Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 2 3 [4]
  Drukuj  
Autor Wątek: Labiryntowate do 25 l  (Przeczytany 9299 razy)
lifia
Przecinek jest po to, by nadac dzwiek myslom...
Stały użytkownik

Michael Jackson - tu jeszcze go nie bylo ;/

« Odpowiedz #45 : Czerwiec 05, 2009, 19:34:29 »

Lifia
Nie wiem na pewno ale wydaje mi się że choć łacina to język martwy to gatunkom fauny i flory nadaje się zawsze łacińskie nazwy wpierwej (np. Szpetnikus Cubicus) , a dopiero potem nadawane są lokalne tłumaczenia (np. Szpetnik Dokwadratu).. W nauce łacina nadal "żyje".. Jeśli się mylę proszę mnie poprawić.
a choćby pseudococus i inne takie to niby kiedy zostały oznaczone?. bez komentarza
proszę nie atakować nas takimi egzystencjonalnymi rozterkami na tak przyziemnym forum jak "o rybkach..."
Grin hmmm,
myslalam, ze teraz sie wymysla nazwy jak h5-n1 albo amv, ale coz naukowcom wydaje sie, ze moga wszystko...

Drago jesli to nie razbora, ani nie danio perlowy, to jak po polsku mam ja w koncu nazywac.

Nie nalezy zbyt brac do siebie ani wierzyc we wszystko co sie slyszy, szczegolnie na tym forum...

Lifia

50 l.
- 20 gupikow (15 samic)
- Gyrinocheilus Aymonieri (glonojad syjamski)
- Ancistrus Dolichopterus
- Caridina Gracilirostris "Red Nose"
- Neocaridina Heteropoda (Neocaridina Denticulata Sinensis) "Fire Red"
Drago
Super aktywny

akwarystyka jest dla pasjonatów

« Odpowiedz #46 : Czerwiec 06, 2009, 14:38:10 »

lifia najlepiej nazywać ją Celestichthys margaritatus albo puki nie zdobędzie polskiej nazwy to samo Galaxy,po naszemu galaktyka,albo gdzieś padła proponowana nazwa perełka Birmańska.

Akwarium może mieć każdy, akwarystą trzeba się urodzić bo może tylko 2% to hobbyści reszta to ludzie którzy mają ryby. Lecz  czym jest bezmyślne lampienie się na najpospolitsze gatunki i ciąże u gupika wśród chwastów, w porównaniu z odkrywaniem i poznawaniem nowych, tajemniczych i ciekawych gatunków
Drago
Super aktywny

« Odpowiedz #47 : Październik 15, 2009, 21:14:15 »

lifia teraz Galaxy można nazywać Danio ponieważ trzech kolesi Kevin Conway, Wei-Jen Chen i profesor Richard Mayden zakwestionowało opis który sporządził Tyson Roberts w lutym 2007r. i w którym nową rybkę opisał jako Celestichthys margaritatus i stworzył tym samym dla niej nowy rodzaj. Ponieważ opis ten według nich zawiera nieścisłości więc teraz Galaxy nazywa się Danio margaritatus, nie wiadomo tylko jak długo.

Akwarium może mieć każdy, akwarystą trzeba się urodzić bo może tylko 2% to hobbyści reszta to ludzie którzy mają ryby. Lecz  czym jest bezmyślne lampienie się na najpospolitsze gatunki i ciąże u gupika wśród chwastów, w porównaniu z odkrywaniem i poznawaniem nowych, tajemniczych i ciekawych gatunków
szymonw
Super aktywny

« Odpowiedz #48 : Październik 15, 2009, 21:28:43 »

co ciekawe pomimo faktu iż dDanio margaritatus jest obecnie jedyną aktualną nazwą gatunkowa, a opis Robertsa został podwazony, nadal jest uważany za wiążący, a co za tym idzie oficjalne oznaczenie naukowe tego gatunku wygląda obecnie tak:

Danio margaritatus (Roberts, 2007)

Drago
Super aktywny

« Odpowiedz #49 : Październik 15, 2009, 21:38:35 »

Tak jest i nie wiadomo na jakiej nazwie w końcu się zakończy.

Strony: 1 2 3 [4]
  Drukuj  

Skocz do: