1. Odmierz 3000 ml, albo 2000ml, albo 1000ml wody destylowanej lub z filtra RO
2. Zważ 3.60 gram sody oczyszczonej NaHCO3, dodaj do 3000ml
albo 2.40 gram NaHCO3 do 2000ml
albo 1.20 gram NaHCO3 do 1000ml, itd wody i dokładnie wymieszaj,
da to roztwór standardowy o twardości 40dKH
3. Do 450 ml wody destylowanej lub z filtra RO wlej 50 ml wody o KH 40 dKH z punktu 2 i dobrze wymieszaj, co da ci 500ml wody o twardości 4dKH
Gdzieś zgubiłem linka który tłumaczył ile stopnie odpowiada jakie stężenia, ale go już nie mam. Ja miałem dostęp do super dokładnej wagi lab. więc zrobiłem sobie 12mg w 100ml i potem zmierzyłem testem na kH, wynik dał 4.
Kup indykator
http://www.roslinyakwariowe.pl/sklep/technika-co2/testy/indykator-co2-p-4889.html Koszt 35 zeta, bo nie ma napisu ADA i chyba rodzimej produkcji
, w garażu ktoś produkuje ...
Mam go i moje spostrzeżenia:
- ciężko do niego wlać wodę, ja w końcu znalazłem sposób przepychając ją palcem poprzez stworzenie ciśnienia
- jak wisi sobie w akwarium to na tle roślin ten kolorek jest jakby ciemno zielony, raz mi spadł na dno i jak go podniosłem i wyjąłem z akwa to się zdziwiłem, był ładny jasno zielony kolor
- przyssawkę którą dają w sklepie jest to d..y, bo 90% indykatorów będzie z niej wypadać. Należy wziąźć przyssawkę od nich do rurki identyczna lecz inny uchwyt (taka obejma) i teraz siedzi w niej super
- podobno nie należy uzupełniać całej kulki bo będzie szybszy ale ...
- długi czas reakcji, czytałem że do godziny ale u mnie jest na pewno dłużej, może to zależy od wielkości szczeliny
A dalej - wlać do indykatora roztwór zabarwiając testem pH (3-4 krople na 5ml indykatora) i gotowe.
niebieski: za mało
zielony: dobrze
żółty: za dużo
Jak masz silne światło, 0,5W/l i więcej, to lepiej go trzymać na kolorze zółto-zielonym i do tego dobra cyrkulacja wody w zbiorniku.
Indykator zamontuj z dala od źródła CO2 w zbiorniku na wysokości około 1/4-1/3 wysokości zbiornika od góry.