Mirmil
325l wielogatunkowe
Bywalec
www.mirekkon.pl
|
|
« Odpowiedz #165 : Maj 03, 2010, 16:52:54 » |
|
bohdan333: nie ma żadnej oferty to co mam wystawiam na allegro, sam kupowałem u tego gościa sklep w Bochni http://www.allegro.pl/show_user.php?uid=14159594ale szczerze mówiąc ma drogo zobacz temat TUBA LED na allegro
|
|
|
|
|
|
|
bohdan333
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #166 : Maj 07, 2010, 21:17:34 » |
|
Doradz mi ,ile powinienem zastosować led przy długości zbiornika 150 cm.
|
|
|
|
|
|
|
|
rodia
|
|
« Odpowiedz #168 : Maj 08, 2010, 11:57:11 » |
|
Witam Na pierwszym filmie z karmienia widac pływające białe ryby troche wieksze od neonów tyle ze wyższe. Co to za gataunek? Pozdrawiam, R.
|
|
|
|
|
|
|
|
Mirmil
325l wielogatunkowe
Bywalec
www.mirekkon.pl
|
|
« Odpowiedz #170 : Maj 31, 2010, 16:08:03 » |
|
aktualizacja na 31.05.2010 polecam ...
|
|
|
|
|
|
|
Mirmil
325l wielogatunkowe
Bywalec
www.mirekkon.pl
|
|
« Odpowiedz #171 : Czerwiec 09, 2010, 16:21:38 » |
|
witam czytających ten wątek dziś byłem w szoku zauważyłem bardzo niepokojące zachowania w akwarium i już się bałem że coś jest nie tak..... zobaczcie sami jaka agresja.... i jak pilnują .... ostatnie dwa filmy tu: http://www.mirekkon.akwarium.net.pl/filmy.htmpowodem tych dziwnych zachowań była ikra redturkusa oraz pigeona przypuszczam że ON to pigeon a ONA to turkusica dziwna para razem ona pilnuje a on rozpieprza wszystko co stanie na drodze nowe zdjęcia innych ryb w galerii, polecam
|
|
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 28, 2010, 11:08:41 wysłane przez Mirmil »
|
|
|
|
|
bartekw
|
|
« Odpowiedz #172 : Czerwiec 10, 2010, 19:25:48 » |
|
po rybach widac ze niesa zbyt mlode (oczy zbyt duze do ciala) , na moje oko to dwie samice i pozatym masz grzyba we wodzoie , swieza ikra gnije (te jasne jaja) ,jake maja rozmiary te osobniki ??
|
|
|
|
|
|
|
Mirmil
325l wielogatunkowe
Bywalec
www.mirekkon.pl
|
|
« Odpowiedz #173 : Czerwiec 15, 2010, 11:05:58 » |
|
hehe nigdy nie zabiegałem o ikrę i nie zamierzałem się z nią cackać, na 3 dzień ikra została zjedzona przez paletki to chyba ich pierwsze tarło, bo wcześniej nie obserwowałem takich agresywnych zachowań; paletki mają od 2-2.5 roku, ale najbardziej mnie cieszy fakt że chyba mają dobre warunki skoro się wytarły..... nie dbam o kształty i uważam że im większe płetwy, oko i kolorystyka tym ładniej to wygląda - w końcu to mają być ryby ozdobne a nie super tuczniki o idealnym wyglądzie, poza tym to są moje pierwsze palety ... przy zbiorniku jaki prowadzę czyli dużo roślinności nawożenia i mocne oświetlenie, wydaję się być osiągnięciem dobra aklimatyzacja paletek i to że nie przeszkadza im 216W w ślepia i nawet w południe pływają i żerują ... akwarium moje było jest i będzie dekoracyjne, dlatego też wszelkie tarła palet lub kirysków skazane są na porażkę pozdrawiam czytających
|
|
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 15, 2010, 11:08:39 wysłane przez Mirmil »
|
|
|
|
|
Mirmil
325l wielogatunkowe
Bywalec
www.mirekkon.pl
|
|
« Odpowiedz #174 : Czerwiec 20, 2010, 19:45:37 » |
|
czwarta z kolei ikra - tym razem w trudno dostępnym miejscu do fotografowania dlatego przepraszam z góry za słabą jakość zdjęcia oczywiście w galerii NOWE zdjęcia nie tylko palet ...
|
|
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 28, 2010, 11:09:19 wysłane przez Mirmil »
|
|
|
|
|
rodia
|
|
« Odpowiedz #175 : Czerwiec 20, 2010, 21:14:12 » |
|
Mirmil, mam pytanie odnośnie symfonii złota bo widziałem w opisie, że ją stosujesz. Chodzi mi o to czy dodajesz HCL tak jak niektórzy zalecają "dla lepszej konserwacji" ? Pytam dlatego bo po dodaniu 1ml HCL do 0,5l roztworu roztwór zmienił kolor z ciemnego rdzawego na zielony. Nie wiem czy to nie zmienia właściwości nawozu.
Pozdrawiam, R.
|
|
|
|
|
|
|
Mirmil
325l wielogatunkowe
Bywalec
www.mirekkon.pl
|
|
« Odpowiedz #176 : Czerwiec 20, 2010, 21:26:33 » |
|
witaj Rodia: filterek cool?
a co do symfonii złotej dodawałem ale trzeba z nią uważać rośliny po niej pięknie się rozmnażają pączkują w oczach, ale i krasnorosty pędzą w górę jak szalone jeśli nie przypilnujesz fosforanów
ogólnie już nie stosuje symfonii bo i tak mam szaleństwo z roślinami więc na razie ponieważ skończyła mi się rozrobiona porcja dałem sobie spokój ... ale nie wykluczone że za jakiś czas rozrobię małą porcję
nigdy nie stosowałem chlorowodoru jako dodatku, ale wiem ze symfonia zmienia kolor w połączeniu z K2SO4 i ferroactive właśnie z rdzawego na zielonkawy.... ale nie wiem który związek powodował zmianę koloru, mikstury robiłem wcześniej jeszcze dla 112l, teraz leje wszystko oddzielnie!
symfonie rozpuszczam na czystej odstanej przegotowanej wodzie .. jak i inne proszki
nie mieszam bo właśnie nie wiem czy nie zachodzą jakieś reakcje, w dodatku jak leję do akwa to stopniowo i nie wszystkie naraz, tylko po kolei zaczynając od makro potem przerwa mikro i symfonia, przerwa lub na drugi dzień potas, a na kolejny dzień ferroactive
uważaj z symfonią szczególnie w świeżym akwa, oraz przy braku stabilizacji możesz niezłe glonarium mieć
pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
rodia
|
|
« Odpowiedz #177 : Czerwiec 20, 2010, 22:06:02 » |
|
witaj Rodia: filterek cool?
filterek cool, wszytko śmiga, jedną podmiankę już zrobiłem z tego. A jak dawkowałeś/dawkujesz SZ? Stała dawka ? Spotkałem się zalecaniem takiego dawkowania, żeby utrzymać np. 0,3 Fe. Ciekawi mnie to dawkowanie przy zbiorniku o twoim zagęszczeniu roślinnym i wielkości. P, R.
|
|
|
|
|
|
|
Mirmil
325l wielogatunkowe
Bywalec
www.mirekkon.pl
|
|
« Odpowiedz #178 : Czerwiec 21, 2010, 05:36:57 » |
|
wszystkie nawozy w zależności od potrzeb na podstawie obserwacji, nie mam do dziś testu na Fe , wiele zależy od tego jakie są proporcje pozostałych składników czasami utrzymywanie wysokiego Fe przy nieodpowiednich wartościach innych pierwiastków i związków bywa bardzo zgubne, dlatego tyle wątków o glonach pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
bartekw
|
|
« Odpowiedz #179 : Czerwiec 25, 2010, 20:42:26 » |
|
hehe nigdy nie zabiegałem o ikrę i nie zamierzałem się z nią cackać, na 3 dzień ikra została zjedzona przez paletki to chyba ich pierwsze tarło, bo wcześniej nie obserwowałem takich agresywnych zachowań; paletki mają od 2-2.5 roku, ale najbardziej mnie cieszy fakt że chyba mają dobre warunki skoro się wytarły..... nie dbam o kształty i uważam że im większe płetwy, oko i kolorystyka tym ładniej to wygląda - w końcu to mają być ryby ozdobne a nie super tuczniki o idealnym wyglądzie, poza tym to są moje pierwsze palety ... przy zbiorniku jaki prowadzę czyli dużo roślinności nawożenia i mocne oświetlenie, wydaję się być osiągnięciem dobra aklimatyzacja paletek i to że nie przeszkadza im 216W w ślepia i nawet w południe pływają i żerują ... akwarium moje było jest i będzie dekoracyjne, dlatego też wszelkie tarła palet lub kirysków skazane są na porażkę ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------ po tej wypowiedzi widze ze trzymasz paletki po to aby je trzymac , paletki to pielegnice i wystarczy dobrana para a zloza ikre nawet w gnojowce , ikra to dopiero poczatek co dalej ? to jest dopiero drozka kreta , nazie zapraszam tu http://www.discusforum.pl/index.php opisz akwa daj otki i zobaczymy jakie opinie zlapiesz , powodzenia pozdrawiam czytających
|
|
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 25, 2010, 20:45:43 wysłane przez bartekw »
|
|
|
|
|
|