Mirmil
325l wielogatunkowe
Bywalec
www.mirekkon.pl
|
|
« Odpowiedz #15 : Maj 11, 2009, 12:30:02 » |
|
Agnus widzę że razem zastartowaliśmy powodzenia mam inne rozwiązanie na ten Twój profil po prostu wycinasz ten plastikowy środek z pomiędzy świetlówek a stateczniki wyrzucasz na zewnątrz do szafki z tego rozwiązania płyną same korzyści no bo masz miejsce na 3 świetlówki stateczniki magnetyczne nie grzeją Ci wody myśle że 3x18W styknie i nie ma co przesadzać na początek mi na początku przy 2x18W + CO2 + mikro i makro rosło troche słabo ale rosło a na 3x18W lux nie widzę lepiej miałem ten sam problem w 112l profil żadnych innych świetlówek nie zmieści w tę pokrywę jest jeszcze jedno rozwiązanie robisz po bokach w pokrywie dziury i wtedy wchodzą 80cm ale oprawki bryzgoszczelne gumowe na zewnątrz pokrywy i nie wygląda to estetycznie gdzieś na necie widziałem takie rozwiązanie
|
|
« Ostatnia zmiana: Maj 11, 2009, 12:45:32 wysłane przez Mirmil »
|
|
|
|
|
Agnus
|
|
« Odpowiedz #16 : Maj 11, 2009, 13:03:25 » |
|
:-) Ha.. to też rozwiązanie - 3x18W. Dzisiaj chyba przysiądę na podłodze z tą moją pokrywą i zastanowię się nad optymalnym rozwiązaniem. W Atti do kupienia jest zestaw z T5 24W, którą można dołożyć na przodzie. Instrukcja montażu mnie trochę przeraziła - trzeba będzie sięgnąć po wiertarę Ale dla chcącego... W małym akwa 25L przy dwóch świetlówkach rośliny mi pięknie bąbelkowały A niestety przy 2x18W w tym duzym akwa za cholerę i boję się że poginą, resztę zdemolują Pielęgniczki i po-za-mia-ta-ne
|
|
|
|
|
|
|
Agnus
|
|
« Odpowiedz #17 : Maj 19, 2009, 21:56:51 » |
|
18.05.2009 - wielkie uaktualnienie zbiornika Przeróbka pokrywy na 2x28W+1x24W (Grolux, Aquastar, 865+odbłyśniki). Wcześniej pokrywa wyklejona folią alu dla 2x18W (niestety cudów to nie dało - potrzebna była wymiana świetlówek). W samym akwa zmiana aranżacji jak widać na fotkach. Wreszcie rośliny zabrały się za fotosyntezę. Ciekawe czy Glosia zacznie rosnąć - ciężko powiedzieć na razie. Pięknie bąbelkują Anubiasy (na foto ich jeszcze nie ma - wrzuciłem je na korzeń i skałki na nim). Na razie po akwa pływają tylko dwa małe Gupiki i dwa małe Zbrojniki. Docelowa obsada wpuszczona będzie za jakiś czas jak zbiornik szczęśliwie dojrzeje. W przyszłym tygodniu mam nadzieję otrzymać trochę sadzonek z przycinki od znajomego - wtedy trochę się jeszcze pozmienia. Na razie świecę 5godz/dobę. Sukcesywnie będę wydłużał świecenie. Nawożę CO2 (dość intensywnie). W wodzie uzdatniacz i potas, dawka na 100L. Więcej zdjęć na samej górze tematu A tutaj sceny jak z dreszczowca. Niewinna pokrywa zostaje żywcem pogrzebana w aluminium. Na pierwszym planie ręka złoczyńcy z narzędziem okrucieństwa.
|
|
« Ostatnia zmiana: Maj 19, 2009, 22:16:09 wysłane przez Agnus »
|
|
|
|
|
dobraf
|
|
« Odpowiedz #18 : Maj 20, 2009, 19:14:42 » |
|
A jaka będzie docelowa obsada? zdecydowałeś się już na coś?
|
|
|
|
|
|
|
Agnus
|
|
« Odpowiedz #19 : Maj 20, 2009, 19:21:18 » |
|
A jaka będzie docelowa obsada? zdecydowałeś się już na coś?
Jeszcze nie. Ryby nie są dla mnie priorytetem w tej chwili - najważniejsze by zbiornik ustabilizował się. Za jakieś dwa tygodnie może wpuszczę ze 4 Otoski/ślimaka/krewetki aby posprzątały akwa z jakichś ew. glonów - Jeśli będę widział że rośliny chętnie rosną, glonów nie ma zbyt wiele (nie ma plagi) to pomyślę o docelowej obsadzie. Na pewno gatunków nie będzie zbyt wiele. Jakaś ławica stadnych ryb, dwie-cztery większe (małe pielęgnicowate?) i chyba starczy bo nie ma nic gorszego jak zupa rybna a 100L to nie Malawi czy Amazonka.. Co do krewetek nie jestem przekonany... ale podobno pożyteczne w akwa..
|
|
|
|
|
|
|
Pethro
|
|
« Odpowiedz #20 : Maj 20, 2009, 19:24:11 » |
|
w roślinnym akwarium dobrze by sie czuły bystrzyki może pomyśl o paru ławiczkach, do tego krewecie karłowate, amano i by stykło o wiele lepiej teraz prezentuje sie akwarium ( nowy układ kamieni)
|
|
|
|
|
|
|
Agnus
|
|
« Odpowiedz #21 : Maj 21, 2009, 12:55:11 » |
|
Pethro Tak wstępnie planowałem ławice kąsaczowatych - Brzanki lub Bystrzyki (Axelroda), Neony. Na pewno nie kilka sztuk a raczej kilkanaście do 30szt. Na górę Danio Pręgowane. Niemniej jednak chciałbym trzymać także parę lub dwie pary spokojniejszych Pielęgnic - Może Barwniaki chyba że ktoś poleci mi inny gatunek. Na dole musiałyby pozostać trzy Zbrojniki, które już posiadam i dwa Kiryski (może dokupiłbym jeszcze dwa).
|
|
|
|
|
|
|
Pethro
|
|
« Odpowiedz #22 : Maj 21, 2009, 13:54:14 » |
|
mogą być barwniaki czerwonobrzuche ale w tedy możesz zapomnieć o kreweciach karłowatych
nie przesadz z ilością bo będziesz później żałował, po za tym lepiej obsade kompletować w czasie. Jak byś wpuścił od razu docelową ilość to wykształcone bakterie nitryfikacyjne mogły by niepodołać w przerabianiu metabolitów co zaskutkowałoby zejściem ryb i zaglonieniem akwarium ..
brzanek nie polecam bo są agresywne ... i napewno beda zaczepiać inne ryby
|
|
|
|
|
|
|
dobraf
|
|
« Odpowiedz #23 : Maj 21, 2009, 16:09:32 » |
|
z pielęgnic to może akary z maronii, tylko wtedy raczej bez brzanek i danio.
|
|
|
|
|
|
|
Agnus
|
|
« Odpowiedz #24 : Maj 29, 2009, 21:42:23 » |
|
Akwarium przeszło trochę przeobrażeń - dodałem kilka trochę nowych sadzonek roślin, które wystrzeliły do góry - rosną ładnie po zmianie oświetlenia. Glonów trochę ale na razie w normie. Na dniach chcę wpuścić Krewetki Amano (3-5 sztuk) aby trochę je podczyściły z resztek roślin i glonów. Za tydzień, maksymalnie dwa zacznę wpuszczać docelową obsadę - sukcesywnie. Pojawiło się kilka problemów z roślinami, opisałem je tutaj: http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=24465.0Choć są to poszczególne przypadki, generalnie rośliny rosną bardzo ładnie, bąbelkują. Odnośnie aranżacji - to jest teraz MISZ MASZ. Nie miałem czasu bawić się w układanie ich tam gdzie bym chciał. Zrobię to przy następnej podmianie wody. Szczególnie wysokie rośliny powędrują na prawą stronę zbiornika. Przetrzebię trochę lewą stronę. Myślę też o "złamaniu" monotonii bazaltu do frontu jakimś drobnym żwirem w ciemnoczerwonej tonacji, ale czy to zrealizuję na tym etapie tego jeszcze nie wiem.
|
|
« Ostatnia zmiana: Maj 30, 2009, 00:06:04 wysłane przez Agnus »
|
|
|
|
|
dobraf
|
|
« Odpowiedz #25 : Maj 31, 2009, 08:41:50 » |
|
o rośliny poszły w górę, ten czerwony żwirek to chyba nienajlepszy pomysł, wymiesza Ci się z czasem z czarnym chociażby przy odmulaniu i może wyjść pstrokato. P.S. przesuń termometr do tyłu. Baniak fajny jeszcze jeśli "poukładasz" rośliny tak jak piszesz to będzie git. pozdrawiam.
|
|
|
|
|
|
|
haes
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #26 : Czerwiec 04, 2009, 11:52:07 » |
|
Fajne akwarium i ładnie skomponowana aranżacja
|
|
|
|
|
|
|
bloniu
Super aktywny
Hoplias malabaricus
|
|
« Odpowiedz #27 : Czerwiec 04, 2009, 18:07:26 » |
|
Ta kabomba po lewej stronie jakaś taka brązowa?
|
|
|
|
I consider myself as a one fish wolf pack
|
|
|
Agnus
|
|
« Odpowiedz #28 : Czerwiec 04, 2009, 18:18:30 » |
|
Ta kabomba po lewej stronie jakaś taka brązowa?
Grolux i wszystko jasne, prawda? :-)
|
|
|
|
|
|
|
andy76
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #29 : Czerwiec 04, 2009, 18:51:00 » |
|
ile wydałes na przerobienie pokrywy,daj jakies zdjecie.Napisał bys mi wszystko jak robiłes,bo mam taka isama i chcial bym też przerobic.Prosze
|
|
|
|
|
|
|
|