Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Nasze akwaria « Nasze akwaria « Mirmil [325l] Palety przez 3 lata - dekoracyjne [Aktualizacja 23-12-12]
Strony: 1 ... 15 16 [17] 18 19 ... 28
  Drukuj  
Autor Wątek: Mirmil [325l] Palety przez 3 lata - dekoracyjne [Aktualizacja 23-12-12]  (Przeczytany 172059 razy)
mrs
:)
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #240 : Wrzesień 24, 2010, 15:08:19 »

A ja odniosę się do ostatniej fotki którą wstawiła Emi.
Zastanawiam się czy Emi „zbaraniała” z zachwytu nad tym baniakiem czy z innego powodu.
Moim zdaniem zbiornik jest po prostu brzydki.
Z prawej strony w kierunku środka same nurzańce, z lewej w kierunku środka pusto.
Kilka rozrzuconych kamieni...to już po pierwszych zdjęciach z jeziora Tanganika widać, że natura wygląda troszkę inaczej.
Nie sztuką jest zawalić baniak do połowy zieleniną i tak zostawić.
Sztuką jest tak zestawić baniak by odzwierciedlał naturalne środowisko ryb z danego rejonu + był funkcjonalny dla mieszkających w nim gatunków.
Nie neguje do końca chwastów w tanganice czy malawi ale wg mnie powinny być one tylko dodatkiem do całości a nie stanowić znaczny procent wystroju. Ale, to tylko moje subiektywne odczucia.
Gdyby nam wszystkim podobało się to samo, byłoby nudno.

Mam nadzieje, że Mirmil się nie pogniewa za małe OT w jego wątku.

Pozdrawiam.

Mirmil
325l wielogatunkowe
Bywalec

www.mirekkon.pl

« Odpowiedz #241 : Wrzesień 24, 2010, 15:21:06 »

mrs:
Sztuką jest tak zestawić baniak by odzwierciedlał naturalne środowisko ryb z danego rejonu + był funkcjonalny dla mieszkających w nim gatunków.

właśnie dlatego Emi "zbaraniała" jak sądzę

masz rację rośliny powinny być dodatkiem nie stanowić tła gdyż można zrobić przepiękne kompozycje z kamieni i skał a rośliny charakterystyczne dla tanganiki niech gdzie nie gdzie rosną

p.s.
LUDZIE wszystko co jest na temat tanganiki nie będzie OT bo sam to OT zacząłem zamierzam (bez zobowiązań) zmienić paletki na tanganikę w przyszłości i dlatego uważnie słucham rad i pilnie czytam wszystko co tego dotyczy a w tych linkach które tu przytoczono naprawdę jest wiele ciekawych informacji
dziękuję

lwica79
Super aktywny

« Odpowiedz #242 : Wrzesień 24, 2010, 16:46:05 »

Mirmil  dzięki za zignorowanie..miłe to  Undecided

Mirmil
325l wielogatunkowe
Bywalec

www.mirekkon.pl

« Odpowiedz #243 : Wrzesień 27, 2010, 06:28:30 »

lwica79: zapytałaś o 13:51:52 a już o 17:46:05, mocno się poirytowałaś - nie oczekuj ode mnie natychmiastowych odpowiedzi to jest forum nie talkshow

a co do Twoich zapytań:
ogólnie wiadomo że trend wyznaczony przez hodowców paletek nie dopuszcza bogatej roślinności i "bogatego" podłoża, paletki brudzą znacznie i ciężko to wszystko utrzymać przy sporej ilości roślin, a w podłożu rozwijają się różności które mogą nie sprzyjać zdrowiu i rozwojowi ryb....

ponadto hodowcy idą na łatwiznę trzymając palety na samym szkle, wtedy maja jak na dłoni ile paletka zjadła jakie ma odchody itp - taka wegetacja laboratoryjna ryb która mnie kompletnie nie kręci i gdybym miał trzymać palety na samym szkle to wolałbym krewetkarium zrobić bo ciekawsze

jeśli myślisz o paletkach w przyszłości to radzę skończ zadawać pytania i czytaj jak najwięcej

odnośnie moich palet
na pierwszej stronie jest zawsze aktualne (ostatnie) zdjęcie ogólne które można najechać kliknąć prawym myszki dać pokaż obraz i powiększyć w celu lepszego pooglądania! wszystkie zdjęcia są tu http://www.mirekkon.akwarium.net.pl/galeria.htm

odmiany są różne ta czwarta to red turkus,  przy czym odmian jest tyle że nie znajdziesz dwóch identycznych poprostu bierzesz co Ci się podoba

pozostałe odmiany widoczne na zdjęciu:
red melon
blue turkus
blue diamond
pigeon red
snake skin
golden (yellow)

p.s.
cierpliwości Edyta Smiley

pozdrawiam

« Ostatnia zmiana: Wrzesień 30, 2010, 05:31:41 wysłane przez Mirmil » Zapisane

Andrij
Super aktywny

« Odpowiedz #244 : Październik 06, 2010, 14:27:35 »

Piękne akwarium Wink Wink Pogratulować pomysłu i kompozycji. Ryby i rośliny w dobrej formie  Good !

GG: 2202940
Strona klubu w którym gram: www.blekitnipiersciecj.futbolowo.pl

Bojownik56
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #245 : Październik 11, 2010, 20:35:56 »

Jedno słowo Ekstra !!! Cheesy

scalare
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #246 : Październik 13, 2010, 20:36:02 »

Niezłe, ale pewnie dużo pracy przy takim roślinniaku i paletki ho ho  Good ! Szacun dla autora za włożoną pracę przy akwa.

Mirmil
325l wielogatunkowe
Bywalec

www.mirekkon.pl

« Odpowiedz #247 : Październik 15, 2010, 13:38:24 »

w galerii kilkanaście nowych zdjęć po dużym sprzątaniu

http://www.mirekkon.akwarium.net.pl/galeria.htm

mała zachęta Smiley

miłego ...
pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Październik 15, 2010, 18:59:39 wysłane przez Mirmil » Zapisane

mrs
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #248 : Październik 15, 2010, 19:57:30 »

A jak tarlaki? Trą się?
Ikra w dalszym ciągu tak szybko znika?
No i co z tangą? Jakieś decyzje?

Mirmil
325l wielogatunkowe
Bywalec

www.mirekkon.pl

« Odpowiedz #249 : Październik 15, 2010, 20:16:11 »

do tanganiki jeszcze trochę, na razie jestem na etapie oglądania rożnych akwa i słuchania opinii

mówią Ci lepsi że w stadzie jest jedna ładna samiec dominujący a reszta parch ... nie wiem ile w tym prawdy ale ta opinia poniekąd mnie zdołowała bo nie chce mieć stada parchlaków z jednym ładnym samcem, poza tym coraz więcej słyszę że na moich terenach woda kompletnie się nie nadaje dla tropheusów Sad

odnośnie palet to jest tak że średnio co 2-3 tygodnie miały ikrę i było już jego kilkadziesiąt - nie liczyłem

teraz po restarcie chyba czas najwyższy na odrobaczenie bo stały się nieco płochliwe a ostatnio odrobaczałem je jakieś 4-5 miesięcy temu, może dlatego też po restarcie mija piąty dzień a ikry nie widzę

jak się pojawi to zrobię znowu zdjęcia i może jakiś filmik

aha ikry nie pilnuję po prostu wieczorem jest a jak przychodzę z pracy już nie ma i tyle Smiley

mrs
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #250 : Październik 16, 2010, 10:09:53 »

mówią Ci lepsi że w stadzie jest jedna ładna samiec dominujący a reszta parch ... nie wiem ile w tym prawdy ale ta opinia poniekąd mnie zdołowała bo nie chce mieć stada parchlaków z jednym ładnym samcem, poza tym coraz więcej słyszę że na moich terenach woda kompletnie się nie nadaje dla tropheusów Sad
To chyba przesada. W tego typu baniakach zawsze najładniejszą rybą będzie samiec dominujący. Inne samce po prostu się nie wybarwią. Prawdą jest też z zwykle samice są mniej ciekawe od samców. Mniej kolorowe itp. Nie znaczy to jednak, że ryby są nieładne. Wszystko zależy od tego co kupisz.

Oglądałem aktualne fotki Twojego baniaka.
Poszalałeś z tą przycinką Smiley

A tak z ciekawości, jaką masz wode w kranie (jakie parametry) bo zdziwiło mnie to co piszesz o nieodpowiedniej wodzie?

Mirmil
325l wielogatunkowe
Bywalec

www.mirekkon.pl

« Odpowiedz #251 : Październik 16, 2010, 17:02:51 »

mrs: następnym razem jak będziesz chciał u mnie ikrę to powiedz Smiley dla moich palet to żaden problem Grin im już nic nie przeszkadza jak widać

duże zdjęcia tu: http://www.mirekkon.akwarium.net.pl/galeria.htm

no i film na samym końcu strony niestety na więcej nie mam czasu polecam -> http://www.mirekkon.akwarium.net.pl/filmy.htm

woda u mnie w kranie ma około KH 7 PH 7,5 jak widać nie za wysoko i trzeba uzdatniać, ale to nie jest problem, natomiast ludzie którzy mają tanganiki mówią że coś jest jeszcze w karnówce co nie sprzyja tropheusom, więc leją RO a potem dodają sole itp itd co mnie mocno zniechęca, bo do palet nie używałem i nie używam RO więc nie będę robił cyrku dla tropheusów

być może coś innego na razie się rozglądam
« Ostatnia zmiana: Październik 16, 2010, 17:08:45 wysłane przez Mirmil » Zapisane

mrs
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #252 : Październik 16, 2010, 17:37:57 »

He, a mnie tego brakuje.
Ta agresja tarlaków i namiętne pinowanie ikry.
Szkoda tylko, że tak szybką ją tracą.
Moze któregoś dnia po powrocie z pracy zastaniesz jednak cos więcej?
Ja właśnie miałem takie zdziwienie.

A tak z ciekawosci, która ryba to samiec?

Mirmil
325l wielogatunkowe
Bywalec

www.mirekkon.pl

« Odpowiedz #253 : Październik 16, 2010, 18:03:05 »

Smiley na 13 stronie tego wątku masz cały opis Smiley nieźle goni pomimo tego że jest mniejszy od niektórych osobników

Mirmil
325l wielogatunkowe
Bywalec

www.mirekkon.pl

« Odpowiedz #254 : Grudzień 13, 2010, 16:27:14 »

mała aktualizacja

zdjęcia HQ: --> http://www.mirekkon.akwarium.net.pl/galeria.htm

pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Grudzień 13, 2010, 16:32:58 wysłane przez Mirmil » Zapisane

Strony: 1 ... 15 16 [17] 18 19 ... 28
  Drukuj  

Skocz do: