Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Nasze akwaria « Nasze akwaria « Mirmil [325l] Palety przez 3 lata - dekoracyjne [Aktualizacja 23-12-12]
Strony: 1 ... 21 22 [23] 24 25 ... 28
  Drukuj  
Autor Wątek: Mirmil [325l] Palety przez 3 lata - dekoracyjne [Aktualizacja 23-12-12]  (Przeczytany 172169 razy)
rodia
Super aktywny

memento mori

« Odpowiedz #330 : Sierpień 15, 2011, 13:48:30 »

rodia: a co Ty taki kompletnie pozbawiony daru przekonywania jesteś?  Grin

Bo widzisz: ta ściana, o której wspomniałem to tam jest nasze łóżko. Nie ma co ukrywać, że jest to ważny mebel w naszym domu. Są rzeczy, od których nie odstąpię za litra, a nawet za litry  Cheesy
Akwariowe maniactwo - wiadomo fajna rzecz, ale jak jest rodzina to i priorytety muszą być właściwe.

Pozdrawiam, R.
Mirmil
325l wielogatunkowe
Bywalec

www.mirekkon.pl

« Odpowiedz #331 : Sierpień 15, 2011, 13:51:32 »

a jakiś mały konsensus? nie wchodzi w grę, przecież każdy normalny facet ma ten sam problem domowy - ŻONA, wiadomo rodzina rzecz najważniejsza ale przecież nie można być całe życie ascetą?

Anubis-RE
Super aktywny

« Odpowiedz #332 : Sierpień 15, 2011, 14:00:59 »

a jakiś mały konsensus? nie wchodzi w grę, przecież każdy normalny facet ma ten sam problem domowy - ŻONA, wiadomo rodzina rzecz najważniejsza ale przecież nie można być całe życie ascetą?

Hahaha, zapewne masz rację Mirmil'u, ale daj mi nr. tel do żony, zacytuję jej powyższy tekst i zobaczymy o jakich konsensusach będzie mowa Cheesy
sam to przerabiam codziennie  Wink

Mirmil
325l wielogatunkowe
Bywalec

www.mirekkon.pl

« Odpowiedz #333 : Sierpień 15, 2011, 14:08:10 »

Hahaha, zapewne masz rację Mirmil'u, ale daj mi nr. tel do żony, zacytuję jej powyższy tekst i zobaczymy o jakich konsensusach będzie mowa Cheesy
sam to przerabiam codziennie  Wink

żaden problem przecież ja zmieniam na 600l w bloku mieszkalnym - wieżowcu Smiley

Anubis-RE
Super aktywny

« Odpowiedz #334 : Sierpień 15, 2011, 14:36:48 »

Nic tylko pozazdrościć (baniaka Cheesy oczywiście jak stanie Wink )

rodia
Super aktywny

memento mori

« Odpowiedz #335 : Sierpień 15, 2011, 14:37:28 »

Mały konsensus to był jak ona mówiła "ZERO litrów" a ja mówiłem "300 litrów" i stanęło na moim.
taaaa, z tymi żonami to tak już jest, ale wyobraźcie sobie jakie byśmy mieli litraże gdyby ich gadanie można było na litry zamieniać Cheesy

Pozdrawiam, R.
gosieks83
ZAKREWETKOWANA
Bywalec

« Odpowiedz #336 : Sierpień 18, 2011, 10:02:06 »

Tere fere, na forum są też żony ! A jakżeby inaczej. Co prawda nie chce 1 akwarium 600l tylko 10 x 60l ale co to za różnica w zasadzie? Tongue
A Wy tu na ogólnie rozumiane 'ŻONY' narzekacie jak najęci, nie ładnie, nie ładnie... Tongue

Mirmil - akwarium jak zawsze piękne, ale mnie się najbardziej podoba przed przycinkami - takie zakrzaczone. Zboczenie jakieś chyba...
Mirmil
325l wielogatunkowe
Bywalec

www.mirekkon.pl

« Odpowiedz #337 : Sierpień 18, 2011, 11:04:45 »

gosieks83: Smiley bywają różne zboczenia ale nie wszystkie są złe Smiley

ja tam problemu z żoną nie mam po prostu dogadujemy się i starcza nam na to co obgadamy, moja żona tu nie zagląda dlatego mogę napisać że jest najlepsza na świecie ...

dziś rano widziałem znowu ikrę ale nie chciało mi się już kombinować ze zdjęciami, a roślinki po przycince szybko odrastają, zastanawiałem się jak pohamować wzrost roślin, bo świecę już króciutko CO2 leci na okrągło tak aby PH było stabilne a nawozów jak nie dam to zaraz braki po roślinach widać

Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #338 : Sierpień 18, 2011, 21:39:31 »

pewnie nie pomogę bo masz komputer itd.. ale zaraz po świetle główną siłą napędową roślin to CO2, jak chciałem w wakacje chwile spokoju z przycinkami to odłączałem CO2 dopiero w dalszej kolejności było limitowanie nawozów, samo limitowanie zaczynaj od azotu i reszte dostosuj pod minimalnie wymaganą ilość NO3
( jak karmisz mrożonkami to być może te minimum azotu już wystarczy z pokarmu, ale by sie przekonać to już musisz dobrać eksperymentalnie jakieś dawki )
powodzenia Wink

ps. zawsze też możesz zrezygnować z łodygowców, te rozetowe nawet jak sie zagęszczą to zaraz całej przestrzeni życiowej ryb nie zabiorą
« Ostatnia zmiana: Sierpień 18, 2011, 21:42:23 wysłane przez Pethro » Zapisane
Mirmil
325l wielogatunkowe
Bywalec

www.mirekkon.pl

« Odpowiedz #339 : Sierpień 20, 2011, 07:29:35 »

Pethro: dzięki za ciekawe spostrzeżenia, a jaki masz stosunek azot potas? przy minimalnym azocie?

u mnie jest jeszcze jeden problem bo NO3 prawie nie muszę podawać sporo ryb robi swoje dlatego z tą minimalną ilością azotu chyba nie dałbym rady poza tym nie mierzę poszczególnych zawartości od początku jadę na doświadczeniu i obserwacjach z odczynników mam tylko test na KH/GH no i na NO2/NO3 nic więcej

z mrożonek to tylko serca własnej roboty, ale azot NO3 to nie tylko z jedzenia ale także z nitryfikacji po przerobieniu NO2 a NO2 pochodzi głównie z odchodów i zgnilizny więc moja obawa że nitryfikacja filtra i podłoże jednak robią swoje i dokładają NO3, a zbyt wiele NO3 wiesz czym grozi

pozdrawiam

Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #340 : Sierpień 20, 2011, 14:01:21 »

Mrożonki dają strasznie dużo azotu, sam się o tym przekonałem. Długo nie serwowałem mrożonek ale w tym tygodniu kupiłem i zacząłem karmić tym ryby,po paru dniach woda zrobiła się trochę mętna, stożki rotal popalone, malutkie listki, powykręcane liście u ammani ... a NO3 podałem tylko 10ppm w tym tygodniu
Na szczęscie w pore zorientowałem się że pewnie za dużo mam azotu, podkręciłem CO2, dodałem światełka i już wszystko wraca do normy. Będę musiał jakoś uwzględnić te mrożonki w nawożeniu. Co ciekawe gdy rotale i inne czerwieniaki zdychały to pogostemon wypuścił piękne duże liściory, widać dużo azotu mu plaży.
Co do orientacyjnych stosunków to jak jechałem na samych płatkach jako karma dla ryb, sprawdzało się takie nawożenie : NO3 10ppm, PO4 1-2ppm, K2 3 ppm. Teraz pewnie tylko azot wystarczy zmniejszyć o połowę.
Mirmil
325l wielogatunkowe
Bywalec

www.mirekkon.pl

« Odpowiedz #341 : Sierpień 20, 2011, 14:20:02 »

no to teraz wiemy dlaczego u mnie pogestemon wybujał jak żadna inna roślina, lubi azot ale to dobrze bo go zużywa i dzięki temu jego poziom jest stabilny choć trochę wysoki, dziwię się jakie ty te mrożonki kupiłeś że tak azot idzie w górę ja karmię swoimi mrożonkami już 1,5 roku i jest ok, może jak to są robaki to opłucz jest przed podawaniem lub podawaj bez tej wody z rozmrożenia, chyba że ładujesz zamarzniętą kostkę do wody to wszystko jest jasne wtedy...

Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #342 : Sierpień 20, 2011, 21:42:56 »

Ładowałem całe kosteczki .. a to trzeba koniecznie płukać ? z ochotką i wodzieniem jeszcze bym dał radę ale z oczlikami artemią i inną drobnicą to chyba się nie da  Roll Eyes
rodia
Super aktywny

memento mori

« Odpowiedz #343 : Sierpień 20, 2011, 22:01:02 »

Ładowałem całe kosteczki .. a to trzeba koniecznie płukać ? z ochotką i wodzieniem jeszcze bym dał radę ale z oczlikami artemią i inną drobnicą to chyba się nie da  Roll Eyes

A co za problem. Ja do tego celu mam takie cudo:

zdjęcie z http://kolbiarz.pl

Syfu idzie sporo z tej wody mrożonkowej.

Pozdrawiam, R.
Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #344 : Sierpień 21, 2011, 12:54:45 »

Na najprostsze rozwiązania zwykle najtrudniej wpaść... hehe thnx R.
Strony: 1 ... 21 22 [23] 24 25 ... 28
  Drukuj  

Skocz do: