Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Nasze akwaria « Nasze akwaria « Mirmil [325l] Palety przez 3 lata - dekoracyjne [Aktualizacja 23-12-12]
Strony: 1 ... 11 12 [13] 14 15 ... 28
  Drukuj  
Autor Wątek: Mirmil [325l] Palety przez 3 lata - dekoracyjne [Aktualizacja 23-12-12]  (Przeczytany 171941 razy)
mrs
:)
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #180 : Czerwiec 25, 2010, 20:52:13 »

po tej wypowiedzi widze ze trzymasz paletki po to aby je trzymac
Sherlock'u, jak na to wpadłeś?
Czyżby drogą dedukcji po tej wypowiedzi?
hehe nigdy nie zabiegałem o ikrę i nie zamierzałem się z nią cackać

paletki to pielegnice i wystarczy dobrana para a zloza ikre nawet w gnojowce
Nie pisz bzdur.
Widać, że masz marne pojęcie o pielęgnicach.

ikra to dopiero poczatek co dalej ?
I nic, napiszał przecież wyraźnie, że narybek go nie obchodzi.

Jeśli ryby mają dobre warunki, są zdrowe i właściciel o nie dba to nie powinno obchodzić ani Ciebie ani nikgo innego dlaczego ktoś ma takie a nie inne ryby. W przypadku tego zbiornika nie ma się do czego przyczepić (przymykając oczywiście oko na ilość światła i "krzaki).
Pochwal się może swoim baniakiem, specjalisto od pielęgnic.

przemok96
Bywalec

« Odpowiedz #181 : Czerwiec 25, 2010, 21:22:39 »

Fajne akwa i życzę ci żeby paletki składały ikrę z której wyrosną nowe, piękne paletki Smiley

Mirmil
325l wielogatunkowe
Bywalec

www.mirekkon.pl

« Odpowiedz #182 : Czerwiec 26, 2010, 07:24:54 »

witam wiele razy pisałem że akwarium ma się podobać głównie właścicielowi a nie innym

mrs: dz, doceniam to co napisałeś ale proszę nie róbcie mi tu kłótni, oczywistym jest to że nie udało mi się wyhodować okazów wystawowych palet gdyż wziąłem je jako bardzo młode i uważam za wielki sukces to że urosły w jakikolwiek nieproporcjonalny sposób (duże oko, duże płetwy itp), nie jestem hodowcą palet tylko akwarystą więc to akurat uważam za zalety bo wyglądają bajecznie chociaż nie rasowo, dla mnie u ryb najważniejsze jest ubarwienie bo to one robi cały efekt a moim paletom pod tym względem niczego nie brakuje chyba tylko trochę czasu żeby jeszcze bardziej się wybarwiły - w końcu to akwarium dekoracyjne ....

przemok96: dz, ale z "tej mąki chleba nie będzie" po pierwsze wiadomo że żeby wychować młode palety trzeba im zapewnić dobre warunki tak?, po drugie paletki rodzice muszą się nauczyć wychowywać młode a wcześniej utrzymać ikrę, wystarczy że w sposób niewłaściwy przejdziesz obok akwa zestresujesz je i już ikra zjedzona, po trzecie nie mam czasu na zabawę w karmienie 3 razy dnia, bo nie jestem zoologiem z zapleczem sklepowym, po czwarte z ekonomicznego punktu widzenia zabawa w chów młodych jest kompletnie nieopłacalna, po piąte jakie mieszańce wyszłyby z tej egzotycznej pary??? i t d...

dlatego też mało logiczna wypowiedź bartekw mnie nie wzrusza, tym bardziej że "szpanuje" na fotosiku pojedynczym zdjęciem świeżego akwarium, którego stan obecny jest nie znany

moja zasada jest tak pokaż mi akwarium na starcie i za pół roku wtedy możemy porozmawiać konkretnie

a tak w ogóle to jest następna ikra którą podglądałem jak składały Smiley już nawet nie liczę który to raz ... szkoda że składają w tak trudno dostępnym miejscu bo zrobiłbym filmiki ale udało mi się też zrobić parę zdjęć gonopodium i pokładełka wybrane zdjęcia poniżej:

oczywiście w trakcie polewania ikry ze dwa razy dłuższe
gonopodium

pokładełko

a to próbka tego co wkrótce pojawi się w galerii.... zdjęcia robione nocą przy oświetleniu dziennym

aby zobaczyć moje glony - powiększ kliknij prawym myszki -> z menu wybierz Pokaż obrazek a potem kliknij lupą

w galerii wiele nowych zdjęć! w dziale filmy nowe filmy z krewetkami

pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 28, 2010, 11:10:23 wysłane przez Mirmil » Zapisane

Mirmil
325l wielogatunkowe
Bywalec

www.mirekkon.pl

« Odpowiedz #183 : Lipiec 05, 2010, 10:42:23 »

Grin

kolejna chyba 7 ikra tym razem w miejscu które przygotowałem stąd mam nagrane tarło  Good !

przykładowy film
opieka

reszta filmów tu: Moja strona ->Akwarystyka -> Filmy
« Ostatnia zmiana: Lipiec 06, 2010, 14:48:56 wysłane przez Mirmil » Zapisane

rodia
Super aktywny

memento mori

« Odpowiedz #184 : Lipiec 06, 2010, 11:31:03 »

Mirmil, Jak długo masz te palety, po jakim czasie dobrały się w pary? tylko do tarła czy na stałe? Po jakim czasie hodowli odbyło się pierwsze tarło?

