Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Nasze akwaria « Nasze akwaria « Mirmil [325l] Palety przez 3 lata - dekoracyjne [Aktualizacja 23-12-12]
Strony: 1 ... 14 15 [16] 17 18 ... 28
  Drukuj  
Autor Wątek: Mirmil [325l] Palety przez 3 lata - dekoracyjne [Aktualizacja 23-12-12]  (Przeczytany 172058 razy)
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #225 : Wrzesień 23, 2010, 13:49:01 »

[...] w tandze czy malawi, jak tam nie powinno być roślin Smiley ?
Wpisz sobie (znów) i poczytaj o biotopie tych jezior. Tam tylko piach i kamienie Wink

Nie zapędzajmy się tak, ze tam tylko piach i kamienie. Nie dalej jak 2 tygodnie temu rozmawiałam z Martą Mierzeńską i chwaliła się, ze sprowadza właśnie rośliny z Tanganiki. Do poczytania:

http://forum.tropheus.com.pl/index.php?action=vthread&forum=9&topic=3378

PS. Sorry Mirmil, ze zaśmiecam temat ale jakoś nie mogłam się nie odezwać.

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
Mirmil
325l wielogatunkowe
Bywalec

www.mirekkon.pl

« Odpowiedz #226 : Wrzesień 24, 2010, 07:36:27 »

Emi: też nad tym myślałem długo żeby w tange wsadzić jakieś chwasty, ale z tej puli co jest na rynku to na palcach jednej ręki można wyliczyć rośliny które przetrwają w tak trudnych warunkach....

dzięki za info, wcale nie zaśmieca lecz wzbogaca bo za niedługo kto wie może końcówka tego wątku będzie wstępem do następnego Smiley

pozdrawiam

mrs
:)
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #227 : Wrzesień 24, 2010, 08:36:45 »

A ja myslę, że rośliny w Tandze czy Malawi tylko szpecą.
Same kamienie z ładnym rozplanowaniem i odpowiednim doborem wielkości i kształtów dadzą niepowtarzalny wygląd akwarium.
Widziałem wiele akwariów tego typu zarówno z roślinami jak i bez i wg mnie na zdecydowany plus są zbiorniki bez chwastów.
Pozostaje jeszcze jedno pytanie. Czy warto jest bawić się w podłoże dla roślin, ewentualne ich nawożenie i bombardowanie odpowiednią dla ich wzrostu ilością światła tak by rośliny rosły piękne i zdrowe?
Wg mnie byłaby to sztuka dla sztuki.
Niepotrzebny koszty i kłopot.

Pozdrawiam.

Mirmil
325l wielogatunkowe
Bywalec

www.mirekkon.pl

« Odpowiedz #228 : Wrzesień 24, 2010, 08:49:58 »

mrs: cała sztuka w tym żeby mieć rośliny tak przystosowane żeby nie było kosztów podłoża nawożenia itp czyli tak przystosowane do skrajnych warunków że radzą sobie same

każdy widział skalniaki w ogródku nie?, własnie fajnie jest jak jakiś porost na tych kamieniach jest i o to chodzi a nie o to żeby robić "holendra" w tanganice Smiley

mrs
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #229 : Wrzesień 24, 2010, 09:28:24 »

mrs: cała sztuka w tym żeby mieć rośliny tak przystosowane żeby nie było kosztów podłoża nawożenia itp czyli tak przystosowane do skrajnych warunków że radzą sobie same
Kiedyś widziałem gdzieś w sieci relacje z zakładania zbiornika typu Malawi 600l.
Gosć zrobił tło przyklejając jakieś kamienie (nie wiem jakie) do styropianu.
Wyglądało to bardzo ładnie do miesiąca. Po miesiącu wyglądało wręcz obłędnie bo tło z tych wklejonych skałek porosło zielonym glonem.
Pierwszy raz przekonałem się czytając jego wątek, że glon jednak może być ładny.
Może właśnie w tym kierunku warto iść planując zbiornik z tangą?

Jeśli chodzi o zbiorniki z Tanganiką to, szczerze mówiąc, nie wiem czy da rade włożyć tam rośliny tak by ładnie rosły bez podłoża i nawożenia - Ty z pewnością jesteś tu lepiej zorientowany. Wiem natomiast na pewno, że chcąc mieć rośliny na oświetleniu nie będziesz mógł żałować.

Znajomy ma baniak Malawi 240l i oświetlał go raczej średnio, 30W/l i szkło pięknie porastało ale okrzemkami.
Dopiero wymiana oświetlenia na 2x38W spowodowała, że akwarium porastało zielenicami.

Mirmil
325l wielogatunkowe
Bywalec

www.mirekkon.pl

« Odpowiedz #230 : Wrzesień 24, 2010, 09:36:52 »

mrs: sa gatunki roślin takie jak anubiasy i kryptokoryny (ale nie wszystkie) które nie mają żadnych wymagań co do światła nawet to co by padało z okna im wystarcza, mam też coś takiego jak hygrophilia corymbosa ta roślina też jest super mało wymagająca cały problem polega na wysokim PH do którego te rośliny nie są przystosowane

ogólnie porosty sinice itp wyglądału by najlepiej ale gdzieś w rogu jakaś kępa roślin może działać na wyobraźnie

muszę jeszcze sporo poczytać pooglądać wtedy pogadamy na razie toi są moje dywagacje

mrs
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #231 : Wrzesień 24, 2010, 09:46:38 »

muszę jeszcze sporo poczytać pooglądać wtedy pogadamy na razie toi są moje dywagacje
Tak jak i moje.
W tanganice/malawi jestem zielony.

Napisz koniecznie jeśli już zapadnie decyzja bo ciekaw jestem (i pewnie wiele innych osób) jaką decyzje podejmiesz.

Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #232 : Wrzesień 24, 2010, 10:07:05 »

Znalazłam piękne zdjęcia z jez. Tanganika i jak widać to całkiem tam zielono w niektórych mijscach:

Kilka innych:

http://img41.imageshack.us/img41/2285/sibwesa3.jpg
http://img338.imageshack.us/img338/5379/pbm3.jpg
http://img97.imageshack.us/img97/505/pbm4.jpg
http://img134.imageshack.us/img134/923/plantas3.jpg
http://img193.imageshack.us/img193/1275/plantas2.jpg
http://img193.imageshack.us/img193/7488/plantas4.jpg

Następne zdjęcia to przepiękny podwójny zbiornik 2x3000l (chyba to było Malawi+Tanganika) na Uniwersytecie w Toruniu, jak widać rośliny w połączeniu ze skałami dają ciekawy efekt:

http://www.gsa.org.pl/forum/download/file.php?id=1549
http://www.gsa.org.pl/forum/download/file.php?id=1548
http://www.gsa.org.pl/forum/download/file.php?id=1547
http://www.gsa.org.pl/forum/download/file.php?id=1546

No i na koniec tu jeden ze zbiorników w Muzeum Przyrodniczym na Uniwerku w Toruniu gdzie po prostu zbaraniałam:

http://www.gsa.org.pl/forum/download/file.php?id=1542

Mam nadzieję, ze zdjęcia są widoczne, jeśli nie to dajcie znać.

Jeśli interesuje was temat roślin nadających się do tangi, które są łatwo dostępne na rynku i praktyczne rady na ten temat to polecam nr 2 Tanganika Magazyn i artykuł Piotrka Baszuckiego.

« Ostatnia zmiana: Wrzesień 24, 2010, 10:17:58 wysłane przez Emi » Zapisane

Pozdrawiam,
Emi

Mirmil
325l wielogatunkowe
Bywalec

www.mirekkon.pl

« Odpowiedz #233 : Wrzesień 24, 2010, 10:38:38 »

Emi: jak widzę na tych zdjęciach to jeśli chodzi o rośliny nr1 kryptokoryna najbardziej nadająca się nr2 anubias - zależy od tego jaki gdzie od małego hodowany nr3 nurzaniec sipiral zwykły i ten z szerokimi długimi liśćmi nie pamiętam nazwy oraz jakieś rośliny na dnie

sądzę że to może być efekt krótkotrwały nie dający się długotrwale utrzymać, na akwaria trzeba patrzeć jako świerze i po pół roku wtedy można coś powiedzieć, akwarium świeże na parę dni to można i ryby morskie walnąć do holendra 2-3 dni pożyją zdjęcia da radę zrobić ładne, ale gdzie sens

ja uważam że ktoś na Uniwerku leci pod prąd jak ja (z paletami w roślinniaku Smiley), czyli testuje nowe niestandardowe formy akwa, zobaczymy co z tego wyjdzie a przede wszystkim jak długo....

ale ja raczej poszukuję roślin dla tanganiki z jeziona Tanganika o np takie jak tu:
http://img8.imageshack.us/img8/6285/sibwesa9.jpg

czyli coś co występuje w warunkach naturalnych a dałoby się adoptować.. przypuszczam  że są takie rośliny ale bardzo trudno je chociażby przenieść lub adoptować lub po prostu są ekonomicznie nieopłacalne i dlatego ludzie którzy dokonują odłowów ryb w Tanganice robią innym wodę z mózgu i forsują stereotyp BIOTOP TANGANIKA = kamienie i ryby

podobnie hodowcy z PKMD i nie tylko forsują swoje racje względem palet ostrego oświetlenia którego ponoć ryby nie lubią, a proszę spojrzeć na ostatnie tarło w dziale filmy - link podałem parę postów wyżej - oświetlenie 216W na 325l palety jedzą trą się nic im nie przeszkadza

Raffy: jako jeden z nielicznych moich autorytetów mający doświadczenie powiedział mi raz na gg takie zdanie odnośnie odżywiania palet ... może rozwinę nieco myśl żeby było wiadomo o co chodzi...

zapytałem czym karmi swoje palety odpowiedział że sercami własnej roboty i jest to jedyne bezpieczne jedzenie, na to ja że w naturze palety nie widzą wołu przez całe życie na to Raffy: te paletki które mamy w zbiornikach to może mają kilka procent z genów natury są to twory sztucznie uzyskane i daleko odstające od naturalnego środowiska, a serca są dla nich stworzone lub to one są stworzone do jedzenia serc ....

być może należy w ten sposób spojrzeć też na tanganikę i nie dążyć ze wszystkim to super unaturalnienia warunków hodowlanych lecz przystosować ryby i rośliny to warunków będących konsensusem który pozwoli na nowe odkrycia nowe nieznane formy hodowli..

jak zwykle się rozpisałem sorry...

p.s.
mrs: będzie głośno w dziale nasze akwa Smiley jak już coś zacznę, na pewno się pochwalę
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 24, 2010, 10:42:44 wysłane przez Mirmil » Zapisane

ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #234 : Wrzesień 24, 2010, 11:07:40 »

hygrophilia corymbosa ta roślina też jest super mało wymagająca cały problem polega na wysokim PH do którego te rośliny nie są przystosowane
Tu się nie zgodzę. Większość roślin "nieprzystosowanych" do wysokiego pH rośnie w nim lepiej niż w niskim. Hygrophilia rośnie u mnie w pH w okolicach 8 bardzo dobrze. Tej roślinie świetnie robi pozwolenie na wyjście ponad powierzchnię - masz wtedy jakby 2 rośliny - ciemnozieloną (wpadającą w czerwony) nad powierzchnią i pod powierzchnią plątaninę korzeni, z których puszcza się pełno młodych jasnozielonych pędów.

Sorry za lekki offtop, ale jestem ostatnio strasznym fanem tego zielska i dlatego pozwoliłem sobie na te kilka uwag Smiley

Mirmil
325l wielogatunkowe
Bywalec

www.mirekkon.pl

« Odpowiedz #235 : Wrzesień 24, 2010, 11:22:27 »

Ducze w sumie nie wiem z czym się nie zgadzasz Smiley czytaj ze zrozumieniem pisząc "te" rośliny miałem na myśli wszystkie nie tylko tę - oczywiście miałem mam i będę miał hygrophilię corymbose i wiem że spokojnie daje radę przy ph do 8.0 ale to jeszcze nie jest wysokie PH to raz, a po drugie ważna tu jest też  twardość wody dla takiego PH, oba te czynniki wpływają na utrzymanie tej rośliny i rzecz najważniejsza - podłoże hygrophilia corymbosa ma super rozwinięty system korzenny i jeśli w tanganickim podłożu swoimi korzeniami nie znajdzie nic do przetworzenia to raczej nie będzie miała szans

spróbuj pojechać z PH do wartości 8,3-8,7 zobaczysz co się stanie z hygrophilią Smiley

pozdrawiam

lwica79
Super aktywny

« Odpowiedz #236 : Wrzesień 24, 2010, 12:51:52 »

ja uważam że ktoś na Uniwerku leci pod prąd jak ja (z paletami w roślinniaku Smiley),

no i muszę się dopytać co do tego zdania, bo ..rozumiem z niego, że Paletki i Roślinniak to złe połączenie....a ja mam dość zielone już akwa, i co raz nachodzi mnie myśl, że może zamienię kiedyś Gurami na Paletki...a że nic zupełnie o Paletkach nie wiem jeszcze...i pojęcia nie miałam że się do akwa z roślinami nie nadają, więc dopytuję by w przyszłości błędów nie narobić.

I jeszcze jedno równie ważne pytanie, które miałam zadać już dawno....w pierwszym poście Twojego wątku jest zdjęcie ogólne akwarium a w nim te przepiękne Palety...i teraz...jaka to odmiana ta czwarta Paletka widoczna od lewej strony..mówię o tej niebieskiej w jakby pionowe pasy. Czy pozostałe niebieskie to ta sama odmiana tylko inny wiek i stąd różnice w ubarwieniu?
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 24, 2010, 12:59:35 wysłane przez lwica79 » Zapisane

Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #237 : Wrzesień 24, 2010, 12:56:42 »

sądzę że to może być efekt krótkotrwały nie dający się długotrwale utrzymać, na akwaria trzeba patrzeć jako świerze i po pół roku wtedy można coś powiedzieć, akwarium świeże na parę dni to można i ryby morskie walnąć do holendra 2-3 dni pożyją zdjęcia da radę zrobić ładne, ale gdzie sens

Nie, nie, ten zbiorniki na uniwerku są dość stare, to nie jest świeżonka, zresztą co widać było po dnie.

Pozdrawiam,
Emi

Mirmil
325l wielogatunkowe
Bywalec

www.mirekkon.pl

« Odpowiedz #238 : Wrzesień 24, 2010, 13:01:31 »

Emi: znaczy ktoś wykonał kawał dobrej roboty, ale z tych zdjęć widać że te roślinki, szczególnie trawki nie są dobrej kondycji raczej mają kolor zgniłych, czy w rzeczywistości też to tak wygląda czy mam tylko takie złudzenie patrząc na te foty ?

a to pewnie typowa roślina tanganiki bo pierwszy raz na oczy widzę http://img193.imageshack.us/img193/7488/plantas4.jpg

i od razu widać że nie zgnita
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 24, 2010, 13:04:16 wysłane przez Mirmil » Zapisane

ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #239 : Wrzesień 24, 2010, 13:46:01 »

Emi: znaczy ktoś wykonał kawał dobrej roboty, ale z tych zdjęć widać że te roślinki, szczególnie trawki nie są dobrej kondycji raczej mają kolor zgniłych, czy w rzeczywistości też to tak wygląda czy mam tylko takie złudzenie patrząc na te foty ?
Nurzańce w twardej wodzie robią się takie "mało zielone", nie przeszkadza im to we wzroście, tyle że wyglądają mało atrakcyjnie. Dostałem swego czasu z wrocławskiego ZOO V. gigantea, które rosły tam w ekstremalnie twardej wodzie i właśnie nabierały takiego zgniłego koloru, do tego na liściach osadzał się węglan wapnia. Ale były naprawdę ogromne, "mięsiste" i zdrowe. Młode roślinki też miały taki nieciekawy kolor. U mnie po przesiadce do wody o TWW ok. 10 zrobiły się znacznie bardziej zielone.

Rogatek jest chyba naturalnym dla Tanganiki gatunkiem. W tym temacie naprawdę warto porozmawiać z Martą Mierzeńską. Ma wiedzę i kontakty np z Holendrami, którzy zdaje się, że do zielska w tanganikańskich zbiornikach przykładają znacznie większą wagę (jak to Holendrzy, zielone najważniejsze Wink

Strony: 1 ... 14 15 [16] 17 18 ... 28
  Drukuj  

Skocz do: