Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Nasze akwaria « Nasze akwaria « Mirmil [325l] Palety przez 3 lata - dekoracyjne [Aktualizacja 23-12-12]
Strony: 1 ... 20 21 [22] 23 24 ... 28
  Drukuj  
Autor Wątek: Mirmil [325l] Palety przez 3 lata - dekoracyjne [Aktualizacja 23-12-12]  (Przeczytany 172176 razy)
Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #315 : Czerwiec 06, 2011, 23:41:37 »

ładnie się rozrósł, jak chcesz go jeszcze szybciej zagęścić to każdą rozetke przytnij w połowie tak by odciety czubek miał ze 2 cm łodyżkę i by przy korzeniu zostały przynajmniej 2 okółka liści, ucięty czubek szybko puszcza korzonki a z korzeni wyjdzie nawet po kilka nowych rozetek

kiryskom nie przeszkadza gesty trawnik?
Mirmil
325l wielogatunkowe
Bywalec

www.mirekkon.pl

« Odpowiedz #316 : Czerwiec 08, 2011, 08:15:49 »

Pethro: tak właśnie przycinałem do tej pory, stąd mam go aż tyle, to jest bardzo dobra rada dla potomnych czytających, dz

kiryskom nie przeszkadza gesty trawnik?

nie wiem nie pytałem ich Smiley - life is brutal, niech sobie radzą Smiley, poza trawnikiem jest sporo miejsca z tyłu które też trzeba sprzątać, po bokach też nie mam dżungli więc, jakby najmniej biorę pod uwagę opinię kirysków

dokonałem aktualizacji zdjęć w galerii oraz doczekałem się znowu podwójnej ikry tym razem od turkusów i pary egzotycznej która trze się u mnie od początku polecam obejrzeć

pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 08, 2011, 10:21:11 wysłane przez Mirmil » Zapisane

Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #317 : Czerwiec 08, 2011, 22:41:08 »

Zapytałem o te kiryski bo tez kiedyś o nich myślałem jako własnej obsadzie ale z trawnika na pewno nie zrezygnuję i nie wiem czy by im on nie przeszkadzał

Udało ci się coś odchować od paletek?
Mirmil
325l wielogatunkowe
Bywalec

www.mirekkon.pl

« Odpowiedz #318 : Czerwiec 09, 2011, 08:22:30 »

Szczerze mówiąc nawet się nad tym nie zastanawiałem, choć kirysków mam sporo bo ponad 20 sztuk różnych. U mnie kiryski pełnią bardzo ważną rolę jeśli chodzi o sprzątanie po paletkach, o ile z toni wody endlerki i neony zjedzą drobinki pozostawione przez paletki o tyle w zakamarkach i na dnie by to gniło robiąc syf, i tu z pomocą przychodzą kiryski. Wiesz Pethro ja karmię sercem wiec o syfilis w akwarium nie trudno, tym bardziej że paletka wszędzie nie dojdzie pyskiem....

Kiryski mam w różnym rozmiarze myślę że te najmniejsze spokojnie pomiędzy trawnikiem dadzą radę a pigmejki to żerują nawet w gęstwinie gdzie żadna ryba nie dojdzie, czy przeszkadza im gęstwina - hmm nie sądzę tak jak pisałem w naturze życie też ich nie rozpieszcza, to ryby które lubią szukać, wścibskie ... moja logika w tym temacie jest taka:
kirysek głodny to kirysek szukający jedzenie, im trudniej mu je znaleźć tym więcej energii musi zużyć na poszukiwania i pływanie więc więcej musi zjeść = więcej szukać = lepiej czyścić dno - taka jego rola

co do paletek to nawet nie próbowałem odchowu za duży mam ruch w akwa za dużo ryb i nie odpowiednie warunki dla narybku, pisałem wielokrotnie "akwarium dekoracyjne" , nie laboratorium, nie hodowla, to tylko moje hobby a nie bzik życiowy - mam co z czasem i pieniędzmi robić, uważam że i tak za dużo poświęcam czasu na to hobby Smiley nie mówiąc już o pieniądzach
pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 09, 2011, 08:25:44 wysłane przez Mirmil » Zapisane

Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #319 : Czerwiec 09, 2011, 10:23:02 »

Myślałem że moze cos się skryje w gęstwinie i jakos da radę, przy paletach jest tyle zachodu ze sie Tobie nie dziwie że nie masz ochoty na osobne akwaria tarliskowe itd. Wink co innego gdyby tarło wygladało jak u skalarów, mi sie udało odchować młode nawet w litrowych słoikach  Grin
Mirmil
325l wielogatunkowe
Bywalec

www.mirekkon.pl

« Odpowiedz #320 : Czerwiec 09, 2011, 11:45:20 »

jak się może skryć w gęstwinie jak przez pierwszy okres życia młode muszą się żywić mleczkiem ze skóry samicy i nie odstępują jej na krok pływając ławicą, poza tym samica i samiec opiekują się małymi - nie zapominaj że to pielęgnice, skalary to inna historia

aktualizacja postu 01.07.2011
zobacz Pethro na ten filmik po około 2 tygodniach co zrobiło się z pogestemonem,

filmik o świcie ok 6 rano przy włączonym 2x54W ręcznie - telefonem komórkowym bo na więcej czasu nie starczyło, a ikrę przypadkowo zobaczyłem na skimerze

oczekujący na aktualizację zdjęć muszą jeszcze chwilę poczekać
« Ostatnia zmiana: Lipiec 01, 2011, 11:03:41 wysłane przez Mirmil » Zapisane

Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #321 : Sierpień 12, 2011, 22:27:47 »

Długo tu nie zaglądałem, a widzę że z pogostemona już zwarty trawnik. Ciekawe jak się teraz prezentuje
Mirmil
325l wielogatunkowe
Bywalec

www.mirekkon.pl

« Odpowiedz #322 : Sierpień 13, 2011, 09:14:47 »

też rzadko zaglądałem bo prowadziłem prace nad miniPH - http://www.mirekkon.akwarium.net.pl/miniph.htmSmiley

Pethro: mówisz i masz

zdjęcie z 05.08.11

stan obecny 13.08.11

filmik z 13.08.11

aktualne zdjęcia HQ jak zawsze http://www.mirekkon.akwarium.net.pl/galeria.htm
wszystkie filmy jak zawsze http://www.mirekkon.akwarium.net.pl/filmy.htm

miłego oglądania

p.s.
ile warte jest moje akwarium? zastanawiam się nad zmianami na większe, ale patrząc na koszty nie wiem za bardzo ile wziąłbym za to... może jakieś sugestie?
« Ostatnia zmiana: Sierpień 13, 2011, 09:20:25 wysłane przez Mirmil » Zapisane

scalare
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #323 : Sierpień 15, 2011, 12:17:07 »

Za wygląd to jakies 5-7tys zł  Good ! A tak na poważnie, to jak  tak po patrzyłem w google. To takie akwarium wyposażone plus szafka. To wacha się w granicach 2.500 do 3.500 tys zł.  A ile się odlicza od ceny nowego to chyba zależy już od jakości sprzętu jaka jest jego marka, zadbanie i chyba regionu. Oraz ile własciciel jest w stanie opuscić  Wink
A jaki zbiornik teraz bierzesz pod uwage względem wielkości? Czy nadal będą hodowane paletki i drobnica?
A może już ,rybki z jeziora Tanganika?

Mirmil
325l wielogatunkowe
Bywalec

www.mirekkon.pl

« Odpowiedz #324 : Sierpień 15, 2011, 13:12:49 »

scalare: dz, w sumie tak liczyłem ze sterownikiem butlą 16l i sprzętem około 5000, następny litraż marzy mi się 600l, nie wiem jaka będzie obsada muszę to zobaczyć najpierw

właśnie zrobiłem mały porządek:

« Ostatnia zmiana: Sierpień 15, 2011, 13:24:48 wysłane przez Mirmil » Zapisane

rodia
Super aktywny

memento mori

« Odpowiedz #325 : Sierpień 15, 2011, 13:20:52 »

scalare: dz, w sumie tak liczyłem ze sterownikiem butlą 16l i sprzętem około 5000, następny litraż marzy mi się 600l, nie wiem jaka będzie obsada muszę to zobaczyć najpierw

CO2 chcesz sprzedać ze starym zestawem? Przecież tej wielkości butla w nowym będzie OK, nie mówiąc o reszcie zestawu co2, który jedynie można rozbudować o dodatkowy dyfuzor na drugim końcu akwarium.

Zdradzisz czy obsada zostaje ?

Pozdrawiam, R.
Mirmil
325l wielogatunkowe
Bywalec

www.mirekkon.pl

« Odpowiedz #326 : Sierpień 15, 2011, 13:24:25 »

rodia: sprzedać zestaw to dla mnie nie problem, w końcu zawsze można kupić inny a ludzie patrzą na fakt że mają wszystko skompletowane przetestowane i nie muszą nic dokupować, dla niektórych to argument nr1

Jak będę sprzedawał to z obsadą, a co będzie w nowym ....? Może lepiej o tym na razie nie pisać

« Ostatnia zmiana: Sierpień 15, 2011, 13:49:17 wysłane przez Mirmil » Zapisane

rodia
Super aktywny

memento mori

« Odpowiedz #327 : Sierpień 15, 2011, 13:28:42 »

Tak rozumiem, niektórym wygodniej kupić dopasowany i sprawdzony zestaw.
A marzenia o większym litrażu Cheesy, gdyby nie żona to ja tu w chacie mam taką 3,5 metra ścianę na której widziałbym ...

Pozdrawiam, R.
Anubis-RE
Super aktywny

« Odpowiedz #328 : Sierpień 15, 2011, 13:34:54 »

Tak rozumiem, niektórym wygodniej kupić dopasowany i sprawdzony zestaw.
A marzenia o większym litrażu Cheesy, gdyby nie żona to ja tu w chacie mam taką 3,5 metra ścianę na której widziałbym ...

Pozdrawiam, R.

Hehe, gdyby nie różne okoliczności Wink....  to połowa z nas miała by w domu małe, zarośnięte, zarybione, zakreweciarzone baseny Cheesy Cheesy  Good !

Mirmil
325l wielogatunkowe
Bywalec

www.mirekkon.pl

« Odpowiedz #329 : Sierpień 15, 2011, 13:36:34 »

rodia: a co Ty taki kompletnie pozbawiony daru przekonywania jesteś?  Grin

Strony: 1 ... 20 21 [22] 23 24 ... 28
  Drukuj  

Skocz do: