Pethro
|
|
« Odpowiedz #315 : Czerwiec 06, 2011, 23:41:37 » |
|
ładnie się rozrósł, jak chcesz go jeszcze szybciej zagęścić to każdą rozetke przytnij w połowie tak by odciety czubek miał ze 2 cm łodyżkę i by przy korzeniu zostały przynajmniej 2 okółka liści, ucięty czubek szybko puszcza korzonki a z korzeni wyjdzie nawet po kilka nowych rozetek
kiryskom nie przeszkadza gesty trawnik?
|
|
|
|
|
|
|
Mirmil
325l wielogatunkowe
Bywalec
www.mirekkon.pl
|
|
« Odpowiedz #316 : Czerwiec 08, 2011, 08:15:49 » |
|
Pethro: tak właśnie przycinałem do tej pory, stąd mam go aż tyle, to jest bardzo dobra rada dla potomnych czytających, dz kiryskom nie przeszkadza gesty trawnik?
nie wiem nie pytałem ich - life is brutal, niech sobie radzą , poza trawnikiem jest sporo miejsca z tyłu które też trzeba sprzątać, po bokach też nie mam dżungli więc, jakby najmniej biorę pod uwagę opinię kirysków dokonałem aktualizacji zdjęć w galerii oraz doczekałem się znowu podwójnej ikry tym razem od turkusów i pary egzotycznej która trze się u mnie od początku polecam obejrzeć
pozdrawiam
|
|
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 08, 2011, 10:21:11 wysłane przez Mirmil »
|
|
|
|
|
Pethro
|
|
« Odpowiedz #317 : Czerwiec 08, 2011, 22:41:08 » |
|
Zapytałem o te kiryski bo tez kiedyś o nich myślałem jako własnej obsadzie ale z trawnika na pewno nie zrezygnuję i nie wiem czy by im on nie przeszkadzał
Udało ci się coś odchować od paletek?
|
|
|
|
|
|
|
Mirmil
325l wielogatunkowe
Bywalec
www.mirekkon.pl
|
|
« Odpowiedz #318 : Czerwiec 09, 2011, 08:22:30 » |
|
Szczerze mówiąc nawet się nad tym nie zastanawiałem, choć kirysków mam sporo bo ponad 20 sztuk różnych. U mnie kiryski pełnią bardzo ważną rolę jeśli chodzi o sprzątanie po paletkach, o ile z toni wody endlerki i neony zjedzą drobinki pozostawione przez paletki o tyle w zakamarkach i na dnie by to gniło robiąc syf, i tu z pomocą przychodzą kiryski. Wiesz Pethro ja karmię sercem wiec o syfilis w akwarium nie trudno, tym bardziej że paletka wszędzie nie dojdzie pyskiem.... Kiryski mam w różnym rozmiarze myślę że te najmniejsze spokojnie pomiędzy trawnikiem dadzą radę a pigmejki to żerują nawet w gęstwinie gdzie żadna ryba nie dojdzie, czy przeszkadza im gęstwina - hmm nie sądzę tak jak pisałem w naturze życie też ich nie rozpieszcza, to ryby które lubią szukać, wścibskie ... moja logika w tym temacie jest taka: kirysek głodny to kirysek szukający jedzenie, im trudniej mu je znaleźć tym więcej energii musi zużyć na poszukiwania i pływanie więc więcej musi zjeść = więcej szukać = lepiej czyścić dno - taka jego rola co do paletek to nawet nie próbowałem odchowu za duży mam ruch w akwa za dużo ryb i nie odpowiednie warunki dla narybku, pisałem wielokrotnie "akwarium dekoracyjne" , nie laboratorium, nie hodowla, to tylko moje hobby a nie bzik życiowy - mam co z czasem i pieniędzmi robić, uważam że i tak za dużo poświęcam czasu na to hobby nie mówiąc już o pieniądzach pozdrawiam
|
|
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 09, 2011, 08:25:44 wysłane przez Mirmil »
|
|
|
|
|
Pethro
|
|
« Odpowiedz #319 : Czerwiec 09, 2011, 10:23:02 » |
|
Myślałem że moze cos się skryje w gęstwinie i jakos da radę, przy paletach jest tyle zachodu ze sie Tobie nie dziwie że nie masz ochoty na osobne akwaria tarliskowe itd. co innego gdyby tarło wygladało jak u skalarów, mi sie udało odchować młode nawet w litrowych słoikach
|
|
|
|
|
|
|
Mirmil
325l wielogatunkowe
Bywalec
www.mirekkon.pl
|
|
« Odpowiedz #320 : Czerwiec 09, 2011, 11:45:20 » |
|
jak się może skryć w gęstwinie jak przez pierwszy okres życia młode muszą się żywić mleczkiem ze skóry samicy i nie odstępują jej na krok pływając ławicą, poza tym samica i samiec opiekują się małymi - nie zapominaj że to pielęgnice, skalary to inna historia aktualizacja postu 01.07.2011zobacz Pethro na ten filmik po około 2 tygodniach co zrobiło się z pogestemonem, filmik o świcie ok 6 rano przy włączonym 2x54W ręcznie - telefonem komórkowym bo na więcej czasu nie starczyło, a ikrę przypadkowo zobaczyłem na skimerze
oczekujący na aktualizację zdjęć muszą jeszcze chwilę poczekać
|
|
« Ostatnia zmiana: Lipiec 01, 2011, 11:03:41 wysłane przez Mirmil »
|
|
|
|
|
Pethro
|
|
« Odpowiedz #321 : Sierpień 12, 2011, 22:27:47 » |
|
Długo tu nie zaglądałem, a widzę że z pogostemona już zwarty trawnik. Ciekawe jak się teraz prezentuje
|
|
|
|
|
|
|
|
scalare
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #323 : Sierpień 15, 2011, 12:17:07 » |
|
Za wygląd to jakies 5-7tys zł A tak na poważnie, to jak tak po patrzyłem w google. To takie akwarium wyposażone plus szafka. To wacha się w granicach 2.500 do 3.500 tys zł. A ile się odlicza od ceny nowego to chyba zależy już od jakości sprzętu jaka jest jego marka, zadbanie i chyba regionu. Oraz ile własciciel jest w stanie opuscić A jaki zbiornik teraz bierzesz pod uwage względem wielkości? Czy nadal będą hodowane paletki i drobnica? A może już ,rybki z jeziora Tanganika?
|
|
|
|
|
|
|
Mirmil
325l wielogatunkowe
Bywalec
www.mirekkon.pl
|
|
« Odpowiedz #324 : Sierpień 15, 2011, 13:12:49 » |
|
scalare: dz, w sumie tak liczyłem ze sterownikiem butlą 16l i sprzętem około 5000, następny litraż marzy mi się 600l, nie wiem jaka będzie obsada muszę to zobaczyć najpierw właśnie zrobiłem mały porządek:
|
|
« Ostatnia zmiana: Sierpień 15, 2011, 13:24:48 wysłane przez Mirmil »
|
|
|
|
|
rodia
|
|
« Odpowiedz #325 : Sierpień 15, 2011, 13:20:52 » |
|
scalare: dz, w sumie tak liczyłem ze sterownikiem butlą 16l i sprzętem około 5000, następny litraż marzy mi się 600l, nie wiem jaka będzie obsada muszę to zobaczyć najpierw
CO2 chcesz sprzedać ze starym zestawem? Przecież tej wielkości butla w nowym będzie OK, nie mówiąc o reszcie zestawu co2, który jedynie można rozbudować o dodatkowy dyfuzor na drugim końcu akwarium. Zdradzisz czy obsada zostaje ? Pozdrawiam, R.
|
|
|
|
|
|
|
Mirmil
325l wielogatunkowe
Bywalec
www.mirekkon.pl
|
|
« Odpowiedz #326 : Sierpień 15, 2011, 13:24:25 » |
|
rodia: sprzedać zestaw to dla mnie nie problem, w końcu zawsze można kupić inny a ludzie patrzą na fakt że mają wszystko skompletowane przetestowane i nie muszą nic dokupować, dla niektórych to argument nr1
Jak będę sprzedawał to z obsadą, a co będzie w nowym ....? Może lepiej o tym na razie nie pisać
|
|
« Ostatnia zmiana: Sierpień 15, 2011, 13:49:17 wysłane przez Mirmil »
|
|
|
|
|
rodia
|
|
« Odpowiedz #327 : Sierpień 15, 2011, 13:28:42 » |
|
Tak rozumiem, niektórym wygodniej kupić dopasowany i sprawdzony zestaw. A marzenia o większym litrażu , gdyby nie żona to ja tu w chacie mam taką 3,5 metra ścianę na której widziałbym ... Pozdrawiam, R.
|
|
|
|
|
|
|
Anubis-RE
|
|
« Odpowiedz #328 : Sierpień 15, 2011, 13:34:54 » |
|
Tak rozumiem, niektórym wygodniej kupić dopasowany i sprawdzony zestaw. A marzenia o większym litrażu , gdyby nie żona to ja tu w chacie mam taką 3,5 metra ścianę na której widziałbym ... Pozdrawiam, R. Hehe, gdyby nie różne okoliczności .... to połowa z nas miała by w domu małe, zarośnięte, zarybione, zakreweciarzone baseny
|
|
|
|
|
|
|
Mirmil
325l wielogatunkowe
Bywalec
www.mirekkon.pl
|
|
« Odpowiedz #329 : Sierpień 15, 2011, 13:36:34 » |
|
rodia: a co Ty taki kompletnie pozbawiony daru przekonywania jesteś?
|
|
|
|
|
|
|
|