Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Nasze akwaria « Nasze akwaria « Mirmil [325l] Palety przez 3 lata - dekoracyjne [Aktualizacja 23-12-12]
Strony: 1 ... 13 14 [15] 16 17 ... 28
  Drukuj  
Autor Wątek: Mirmil [325l] Palety przez 3 lata - dekoracyjne [Aktualizacja 23-12-12]  (Przeczytany 171969 razy)
mrs
:)
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #210 : Wrzesień 09, 2010, 20:15:34 »

Piszesz, że zastanawiasz się nad altumami lub tanganiką.
Przede wszystkim ciesze się, że kolejna osoba idzie w kierunku biotopowego baniaka bo wg mnie nie ma nic piękniejszego od natury.
A teraz do rzeczy.
Na altumy masz za mały baniak, oczywiście młode ryby w Twoich 300l mogłyby być ale dorastających osobników tam nie widzę.
W sieci można znaleźć sporo wiadomości mówiących, że dla altumów wystarczy 120cm długości a ważna jest wysokosc.
Moim zdaniem długość jest równie ważna co wysokośc i minimalnym baniakiem dla małego stadka (5-6 sztuk) będzie 150x50x60 gdzie 60 to wysokość. Baniaka nowego nie chcesz (ostatnio tak pisałeś) więc jeśli zdecydujesz się na żagle to raczej powinny to być manacapuru lub leopoldi a jeśli nie zależy ci np. na F1 to zwykłe hodowlane ale tego raczej nie chcesz.

Z tanganiką też świetny pomysł.
Gdy znudzi mi sie w końcu BW sam zrobie u siebie tange.
Sądząc po ilości i jakości postów, wybierzesz jednak tange.
Na ten temat koledzy wyżej już się wypowiedzieli więc postów powielać nie będe za to raz jeszcze napisze, super, że idziesz w kierunku biotopu.

Pozdrawiam.

Topielec
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #211 : Wrzesień 09, 2010, 21:18:18 »

Również się cieszę, że coraz więcej osób idzie w tym kierunku. Zauważyłem, że jeśli akwarium w bardzo dobrym stopniu odtwarza biotop, niezależnie jaki, to nie ma bata - efekt musi być powalający Smiley

bloniu
Super aktywny

Hoplias malabaricus

« Odpowiedz #212 : Wrzesień 09, 2010, 21:42:32 »

Tworzenie biotopu jest dość ciekawe, bo o ile jest dużo zabawy przy parametrach to przy wystroju można sobie pofolgować i odpuścić elegacje, bo w przypadku biotopu nieład to jest klasyką Smiley

I consider myself as a one fish wolf pack
neuron
Nowy
*

« Odpowiedz #213 : Wrzesień 09, 2010, 22:41:24 »

A czemu w 300l nie można hodować altumów ? Tu pewien Pan hodował w 330l i jakoś to fajnie wyglądało i ryby nie narzekały. http://akwa-mania.mud.pl/
To 325l akwarium z dyskowcami jest piękne i aż szkoda go likwidować. Pewnie  gdybyś sie zdecydował na tanganike lub malawi to i tak byś myślal nad powrotem do biotowego. Mirmil przeglądałem sporo for z dyskowcami, a nigdy nie widziałem tam Twojego zbiornika, nie ma się co ukrywać. Twój baniak przecież jest swietny Smiley
Pozdro!
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 09, 2010, 22:43:58 wysłane przez neuron » Zapisane
Mirmil
325l wielogatunkowe
Bywalec

www.mirekkon.pl

« Odpowiedz #214 : Wrzesień 10, 2010, 07:30:26 »

jak już wcześniej pisałem mam świadomość że moje 325l jest za małe na paletki altumy topheusy itp, nie mniej jednak dopóki te gatunki nie urosną albo wręcz skarłowacieją w małym akwa jest wszystko ok, pamiętając że nastawiam się na akwarium dekoracyjne a nie rozród czy super hodowle, patrząc natomiast że gość w zoologu trzyma 50 tropheusów w 40 litrach już miesiąc to u mnie będą miały naprawdę raj np 10 sztuk co o tym myślicie  

aha i jeszcze jedno
bloniu: nieład nie jest równoznaczny z brzydko wyglądającym akwarium, pisałem lubię ładne rzeczy wiec na pewno skify nie zrobię

neuron: akwarium nie likwiduje tylko zmieniam profil z ładnego na jeszcze ładniejsze - trzeba być optymistą, co do tego że nie reklamuję się na PKMD i discus forum to oczywiste, mam swoją wizję akwarium z paletami daleko rozbieżną z opinią "fachowców", dla mnie dyski na szkle bez roślin to forma "tanganiki" tyle tylko że ni jak nie przemawiająca do wyobraźni, te super discus fish na pokazach nigdy nie widziały podłoża i roślin wyhodowane sterylnie w samych szkłach z wodą dobieraną laboratoryjnie, takie dewiacje u mnie nie wchodzą w grę nie myślę prześcigać się z bandą akwamaniaków - dlatego nie wychodzę z reklamą mojego akwa jako akwarium z dyskami lecz jako akwarium dekoracyjne poza tym moje dyski nie są rasowe i nie mogą konkurować w kategoriach rasowych

Po przestudiowaniu forów i sporej lekturze na początku kupiłem nawet filtr RO po czym po roku leżakowania sprzedałem Rodi - mam nadzieje że sprawuje się dobrze Smiley - w ogóle go nie używałem a jak widać po 1,5 roku całkiem słusznie ... co oczywiście nie jest regułą bo tak się składa że mam dobrą jakościowo wodę z wodociągów, niestety niektórzy muszą go stosować ... niektóre rzeczy w necie są mocno przereklamowane wręcz nie potrzebne podobnie było z lampą UV, ale jednak po pewnym czasie użytkowania szczególnie jak karmiłem ochotką żywą - doceniłem zalety lampy w zakresie oczyszczania i profilaktyki

zmieniając profil akwa jak wspomniałem kieruję się nakładem pracy wkładanym w utrzymanie, kosztami związanymi z eksploatacją oraz poszukiwaniem czegoś nowego, ale.... ostatnie słowo nie zapadło, być może dokupię tylko neonów którym zmienię wodę raz na 2-3 tygodnie i będzie git nie wspominając już o obniżeniu temperatury co byłoby zbawienne dla niektórych gatunków roślin które mógłbym dosadzić

« Ostatnia zmiana: Wrzesień 10, 2010, 08:00:31 wysłane przez Mirmil » Zapisane

baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

« Odpowiedz #215 : Wrzesień 10, 2010, 07:31:55 »

A czemu w 300l nie można hodować altumów ? Tu pewien Pan hodował w 330l i jakoś to fajnie wyglądało i ryby nie narzekały. http://akwa-mania.mud.pl/[/b]
To 325l akwarium z dyskowcami jest piękne i aż szkoda go likwidować. Pewnie  gdybyś sie zdecydował na tanganike lub malawi to i tak byś myślal nad powrotem do biotowego. Mirmil przeglądałem sporo for z dyskowcami, a nigdy nie widziałem tam Twojego zbiornika, nie ma się co ukrywać. Twój baniak przecież jest swietny Smiley
Pozdro!

Nie wiem czy doczytałeś dalej ale ten pan musiał zmienić baniak na 450l aby się dobrze czuły i nie haczyły o dno więc ta rada raczej marna.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 10, 2010, 08:12:12 wysłane przez baniakmaniak » Zapisane

Pozdrawiam Andrzej
Baniak 190l

Nie udzielam rad przez PW!
Zapraszam do wątku:
http://www.akwarium.net.pl/forum/zrob-to-sam/swiatlo-w-akwarium-zrob-to-sam-porady/
neuron
Nowy
*

« Odpowiedz #216 : Wrzesień 10, 2010, 08:05:13 »

Nie wiem czy doczytałeś dalej ale ten pan musiał zmienić baniak na 450l aby się dobrze czuły i nie chaczyły o dno więc ta rada raczej marna.
Doczytałem, no ale bez przesady ten pan hodowal w tym akwariu skalary przez 22 miesiące. Więc to już spory czas... Niektórzy mogą mieć akwarium 800 litrowe , a w nim gorsze warunki dla ryb niż w tych 330 Wink
Mirmil
325l wielogatunkowe
Bywalec

www.mirekkon.pl

« Odpowiedz #217 : Wrzesień 14, 2010, 13:59:51 »

z tego co poczytałem fora i takie tam informacje na temat biotopu, to narazie chyba jeszcze poczekam ze zmianą może do wiosny, a może już przed świętami BN zrobię sobie prezencik sam nie wiem

trochę mnie też odstrasza fakt że na rynku sporo jest ryb z howu wsobnego - porażka

faktycznie akwa może i jest przymałe ale jak pisałem nie nastawiam się na optymalne warunki howu i rozrodu tylko na akwarium dekoracyjne,
pozdrawiam czytających

mrs
:)
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #218 : Wrzesień 14, 2010, 19:35:43 »

z tego co poczytałem fora i takie tam informacje na temat biotopu, to narazie chyba jeszcze poczekam ze zmianą może do wiosny, a może już przed świętami BN zrobię sobie prezencik sam nie wiem

trochę mnie też odstrasza fakt że na rynku sporo jest ryb z howu wsobnego - porażka

faktycznie akwa może i jest przymałe ale jak pisałem nie nastawiam się na optymalne warunki howu i rozrodu tylko na akwarium dekoracyjne,
pozdrawiam czytających

I tak jak pisałeś wcześniej, skłaniasz sie jednak w kierunku tanganiki czy jednak po głowie kraży biotop ameryki południowej?

Mirmil
325l wielogatunkowe
Bywalec

www.mirekkon.pl

« Odpowiedz #219 : Wrzesień 15, 2010, 10:39:10 »

jak robiłem obecne akwa to miałem na uwadze amazonkę ale sam już nie wiem biotop ma wiele wad ale ma też zalety, może spróbuje jednak tanganike bo skalary i prawie całą amazonkę miałem już w akwa oprócz arowany

w końcu wybiorę sobie piękne skałki i urządzę porządnie wnętrze nie zważając na zbyt wysokie PH twardość itp może troche naturalnych muszli?

neuron
Nowy
*

« Odpowiedz #220 : Wrzesień 15, 2010, 12:03:45 »

A przy takim rodzaju akwarium trzeba mieć włączoną pompke napowietrzacza cały czas? Bo w takich akwariach mała ilość mocnych roślinek nie wystarczy przecież do dotlenienia ryb? I czy przy takim akwarium gdzie chce sie mieć trochę zieleni w postaci mocnych roślin stosuję sie CO2, ktore przecież zmniejsza pH? Nigdy nie miałem tanganiki lub malawi, więc jeszcze zapytam, czy to prawda że cała obsada z rodziny tych ryb opiekuję sie młodymi pielęgnicami ?
Mirmil
325l wielogatunkowe
Bywalec

www.mirekkon.pl

« Odpowiedz #221 : Wrzesień 16, 2010, 13:03:15 »

CO2 w tanganice  Roll Eyes ciekawa teoria Smiley

bloniu
Super aktywny

Hoplias malabaricus

« Odpowiedz #222 : Wrzesień 16, 2010, 13:55:23 »

Mirmil mogę? Smiley Jak coś to usuńcie Smiley

neuron:
Jakie CO2 w tandze czy malawi, jak tam nie powinno być roślin Smiley ?
Wpisz sobie (znów) i poczytaj o biotopie tych jezior. Tam tylko piach i kamienie Wink

I najważniejsze - CO2 ma wpływ na zbijanie PH a w Tanganice i Malawi jest wysokie PH i przy takim odczynie najlepiej czyją się tamtejsze ryby.
Pompka może śmigać cały czas (jeżeli faktycznie chodziło Ci o napowietrzacz).

Nawet jakbyś chciał to ryby z tych jezior pochłaniają rośliny albo jak niesmaczne to wyrywają i gryzą Smiley
Anubias może ma jakieś szanse ale on jest bardzo mało wymagający.

Odnośnie opieki - zachowania jak piszesz spotyka się u Księżniczek z Burundii. Pielęgnice dobierają się w pary i bronią ikry przed innymi (więc odpowiedź brzmi nie). Pyszczaki inkubują ikrę, a następnie młode w pyskach - zgadnij dlaczego Smiley ?

Mirmilu, a zrób se tangę i sprawdź! Akwarysta raz na jakiś czas dobrze jak zmieni wszystko. Ja też miałem okres, że trzymałem pyszczki, a potem pielęgnice afrykańskie. Stresu zero jeśli chodzi o wodę Wink Dużo się dzieje w akwarium. Awanturki cały czas. Jakieś tarła, jakieś zaloty. Relatywnie często ktoś obrywa Wink Kolorowo jest. Smiley

I consider myself as a one fish wolf pack
Mirmil
325l wielogatunkowe
Bywalec

www.mirekkon.pl

« Odpowiedz #223 : Wrzesień 17, 2010, 09:05:26 »

bloniu: ale co mamy usunąć? Smiley

przecież wszystko jest jasne, tylko neuron jakiś początkujący się wydaje, dobrze więc że opisałeś że CO2 w tanganice to "ciekawa teoria"

Mirmil
325l wielogatunkowe
Bywalec

www.mirekkon.pl

« Odpowiedz #224 : Wrzesień 23, 2010, 09:23:29 »

tym razem dość długie filmy pokazujące tarło

Z ostatniego weekendu tarło w południe bardzo mocne oświetlenie 216W na 325l, ruch w pokoju, ganiam z aparatem paletki nic sobie z tego nie robią sami zobaczcie ... ilość złożonego tarła przez tą parę idzie już w liczby kilkadziesiąt!!!

polecam http://www.mirekkon.akwarium.net.pl/filmy.htm

Strony: 1 ... 13 14 [15] 16 17 ... 28
  Drukuj  

Skocz do: