Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Nasze akwaria « Nasze akwaria « Mirmil [325l] Palety przez 3 lata - dekoracyjne [Aktualizacja 23-12-12]
Strony: 1 ... 17 18 [19] 20 21 ... 28
  Drukuj  
Autor Wątek: Mirmil [325l] Palety przez 3 lata - dekoracyjne [Aktualizacja 23-12-12]  (Przeczytany 172109 razy)
Mirmil
325l wielogatunkowe
Bywalec

www.mirekkon.pl

« Odpowiedz #270 : Styczeń 11, 2011, 20:29:49 »

Radku: właśnie już dawno zastanawiałem się na tym dlaczego niektóre paletki "łapią" pieprze i doszedłem do wniosku wraz ze swoim doświadczonym znajomym że to kwestia parametrów wody jaką mamy a przede wszystkim zawartości jakichś substancji lub związków nieorganicznych bo raczej samych pierwiastków to nie

duży wpływ ma także PH na ten efekt - wszyscy mamy tu takie paletki niestety Smiley

zobacz w HQ http://www.mirekkon.akwarium.net.pl/IMG/p43.jpg

dla porównania zdjęcie 4 moich palet z 09.06.2009r. (tych dwóch małych brownw już dawno nie ma nie rosły jeden zdechł a drugiemu poogłem) zobaczcie jaka kolosalna różnica w przypadku wielkości redturkusa pigeona bluediamonda i golda - rosną okropnie różnie
http://www.mirekkon.akwarium.net.pl/IMG/m2.jpg

reszta zdjęć w galerii zapraszam
« Ostatnia zmiana: Styczeń 11, 2011, 20:36:55 wysłane przez Mirmil » Zapisane

gregorij
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #271 : Styczeń 13, 2011, 09:32:25 »

przepiękne te paletki masz sorry za upierdliwość ale mógłbyś częściej aktualizować, fajnie się ogląda te zdjęcia

dziekuję
radula
Stały użytkownik

« Odpowiedz #272 : Styczeń 27, 2011, 18:27:04 »

Witam
sorry, że dopiero teraz odpisuje, ale rzeczywiście to wpływ wody
u mnie akurat jeszcze na żadnej nie zauważyłem pieprzu:-)
pozdrawiam

Mirmil
325l wielogatunkowe
Bywalec

www.mirekkon.pl

« Odpowiedz #273 : Styczeń 28, 2011, 06:14:42 »

Radula: tak niestety woda ma w sobie różne związki i skóra paletek reaguje na nie, niczym skóra człowieka na opalenie promieniami słonecznymi, a ponieważ nie używam RO ani nie dołuje PH niektóre palety mają czarne ogony i pieprzyki Smiley już się przyzwyczaiłem
« Ostatnia zmiana: Styczeń 28, 2011, 06:45:26 wysłane przez Mirmil » Zapisane

Antosia
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #274 : Styczeń 28, 2011, 09:25:45 »

Witaj.Baniak bardzo ładny-po raz kolejny zaprzeczenie wielu, że placki w roślinnym nie mogą się "udać". Brawo.
Świetne zdjęcie z "ciężarną "krewetką:).
A co do pieprzu- szkoda,że jak już wylezie, to nie znika...mnie osobiście drażni...ale znam wielu zwolenników...

Pozdrawiam.
Pokaż mi swoje akwarium, a będę wiedziała, czy słuchać Twoich rad.
Mirmil
325l wielogatunkowe
Bywalec

www.mirekkon.pl

« Odpowiedz #275 : Styczeń 28, 2011, 10:35:02 »

Antosia: od dawna "olewam" standardy i śmieję się z miar "Watów na litr", "centymetr ryby na litr" i laboratorium w domu, z testów mam tylko KH i GH kupowane razem (potrzebne do automatyki CO2) i NO2 nic więcej, nawozy leję na oko - bazuje na obserwacjach i doświadczeniu własnym i zaufanego kolegi

zerknij ile jest ciekawych zdjęć http://www.mirekkon.akwarium.net.pl/galeria.htm <- każde można kliknąć i powiększyć polecam szczególnie te HQ

tu masz te samą krewetkę - szkoda że pyszczek wyszedł rozmazany http://www.mirekkon.akwarium.net.pl/IMG/krewetki14.jpg

no i szkoda że to amano i z ciąży nic nie wyszło i nie wyjdzie Smiley
« Ostatnia zmiana: Styczeń 28, 2011, 10:44:38 wysłane przez Mirmil » Zapisane

Antosia
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #276 : Styczeń 29, 2011, 20:30:00 »

Byłam na Twojej stronie i widziałam te cuda zaraz, jak tylko wątek znalazłam Cheesy. A w jakim wieku masz palety?

Pozdrawiam.
Pokaż mi swoje akwarium, a będę wiedziała, czy słuchać Twoich rad.
Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #277 : Styczeń 29, 2011, 22:38:39 »

Mirmil czy zauważyłeś u swoich ryb jakiś negatywny wpływ oswietlenia w całym akwarium? pewnie nie zauważyłeś ale odnośnie twojego akwarium tez była wzmianka w wątku dotyczącym wpływu światła na zdrowie  hehe   Wink

Mirmil
325l wielogatunkowe
Bywalec

www.mirekkon.pl

« Odpowiedz #278 : Styczeń 30, 2011, 12:27:57 »

Antosia: sam chciałbym wiedzieć Smiley, nikt kto kupował palety w sklepie nie zna dokładnie wieku może tylko szacować po tym co się dowiedział od sprzedawcy lub hodowcy... moje ryby (tak szacuję) mają od 2-3,5 roku nic więcej nie potrafię na to pytanie odpowiedzieć

Pethro: nie za bardzo wiem o jakiej wzmiance piszesz (którym wątku jeśli można), wiadomo palety to palety wolą (instynktownie) jak jest półmrok podobnie jak skalary, ale można je bez problemu przyzwyczaić do jasności. Na początku bywało z tym różnie chowały się w gęstwinie, nie chciały jeść wychodziły tylko gdy dawałem im mrożonki bo to im najbardziej smakowało, od ponad roku nie podaje im żadnego kupowanego jedzenia tylko własnej roboty serca odpowiednio przyrządzone czasami wsypie im granulatu np po podaniu profilaktycznie znikomej ilości leku na pasożyty lub na odrobaczanie jelit....

Teraz jest tak że nawet w 216W w samo południe światło im nie przeszkadza składają ikrę non stop a i jedzą o mało się nie pozabijają - IMHO po ponad półtorej roku doświadczeń uważam że ryby można przyzwyczaić do pewnych niewygórowanych warunków odbiegających od naturalnego ich środowiska z którym już miliony pokoleń temu straciły kontakt i ewoluują w naszych akwariach

dlatego też Pethro znasz moje zdanie na temat zapewniania w akwarium "idealnych warunków naturalnych"  - po prostu mnie to śmieszy

pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Styczeń 31, 2011, 11:10:28 wysłane przez Mirmil » Zapisane

Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #279 : Styczeń 31, 2011, 00:59:56 »

http://www.akwarium.net.pl/forum/ryby-akwariowe/wplyw-silnego-oswietlenia-na-zdrowie-ryb/150/  fajnie by było jakbys tam opisał swoje spostrzeżenia Smiley
Mirmil
325l wielogatunkowe
Bywalec

www.mirekkon.pl

« Odpowiedz #280 : Styczeń 31, 2011, 07:42:36 »

Pethro: hehehe zobacz bez czytania tego wątku co podałeś idealnie go podsumowałem, nie za bardzo dysponuje czasem żeby wdawać się w dyskusję z wieloma bardziej doświadczonymi i utalentowanymi forumowiczami Smiley

dodam tylko parę uwag dotyczących samych palet:

1. temperatura 32 st C dla palet to jest pikuś - mały Pan pikuś, a leczenie niektórzy radzą przeprowadzać w 34-36 st C a niektórzy kamikaze męczą ryby w 39stC i o dziwo palety przezywają - jest to ponoć bardzo dobra metoda odrobaczania i pozbywania się z organizmu wielu pasożytów wewnętrznych - logicznie uzasadnia się to szybszą przemianą materii w rybie i przyśpieszonym wydalaniem coś na wzór sraczki...problem wysokich temperatur występuje gdy weźmiemy pod uwagę rośliny które w temperaturze ponad 30 stC mają małe szanse na przeżycie dlatego utrzymuje coś około 29 stC
2. nie prawdą jest że palety w naturze żyją tylko w zaciemnionych korzeniach i brudnych wodach, palety jako ryby stadne żerują w płytkich wodach które niejednokrotnie są starymi dorzeczami a woda w nich jest niemal stojąca i bardzo czysta, co sprawia że ilość promieni słonecznych docierających do oczu ryb jest ogromna, ryby w naturze są brudno szaro zielona jak muł z dodatkiem glonów a ponieważ są stadne samiec alpha służy za przynętę gdy reszta żeruje nawet w ostrym świetle, ryby mają zakodowane instynktowne ukrywanie się lub płochliwość gdy pada na nie ostre światło bo wtedy stanowią cel dla drapieżników DLATEGO WŁAŚNIE!!! gdy jest ciemniej w akwa ryby są bardzie ośmielone ruchliwe czy też mniej płochliwe A NIE LEPIEJ SIĘ CZUJĄ! - IMHO: pisanie o samopoczuciu ryby jest totalną bzdurą.
3. paletki w akwariach są tak wyizolowane że w warunkach naturalnych nie przeżyłyby 5 minut i nie tylko ze względu na ubarwienie.
4. środowisko z którego wywodzą się paletki i skalary to nie tylko korzenie muł i czarna woda proszę zobaczyć jak bujna bywa roślinność wodna amazonki i niejednokrotnie zdarza się że palety tam przebywają chroniąc się przed drapieżnikami więc pytam w czym przeszkadza bujna roślinność w akwarium - rybom? poza miejscem do pływania to oczywiste

reasumując, bo nie mam za dużo czasu ostatnio żeby się rozwodzić:

nie jestem dobrym przykładem dla innych akwarystów bo obalam stereotypy i działam nie do końca zgodnie z wyznaczonymi trendami akwarystycznymi przez co mogę popełniać wiele błędów, w końcu akwarium to moje hobby a nie całe życie
piszę po raz kolejny nie jestem jakimś super specjalistą więc proszę o nie zadawanie pytań na PW dotyczących porad, nie jestem specjalistą od zielska - udaje mi się tylko z tymi roślinami!

mam też jeszcze jedną prośbę odnośnie stawiania za wzór akwariów pokazanych na pojedynczych zdjęciach lub nie istniejących, proszę zdać sobie sprawę z tego że akwarium ciągle się zmienia i taki baniak odpicowany na samym początku dopieszczony posadzone wszystko od linijki to fikcja tygodnia po tym czasie baniak jest nie do poznania - proszę zobaczyć w mojej galerii jak zmienia się po tygodniu a jak po miesiącu - więc akwa zaprezentowany tylko raz bez aktualizacji to jest szpan a nie prezentacja

APELUJĘ do wszystkich czytających i piszących o prezentację aktualnych zdjęć swojego akwarium w dziale NASZE AKWARIA tak żebyśmy wszyscy widzieli na chwilę obecną stan i dorobek piszącego wtedy unikamy niepotrzebnych sprzeczek z dziećmi neo których niestety pełno a dobrze się kamuflują i uczą Smiley

pozdrawiam

p.s.
"zmarnowany potencjał baniaka poprzez zbędne zachwaszczenie" <- bardzo mi się to podoba naprawdę zajebiste! mrs: fajnie to ujął, duży SZACUN za sformułowania    

też mam ZMARNOWANY POTENCJAŁ BANIAKA POPRZEZ ZBĘDNE ZACHWASZCZENIE! i niech ktoś powie że nie
« Ostatnia zmiana: Styczeń 31, 2011, 11:16:40 wysłane przez Mirmil » Zapisane

mrs
:)
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #281 : Styczeń 31, 2011, 08:55:18 »

"zmarnowany potencjał baniaka poprzez zbędne zachwaszczenie" <- bardzo mi się to podoba naprawdę zajebiste! mrs: fajnie to ujął, duży SZACUN za sformułowania    
też mam ZMARNOWANY POTENCJAŁ BANIAKA POPRZEZ ZBĘDNE ZACHWASZCZENIE! i niech ktoś powie że nie
Nie spinaj się tak bo Ci żyłka pęknie Smiley

Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #282 : Styczeń 31, 2011, 12:19:34 »

Mirmil nikt na tym forum nie jest specjalistą, nikt nie robił poważnych badań naukowych.. to wszystko tylko gdybanie amatorów Wink uważam że każdy kto ma jakieś doświadczenia i własne przemyślenia może tam się wypowiedzieć

w pełni sie zgadzam z tym co napisałeś
Mirmil
325l wielogatunkowe
Bywalec

www.mirekkon.pl

« Odpowiedz #283 : Styczeń 31, 2011, 16:20:00 »

Pethro: to moja odpowiedź na wpływ ostrego oświetlenia na palety zobacz sam Smiley

gdyby link nie działał filma znajduje się też tu na samym końcu: http://www.mirekkon.akwarium.net.pl/filmy.htm

EDIT:
już są z podpisami robiłem zmiany może coś było nie tak
« Ostatnia zmiana: Styczeń 31, 2011, 16:36:05 wysłane przez Mirmil » Zapisane

Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #284 : Styczeń 31, 2011, 16:29:31 »

Ostatni filmik skasowany

Palety robią wrażenie, piekne ryby. Szkoda że niema jakiś mniejszych ryb do nich podobnych bo bym z chęcią sobie takie stadko placków sprawił u siebie w akwa
Strony: 1 ... 17 18 [19] 20 21 ... 28
  Drukuj  

Skocz do: