Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Nasze akwaria « Nasze akwaria « Mirmil [325l] Palety przez 3 lata - dekoracyjne [Aktualizacja 23-12-12]
Strony: 1 ... 16 17 [18] 19 20 ... 28
  Drukuj  
Autor Wątek: Mirmil [325l] Palety przez 3 lata - dekoracyjne [Aktualizacja 23-12-12]  (Przeczytany 172120 razy)
gregorij
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #255 : Grudzień 16, 2010, 07:58:17 »

Smiley sporo się pozmieniało w aranżacji, myślałem że ci już dawno te wszystkie rybki pozdychały  Tongue, kiedy tanganika?
Mirmil
325l wielogatunkowe
Bywalec

www.mirekkon.pl

« Odpowiedz #256 : Grudzień 17, 2010, 12:29:25 »

gregorij: fajnie że za mnie trzymasz kciuki, nie wiem kiedy tanganika, na razie kompletny brak czasu

Agnus
Super aktywny

hydrozagadka

« Odpowiedz #257 : Grudzień 17, 2010, 20:50:18 »

Rewelacja od samego początku. Można tylko słodzić, szczerze to nie widzę niczego do poprawy. Baniak jest może prosty w formie ale bajecznie cieszy oko, soczysta zieleń i na ich tle Dyskowce. Czego chcieć więcej Smiley Ilekroć tu wchodzę nie mogę się powstrzymać i zaglądam do pełnej galerii. Brawo..

Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #258 : Grudzień 17, 2010, 20:58:26 »

na tym zdjęciu pierwszy plan zaczynał sie robić ciekawy

szkoda że nie rozwinąłeś tego trawniczka
Max 58
Każdy ma tak, jak sobie zrobi...
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #259 : Grudzień 17, 2010, 22:14:41 »

Gratuluję formy zbiornika! I pięknych mieszkańców, trochę szkoda że zamierzasz je zamienić na charakterne pyszczaki...

Pozdrawiam słonecznie
Andrzej Wink
Mirmil
325l wielogatunkowe
Bywalec

www.mirekkon.pl

« Odpowiedz #260 : Grudzień 18, 2010, 07:55:38 »

Prthro: niektóre leki mi niestety położyły blyxe i nie tylko... tak to już jest że jak człowiek eksperymentuje to czasami na dobre to nie wychodzi, użyłem do odrobaczania płynu o nazwie systemax (odrobaczanie gołębi) od znajomego wziąłem odpowiednią ilość i postanowiłem spróbować jemu kryptokoryn i trawy nie wybiło a mi połowa roślin poszła, blyxa została doszczetnie zdegradowana nic nie pomagało - chyba coś genetycznie musiało jej pozmieniać bo normalnie się rozpadła....

ale nic straconego teraz odradzam inne małe krzaczki blyxy być może jeszcze  wrócę do takiego wyglądu, jednak muszę przyznać kolejną rzecz po ponad 1,5 roku chyba jednak podłoże nie spełnia się tak jak na początku widzę to po ilości nawozów oraz ukorzenianiu się roślin, albo woda w wodociągach mi się zepsuła to też możliwe - zmiany wiosna lato / jesień zima jednak są

pozdrawiam czytających 

Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #261 : Grudzień 18, 2010, 20:58:19 »

miałem na mysli raczej eleocharis na całym dnie a z łodygowców zostawiłbym tylko te kepy micranthemum, paletki miałby eden  Afro
Mirmil
325l wielogatunkowe
Bywalec

www.mirekkon.pl

« Odpowiedz #262 : Grudzień 20, 2010, 12:21:14 »

Pethro: eleocharis u mnie słabo rośnie za słabe światło i za krótko świecę bo bym nie opanował przyrostów, poza tym musiałbym się pozbyć kilku fajnych roślin bo niestety nie dysponuję drugim akwa żeby móc tymczasowo przenieść szczepki roślin, dlatego odpuszczam sobie eksperymenty

być może kiedyś tak jak piszesz pozostawię tylko kilka roślinek typu eleocharis, blyxa, sagittaria (niska) micranthemum i hemianthusa na tył, ale na razie szkoda mi tych gatunków które mam bo niejednokrotnie musiałem się wiele natrudzić by je zdobyć Smiley
« Ostatnia zmiana: Grudzień 20, 2010, 12:23:15 wysłane przez Mirmil » Zapisane

Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #263 : Grudzień 20, 2010, 13:45:58 »

Ile razy ja próbuje doprowadzić swoje akwarium do wyglądu katalogowego to mam ten sam dylemat hehe  ;)także rozumiem obawy, już nie raz myślałem o 2 akwarium jako rezerwuar roslin które chwilowo nie pasują ale to by musiało miec przynajmniej 200l  Cool a gdzie ja to bym trzymał
Mirmil
325l wielogatunkowe
Bywalec

www.mirekkon.pl

« Odpowiedz #264 : Grudzień 21, 2010, 13:48:00 »

problem jest nie tylko z roślinkami lecz i z rybami Smiley, normalnie mam jeszcze tetrę albinosa z akwa 112l żyje już u mnie ponad 5 lat i szkoda mi ją sadystycznie spuścić w kibel lub oddać komuś kto ją zamęczy Sad, niech dożyje u mnie ile się da ..

ja uważam że akwarium ma się podobać bo po to w końcu jest, a nie być od linijki lub według reguł często wymyślanych przez ludzi nie z pasją lecz z fobią  Cheesy

w końcu ryby przeszły już taką drogę w ewolucji w procesie hodowli w akwariach że najbardziej śmieszy mnie jak ktoś "dąży do natury" w sposób niewłaściwy, podam przykład kolejny raz ten sam - dlaczego ryby karmię sercem wołowym zmieszanym z wieloma suplementami roślinnymi? - na PKMD można spotkać wiele opinii jak to serce wołowe niszczy narządy degraduje układ krążenia i nerwowy paletek... a najlepsze są opisy w stylu "kto paletkom w naturze daje wołowinę?"

Co niektórzy Ludziska nie mogą zrozumieć tak jak i ja nie mogłem, że dla palet sztucznie wyewoluowanych jedzenie z natury ma się nijak do ich organizmów i potrzeb, a wręcz stosowanie różnych naturalnych pokarmów mrożonych sklepowych ("niebezpiecznych") powoduje częste zarobaczenie, przysparza pasożytów itp. Odkąd posłuchałem rady Raffy'ego i karmię tylko sercem własnej roboty oraz dobrym granulatem ryby są zdrowe i nie pamiętam kiedy ostatnio miałem chorobę w akwarium, a karmię raz dziennie ale sporo, poza tym leje kranówkę uzdatnianą crystal&save (żadnych RO) i ryby czują się wyśmienicie ikrę składają regularnie i pochłaniają pokarm w mgnieniu oka.
Będąc na tyle nie doświadczonym na początku zaniedbałem trochę proces kontroli azotanów w wodzie co być może spowolniło lub zahamowało proces wzrostu niektórych moich palet lub tak jak pisałem wcześniej kupiłem karły ... z perspektywy czasu widzę że bardzo ważne jest aby minimum co tydzień podmieniać wodę szczególnie dla małych palet.

Być może w wkrótce jak czas pozwoli opiszę swoje doświadczenia na mojej stronie  

« Ostatnia zmiana: Grudzień 21, 2010, 13:55:47 wysłane przez Mirmil » Zapisane

Max 58
Każdy ma tak, jak sobie zrobi...
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #265 : Grudzień 21, 2010, 15:41:14 »

Co do częstej podmiany wody u młodych ryb - to jest stara zasada hodowców, potrafią to nawet codziennie u narybku robić, wiedząc że przyspieszają wzrost maluchów. A czy to będzie tatar czy mielone serce... nie ma znaczenia, wszak nawet w naturze padlinka się trafi... Wink

Pozdrawiam słonecznie
Andrzej Wink
Mirmil
325l wielogatunkowe
Bywalec

www.mirekkon.pl

« Odpowiedz #266 : Grudzień 24, 2010, 13:58:00 »

Max 58: jeśli nazwiesz paletki które mają 5-8 cm narybkiem to pewno masz rację Smiley, a znaczenie ma czy to serce swojej roboty jest czy ze sklepu "padlinka"

Wesołych Świąt dla wszystkich czytających
« Ostatnia zmiana: Grudzień 24, 2010, 14:02:33 wysłane przez Mirmil » Zapisane

gregorij
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #267 : Styczeń 11, 2011, 12:21:32 »

Mirmil: co tak rzadko aktualizujesz teraz? minął już miesiąc chętnie bym zobaczył obecny stan akwarium
Mirmil
325l wielogatunkowe
Bywalec

www.mirekkon.pl

« Odpowiedz #268 : Styczeń 11, 2011, 17:58:33 »

gregorij: gdybym siedział i tylko pierdział w stołek pewnie bym codziennie aktualizował ale póki co mam sporo pracy codziennie więc aktualizuje zgodnie z regulaminem tego działu około raz na miesiąc chyba, że dokonały się jakieś istotne zmiany ...

specjalnie dla Ciebie

reszta zdjęć opisana jako 11.01.2011r. znajduje się w galerii http://www.mirekkon.akwarium.net.pl/galeria.htm

nieco niżej też opisane jako 11.01.2011r. znajdują się DUŻE zdjęcia pojedynczych palet klikając w nie mamy dostęp do bardzo wysokiej rozdzielczości zdjęć palet widać pojedyncze łuski - jest czym oko nacieszyć Smiley

miłego oglądania
pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Styczeń 11, 2011, 18:02:19 wysłane przez Mirmil » Zapisane

radula
Stały użytkownik

« Odpowiedz #269 : Styczeń 11, 2011, 20:08:28 »

Witam
PRZEPIĘKNA RYBKA Smiley choć troszkę "pieprzowata", ale jednak Paletki to brylanciki wśród ryb....
pozdrawiam

Strony: 1 ... 16 17 [18] 19 20 ... 28
  Drukuj  

Skocz do: