Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Nasze akwaria « Nasze akwaria « Mirmil [325l] Palety przez 3 lata - dekoracyjne [Aktualizacja 23-12-12]
Strony: 1 ... 8 9 [10] 11 12 ... 28
  Drukuj  
Autor Wątek: Mirmil [325l] Palety przez 3 lata - dekoracyjne [Aktualizacja 23-12-12]  (Przeczytany 171913 razy)
Mirmil
325l wielogatunkowe
Bywalec

www.mirekkon.pl

« Odpowiedz #135 : Luty 28, 2010, 23:59:43 »

moim zdaniem nie nadają się ani bocje ani jakiekolwiek zbrojniki - sam mam tylko otoski

paletki są drogie szukaj hasła HODOWCY PALETEK w googlach

Puffyou
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #136 : Marzec 01, 2010, 18:51:08 »

Ok dzięki Smiley ej ceny paletek są przerażające Cheesy pozdro
Mirmil
325l wielogatunkowe
Bywalec

www.mirekkon.pl

« Odpowiedz #137 : Marzec 09, 2010, 14:54:51 »

nowa odsłona strony

galeria chodzi szybciutko http://www.mirekkon.akwarium.net.pl/galeria.htm

polecam zainstalować FireFoxa bo w IE nie działają pewne rzeczy być może naprawie to, strona nie jest jeszcze skonczona, przepraszam za wszelkie niedogodności

najważniejsze ze galeria, filmy i opis akwa są  ...

Puffyou
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #138 : Marzec 09, 2010, 15:34:55 »

No Smiley teraz nie ma problemu z czekaniem na fotki. Czy twoje paletki były hodowane od "pypci" czy już były kupione dorosłe osobniki.
Mirmil
325l wielogatunkowe
Bywalec

www.mirekkon.pl

« Odpowiedz #139 : Marzec 09, 2010, 19:27:22 »

one cały czas są "pypcie" mają od 6 do 12 cm bez ogona  Cool
« Ostatnia zmiana: Marzec 14, 2010, 18:29:52 wysłane przez Mirmil » Zapisane

Mirmil
325l wielogatunkowe
Bywalec

www.mirekkon.pl

« Odpowiedz #140 : Marzec 30, 2010, 20:38:30 »

nowe foty w galerii polecam Wink

bohdan333
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #141 : Kwiecień 23, 2010, 22:06:26 »

Mirmil; pokłony dla artysty,ogłądając twoje akwa można zachorować z zazdrości.To jest to, do czego my akwaryści dążymy,nacieszyć swoje oczy i oczy innych.A tak na marginesie,czy odsprzedajesz jeszcze roślinki z przycinki.Masz kilka których nie mogę nigdzie dostać.Pozdrawiam
rodia
Super aktywny

memento mori

« Odpowiedz #142 : Kwiecień 23, 2010, 23:10:15 »

Witam
Akwarium piękne.
Mam 2 pytania:
1. Jakie masz podłoże?
2. Jak często używasz tej UVki 18W ?

Pozdrawiam, R.
Mirmil
325l wielogatunkowe
Bywalec

www.mirekkon.pl

« Odpowiedz #143 : Kwiecień 24, 2010, 06:54:54 »

bohdan333: cieszę się że Ci się podoba, ale nie przesadzaj Smiley, nigdy nie miałem talentu.... sadzę gdzie popadnie oczywiście małe z przodu duże z tyłu i tak rośnie a w zasadzie buja ... roślinki mam zawsze często daje ogłoszenia w razie chęci dogadania proszę o priva

rodia:
1. podłoże jest wielowarstwowe, namieszałem co było w sklepach włącznie z aqua substrate II + i innymi, na dno dawałem te podłoża które można eksploatować 5-6 lat; na gorę poszły filtusy od dołu najpierw floran a na to filtus start, no i przykryłem to wszystko warstwą żwirku granulacja 1-3, nie stosowałem żadnych siatek żadnych innych wynalazków podłoże ma już rok i sądzę że jeszcze ze 2-3 lata będę używał
2. nie jak używam lampy tylko sterownik amazon, ustawiłem mu 30min od 18:00 - 18:30 oraz 0:01 do 0:30 - chodziło głównie o dobicie bakterii na wieczór po karmieniu oraz częściowo w nocy tak żeby rano gdy ryby wstają miały oczyszczone środowisko - resztę robią filtry
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 24, 2010, 06:57:22 wysłane przez Mirmil » Zapisane

bohdan333
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #144 : Kwiecień 24, 2010, 11:54:24 »

Witam
Jedni polecają UV-ke inni odradzają,jakie jest twoje zdanie skoro ją stosujesz,cze niema negatywnego działania na rośliny.Napisz jak wygląda u Ciebie stosunek N;P,przy paletach,czy występują u Ciebie problemy z glonami.O rośliny na priva napiszę wieczorem.Sie-ma
Mirmil
325l wielogatunkowe
Bywalec

www.mirekkon.pl

« Odpowiedz #145 : Kwiecień 24, 2010, 12:42:03 »

bohdan333:
każde z akwariów należy traktować indywidualnie, ja w swoim zbiorniku mam według niektórych ogromne przerybienie, taka ilość ryb sporo brudzi i pozostawia po sobie różnego rodzaju "mikro-potworki", lampę UV stosuje na wylocie filtra zgodnie z harmonogramem który podałem i nie zaobserwowałem żadnego szkodliwego działania na rośliny.
Za to bardzo ale to bardzo szkodzi chemia!, środki do odrobaczania odkażania czy też leczenia nie jednokrotnie raz podane do akwarium dokonują w roślinach nieodwracalnych zmian, nie wiem jak to się dzieje ale chyba te substancje wnikają do roślin powodując długotrwałą zapaść roślinki (lub gatunku) - czasami uda się odratować taką roślinę a czasami nie, niektórzy sądzą że ich akwarium nie ma warunków do tego aby rosły rośliny a tymczasem sami je skutecznie podtruwają "super bezpieczną" chemią renomowanych firm - które jak twierdzą ich preparaty nie wpływają na rośliny, radzę na to zwrócić szczególną uwagę.

Nie bawię się w laboratorium mendelejewa Smiley nie mam testów, jedynie co mierzyłem kiedyś to KH, KO i NO3, teraz od dłuższego czasu nawet tego nie sprawdzam ...

akwarystyka jest sztuką cierpliwości, dlatego też czytam wyciągam wnioski i obserwuję, nawożę w zależności od potrzeb,

glony natomiast są - i niech nikt mi nie mówi że nie ma glonów w akwarium Smiley a co jadłyby otoski?
u mnie nie ma i nie było plagi glonów lub nadmiernego przyrostu ot czas od czasu gdzieś zawita kępka wielkości milimetra lub jakieś zielenice na liściach itp ale traktuje to jako proces jak najbardziej naturalny, raz na miesiąc czyszczę również przednią szybę bo jednak coś się osadza, ale specjalnie z tym nie walczę raczej czyszczę dla estetyki żeby mi nic nie przeszkadzało oglądać ryb

były nitki długie gdzieniegdzie jakieś 2 miesiące po wystartowaniu ale po 2-3 tygoniach ustąpiły

stan obecny akwarium aż strach pokazywać - 3 tygodnie bez przycinki... wszystkie palety zabunkrowane w krzaczorach Sad

akwarium ma 50 cm wysokości zwróćcie uwagę na środek to hemianthus i micranthemum umbrosum

resztę zdjęć na mojej stronie w galerii http://www.mirekkon.akwarium.net.pl/galeria.htm
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 24, 2010, 19:52:30 wysłane przez Mirmil » Zapisane

bohdan333
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #146 : Kwiecień 24, 2010, 16:19:43 »

No fakt,krzaczory niezłe tak więc liczę na coś nie coś z przycinki.Wypytuję o parametry i glony bo planuję właśnie w najbliższym czasie zakup paletek a w obecnej chwili walczę z zielonym pyłem na szybach i niemam na niego pomysłu.Na forach,wiadomo co osoba to inny pomysł a efektów brak.Tak myślałem właśnie o tej UV-ce czy by nie pomogła.Jak jest z mocą takiej lampy.Ja mam zbiornik 375 l brutto a na allegro znalazłem lampę 11 w do 350 l,czy zda mi egzamin.
Hubikopter
Super aktywny

Moje skromne 620l 200x40x77

« Odpowiedz #147 : Kwiecień 24, 2010, 16:27:35 »

Podoba mi się aranżacja akwarium. Czy paletki się już rozmnażały??
mrs
:)
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #148 : Kwiecień 24, 2010, 17:18:00 »

No fakt,krzaczory niezłe tak więc liczę na coś nie coś z przycinki.Wypytuję o parametry i glony bo planuję właśnie w najbliższym czasie zakup paletek a w obecnej chwili walczę z zielonym pyłem na szybach i niemam na niego pomysłu.Na forach,wiadomo co osoba to inny pomysł a efektów brak.Tak myślałem właśnie o tej UV-ce czy by nie pomogła.Jak jest z mocą takiej lampy.Ja mam zbiornik 375 l brutto a na allegro znalazłem lampę 11 w do 350 l,czy zda mi egzamin.
Moim zdaniem lampa UV to zbędny wydatek.
Nawet Mirmil stwierdził, że używa jej sporadycznie - rano i wieczorem, ze względu na przerybienie.
To, że masz glony w akwarium to rzecz normalna - ale to już tez zostało powiedziane.
Napisz co masz w zbiorniku, ilość roślin, jak dlugo stoi zbiornik itp.
U Mirmila jest mała glonów bo ma dużo roślin. Glony po prostu są zdominowane przez rośliny.
Gdy miałem 112l zbiornik a w nim sporo roślin, glonów praktycznie nie było.
Teraz mam 240l bez roślin i przy każdej podmianie wody musze przecierać szybe bo pięknie porastają ją okrzemki.
Glony w środowisku wodnym występują i występować będą zawsze. To naturalne.
Mirmil tez przeciera szyby z tym, że pewnie raz w miesiącu podczas gdy ja musze to robić co tydzień.
Jak widzisz, glonów nie unikniesz nigdy.

Mirmil, czy ryby nie wchodzą sobie jakoś specjalnie w drogę?
Palety nie ganiają neonów?
Doliczyłem się u Ciebie blisko 100 ryb a zbiornik nie jest wcale taki ogromny.
Jak z czystością wody? Filtracja daje rade?

Pozdrawiam.

Mirmil
325l wielogatunkowe
Bywalec

www.mirekkon.pl

« Odpowiedz #149 : Kwiecień 24, 2010, 17:53:54 »

z tymi glonami to już było dużo razy pisane więc nie będę się powtarzał chodzi w skrócie o to żeby w walce roślin i glonów o mikro, makro i inne pierwiastki wojnę wygrywały rośliny...

z tej przycinki może być niewiele bo planuje na rok powstania akwarium wywalić wszystko oprócz podłoża...

zmienię aranżację już dojrzałem do jakiejś układanki, bo do tej pory był żywioł jak widać na zdjęciach, paletki nie szkodzą nikomu i żadna ryba z mojego akwa nie ma zatargu z paletami...

nigdy nie próbowałem i nie będę próbował rozmnażania bo i tak już jestem zmęczony hodowla palet, gdyby nie żona dziś miałbym 200-300 neonów i świat w poważaniu, a tak non stop trzeba patrzeć, odrobaczać leczyć itp, fakt ryba ładna ale czy warta tego wszystkiego???, poza tym jeśli ktoś rozmnaża to nasuwa mi się pytanie czy to się opłaca? czy zdajecie sobie sprawę ile trzeba się naskakać koło tego aby cokolwiek wyhodować?? w hodowlach mają masówkę więc tak czy inaczej cały czas temu poświęcają karmią 3 razy dnia... kto z was karmi 3 razy dnia???
każdy normalny i pracujący nie ma czasu na zabawę jak z niemowlakiem chyba że ktoś nie ma w życiu nic do roboty tylko chodzić obok akwarium... wiem że nie mówię jak prawdziwy pasjonat akwarysta i to co napisałem nie przyniesie mi poklasku, ale to jest moje hobby .. moją pasją jest elektronika i to co robię wystarczy zobaczyć do działu tu: http://www.mirekkon.akwarium.net.pl/elektronika.htm ile tego już powstało, więc wybaczcie ale muszę czasami też normalnie znaleźć czas dla rodziny ...

ja nie mogę się doliczyć ile mam ryb oprócz palet - zauważyłem po roku że jak jest duży gąszcz palety niechętnie wychodzą z krzaczorów, dzieje się też tak jak są zarobaczone, i po tym roku mogę stwierdzić tylko tyle że ryba rybie nie równa kupowałem w sumie z trzech źródeł i tylko z jednego jestem tak naprawdę zadowolony gdyż ryby nie były gonione na styrydach i nie są naturalnymi karłami odławianymi u pseudo-hodowców ... ale to inny temat

uważam że lampa UV nie jest zbędna, pomimo tego że nie grzeję nią cały dzień na okrągło uważam że spełnia role profilaktyczną - dobijacza nadmiernej ilości bakterii szczególnie po karmieniu pokarmami mrożonymi i żywymi - nigdy nie wiesz co wpuścisz do akwarium... podobnie sprawa wygląda z filtrem wewnętrznym niby nie potrzebny ... a tylko ja wiem ile z niego wyciągam co 2 tygodnie, poza tym sam tego nie wymyśliłem z tym fluvalem poradził mi kolo który jest dla mnie wzorem akwarystyki no i bez urazy ale śmieje się z forów internetowych i z tych bzdur które niekiedy są wypisywane a jak mi pozwoli zrobić zdjęcie swojego akwa to będzie dla mnie zaszczyt umieścić na swojej stronie...

znowu się rozpisałem .... sorry taki już jestem

« Ostatnia zmiana: Kwiecień 25, 2010, 06:28:45 wysłane przez Mirmil » Zapisane

Strony: 1 ... 8 9 [10] 11 12 ... 28
  Drukuj  

Skocz do: