Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 2 [3] 4
  Drukuj  
Autor Wątek: Labiryntowate do 25 l  (Przeczytany 9316 razy)
lifia
Przecinek jest po to, by nadac dzwiek myslom...
Stały użytkownik

Michael Jackson - tu jeszcze go nie bylo ;/

« Odpowiedz #30 : Maj 21, 2009, 19:50:00 »

Drago
Wkukler

Nie wyszukala co chciala. Obydwoje piszecie, ze potocznie nazwano te rybe danio perlowy. W celach handlowych czy nie, poprawnie czy nie, tak ja miedzy innymi nazywaja! I ja nie napisalam, ze to danio perlowy. Wymienilam jedna z jego nazw! A potem napisalam, ze miedzy innymi Celestichthys margaritatus (...) to razbora i jej odmiany. Tak ja nazywaja w j. polskim  i do tej grupy ja przydzielili. Slusznie czy nie, malo kto tutaj moze sie na ten temat raczej wypowiedziec.
 Nowa rybka, jak sami mowicie: "galaxy należy do nowego rodzaju, i nie warto sugerować się jej nazwami" Moze moje zrodla nie znaja jeszcze opinii dr. Roberts. Doktorem nie jestem. Nazywali je jak widac roznie. Obecnie, jak piszecie, przydzielili ja do zupelnie nowej grupy, w ktorej jest sama.  Coz moge tylko powiedziec, ze skoro trzy lata temu opisala ja jedna autorytatywna osoba, to na jej temat jeszcze moze powstac wiele kontrowersji.
Skoro byla na wyginieciu, to odzyskana. Przepraszam, odebralam nowa, jako nowo-stworzona. Nie wiedzialam kto ja opisal i kiedy ja odkryto Smiley choc kto wie czy to tez sie nie zmieni...

Danio to danio,  Roll Eyes no, a razbora galaxy (lac. Celestichthys margaritatus) tez tak miala na imie...

Lifia

50 l.
- 20 gupikow (15 samic)
- Gyrinocheilus Aymonieri (glonojad syjamski)
- Ancistrus Dolichopterus
- Caridina Gracilirostris "Red Nose"
- Neocaridina Heteropoda (Neocaridina Denticulata Sinensis) "Fire Red"
Drago
Super aktywny

akwarystyka jest dla pasjonatów

« Odpowiedz #31 : Maj 22, 2009, 19:45:36 »

lifia Ty nie rozumiesz tekstu który czytasz, gdzie ja napisałem że potocznie nazwano tą rybę danio perłowy?
Najpierw napisałaś microrasbora galaxy (niebianski danio perlowy), czyli po prostu razbora i jej odmiany  Nie lubia duzych rybek.A potem jak podałem nazwę naukową to napisałaś : Celestichthys margaritatus - Danio margaritatus , Microrasbora sp. Galaxy, nazwa handlowa razbora Galaxy.A to że tak ją nazywają w j. polskim i że do tej grupy ją przydzielili  to nie znaczy że ta nazwa jest prawidłowa  zresztą nie tylko tej ryby,i że trzeba ją używać.
Ale co do jednego masz rację w wyniku rewizji może,ale nie musi zostać zmieniona jej nazwa naukowa którą nadał Roberts.

Akwarium może mieć każdy, akwarystą trzeba się urodzić bo może tylko 2% to hobbyści reszta to ludzie którzy mają ryby. Lecz  czym jest bezmyślne lampienie się na najpospolitsze gatunki i ciąże u gupika wśród chwastów, w porównaniu z odkrywaniem i poznawaniem nowych, tajemniczych i ciekawych gatunków
lifia
Stały użytkownik

« Odpowiedz #32 : Maj 23, 2009, 15:00:04 »

Niebiański danio perłowy jako potoczną nazwę zasugerował dr.Roberts który opisał tą rybę naukowo w 2007 r.A wyginięcie groziło tej rybie na skutek rabunkowego odłowu została odkryta w sierpniu 2006r. i po roku odłowów była na skraju wyginięcia.Ponieważ zamieszkuje mały obszar mokradła nie daleko jeziora Inle w Birmie obecnie Myanmar.

Tutaj Smiley

Lifia

50 l.
- 20 gupikow (15 samic)
Drago
Super aktywny

« Odpowiedz #33 : Maj 23, 2009, 15:20:50 »

Tu pisze że zasugerował tą nazwę Roberts jako wyjaśnienie Tobie po tym jak Ty pisałaś w całym temacie nawet dużymi literami że POTOCZNIE znany jako NIEBIANSKI DANIO PERLOWY.

Akwarium może mieć każdy, akwarystą trzeba się urodzić bo może tylko 2% to hobbyści reszta to ludzie którzy mają ryby. Lecz  czym jest bezmyślne lampienie się na najpospolitsze gatunki i ciąże u gupika wśród chwastów, w porównaniu z odkrywaniem i poznawaniem nowych, tajemniczych i ciekawych gatunków
wkukler
Stały użytkownik

« Odpowiedz #34 : Maj 23, 2009, 17:47:08 »

Lifia jestem pod wrażeniem. Drago ci drukowanymi tłumaczy a ty próbujesz wcisnąć nam że i tak masz rację. Co jak co ale Drago jest bardziej doświadczony od ciebie i ode mnie więc warto posłuchać jego rad Wink
lifia
Stały użytkownik

« Odpowiedz #35 : Maj 24, 2009, 16:32:22 »

lifia Ty nie rozumiesz tekstu który czytasz, gdzie ja napisałem że potocznie nazwano tą rybę danio perłowy?

Niebiański danio perłowy jako potoczną nazwę zasugerował dr.Roberts który opisał tą rybę naukowo w 2007 r.(...)

Tu pisze że zasugerował tą nazwę Roberts (...)
  Cheesy

1. To, ze nie dodalam slowa potocznie w pierwszej wypowiedzi, nie znaczy, ze TWIERDZE, ZE TO DANIO.
2. Jak ktos ma jedna nazwe (zwlaszcza niebianski danio perlowy) i jest ogarniety, to sam, by do tego doszedl, co potem Ty dopisales.
3. Moja wiedza moze nie jest tak wielka (bez ironizmu), jak Twoja na temat tej ryby, ale NIE TWIERDZE, ZE TO DANIO.
4. Zrodla sa rozne, zdania sa rozne.
6. Forum akwarystyczne nie sluzy do udowadniania swoich racji, lecz wymiany i potwierdzania informacji. Kontynuowanie tego spamu, wlasciwie nie ma sensu.
 Cieszy mnie, ze w chociaz jednym sie rozumiemy. Ciezki temat, ta ryba...  Wink

ps. I dla mnie wyglada jak Razbora.

« Ostatnia zmiana: Maj 24, 2009, 17:26:43 wysłane przez lifia » Zapisane

Lifia

50 l.
- 20 gupikow (15 samic)
Drago
Super aktywny

« Odpowiedz #36 : Maj 24, 2009, 17:50:25 »

1.Słowo potocznie powtarzasz w całym temacie.Tak nie twierdzisz że to danio ale obstajesz przy tej nazwie, która wprowadza w błąd bo eksporterzy nie wiedząc gdzie tą rybę przydzielić nadali jej nazwy dzięki którym powstały określenia razbora, microrasbora i danio.A które z tą rybą nie mają nic wspólnego.Dziwne jest to że przyjmują się zawsze nie właściwe nazwy.W polskiej nomenklaturze np.dla ryb z rodziny Balitoridae Przylgowate chyba najczęściej spotykany w Polsce rodzaj Gastromyzon nadana jest nazwa Przylga, ale jakiś pajac wymyślił nazwę Cudaczek i tak się przyjęło wszędzie w sklepach na szybach pisze cudaczek.Drugi gatunek  Gnathonemus petersii nazwa w Polskiej nomenklaturze to mruk Petersa.Ale ktoś go nazwał mruk Nilowy chociaż on Nilu na oczy nie widział bo w nim nie występuje.Druga nazwa to trąbonos chociaż nie wiem dlaczego bo mięsisty wyrostek sondujący ma na brodzie a nie na nosie, a trąbonosem można nazwać kilka innych gatunków mruków do których naprawdę ta nazwa by pasowała.Trzeci gatunek to Xenomystus nigri nazwany po Polsku Brzeszczotek czarny i drugi gatunek Chitala chitala też brzeszczotek ,a z racji osiąganych rozmiarów powinien nazywać się brzeszczot.Ale wszędzie jest pod nazwą nożowiec, a jedyne co łączy te ryby z nożowcami to podobny kształt ciała nic więcej .I jeszcze murena Gymnothorax tile nazwana przez jakiegoś tłoka murena słodkowodna bo żyje w mniej zasolonej wodzie w estuariach, ale nie w słodkiej. I dzięki tej nazwie widziałem ją w akwariach z pysiami, neonami,a najbardziej polecana jest do akwariów z pielęgnicami z Ameryki Południowej bo jest agresywna. I tak można wymieniać.A wracając do Galaktyki to celestichthys oznacza niebiańską rybę, a margaritatus ozdobiony perłami.
2. Twoja wiedza na temat akwarystyki jest co najmniej mierna a o rybach jeżeli byś wiedziała chociaż 0,5 % tego co ja to może byśmy mieli o czym rozmawiać.
3. Tak źródła są różne ale są wiarygodne i bzdurne, nie wiem na jakich Ty się opierasz.
6. Przecież wymieniamy informacje i potwierdzenia też są.
« Ostatnia zmiana: Maj 26, 2009, 04:52:14 wysłane przez Drago » Zapisane

wkukler
Stały użytkownik

« Odpowiedz #37 : Maj 24, 2009, 18:04:49 »

skończmy już dyskusję kto wie a kto nie Smiley
oprócz bojownika w 25 l możesz trzymać jakieś małe krewetki i ślimaki Smiley
Teraz już każdy kto przeczyta ten temat będzie wiedział że Microrazbora galaxy, Niebiański danio perłowy to MYLNE nazwy gatunku
Celestichthys margaritatus, który NIE JEST danio, ani tym bardziej razborą
Amen.
bloniu
Super aktywny

Hoplias malabaricus

« Odpowiedz #38 : Maj 24, 2009, 20:02:09 »

1.Słowo potocznie powtarzasz w całym temacie.Tak nie twierdzisz że to danio ale obstajesz przy tej nazwie, która wprowadza w błąd bo eksporterzy nie wiedząc gdzie tą rybę przydzielić nadali jej nazwy dzięki którym powstały określenia razbora, microrasbora i danio.A które z tą rybą nie mają nic wspólnego.Dziwne jest to że przyjmują się zawsze nie właściwe nazwy.W polskiej nomenklaturze np.dla ryb z rodziny Balitoridae Przylgowate chyba najczęściej spotykany w Polsce rodzaj Gastromyzon nadana jest nazwa Przylga, ale jakiś pajac wymyślił nazwę Cudaczek i tak się przyjęło wszędzie w sklepach na szybach pisze cudaczek.Drugi gatunek  Gnathonemus petersii nazwa w Polskiej nomenklaturze to mruk Petersa.Ale ktoś go nazwał mruk Nilowy chociaż on Nilu na oczy nie widział bo w nim nie występuje.Druga nazwa to trąbonos chociaż nie wiem dlaczego bo mięsisty wyrostek sondujący ma na brodzie a nie na nosie, a trąbonosem można nazwać kilka innych gatunków mruków do których naprawdę ta nazwa by pasowała.I jeszcze murena Gymnothorax tile nazwana przez jakiegoś tłoka murena słodkowodna bo żyje w mniej zasolonej wodzie w estuariach, ale nie w słodkiej. I dzięki tej nazwie widziałem ją w akwariach z pysiami, neonami,a najbardziej polecana jest do akwariów z pielęgnicami z Ameryki Południowej bo jest agresywna.A wracając do Galaktyki to celestichthys oznacza niebiańską rybę, a margaritatus ozdobiony perłami.
2. Twoja wiedza na temat akwarystyki jest co najmniej mierna a o rybach jeżeli byś wiedziała chociaż 0,5 % tego co ja to morze byśmy mieli o czym rozmawiać.
3. Tak źródła są różne ale są wiarygodne i bzdurne, nie wiem na jakich Ty się opierasz.
6. Przecież wymieniamy informacje i potwierdzenia też są.

Pozamiatałeś Smiley Dla mnie jesteś mistrzem nad mistrzami na tym forum, jeśli chodzi o ryby, bo znasz się nie tylko na standardowych gatunkach, a Twoja wiedza jest imponująca!!! Ja osobiście pochylam czoło.

Do 25l zdecydowanie krewetki red cherry, żwirek kwarcowy jako podłoże, mały korzone, gałęzatka, na korzonek mech i miodnie to będzie się prezentowało. Tylko dobre światełko i dobra szyba do takie akwarium z krewetkami Smiley najlepiej optiwhite- wtedy ma się naprawdę wrażenie małego wycinka wody.

I consider myself as a one fish wolf pack
lifia
Stały użytkownik

« Odpowiedz #39 : Czerwiec 04, 2009, 22:57:30 »

Ja nie rozumiem tylko jednego, jak ryba odkryta kilka lat temu zdobyla lacinska nazwe, skoro to jezyk martwy...

Lifia

50 l.
- 20 gupikow (15 samic)
Agnus
Super aktywny

hydrozagadka

« Odpowiedz #40 : Czerwiec 04, 2009, 23:02:31 »

Lifia
Nie wiem na pewno ale wydaje mi się że choć łacina to język martwy to gatunkom fauny i flory nadaje się zawsze łacińskie nazwy wpierwej (np. Szpetnikus Cubicus) , a dopiero potem nadawane są lokalne tłumaczenia (np. Szpetnik Dokwadratu).. W nauce łacina nadal "żyje".. Jeśli się mylę proszę mnie poprawić.

szymonw
Super aktywny

« Odpowiedz #41 : Czerwiec 04, 2009, 23:35:31 »

Ja nie rozumiem tylko jednego, jak ryba odkryta kilka lat temu zdobyla lacinska nazwe, skoro to jezyk martwy...

a choćby pseudococus i inne takie to niby kiedy zostały oznaczone?. bez komentarza

proszę nie atakować nas takimi egzystencjonalnymi rozterkami na tak przyziemnym forum jak "o rybkach..."

Drago
Super aktywny

« Odpowiedz #42 : Czerwiec 05, 2009, 05:03:43 »

lifilia zwyczaj nadawania nazw łacińskich narodził się w czasach, gdy łacina była językiem powszechnie stosowanym przez ludzi nauki.Na pomysł nadawania dwuczłonowych nazw wpadł Karol Linneusz i zastosował go w swoim dziele Species Plantarum w 1753 roku i od tamtej pory system ten nas obowiązuje.

bloniu
Super aktywny

Hoplias malabaricus

« Odpowiedz #43 : Czerwiec 05, 2009, 08:00:54 »

Sory, ale lifia załamałaś mnie tym co masz w avatarze - masz obrazek delfinów, a piszesz towarzyska ryba ławicowa.
Ja mam pytanie czy miałaś w szkole biologię czy nie było Cię wtedy w szkole?

I consider myself as a one fish wolf pack
szymonw
Super aktywny

« Odpowiedz #44 : Czerwiec 05, 2009, 08:19:31 »

proszę nie zbaczać z tematu wątku. do pogaduszek służy osobny dział bądź PW

Strony: 1 2 [3] 4
  Drukuj  

Skocz do: