Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 [2] 3 4
  Drukuj  
Autor Wątek: Labiryntowate do 25 l  (Przeczytany 9302 razy)
Martin
Stały użytkownik

« Odpowiedz #15 : Maj 13, 2009, 19:42:34 »

gupik, bojownik, gupik, bojownik,gupik, bojownik, gupik, bojownik,gupik, bojownik, gupik, bojownik,

Ludzie, a czy znacie inne ryby??
poza tymi 2 wymienionymi wyżej:
microrasbora galaxy
boraras maculatus
boraras brigittae
boraras merach

Do tego kilka małych krewetek.

Jak chcesz labirynta to bojownik ale tylko 1sztuka, nie więcej!!

lifia
Przecinek jest po to, by nadac dzwiek myslom...
Stały użytkownik

Michael Jackson - tu jeszcze go nie bylo ;/

« Odpowiedz #16 : Maj 16, 2009, 22:00:20 »

Gupiki sa latwe w hodowli i przyjemne dla oka, bojowniki sa wytrwale, o urodzie juz nie wspomne Wink

Boraras brigittae (razbora borneanska), microrasbora galaxy (niebianski danio perlowy), czyli po prostu razbora i jej odmiany Smiley Nie lubia duzych rybek.

10 cm ryba potrzebuje ok 20-25 cm wody - w Twoje akwarium wejdzie ok 8 x 3 cm rybek, ale szybko bedziesz mial pewnie male rybki.

Reasumujac, wzielabym 1 bojownika.

« Ostatnia zmiana: Maj 16, 2009, 22:02:02 wysłane przez lifia » Zapisane

Lifia

50 l.
- 20 gupikow (15 samic)
- Gyrinocheilus Aymonieri (glonojad syjamski)
- Ancistrus Dolichopterus
- Caridina Gracilirostris "Red Nose"
- Neocaridina Heteropoda (Neocaridina Denticulata Sinensis) "Fire Red"
Drago
Super aktywny

akwarystyka jest dla pasjonatów

« Odpowiedz #17 : Maj 16, 2009, 22:37:06 »

nic_ram2 w takim litrażu to można ogórki kisić, ale na upartego z labiryntowców można dać Trichopsis pumila Skrzeczyk karłowaty.
Galaxy to ani razbora ani danio nazywa się Celestichthys margaritatus i dla tej ryby został stworzony nowy rodzaj w którym na razie jest sama.

Akwarium może mieć każdy, akwarystą trzeba się urodzić bo może tylko 2% to hobbyści reszta to ludzie którzy mają ryby. Lecz  czym jest bezmyślne lampienie się na najpospolitsze gatunki i ciąże u gupika wśród chwastów, w porównaniu z odkrywaniem i poznawaniem nowych, tajemniczych i ciekawych gatunków
lifia
Stały użytkownik

« Odpowiedz #18 : Maj 17, 2009, 15:24:23 »

Galaxy to ani razbora ani danio nazywa się Celestichthys margaritatus i dla tej ryby został stworzony nowy rodzaj w którym na razie jest sama.

Celestichthys margaritatus - Danio margaritatus , Microrasbora sp. Galaxy, nazwa handlowa razbora Galaxy - słodkowodna ryba z rodziny karpiowatych.  Potocznie znany jako niebianski danio perlowy.
« Ostatnia zmiana: Maj 17, 2009, 15:28:40 wysłane przez lifia » Zapisane

Lifia

50 l.
- 20 gupikow (15 samic)
wkukler
Stały użytkownik

« Odpowiedz #19 : Maj 17, 2009, 16:04:00 »

Celestichthys margaritatus - Danio margaritatus , Microrasbora sp. Galaxy, nazwa handlowa razbora Galaxy - słodkowodna ryba z rodziny karpiowatych.  Potocznie znany jako niebianski danio perlowy.
galaxy należy do nowego rodzaju, i nie warto sugerować się jej nazwami Smiley
i jak narazie nie ma rybyktóra by była w tym samym rodzaju. Obecnie jest to jedyny gatunek w rodzaju Celestichthys. a Celestichthys to nie jest rodzaj z którego pochodzi danio. Danio należy do rodzaju DANIO
djdzej1000
Bywalec

« Odpowiedz #20 : Maj 17, 2009, 16:35:33 »

Myślę, iż można wybrać coś z tego co przerobiliśmy wcześniej

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=21977.new#new

Pozdrawiam  Cheesy

Drago
Super aktywny

« Odpowiedz #21 : Maj 17, 2009, 18:43:49 »

lifia ja to wszystko doskonale wiem co napisałaś ale wkukler odpowiedź napisał za mnie. Ja od siebie dodam że nazwy Microrazbora i Danio zostały nadane tej rybie intuicyjnie przez eksportera  bo przypominały wyglądem i wielkością ryby z rodzajów Microrasbora i Danio zanim została naukowo opisana.A pod jakąś nazwą trzeba było je sprzedawać.

Akwarium może mieć każdy, akwarystą trzeba się urodzić bo może tylko 2% to hobbyści reszta to ludzie którzy mają ryby. Lecz  czym jest bezmyślne lampienie się na najpospolitsze gatunki i ciąże u gupika wśród chwastów, w porównaniu z odkrywaniem i poznawaniem nowych, tajemniczych i ciekawych gatunków
lifia
Stały użytkownik

« Odpowiedz #22 : Maj 17, 2009, 20:41:46 »

POWTORZE JESZCZE RAZ:

Celestichthys margaritatus - Danio margaritatus , Microrasbora sp. Galaxy, nazwa handlowa razbora Galaxy - SLODKOWODNA RYBA Z RODZINY KARPIOWATYCH. POTOCZNIE znany jako NIEBIANSKI DANIO PERLOWY.
Nie twierdze wcale, ze to danio, ale ze tak go nazywaja.

Lifia

50 l.
- 20 gupikow (15 samic)
lifia
Stały użytkownik

« Odpowiedz #23 : Maj 17, 2009, 20:50:32 »

Razbora Galaxy – (niebiański danio perłowy)

Opis
Razbora Galaxy- Celestichthys margaritatus - Danio margaritatus , Microrasbora sp. Galaxy. Jest dosyć niewielkim gatunkiem z bardzo interesującym wzorem na ciele. W sprzedaży potocznie nazywana jest niebiańskim perłowym danio. W wyniku intensywnego odłowu gatunek był bliski wyginięcia. Jego ciało jest niebieskie z perłowymi, różowymi albo złoto opalizującymi owalnymi plamami. Płetwy odbytowa i grzbietowa są zaokrąglone, zaś płetwa ogonowa trochę rozwidlona. Dojrzałe samce posiadają czerwony brzuch oraz jego kolory stają bardziej wyraziste. Ponadto u samców kolor niebieskawy, upstrzony białymi plamkami, rozciąga się na przednią część brzucha po obu stronach ciała. U samic ta część jest kremowa lub biała. Jest gatunkiem ruchliwym, poruszającym się zazwyczaj skokami.

Rodzina
Karpiowate Cyprinidae.

Odzyskany gatunek raczej, niz nowy.
« Ostatnia zmiana: Maj 17, 2009, 20:52:58 wysłane przez lifia » Zapisane

Lifia

50 l.
- 20 gupikow (15 samic)
Drago
Super aktywny

« Odpowiedz #24 : Maj 17, 2009, 21:08:23 »

No a co ja napisałem że nazwa została nadana intuicyjnie Danio i tak się przyjęło ale Danio to nie jest,ani Microrazbora ani Razbora.Jaki odzyskany?
« Ostatnia zmiana: Maj 17, 2009, 21:11:52 wysłane przez Drago » Zapisane

lifia
Stały użytkownik

« Odpowiedz #25 : Maj 17, 2009, 21:21:15 »

Widze, co napisales. Nie danio to nie razbora. Ale Galaxy Razbora, to potocznie niebianski danio perlowy. Nazwa owszem uzywana w celach handlowych. A ktos moze chcialby ja kupic...
Co do dlugosci istnienia tego gatunku, to posluguje sie cytatami z kilku zrodel. I tam tak jest napisane. Ze grozilo im wyginiecie.
 Znasz jakies zrodla gdzie mozesz to potwierdzic, ze inne sie myla?
« Ostatnia zmiana: Maj 17, 2009, 21:25:39 wysłane przez lifia » Zapisane

Lifia

50 l.
- 20 gupikow (15 samic)
Drago
Super aktywny

« Odpowiedz #26 : Maj 17, 2009, 22:04:47 »

Niebiański danio perłowy jako potoczną nazwę zasugerował dr.Roberts który opisał tą rybę naukowo w 2007 r.A wyginięcie groziło tej rybie na skutek rabunkowego odłowu została odkryta w sierpniu 2006r. i po roku odłowów była na skraju wyginięcia.Ponieważ zamieszkuje mały obszar mokradła nie daleko jeziora Inle w Birmie obecnie Myanmar.
« Ostatnia zmiana: Maj 17, 2009, 22:24:23 wysłane przez Drago » Zapisane

wkukler
Stały użytkownik

« Odpowiedz #27 : Maj 18, 2009, 18:54:30 »

Drago podziwiam cię Smiley mam wrażenie że ona wyczytała z mojej i twoich wypowiedzi co tylko chciała Smiley
wydaje mi się zresztą że ciężko je nadal dostać Smiley ja bym polecił ci coś prostego w hodowli i popularnego :
a) Bojownik (ewentualnie krewetki)
b) 1+3 gupik
c) prętnik karłowaty (ewentualnie krewetki)
d) 8x razbora galaxy Smiley (chyba za dużo Huh )
tlingit
Nowy
*

« Odpowiedz #28 : Maj 19, 2009, 09:22:35 »

wyczyściłem watek ze spamu. i nie mam zamiaru znowu czyścić więc proszę o rozwagę

ja bym do 25L nie wpuścił ani jednej ryby terytorialnej.

nawet pojedyńczego samca bojownika. a to dlatego że dla mnie trzymanie samego samca jest bez sensu. pomimo tego, że w naturze jest samotnikiem

Wszystko zależy jak się na to patrzy. Ja kupiłam na razie 25l, bo na większe raczej mnie nie stać, chwilowo. Poza tym jeden bojownik na początek by sie nauczyć czegoś to wystarczy, a dziecko się cieszy, że ma zwierzątko. Po co od razu kupować wiele rybek jesli nie wie się o nich prawie nic. Lepiej jak padnie jedna rybka  z powodu naszego braku umiejetności niz całe stado. Przeciez w miarę naszego doświadczenia można stopniowo powiekszać zbiornik i swoją chodowlę.
A może się mylę?

25l
5 neonków
1 kirysek
szymonw
Super aktywny

« Odpowiedz #29 : Maj 19, 2009, 09:57:13 »

patrząc z punktu widzenia dziecka (a myślę że mogę się w tym oprzeć na własnych doświadczeniach gdyż mam dwie córki 5 i 8 - letnią, a starsza ma już własny baniaczek z muszlowcami którym się opiekuje) uważam że samo podziwianie ryby ze względu na jej walory estetyczne nie daje takiej frajdy jak radość z tego, że w akwarium jest ruch, coś się dzieje i pupile się na przykład rozmnożyły. dlatego też gdybym miał zaczynać z takim litrażem to pewno zdecydowałbym się na jakieś krewetki karłowate.

a co do kosztów początkowych. z reguły jest tak że koszt założenia akwarium np 45L nie jest znacznie wyższy niż akwarium 25L a pole manewru się znacznie zwiększa. no ale w tej kwestii nie ma co dyskutować. dla jednych drogo dla innych niedrogo. ważne że jest baniak jest rybka i niech się dzieciak uczy odpowiedzialności.

w sumie z czasem do tego bojka możecie dokupić jakieś krewetki bądź ślimaki. a jak pasja nie przeminie to pewno szybko stanie większe szkło a 25L pójdzie do lamusa.   powodzenia

Strony: 1 [2] 3 4
  Drukuj  

Skocz do: