Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 [2] 3
  Drukuj  
Autor Wątek: Thorn [112] Rocks&Wood na kotku  (Przeczytany 7012 razy)
szymonw
Super aktywny

« Odpowiedz #15 : Maj 13, 2009, 15:12:01 »

no tak ale EI zakłada że nawozisz codziennie i naprzemiennie makro i mikro a z Twojego opisu na to nie wygląda. druga kwestia to konieczność stałego utrzymywania stężenia co2 na poziomie około 30 ppm. przy bimbrowni łatwe to chyba nie jest. a co z dozowaniem fosforu? i chyba przestawiłbym się przy tej metodzie kno3.

podmiany tez tygodniowe w ilości 50% stosujesz?

chciałbym wiedzieć na ile rygorystycznie podchodzisz do tej metody nawożenia.

Thorn
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #16 : Maj 13, 2009, 16:34:53 »

no tak ale EI zakłada że nawozisz codziennie i naprzemiennie makro i mikro a z Twojego opisu na to nie wygląda. druga kwestia to konieczność stałego utrzymywania stężenia co2 na poziomie około 30 ppm. przy bimbrowni łatwe to chyba nie jest. a co z dozowaniem fosforu? i chyba przestawiłbym się przy tej metodzie kno3.

podmiany tez tygodniowe w ilości 50% stosujesz?

chciałbym wiedzieć na ile rygorystycznie podchodzisz do tej metody nawożenia.

Szymonie akwa nie ma nawet tygodnia ale podmiany robię zawsze co tydzień może nie 50% ale około 40% z objętości całkowitej. Co do nawożenie staram się przestrzegać wszystkich założeń EI chociaż dopiero po tygodniu życia akwa zacznę w pełni nawozić według EI bo chcę sprawdzić tą metodę ponieważ jest sprawdzona przez wielu na zachodzi i myślę, że jest dobra. Dlatego napisałem, że zobaczymy jak to będzie po dłuższym czasie. Rośliny jak widać na razie nie mają żadnych niedoborów i moim zdaniem tryskają życiem. Wiadomo, że mało osób jak na razie  zastosowało koci a jeszcze mniej koci + ziemia. Większość ci co stosowali akadamę nie stosowali ziemi ale za to uszlachetniali akadamę ja zrobiłem jedno i drugie więc zobaczymy jak to będzie. Z pewnością będę pisał wszystko co i jak by dać ludziom wybór czy warto uzywać kociego czy nie warto i są z nim problemy nawet jak jest dobrze przygotowany. No ale na to trzeba czasu i spostrzeżeń co i jak będzie z akwarium i jego mieszkańcami.
Na pewno jeden mit jest obalony kirysy mogą być spokojnie w akwarium z kocim w ciągu ostatnich 4 dni nic nie wykopały owszem lepiej im się kopie a wrecz nieraz to jest zabawne jak się patrzy na nie (bo to moje ulubione rybki w akwa), ale na pewno nie można przekreślić kirysów na kocim !
szymonw
Super aktywny

« Odpowiedz #17 : Maj 13, 2009, 16:46:24 »

Szymonie akwa nie ma nawet tygodnia
ano tak umknęło mi to. faktycznie za wcześnie na osądy.

swoją drogą powiem szczerze, że przy żyznym podłożu ta metoda nawożenia wydaje mi się niepotrzebna. zakłada ona przecież utrzymywanie stężeń "zbilansowanych" makro na dość wysokim poziomie. natomiast sam fakt posiadania podłoża glebowego - bardzo żyznego - pozwala nam właśnie ograniczać nawożenie do toni wody. w sumie ciekawe na jakim podłożu T.B. stosował tą metodę.  nie chce mi się tego teraz szukać ale nie wydaje mi się by eksperymentowała na specjalnie żyznej mieszance 'podłogowej".

no nic zobaczymy co ci z tego wyjdzie. powodzenia

Esmi
Bywalec

Cave hominem

« Odpowiedz #18 : Maj 13, 2009, 16:59:53 »

Koci moczyłem 3 tygodnie w solach oraz osmocote, co miało na celu naładowanie go związkami by nie wchłaniał za dużo ze słupa wody.
Czy możesz napisać dokładnie w czym moczyłeś żwirek i podać proporcje?

Jesteśmy zarozumiałymi ignorantami zapatrzonymi w swoje "człowieczeństwo", które zamiast otworzyć nam szerzej oczy na otaczający nas świat, przysłoniło je mgłą pychy.
Thorn
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #19 : Maj 13, 2009, 18:06:41 »

Koci moczyłem 3 tygodnie w solach oraz osmocote, co miało na celu naładowanie go związkami by nie wchłaniał za dużo ze słupa wody.
Czy możesz napisać dokładnie w czym moczyłeś żwirek i podać proporcje?

- 10 g potasu
- 20 g osmocote (lub 0,4l koncentratu w płynie do kwiatów doniczkowych)
- 1kg ziemi w kiełbasce (czyli ziemia do pończochy i do piasku)
- 20g odpowiednik naszej SZ
- siedlisko bakteri z filtra
i to wszystko na 8L piasku

co tydzień płukanie i odnowa to samo. I tak przez 3 tygodnie. 

Szymonie z tego co czytałem to robił też na żyznym podłożu bo bodajże na amazonii II lub innym podobnym substracie ale jak wiadomo substrat jest dobry na początek ale potem wypłukuje się i to znacznie i dlatego używają dodatków typu "step"
« Ostatnia zmiana: Maj 13, 2009, 18:10:55 wysłane przez Thorn » Zapisane
Esmi
Bywalec

Cave hominem

« Odpowiedz #20 : Maj 13, 2009, 18:24:03 »

- 20g odpowiednik naszej SZ
Co to jest SZ Huh

Jesteśmy zarozumiałymi ignorantami zapatrzonymi w swoje "człowieczeństwo", które zamiast otworzyć nam szerzej oczy na otaczający nas świat, przysłoniło je mgłą pychy.
Remi Akwafan
Nowy
*

I love Fish!

« Odpowiedz #21 : Maj 13, 2009, 18:43:35 »

Symfonia Złota  Wink
paweln
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #22 : Maj 13, 2009, 20:17:52 »

fajne... ale jakie parametry wody?
Powiem tak oprócz tego ze zmierzę od czasu do czasu pH wody to nie mierzę nic dlaczego bo jest to nie potrzebne przy technice Estimative Index, którą stosuję i się sprawdza.

No i jakie masz to pH. Istotne też jest znać kH żeby policzyć poziom CO2 w wodzie. Ale to i tak nie koniec bo np. korzenie lub podłoże może Ci pH zmienić i trudno oszacować poziom CO2 z tabeli. Dlatego polecam - załóż sobie test stały CO2. Najlepszy będzie DIY (można w całości zrobić od A do Z) ale np. też można kupić ładny w sklepie roslinyakwariowe.pl a potem zrobić wzorcowy roztwór 4 kH i dodać kropli z testu na pH. Nie mam doświadczenia ale nie wiem czy przy bimbrowni utrzymasz wysoki poziom CO2. Metoda EI mówi że w 95% przypadków przyczyną problemów z glonami jest zły poziom CO2.
Poza tym piszesz o ilościach nawozów w ml tzn. że wsypujesz sole do akwa czy zrobiłeś sobie nawóz rozcieńczony a jeśli tak to jakie stężenia? Warto jednak pomierzyć sobie NO3 i PO4 aby oszacować pobór (uptake rate) i poziomy po podmianie i tuż przed.
Jednak EI (is not written in a stone) - każdy ją może dostosować wg uznania.
Ja ją też stosuje od 2 tygodni (na razie na firmowym nawozie + KH2PO4 oraz MgSO4) - testów jednak wciąż używam, ale nie boje się wysokich stężeń NO3 i PO4 - w tym przypadku też za wcześnie za ocenę ale na razie nic strasznego się nie dzieje, poza tym koło środy zielsko wyskakuje z akwarium (w sobotę przycinka i podmiana) - to jest chyba jedyna wada tej metody Cool. A z poziomem CO2 jestem tak koło 20ppm przy 0.5W/l a jeszcze trochę pojadę wyżej. Generalnie to się uczę obserwować rośliny i na nich się skupiam a nie na glonach, potem na pewno zrobię przesiadkę na same sole.

Wielu nie lubi np. NH4NO3, nawet Barr pisze że NH4 może powodować glony i najlepsza sól to KNO3 chociaż rośliny to kosztuje sporo wysiłku żeby taką formę N pobrać.
« Ostatnia zmiana: Maj 13, 2009, 20:23:55 wysłane przez paweln » Zapisane

Thorn
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #23 : Maj 14, 2009, 05:50:41 »

Paweln masz rację moje spostrzeżenia do co nawożenia mam z poprzedniej aranżacji gdzie nie miałem prawie wysypu glonów (tylko na korzeniu były) a rośniny miały świetną kondycję więc dlatego trzymam się tego co robiłem przedtem, oczywiście stały test CO2 będzie bo już się za nim rozglądałem. Może mi tylko powiesz podasz link jak zrobić sobie ten płyn do testu bo samo szkiełko sobie zrobie z rurki do wina Cheesy Wole DIY niż dać 199zł za ADA (cena z kosmosu)
paweln
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #24 : Maj 14, 2009, 07:55:34 »

1. Odmierz 3000 ml, albo 2000ml, albo 1000ml wody destylowanej lub z filtra RO
2. Zważ 3.60 gram sody oczyszczonej NaHCO3, dodaj do 3000ml
albo 2.40 gram NaHCO3 do 2000ml
albo 1.20 gram NaHCO3 do 1000ml, itd wody i dokładnie wymieszaj,
da to roztwór standardowy o twardości 40dKH
3. Do 450 ml wody destylowanej lub z filtra RO wlej 50 ml wody o KH 40 dKH z punktu 2 i dobrze wymieszaj, co da ci 500ml wody o twardości 4dKH

Gdzieś zgubiłem linka który tłumaczył ile stopnie odpowiada jakie stężenia, ale go już nie mam. Ja miałem dostęp do super dokładnej wagi lab. więc zrobiłem sobie 12mg w 100ml i potem zmierzyłem testem na kH, wynik dał 4.

Kup indykator http://www.roslinyakwariowe.pl/sklep/technika-co2/testy/indykator-co2-p-4889.html
Koszt 35 zeta, bo nie ma napisu ADA i chyba rodzimej produkcji  Cool, w garażu ktoś produkuje ...

Mam go i moje spostrzeżenia:
 - ciężko do niego wlać wodę, ja w końcu znalazłem sposób przepychając ją palcem poprzez stworzenie ciśnienia
 - jak wisi sobie w akwarium to na tle roślin ten kolorek jest jakby ciemno zielony, raz mi spadł na dno i jak go podniosłem i wyjąłem z akwa to się zdziwiłem, był ładny jasno zielony kolor
 - przyssawkę którą dają w sklepie jest to d..y, bo 90% indykatorów będzie z niej wypadać. Należy wziąźć przyssawkę od nich do rurki identyczna lecz inny uchwyt (taka obejma) i teraz siedzi w niej super
 - podobno nie należy uzupełniać całej kulki bo będzie szybszy ale ...
 - długi czas reakcji, czytałem że do godziny ale u mnie jest na pewno dłużej, może to zależy od wielkości szczeliny

A dalej - wlać do indykatora roztwór zabarwiając testem pH (3-4 krople na 5ml indykatora) i gotowe.

niebieski: za mało
zielony: dobrze
żółty: za dużo

Jak masz silne światło, 0,5W/l i więcej, to lepiej go trzymać na kolorze zółto-zielonym i do tego dobra cyrkulacja wody w zbiorniku.

Indykator zamontuj z dala od źródła CO2 w zbiorniku na wysokości około 1/4-1/3 wysokości zbiornika od góry.

Thorn
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #25 : Maj 16, 2009, 09:06:24 »

Dzięki paweln indykator już zrobiony jutro zrobimy płyn do testu i do akwa Cheesy
A co do akwa wszystko w jak najlepszym porządku !!!! Roslinki rośną jak na drożdżach (może drożdże z bimbrowni dają im kopa heheh joke) jutro raczej juz przycinka będzie. Blyxa odżyła po transporcie i zaczyna puszczać nowe listki Cheesy W anubiasach wyciełem kwiatki już. Co mogę powiedzieć jeszcze sprawdza się dobrze wszystko, ryby zdrowe rosliny w bardzo dobrej kondycji nic tylko czekać na rozrost Cheesy acha dodaję dodatkowe światełko wracamy do 4x18W nowa pokrywa DIY ze spienionego   
Pavilon
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #26 : Maj 20, 2009, 14:33:18 »

Pochwal się jak wyszedł indykator!  Tongue I czekam na świeże fotki baniaka  Grin

Thorn
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #27 : Maj 22, 2009, 15:46:03 »

Po prawie 2 tygodniach czas na małe powiedzenie co i jak w akwarium. No cóż wszystko jak na razie w najlepszym porządku a mogę powiedzieć, że rewelacyjnie (choć nie chcę zapeszyć) Może jednak zdjęcia same ukażą co i jak w akwarium

Powoli tył zaczyna się zagęszczać co znacznie poprawia wygląd no i cieszy moje oczy.
gina2006
NOWE FOTECZKI - zapraszam do opiniowania
Super aktywny

« Odpowiedz #28 : Maj 22, 2009, 17:50:56 »

Musze powiedziec ze nie tylko Twoje oczy cieszy  Cheesy , bardzo milo sie patrzy na taki baniaczek

Thorn
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #29 : Maj 22, 2009, 19:09:10 »

Zdjęcie w High jeszcze może będzie lepiej widoczne pewne rzeczy

Strony: 1 [2] 3
  Drukuj  

Skocz do: