Emi: jak widzę na tych zdjęciach to jeśli chodzi o rośliny nr1 kryptokoryna najbardziej nadająca się nr2 anubias - zależy od tego jaki gdzie od małego hodowany nr3 nurzaniec sipiral zwykły i ten z szerokimi długimi liśćmi nie pamiętam nazwy oraz jakieś rośliny na dnie
sądzę że to może być efekt krótkotrwały nie dający się długotrwale utrzymać, na akwaria trzeba patrzeć jako świerze i po pół roku wtedy można coś powiedzieć, akwarium świeże na parę dni to można i ryby morskie walnąć do holendra 2-3 dni pożyją zdjęcia da radę zrobić ładne, ale gdzie sens
ja uważam że ktoś na Uniwerku leci pod prąd jak ja (z paletami w roślinniaku
), czyli testuje nowe niestandardowe formy akwa, zobaczymy co z tego wyjdzie a przede wszystkim jak długo....
ale ja raczej poszukuję roślin dla tanganiki z jeziona Tanganika o np takie jak tu:
http://img8.imageshack.us/img8/6285/sibwesa9.jpgczyli coś co występuje w warunkach naturalnych a dałoby się adoptować.. przypuszczam że są takie rośliny ale bardzo trudno je chociażby przenieść lub adoptować lub po prostu są ekonomicznie nieopłacalne i dlatego ludzie którzy dokonują odłowów ryb w Tanganice robią innym wodę z mózgu i forsują stereotyp BIOTOP TANGANIKA = kamienie i ryby
podobnie hodowcy z PKMD i nie tylko forsują swoje racje względem palet ostrego oświetlenia którego ponoć ryby nie lubią, a proszę spojrzeć na ostatnie tarło w dziale filmy - link podałem parę postów wyżej - oświetlenie 216W na 325l palety jedzą trą się nic im nie przeszkadza
Raffy: jako jeden z nielicznych moich autorytetów mający doświadczenie powiedział mi raz na gg takie zdanie odnośnie odżywiania palet ... może rozwinę nieco myśl żeby było wiadomo o co chodzi...
zapytałem czym karmi swoje palety odpowiedział że sercami własnej roboty i jest to jedyne bezpieczne jedzenie, na to ja że w naturze palety nie widzą wołu przez całe życie na to Raffy: te paletki które mamy w zbiornikach to może mają kilka procent z genów natury są to twory sztucznie uzyskane i daleko odstające od naturalnego środowiska, a serca są dla nich stworzone lub to one są stworzone do jedzenia serc ....
być może należy w ten sposób spojrzeć też na tanganikę i nie dążyć ze wszystkim to super unaturalnienia warunków hodowlanych lecz przystosować ryby i rośliny to warunków będących konsensusem który pozwoli na nowe odkrycia nowe nieznane formy hodowli..
jak zwykle się rozpisałem sorry...
p.s.
mrs: będzie głośno w dziale nasze akwa
jak już coś zacznę, na pewno się pochwalę