nie jestem zwolennikiem trzymania 2 ryb w 500l, czas pokaże jak to się będzie rozwijało, byłem w hodowlach paletek i większego ścisku nie widziałem jeszcze nigdy i w żadnym sklepie a mimo to paletki rosły i były piękne, o przeźroczystości wody w tych hodowlach nie wspomnę nawet
IMHO: nie ma czegoś takiego jak przelicznik ryb na litraż wszystko zależy od tego czy potrafisz zachować równowagę w akwarium czy nie, słowem więcej ryb więcej roboty i częstsze podmiany nic więcej, i nie wierzę w pierdoły wypisywane na tym i na innych forach w stylu że ryby w dużej ilości źle się czują, w końcu paletka to ryba stadna i właśnie najlepiej się czuje w towarzystwie wielu "swoich", reszta w moim akwa to drobnica nie mająca wpływu na życie paletek, a w końcu ktoś musi te resztki pokarmu i malutkie kawałeczki wcinać bo paletki nie wyczyszczają wszystkiego po prostu nie widzą drobinek lub nie maja ochoty ich jeść więc drobnica prócz ozdoby spełnia rolę "mini odkurzaczy" o krewetkach już nie wspomnę
a co do wody to taka mam w kranie i nawet nie wypakowałem filtra RO z pudełka.... zastanawiam się nad sprzedażą filtra RO