Pozdrawiam, R.
Mirmil
325l wielogatunkowe
Bywalec

www.mirekkon.pl

« Odpowiedz #185 : Lipiec 06, 2010, 13:04:40 »

Rodia: pewnie mnie będziesz miał za głupka ale odpowiem krótko nie wiem...

palety kupiłem jako młode nie wiem ile miały bo i sprzedawca nie był zorientowany wypytałem tylko w jakich warunkach je trzymano i nawet nie wiedzieli jakie PH maja w akwa - odpowiedź coś około 7 Smiley jedynie co to od hodowcy mogłem przybliżony wiek uzyskać

dlatego domniemam że mają około 2 lata, nie bardzo miałem czas na to aby z dużą dozą dociekliwości wypatrywać czy czasem któraś z którąś z palet nie kręci na boku więc znowu mogę się tylko domyślać że dobrały się kilka miesięcy temu, być może nawet nie zauważyłem pierwszej (-ych) ikry, niestety nie mam czasu na zbyt długi siedzenie i podziwianie bo mam strasznie dużo pracy a ostatnio miałem sporo kłopotów rodzinnych - córa w szpitalu itp... Sad

do tej ikry której składanie nagrałem sprowokowałem palety zasłaniając dostęp do filtra drobnym trawskiem oraz kierując wylot kubła tak aby obmywał prądem wodnym obudowę co ich na dobre odstraszyło od tamtego miejsca, miałem nadzieję że złożą ikrę w miejscu w którym będę mógł cokolwiek filmować i udało się Smiley - czysty fuks, nawet nie wiesz ile trzeba się nasiedzieć nieruchomo żeby palety się oswoiły - w czasie tarła są bardzo płochliwe nieufne i samiec co chwila podpływa do szyby żeby mnie odstraszyć z aparatem, 4,5 godziny plackiem na du....e zanim coś zaczęło się dziać, a potem to już nawet nie pamiętam

pozdrawiam

p.s.
podoba mi się tarło skalarów u MRS, kiedyś chciałem coś takiego mieć same altumy bez żadnych innych ryb ale ... palety wybrała żona
« Ostatnia zmiana: Lipiec 06, 2010, 13:07:44 wysłane przez Mirmil » Zapisane

Mirmil
325l wielogatunkowe
Bywalec

www.mirekkon.pl

« Odpowiedz #186 : Lipiec 12, 2010, 17:57:20 »

ostatnia aktualizacja przed wakacyjną przerwą, pozdrawiam czytających

w galerii wszystkie zdjęcia stale coś dorzucam - zapraszam ...

http://www.mirekkon.akwarium.net.pl/galeria.htm

sk4lar
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #187 : Sierpień 22, 2010, 20:39:24 »

Piękne akwarium, jedno z trzech na tym forum które najbardziej mi sie podobają. Jak widać masz smykałke do akwarystyki(I pewnie lata doświadczeń). Zbiornik może  i nie jest z największych na paletki ,ale wygląda przepięknie i rybki wyglądają że są w bardzo dobrej kondycji. Nie jestem nawet w połowie takim akwarystą jak Ty, ale dostrzegam ładne akwaria. I to Twoje trzyma najwyższy poziom.
Kamil921023
Bywalec

« Odpowiedz #188 : Sierpień 22, 2010, 20:51:09 »

Długo mnie tu nie było ale widzę, że akwa coraz piękniejsze Smiley
Gratulacje.
Mirmil
325l wielogatunkowe
Bywalec

www.mirekkon.pl

« Odpowiedz #189 : Sierpień 30, 2010, 08:02:56 »

witam,

mnie tu też dawno nie było... Smiley

strasznie dużo pracy mam w domu sterowniki wynalazki itp, po prostu totalny brak czasu dlatego dopóki nie skończę prac aktualizacje strony będą rzadziej

tu nowe zdjęcia: http://www.mirekkon.akwarium.net.pl/galeria.htm

a tu nowe filmy: http://www.mirekkon.akwarium.net.pl/filmy.htm

pozdrawiam

Hubikopter
Super aktywny

Moje skromne 620l 200x40x77

« Odpowiedz #190 : Sierpień 30, 2010, 08:31:26 »

Wow, jak zwykle pięknie i dobrze skomponowane akwarium, rośliny szybko roną (widać po datach od przycinki) i mam nadzieję, że będzie tak dalej.

Pozdrawiam, Hubikopter.
mrs
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #191 : Sierpień 30, 2010, 17:48:50 »

I co z paletami? Trą się cały czas?
W baniaku tylko jedna parka czy jeszcze coś się dobrało?
No i najważniejsze, czy ryby opiekują się ikrą czy w dalszym ciągu zostaje ona zjadana?

Mirmil
325l wielogatunkowe
Bywalec

www.mirekkon.pl

« Odpowiedz #192 : Sierpień 30, 2010, 19:19:23 »

trą się prawie regularnie co tydzień lub dwa ikra się opiekują ale jakoś w nocy w końcu ją zjadają

poza tym w takim stadzie i takim litrażu niestety nie można liczyć na sukces wychowania czegokolwiek - jedynie gupiki sie wykacają stadami to czasami rozdaję, palety w tym baniaku niestety są skazane na porażkę w sensie rozmnażania

ponadto zauważyłem że na 3 dzień tuż przed nocnym zjedzeniem ikry niektóre ziarna pleśnieją robią się białe, niczego nie leje do akwa nie uzdatniam po złożeniu ikry, no i mam duży poziom azotanów i fosforanów przy takiej ilości ryb...
pomimo cotygodniowych podmian czasami co 2 tygodnie nie udaje mi się nigdy wyzerować azotanów i fosforanów zawsze mam średnio albo dużo .... filtr kubełkowy też już się kręci ponad pół roku bez zaglądania więc pewnie jakieś grzyby pleśniaki i ich pochodne w wodzie są .... w związku z tym że odpuściłem sobie rozmnażanie palet pewnie tak zostanie Smiley

teraz mam mało czasu na pielęgnację może na jesień zrobię porządne sprzątanie akwa czyli wyleci wszystko oprócz podłoża raz już tak robiłem na jesień w tamtym roku ...

aha co do parki to na razie jest tylko ta jedna ale jak widać na filmach ostro się ganiają po całym akwa i nie wiadomo co sie wykluje

może na jesień trochę pozamieniam z tych palet są takie które mam wrażenie nie rosną - coś mam pecha do redmelonów ostatnio wymieniłem te duże które nie rosły na młode ale te chyba znowu nie rosną, dziwne jest to że żrą jak oszalałe wraz ze wszystkimi a niektóre w oczach przybierają a te czerwonasy stoją.... muszę jeszcze trochę poczytać bo być może coś jest nie tak lub po prostu na rynku jest taki shit! genetyczny

ciężko o dobrą rybę naprawdę nawet u hodowców ....

pozdrawiam

rodia
Super aktywny

memento mori

« Odpowiedz #193 : Sierpień 30, 2010, 19:29:18 »

Czy jesteś pewien, że przyczyną nierośnięcia nie sa robaki?
mrs
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #194 : Sierpień 30, 2010, 19:43:06 »

Odnośnie ikry to pleśń jest chyba czymś naturalnym.
Przypuszczam, że nawet w naturze ikra nie uchowa się w całości (część spleśnieje, część zostanie zjedzona).
Gdy tarły się moje już byłe żaglowce to zawsze pojawiały się jakieś białe ziarenka które rodzice skrupulatnie oddzielali od reszty ikry. Azatanów i azotynów nie mierze ale pakuje do baniaka co miesiąc sporo liści ketapangu które działają odkażająco więc może z tego powodu z ikry coś się wykluło. Z resztą co chwilę coś się kluje (nannacary bez przerwy sie trą).
Myślę więc, że za jakiś czas (jeśli nie będziesz im zabierał ikry) ryby nauczą się z nią obchodzić i coś tam się wykluje.
Inna sprawa, że jak sam zauważyłeś, o wychowanie potomstwa w 300l moze być ciężko.
Zastanawiałeś się nad jakimś większym szkłem czy obecne 325l jest docelowe?
W nieco dłuższej bańce już raczej przeszkód by nie było w odchowaniu młodych no ale o to Ci raczej nie chodzi.

A jeśli chodzi o nie rosnące palety to niestety, hodowcy nastawieniu są w 100% na sysk. Hów wsobny moim zdaniem jest tu najbardziej prawdopodobną przyczyną.
Kiedyś czytałem jakiś artykuł gdzie było napisane, że południowoamerykańskie pielęgnice o silnie boczno spłaszczonych ciałach (palety, żagle, skośnopręgie) często cierpią na przypadłość związaną z zatrzymaniem wzrostu.
Były nawet zalecenia żeby, kupując ryby, brać ich większą ilość a te z zatrzymaniem wzrostu uśmiercać (żeby nie powielać "złych" genów). Podobno, prawie zawsze kupując stadko w/w ryb traf się "okaz" ktory będzie stał w miejscu.
Miałem żaglowce z 3 źródeł i podobnie jak u Ciebie, jadły jak szalone a stały w miejscu.
W moim przypadku finalnie była śmierć ryby.

Pozdrawiam.

Strony: 1 ... 11 12 [13] 14 15 ... 28
  Drukuj  

Skocz do: