Witam i pozdrawiam forumowiczów :-)
To moje pierwsze poważniejsze akwa od czasów dzieciństwa gdy hodowało się "dużo i kolorowo" i pierwsze od startowego "Grupikarium", które mam od roku.
W zamyśle chciałbym hodować w nim jakieś spokojniejsze pielęgnicowate, stąd sporo skał w akwa. Jednak chciałbym by miało roślinny charakter. Czy da się to połączyć? Nie wiem, najwyżej skupię się na innych gatunkach. Roślinność w akwarium jest dla mnie ważniejsza.
- Akwarium 102L profil (niestety profil - dostałem od kolegi w spadku po jego "złotorybkarium"
)
- Podłoże Biogrunt firmy AquaBotanique, na nim firanka
a na niej ciemnografitowy żwir
- Skałki GreyMountaint plus kilka znaleźnych z wyprawy rowerowej
- Korzeń Red Moor
- Światło: 2x28W (Grolux+Aquastar), 1x24W Philips 865
- CO2: Butla 1,5L, eletrozawór, kostka lipowa
- Filtra kaskadowy AquaClear 20 (dwa rodzaje gąbki, węgiel, żwir)
- Ogrzewanie: Grzałka z termostatem 50W
LINK DO GALERII AKWA (więcej zdjęć): Uaktualniona 19.05.2009Nowa galeria ze zbiornika (więcej zdjęć): Uaktualniona 29.05.2009Aktualizacja 04.06.2009:Aktualizacja 20.09.2009:RESTART ZBIORNIKA po
Mikrosporidiozie. Nowa kompozycja, inne podejście do gruntu i nawożenia.
-
Zbiornik: 102L profil.
-
Podłoże: Nawóz Filtus w pałeczkach na dnie, gruba warstwa bazaltu i z lewej strony zamiast bazaltu drobniejszy żwir rzeczny.
-
Filtracja: 1) Filtr zewnętrzny JBL CrystalProfi e900 z wkładami Ceramika|PhosEx|Gąbka|Gąbka. 2) Wewnętrzny HJ-411B z deszczownią.
-
Światło: 0,82W/L, 2x28W (Grolux+Aquastar), 1x24W Philips 865. Folia alu pod pokrywą plus odbłyśniki. Świecenie docelowe 10-11/24.
-
Nawożenie: CO2 Butla non stop. Dyfuzor na-rurowy z reaktorem opartym o biobale.
-
Ogrzewanie: Hagen Elite 100W, ustawione 26°C ale świetlówki powodują że temperatura w zbiorniku waha się od 26 do 28 stopni w trakcie doby. Wolałbym aby była bliżej 25, niestety nie wiem jak to osiągnąć.
Zdjęcia wkrótce, jak tylko posprzątam
sajgon w domu...
Aktualizacja 07.10.2009:Zbiornik po restarcie, zmiana kompozycji, nowe filtry jak wyżej. Termometr, test pH widoczne jeszcze - po pewnym czasie znikną na bocznej ściance akwarium.
-
Obsada aktualna: 27x Neon Czerwony,
3x Prętnik Karłowaty,
2x Mieczyk Hellera,
10x Red Cherry,
4x Amano. Zastanawiam się nad tymi Mieczykami czy je pozostawić, ponieważ chyba mam za mały zbiornik, choć do Mieczyków mam sentyment - kojarzą mi się z prowadzonym akwarium z dzieciństwa. Aktualnie miejsce Barwniaków, które są w kwarantannie zajęły trzy samce Prętnika, poszukam dla nich jakichś samiczek i obsada będzie raczej kompletna.
-
Rośliny: Nurzańce, Nadwódki, Żabienice Delikatne, Mikrozoria, Anubiasy, Ludwigie, Kryptokoryny plus drobnica.
Uaktualniona 07.10.2009 - KLIK przenosi do galerii zdjęć
Aktualizacja 17.12.2010:
Stary zbiornik pękł w połowie i miałem małą powódź w mieszkaniu. Co gorsze - nastąpiło to podczas mojej urlopowej nieobecności.
Nowy zbiornik kilkumiesięczny, dojrzały. Nawożenie aktualnie PGC+KNO3+CO2.
Filtr zewn. co chwila mi się zapowietrza. Wina zbyt gęstego prefiltra na ssaku?
Zmiany "technikaliów":
- Podłoże JBL Manado (bez innych warstw, trochę glinianych kulek na dnie w tylnej i środkowej części)
- Światło: 0,5W/L od 9 do 21, w międzyczasie dołącza się przednia rurka między 15 a 17, jest wtedy 0,8W/L
- Dyfuzor CO2 narurowy
- Ogrzewanie brak