baniakmaniak: wszystko to co napisałeś jet prawdą gupiki endlera miały służyć jako pokarm, poza tym ta drobnica w moim akwa spełnia bardzo ważne zadanie - zżera wszystkie drobinki których paletki nie ruszają
ilość paletek jest jaka jest kupowałem z myślą ze możne część zdechnie, ale jak na razie od początku poszła tylko jedna malutka taka na 4 cm coś musiała mieć jak ją przyniosłem, poza tym nie wiem czy wiesz ze w stadzie palet zawsze znajdzie się jakaś udręczana - "głupi jasio" którą non stop ścigają jak wiecznego kota w wojsku, brałem to wszystko pod uwagę przy zakupie, kupowałem na dwie tury żeby nie dodawać pojedynczych sztuk bo minęłyby miesiące zanim stado by je zaakceptowało a do tego czasu by wyschły, może za jakiś czas odseparuję te najładniejsze od tych mniej ładnych, wtedy stado będzie w sam raz - mój plan jest długofalowy
ja uważam że nie ma czegoś takiego jak przelicznik litrów na ryby - to jest mit jakich wiele w akwarystyce - kwestia częstości podmiany wody i utrzymania
do LED nigdy się nie przekonam, na forach zamęt robią ci którym zależy na sprzedaży, moje ledy nie spełniają funkcji podstawowej oświetlenia - są tylko światłem wieczorowo nocnym żebym można było wieczorkiem podziwiać utarczki palet - poza tym pełnią rolę świtu i zmierzchu - dlatego je kupiłem i stosuję - moje diody mają barwę ciepłą białą, więc akwarium wygląda jakby świeciły dwie żarówki 15W, ostatnio dodałem LED takie naklejane na pasku ale kolor biały zimny polepsza kolory, obecnie neony wyglądają jakby świeciły
tu: akwa marcina zobaczcie co sie stało z blyxą i z mchem po czasie
http://www.discusforum.pl/viewtopic.php?t=1009&postdays=0&postorder=asc&start=0gdyby chcieć zrobić oświetlenie z samych diod do takiego baniaka jak mój z roślinami to trzeba by było dać jedną obok drugiej co 0,5 lub bez przerw na całej pokrywie poza tym należałoby pomieszać różne barwy, ale i tak wątpię żeby uzyskać spektrum świetlówki
wszelkie mądre wywody na temat spektrum LED są tylko teoriami a praktyka pokazuje że power pobrany z sieci=power oddany roślinom (pomijając straty przetwarzania), i nikt mnie nie przekona że jest inaczej
cieszę się że wielu ludziom podoba się mój zbiornik, dziękuje za opinie mam nadzieję że warto było zajrzeć tu i na moja stronę www która jest w podpisie
pozdrawiam