Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Nasze akwaria « Nasze akwaria « Mirmil [325l] Palety przez 3 lata - dekoracyjne [Aktualizacja 23-12-12]
Strony: 1 ... 12 13 [14] 15 16 ... 28
  Drukuj  
Autor Wątek: Mirmil [325l] Palety przez 3 lata - dekoracyjne [Aktualizacja 23-12-12]  (Przeczytany 172013 razy)
Mirmil
325l wielogatunkowe
Bywalec

www.mirekkon.pl

« Odpowiedz #195 : Sierpień 31, 2010, 06:17:34 »

Rodia: skutkiem zarobaczenia są pewne objawy których u mnie nie ma, palety czeszą jedzenie aż miło, nie są płochliwe więc nie przypuszczam żeby się tak szybko zarobaczyły - po ostatnim gruntownym odrobaczaniu na nicienie i wiciowce raz na jakiś czas podaje im w żarciu metranidazol, poza tym zarobaczone paletki chudną w oczach a moje do wyschniętych raczej nie należą kiedyś ponad 1 rok temu kupiłem dwie małe browny i one od początku miały objawy zarobaczenia jedna padła po kilku dniach a druga trochę żyła ale też nie chciała rosnąć nawet po odrobaczeniu kilkukrotnym i wzmożonym pobieraniu pokarmu

ponadto karmię je od ostatniego odrobaczania tylko bezpiecznymi pokarmami serca własnej roboty i granulaty mieszane z płatkami...

paletki są męczące to jest mój wniosek po ponad 1,5 roku hodowli

mrs: nie ma mowy o większym baniaku Smiley mieszkam w bloku i raczej na kasie nie śpię Sad, ten baniak co mam kosztował mnie trochę o ogromie pracy włożonej w utrzymanie już nie wspomnę, akwarium to moje hobby nie całe życie nie będę naginał non stop jak beduin żeby zobaczyć larwy których i tak nie wychowam Smiley

jak już pisałem wychowanie skalarów czy palet wiąże się z pewnymi uwarunkowaniami które żeby spełnić trzeba znowu wyłożyć kasę i poświęcić kupę czasu - naprawdę dużo taniej wychodzi pójść i kupić parę pięknych sztuk palet niż się bawić w odchów.... może i tracę cenne doświadczenia, doznania i widoki ale najnormalniej w świecie nie mam na to czasu, gdybym miał zoologa sklep czy coś takiego i cały dzień tam spędzał to na pewno bym temat pojął bo co innego jest do roboty w sklepie akwarystycznym jak nie ma klientów ?

podoba mi się zapał niektórych forumowiczów szkoda tylko że wystarcza go do pierwszego zaglonienia - ja przetrwałem nieco dalej ale nie jest to bynajmniej powód do dumy Smiley

mrs: podobają mi się Twoje skalary i spore tarło..., też kiedyś myślałem nad skalarami, ale mam upartą żonę no i są paletki... co do zdychania to mi od początku poszło 3 paletki z czego 2 po zakupie a jeden brown z tych dwóch żył ponad pól roku jadł normalnie pływał aż pewnego dnia nie wiadomo dlaczego zdechł - może po tych odrobaczaniach miał problemy trawienne w skutek zniszczenia układu poprzez robaki i leki nie wiem, po prostu w przyrodzie jest tak że nieprzystosowany gatunek musi odejść i to jest bardzo dobra prawidłowość

pozdrawiam czytających

heheheeh polecam http://statichg.demotywatory.pl/uploads/201008/1283188903_by_twojstary.jpg
« Ostatnia zmiana: Sierpień 31, 2010, 06:55:53 wysłane przez Mirmil » Zapisane

mrs
:)
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #196 : Wrzesień 01, 2010, 19:21:24 »

mrs: nie ma mowy o większym baniaku Smiley mieszkam w bloku i raczej na kasie nie śpię Sad, ten baniak co mam kosztował mnie trochę o ogromie pracy włożonej w utrzymanie już nie wspomnę, akwarium to moje hobby nie całe życie nie będę naginał non stop jak beduin żeby zobaczyć larwy których i tak nie wychowam Smiley
No, ja mam ten sam problem. Blok niestety ogranicza.
Większe szkło kusi a na przeszkodzie stoi żona (żeby wszedł większy baniak musze przemeblować salon Smiley )

mrs: podobają mi się Twoje skalary i spore tarło..., też kiedyś myślałem nad skalarami, ale mam upartą żonę no i są paletki... co do zdychania to mi od początku poszło 3 paletki z czego 2 po zakupie a jeden brown z tych dwóch żył ponad pól roku jadł normalnie pływał aż pewnego dnia nie wiadomo dlaczego zdechł - może po tych odrobaczaniach miał problemy trawienne w skutek zniszczenia układu poprzez robaki i leki nie wiem, po prostu w przyrodzie jest tak że nieprzystosowany gatunek musi odejść i to jest bardzo dobra prawidłowość
Skalarów już niestety nie ma.
Za duży szum był w baniaku i sprzedałem je.
Teraz mam (a raczej miałem bo po kilku dniach zaczynają padać) skośnopręgie.
W przyszłości w planach jest coś z F1 (altumy, leopoldi, manacapuru) ze wskazaniem na któryś z 2 pierwszych.
Padające skośnopręgie to jednak sygnał, że dostatecznej wiedzy i umiejętności na altumy jeszcze nie mam.
Pisze o tych skośnopręgich bo, tak jak w Twoim przypadku, ryby na początku oznak czegoś złego nie wykazywały.
Rozpłyneły się bo baniaku, jadły. A kolejne dni to już pływanie na boku, szybki płytki oddech i nastroszone płetwy.
W baniaku rozmnozyłem nannacary i żaglowce więc raczej woda jest ok i gdzie leży przyczyna padających ryb?
Chyba, tak jak piszesz, nieprzystosowany gatunek musi odejść.

Pozdrawiam.

neuron
Nowy
*

« Odpowiedz #197 : Wrzesień 04, 2010, 08:39:28 »

Akwarium cudo, ale aż dziw bierze że te wszystkie gatunki potrafiły się przyzwyczaić do takich wysokich temperatur jakie lubią paletki, chodzi mi o kiryski,neony.
Mirmil
325l wielogatunkowe
Bywalec

www.mirekkon.pl

« Odpowiedz #198 : Wrzesień 09, 2010, 08:20:50 »

cały czas się zastanawiam czy nie zrezygnować z palet na rzecz altumów lub li tylko neonów albo czy nie iść w tanie rozwiązanie tanganiki np tropheusy ...

paletki jak już pisałem to męczące ryby i szczerze mówiąc mam już trochę dość ich pielęgnacji

może sprzedam cały zestaw i zacznę od nowa ... co wy nato? tylko proszę nie pytać o ceny w tym wątku, bo będę ignorował wypowiedzi

Raffy
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #199 : Wrzesień 09, 2010, 08:53:25 »

Tropheusy są jeszcze droższe i trudniejsze od palet (agresja, areomonas, biologia itp.), chyba że kupisz bylejakie bemby czy duboisi to ok, ale porządne ryby też kosztują Smiley

Zawód : akwarysta...
Wszystkie ryby są wyjątkowe! Uszanujmy ich wymagania, podziękują nam dobrym zdrowiem i młodymi...
NIE UDZIELAM RAD PRZEZ PW!
http://www.3cityakwarium.fora.pl/Trójmiejska Akwarystyka
Obecnie: 500L Rafa, 112L roślinne, 160L mcharium
I we mnie drzemie Tanganika i Malawi
Mirmil
325l wielogatunkowe
Bywalec

www.mirekkon.pl

« Odpowiedz #200 : Wrzesień 09, 2010, 09:21:47 »

Raffy: nie przesadzaj, ja na rasowce nie patrze (byle ładniutkie były) - cena podobna do palet, a poza tym odpada ci cała flora a to już dużo w kwestii pielęgnacji i utrzymania

a może księżniczki, wcale nie są tak trudne jak chodzą o nich opinie, kumpel ma 6 szt i superowo mu pływają

zobaczcie ile jest odmian tej rybki - podoba mi się ta różnorodność
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 09, 2010, 09:29:20 wysłane przez Mirmil » Zapisane

Jason Bourne
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #201 : Wrzesień 09, 2010, 10:33:30 »

Wiem po sobie, że gdy zachodzą jakieś poważniejsze zmiany w moim akwarium to zawsze przyjemniej mi się je ogląda/podziwia/pielęgnuje. Wydaje mi się, że taka drastyczna zmiana może przynieść dużo korzyści. Na Twojej stronie www widzę, że BARDZO długo już masz ten styl akwarium i może faktycznie zmiana na tanganikę może być fajnym rozwiązaniem.
rodia
Super aktywny

memento mori

« Odpowiedz #202 : Wrzesień 09, 2010, 10:55:55 »

Mirmil, nie przeraża cię wizja takiego surowego środowiska? Rozważam małą tanganikę, ale nie ma opcji, żeby to było jedyne akwarium. Tzn jeden zielony baniak musi być Wink

Pozdrawiam, R.
Mirmil
325l wielogatunkowe
Bywalec

www.mirekkon.pl

« Odpowiedz #203 : Wrzesień 09, 2010, 11:08:03 »

Rodia: uwierz mnie fascynują piękne rzeczy kompozycje z kamienia groty tył ściana z plastikowej niby skały a środek łupki skałki normalnie żółty ser Smiley

do tego piękne kolorowe pielęgnice zero CO2 nawozów prądu mało z led pełne sterowanie sobie zrobię 2 razy na tydzień lekka podmianka szybkie sprzątanie a to co teraz mam to masakra co dwa tygodnie kilka godzin porządkowania, co tydzień podmiana,szczerze mówiąc znudziło mi się naginać... może właśnie jak pisze kolega wyżej czas na zmiany

reasumując wychodzi dużo taniej na starcie nie mówiąc już o eksploatacji
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 09, 2010, 11:09:38 wysłane przez Mirmil » Zapisane

baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

« Odpowiedz #204 : Wrzesień 09, 2010, 12:05:52 »

Przeglądałem ostanio taką stronkę pomyślałem że cię zaciekawi
http://tropheus.com.pl/

Pozdrawiam Andrzej
Baniak 190l

Nie udzielam rad przez PW!
Zapraszam do wątku:
http://www.akwarium.net.pl/forum/zrob-to-sam/swiatlo-w-akwarium-zrob-to-sam-porady/
Raffy
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #205 : Wrzesień 09, 2010, 12:08:32 »

Mirek, mam 12 odmian tropheusów na stanie, ostatnio zabuliłem 3tys na stado brichardi cheek odłow  Grin Grin Grin Oczywiście są tansze, ale jednak tropheus to trudno dostępna ryba. Wg. mnie najładniejsze są ikole, ikona tanganiki:) Jakby co, to pisz w sprawie trofek do mnie bo już trochę w tym siedzę  Smiley

Zawód : akwarysta...
Wszystkie ryby są wyjątkowe! Uszanujmy ich wymagania, podziękują nam dobrym zdrowiem i młodymi...
NIE UDZIELAM RAD PRZEZ PW!
http://www.3cityakwarium.fora.pl/Trójmiejska Akwarystyka
Obecnie: 500L Rafa, 112L roślinne, 160L mcharium
I we mnie drzemie Tanganika i Malawi
pietach
Bywalec

« Odpowiedz #206 : Wrzesień 09, 2010, 12:13:43 »

Potwierdzam.
Malawi lub Tanganika to jednak troszke łatwiejsze w utrzymaniu.
Oświetlenie - wystarcza około 0,2W/l lub można zrobić na diodach albo tylko jedna stronę oświetlić a reszta mroczna głębia (fajny klimat)
W Twoim przypadku starczy jedna belka 39W plus kilka diod....
Bez roślin można zrobić ciut większą "pralkę" i praktycznie dno się nie zamula - wszystko wędruje w filtrze.
Przy wydajnym filtrze biologiczny rzadsze podmiany wody.

Przepraszam za OT ale...w celach informacyjnych na potwierdzenie mojej wypowiedzi

Obecnie posiadam 100 litrowe Malawi z kilkoma "Yellowkami"
Oświetlenie 2x18W ( zwykłę świetlówki za 5 zł) - kilka kryptokoryn rośnie dobrze, brak nalotów na szybach - krasmorosty zarastaja kamienie.
Filtr na pompie Hydor 1200 l/h skutecznie miesza wodę - brak zamulenia - podmiana wody co 2 tygodnie wiaderko (około 15litrów)
Karmienie raz dziennie.

Tak jak piszesz - brak CO2, brak nawozów, mniejsze zyzycie energii za oświetlenie....

PS.
Wiem że 100 l na malawi to mało już na dniach przeprowadzka do 300 litrów.

Jak zmieścić 100 ryb w 1 litrze ?
Puszka szprotek i flaszka.
Pysia
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #207 : Wrzesień 09, 2010, 12:14:25 »

A może pielęgniczki? W takim baniaku sporo mógłbyś mieć Wink Obserwacja cudna Wink I do tego BW. Klimat jak się patrzy i rybki ciekawe Wink A pielegniczki nie są tak trudne i delikatne jak dyskowce.  
Mirmil
325l wielogatunkowe
Bywalec

www.mirekkon.pl

« Odpowiedz #208 : Wrzesień 09, 2010, 12:18:38 »

Raffy: dzięki za info o tym że możemy coś pohandlować jakbym zmienił profil, ale nie sądzę żebym brał te najdroższe z importu, z tego co widzę ceny są różne, a ja laik jestem, potrzebuje rożne i kolorowe bo w tym cały urok, co do obsady to jeszcze długa droga, trzeba się zastanowić ile i jakie żeby nie było starć śmiertelnych, rozmnażanie jak w przypadku palet nie wchodzi w grę bo trzeba się nagimnastykować żeby cokolwiek wychować a ja raczej w stronę dekoracyjnego zmierzam ...

baniakmaniak: dz, za stronkę na niej właśnie można kupić import jest też forum http://www.forum.tropheus.com.pl/
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 09, 2010, 12:27:51 wysłane przez Mirmil » Zapisane

baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

« Odpowiedz #209 : Wrzesień 09, 2010, 13:29:38 »

Właśnie przeglądałem to forum i tam wyraźnie twierdzą że najmniejszy baniak w którym trofki sią będą dobrze czuć to 150x50x50 tam walczą ci co mają mniejsze baniaki ze starymi wygami więc chyba masz mały baniak dla trofków
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 09, 2010, 13:33:08 wysłane przez baniakmaniak » Zapisane

Pozdrawiam Andrzej
Baniak 190l

Nie udzielam rad przez PW!
Zapraszam do wątku:
http://www.akwarium.net.pl/forum/zrob-to-sam/swiatlo-w-akwarium-zrob-to-sam-porady/
Strony: 1 ... 12 13 [14] 15 16 ... 28
  Drukuj  

Skocz do: