Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 2 [3] 4
  Drukuj  
Autor Wątek: Agnus [102L] - start 08.05.2009  (Przeczytany 23697 razy)
Agnus
Super aktywny

hydrozagadka

« Odpowiedz #30 : Czerwiec 04, 2009, 20:01:22 »

andy76
Wydałem sporo.
Kupiłem dwa zestawy. Pierwszy, który zamieniał moje standardowe 2x18W na 2x28W:
http://allegro.pl/item651048907_zestaw_atti_t5_2x24w_aquastar_grolux_atti.html (tu akurat wersja 24W, dla mniejszego akwa)
Następnie zestaw 1x24W: http://allegro.pl/item651048913_zestaw_atti_t5_1x24w_56cm_grolux_atti.html
Tylko poleciłem wymienić Groluxa z zestawu na Philipsa 865.

Procedura taka:
1. Wyjmujesz cały zestaw oświetlenia Twojego aktualnego - oprawki, statecznik, startery (ew. je możesz zostawić), całe okablowanie
2. w miejsce starych oprawek wciskasz nowe, przymocowujesz statecznik we wnęce, podłączasz przewodami do oprawek (schemat masz na stateczniku)
3. Montujesz świetlówki wraz z odbłyśnikami (pamiętaj o przekręceniu świetlówek o 45 st, gdy już je osadzisz)
4. I to właściwie wszystko. Jeśli dobrze podpiąłeś - to będzie świecić. T5 nie potrzebują starterów więc mniej podpinania.

Jeśli zakupiłeś też doświetlajacą 24W to montujesz ją z przodu POD otworami pokrywy. Niestety w ten sposób stracisz je - tzn będa zasłonięte przez odbłyśnik 24W świetlówki.
1. Wiercisz lub wypalasz gorącym prętem otwory w krawędzi wnęki do karmienia przy przymocować odbłyśnik.
2. Przymocowujesz go, wkładasz świetlówkę w oprawki i wciskasz w zatrzaski odbłyśnika (uchwyty metalowe, przykręcone do pokrywy)
3. Przewody oprawek przeciskasz przez dodatkowe otwory zrobione na bokach "garba" we wnętrzu pokrywy aby doprowadzić je do drugiego statecznika 24W.

Pamiętaj aby uszczelnić zrobione otwory silikonem akwarystycznym.
Ja jak widać na fotce wylepiłem pokrywę od wewnątrz taśmą aluminiową. Ale to nie jest konieczne w przypadku gdy masz odbłyśniki. Warto zrobić jedynie gdy nie masz kasy i jesteś skazany na 2x18W i nie zamierzasz sadzić roślin światłolubnych.

Zdjęć nie będzie ponieważ z procesu przerabiania nie mam fotek Smiley Zajęło mi to jeden wieczór (od 17 do 21..)
Jakbyś miał pytania to pisz na PW, ew podam Ci telefon i pogadamy. Ale to jest łatwiejsze niż się wydaje.

Agnus
Super aktywny

hydrozagadka

« Odpowiedz #31 : Czerwiec 04, 2009, 21:07:34 »

Małe uaktualnienie po przycince i przesadzeniu niektórych roślin. Nie jest jeszcze idealnie tak jakbym chciał ale lepiej. Mam nadzieję że wysokie rośliny pójdą w górę po prawej stronie za korzeniem (planowo mają sięgać powierzchni).

By agnus78

andy76
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #32 : Czerwiec 05, 2009, 08:54:10 »

Dzięki AGNUS serdeczne,faktycznie wydałes sporo ale efekt widac u ciebie .Akwa lux ładnie to wszystko wyglada.POZDRO papa
Piterix
Super aktywny

« Odpowiedz #33 : Czerwiec 05, 2009, 10:32:47 »

Widzę, że akwarium z dnia na dzień coraz ładniejsze. Przed przycinką panował w nim taki klimatyczny dziki gąszcz. Ale teraz wygląda to coraz bardziej uporządkowanie. Ogólnie - podoba mi się.

Zapraszam do komentowania mojego baniaka. Ostatnia aktualizacja 08.09.2013 . http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/piterix-900l-ogolne-krotka-relacja-z-zakladania/
Albixxx
Zainteresowany
**

Może kiedyś...

« Odpowiedz #34 : Czerwiec 08, 2009, 16:15:10 »

fajne akwa, ale tak szczerze, to jak było mniej zarośnięte bardziej mi się podobało.

Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #35 : Czerwiec 25, 2009, 01:08:04 »

postaraj sie pogrupowac rosliny gatunkowo obok siebie tak by niebyły wymieszane z innymi bo tworzy sie chaos. Akwarium coraz bardziej mi sie podoba Wink
dilayla
Stały użytkownik

« Odpowiedz #36 : Czerwiec 25, 2009, 09:15:25 »

Ja właśnie za nie długo mam kupić biorunt.Mam nawet moskitiere żeby to nie latało po całym akwa.A tak na ogóle to mi sie podoba.Nawet bardzo Smiley Pozdrawiam Dilayla.

Jostein Gaard
Czy to nie smutne, że większość ludzi musi zachorować, by zdać sobie sprawę z cudowności życia?
chodys1910
Bywalec

« Odpowiedz #37 : Lipiec 17, 2009, 10:21:56 »

przekozacki kontrast Ci wyszedł. ładnie Wink

Lepiej jeździć na ropę bryczką niż na LPG zapalniczką
Agnus
Super aktywny

hydrozagadka

« Odpowiedz #38 : Wrzesień 20, 2009, 12:00:10 »

Niestety akwarium musiałem zrestartować. Po dłuuugim czasie dojrzewania i czekania na obsadę w końcu zacząłem "znosić" do niego mieszkańców. No i przywlokłem Mikrosporidiozę ze stadem 20 Neonów Inessa. Padło całe stadko, kilka Danio Pręgowanych i parę innych ryb (te ostatnie raczej od zastosowania środków zaradczych (32st. woda i Ichtiosan - mylnie rozpoznałem chorobę jako Ospę na początku).
Po ustaleniu że to jednak Choroba Neonowa, konieczne było zdezynfekowanie wszystkiego gdyż jest "nieleczalna" w głównym zbiorniku, dodatkowo bardzo zaraźliwa. Ryby, które przeżyły przeniosłem do 25L szpitalika|kwarantanny, zamierzam zastosować im eksperymentalną kurację kokosem.
Nowy zbiornik postawiony od wczoraj, postaram się za parę dni wrzucić jakieś zdjęcia, choć właściwie nie ma jeszcze na co patrzeć.

Prywatny apel do młodych akwarystów - NIE wrzucajcie nowych ryb do głównego akwarium. Poddawajcie je co najmniej kilkudniowej obserwacji w innym zbiorniku. Szkoda waszego czasu i nerwów a przede wszystkim - ryzykujecie życie innych zwierząt wodnego świata.

Agnus
Super aktywny

hydrozagadka

« Odpowiedz #39 : Październik 07, 2009, 21:51:34 »

Wrzuciłem zdjęcia nowego zbiornika po restarcie. Zbiornik żyje od około miesiąca czasu.

Link do galerii zdjęć na początku tematu. Zapraszam do komentowania.
« Ostatnia zmiana: Październik 07, 2009, 21:58:59 wysłane przez Agnus » Zapisane

dobraf
Super aktywny

« Odpowiedz #40 : Październik 08, 2009, 20:48:43 »

po co Ci 3 barwniaki? baniak git nenki bardzo fajnie się prezentują.

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23648.0
Pterophyllum scalare
Ancistrus dolichopterus
Hoplosternum thoracatum
Agnus
Super aktywny

hydrozagadka

« Odpowiedz #41 : Październik 08, 2009, 20:58:42 »

Ponieważ od początku chciałem hodować parkę lub harem małych Pielęgnic. To co zauważyłem to niestety to że brakuje im groty. Mam kamienie w zbiorniku ale nie dają wystarczającego schronienia i Barwniaki przez większość czasu pływają z tyłu akwarium gdzie jest kilka kamyków przykrytych korzeniami.

dobraf
Super aktywny

« Odpowiedz #42 : Październik 08, 2009, 22:13:05 »

barwniaki raczej trzyma się w parach, groty są bardzo potrzebne przy ich hodowli, możesz śmiało dać jakiegoś kokosa bardzo dobrze się sprawdza - wiem bo też kiedyś miałem barwniaki.

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23648.0
Pterophyllum scalare
Ancistrus dolichopterus
Hoplosternum thoracatum
szymonw
Super aktywny

« Odpowiedz #43 : Październik 09, 2009, 00:35:41 »

muszę przyznać że po restarcie ta aranżacja wydaje się bardziej uporzadkowana niż poprzednia ale:

1. sagittaria albo pozostanie karłowata jak teraz albo wystrzeli w górę i zaburzy ten układ roślin. a z nią nigdy nie wiadomo. "raz tak raz siak"
2. nadwódka po lewej na pewno się piekielnie rozrośnie wiec powinna iść bardziej do tyłu.  

a co do kwarantanny ryb. wiadomo że nie każdy ma możliwość postawienia kolejnego baniaka kwarantannowego by wykluczyć wpuszczenie chorych ryb do baniaka głównego. co nam wtedy pozostaje:

1. albo po wybraniu ryb w sklepie poobserwować je przez jakiś czas przed zakupem.
2,. albo kupować z pewnego źródła - tzn takiego które nam daje pewnosc ze ryby sa po kwarantannie - jest to trudniejsze rozwiązanie zwłaszcza przy zakupie przez internet - ale jak najbardziej możliwe.

oczywiscie 100% gwarancji nie mamy nigdy. Wiele ryb jest nosicielami chorób na które nie zapadają przez długi okres czasu do momentu gdy nagła zmiana warunków ich życia na tyle osłabia ich system immunologiczny że zaczynają chorowac. często też same nie chorujac zarażają inne gatunki.
« Ostatnia zmiana: Październik 09, 2009, 00:43:36 wysłane przez szymonw » Zapisane

Agnus
Super aktywny

hydrozagadka

« Odpowiedz #44 : Październik 09, 2009, 01:11:03 »

szymonw
Pisząc o Sagittarii masz na myśli tę drobną roślinę na pierwszym planie? Zakupiłem ją jako Żabienicę Delikatną łac. Echinodorus tenellus, czy wg. Ciebie jest to Sagittaria subulata? Byłby niezły zonk, chyba że masz inną roślinę na myśli z mojego zbiornika.
Co do Nadwódki (rzeczywiście to nadwódka a nie jak do tej pory zwykłem o niej myśleć "Paprotnica", dostałem ją od znajomego i rośnie u mnie nad wyraz dobrze nie wykazując żadnych niedoborów). Wykorzystam Twoją radę przy najbliższej przycince i rozsadzaniu roślin.

Z rybami jest tak jak piszesz - nosicielami są jedna, chorują drugie, potem nawet po leczeniu i dezynfekcji mogą zachorować jeszcze inne - chyba trzeba liczyć na łut szczęścia i jednocześnie minimalizować ryzyko. Z tą obserwacją ryb u sprzedawcy to dobry pomysł. Problem w tym że mieszkam w b.małej miejscowości i do najbliższego SENSOWNEGO sklepu muszę jechać dziesiątki kilometrów, więc nie mam komfortu pod tym względem.

Powiedz mi czy krewetki mogą być nosicielami pasożyta wywołującego Mikrosporidiozę? Stworzyłem taki wątek swojego czasu ale nie doczekałem się zainteresowania na forum. Mam kilka ryb i krewetki w kwarantannie i nie wiem co z nimi zrobić - pływały z Neonami, które wszystkie padły. Wyglądają zdrowo ale mogą być nosicielami. Ryby na pewno a czy Amano również?
Kurcze, chyba kupię mikroskop...

Strony: 1 2 [3] 4
  Drukuj  

Skocz do: