 3-ch m-cy baniaka żeby nie prowokować niechcianego.
Paweł 75
Nowy
*

« Odpowiedz #47 : Czerwiec 07, 2009, 12:21:31 »

Rośliny troche ruszyły,ale glony też mają się dobrze przez tydzień wlałem 50mg/l KNO3 po czterech dniach poziom jest 0 .Bardzo jestem zadowolony z tych testów JBL na PO4 nie ma żadnego problemu z odczytaniem wyniku teraz jest 0,2 ja wiem że mam za mało azotu,no ale ciągle mnie zaskakuje ile te rośliny tego pochłaniają ,mikro leje po 2 ml dziennie.
slavoy.tbg
Stały użytkownik

« Odpowiedz #48 : Czerwiec 08, 2009, 08:07:58 »

50 ppm to dużo za dużo, to musi być błąd testu. Wejdz na stronę swoich wodociągów, zobacz ile azotu jest w kranie, zmierz i porównaj, powinno się mniej więcej pokrywać jak nie to nowy test, albo zrób r-r 10 ppm na wodzie destylowanej, zmieszanej z kranówą 1:10 ,zmierz i porównaj (uwzględnij też NO3 z kranu), jak duży błąd to j.w.. To jest mało prawdopodobne, żeby rośliny zjadły 50 ppm, takie zużycie przy wygłodniałych roślinach to 2 góra 3 dni, aż uzupełnią braki i później stabilizuje się na 7-12 tygodniowo przy zarośniętym zbiorniku. Najpierw trzeba wyprostować NO3 Spróbuj wlewać teraz co 2-gi dzień np.2,5 ppm NO3 i 0,1 ppm PO4, mikro tak jak jest. Możesz też do podmian wlewać 10 ppm azotu , 0,25 fosforu , 3 ml mikro( to dawka na cały tydzień)  i  co 2-gi dzień po 1 ml mikro.  Możesz wybrać któryś ze schematów, tylko na efekty trzeba poczekać ok. 1 m-ca, albo przetestuj oba ( tylko nie równocześnie) i wybierz ten który Ci pasuje. Nawożenie trzeba zmniejszać, zwiększać w zależności od ilości roślin (ta wartość jest cały czas zmienna, zależy ile urosną i ile wytniesz przy sianokosach).To nie jest tak, że lejesz cały czas tyle samo, to było by za proste. Tutaj trzeba się podpierać obserwacją roślin, jak pokazują że coś nie tak, to trzeba zadziałać, a nie sztywno 2 ppm tego, 1 tego i ma być.To są ogólne założenia, u jednych sprawdza sie jedno, u innych drugie. Zobacz co z testami.
Paweł 75
Nowy
*

« Odpowiedz #49 : Czerwiec 08, 2009, 16:14:48 »

No właśnie w tym cała rzecz że nie znalazłem tych danych z wodociągów,natomiast nie napisałem że w tym czasie była też podmiana 50l wody tak czy inaczej nie jestem zadowolony z tych testów na NO3 czy testy JBL nie sa lepsze? Widzisz ja jestem daltonistą i to dodatkowo utrudnia mi właściwe odczytanie natomiast świetnie widać kiedy sprawdzam poziom PO4.Tak czy inaczej to nie jest tak że testy na No3 cały czas pokazują to samo wcześniej był kolor czerwony dochodziło nawet do 20 jeśli dobrze to odczytałem.
slavoy.tbg
Stały użytkownik

« Odpowiedz #50 : Czerwiec 08, 2009, 17:19:15 »

http://www.holenderskie.pl/forum/pliki/nitrate_487.jpg

To masz link do papierka NO3 z JBL-a, jest więcej żółtego, powinno być lepiej. Zbij azot do 10 ppm, fosfor do 0,5 ppm, i podawaj co drugi dzień naprzemiennie 2,5 ppm NO3 i 0,1 ppm PO4 z 2 ml mikro.
Paweł 75
Nowy
*

« Odpowiedz #51 : Czerwiec 08, 2009, 17:45:49 »

Dziękuje ja też mysle że będzie troche łatwiej,będę lał tak jak mówisz.
Strony: 1 2 3 [4]
  Drukuj  

Skocz do: