Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Akwarystyczne pogaduszki « Opinia co do ceny mieczyka hellera - ceny w Warszawie
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: Opinia co do ceny mieczyka hellera - ceny w Warszawie  (Przeczytany 8141 razy)
bloniu
Super aktywny

Hoplias malabaricus

« : Maj 15, 2009, 21:29:50 »

Ciekawi mnie Wasza opinia na temat ceny za dorosłego mieczyka hellera - 10cm - ładnie wybarwiona ryba, odmiany czerwono czarnej. Rodzi ok.100 szt. narybku (piszę realnie, a nie, że 300 bo jeszcze tyle nie widziałem, żeby żyworódka wydała na świat).

Pytam oczywiście o cenę sklepową, a nie z internetu za 1zł 3cm rybki karłowate z prywatnego akwarium (chów wsobny itd.)

Czy uważacie, że cena 10zł za mieczyka jw. jest wygórowana?
Dodam, że hurtownia Iquitos (allegro - Thundra) ma mieczyka 6-7 cm po 10zł/szt.

I consider myself as a one fish wolf pack
Mercurossaurus
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1 : Maj 15, 2009, 21:41:34 »

Z Mieczykami to jest właśnie taki problem, że niby "łatwe" są, niby można tanio kupić stadko, ale nigdy nie wiadomo co z nich wyrośnie. Może to dlatego, że łatwo krzyżują się z Platkami i jeszcze z czymś tam. Dobrze odchowany mieczyk, ładny, duży, szczególnie jeśli to jest samica to skarb (jakoś samców jest więcej). Dlatego myślę, że warto dać dychę, może nawet więcej.

Akwarium ogólne 240l
bloniu
Super aktywny

Hoplias malabaricus

« Odpowiedz #2 : Maj 15, 2009, 21:55:21 »

Opinia fachowca Smiley

Czekam na dalsze opinie.

gina2006
NOWE FOTECZKI - zapraszam do opiniowania
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Maj 15, 2009, 22:05:42 »

Mieczyki sa tak pospolita rybka jak molinezja czy gupik, mnoza sie na potege i bardzo czesto mozna je miec za darmo albo za niewielka cene od 1 zl do 3 zl. Kupuje (lub bierze) sie je wtedy od hodowcy i mozna zobaczyc czy w baniaku ma platki czy nie, wiec ma sie pewnosc ze nie bedzie to krzyzowka.
Mysle wiec ze cena 10 zl za szt jest bardzo wygorowana za mieczyka.

Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Maj 15, 2009, 23:28:38 »

to ze krzyzówka lub nie z platką to jakies nieporozumienie Grin przeciez wszystkie formy hodowlane mieczyka to hybrydy
chcesz czystego gatunkowo mieczyka to udaj sie do amery pld a znajdziesz takie zielonoczarnoszare  nieciekawe mieczyki
to dzieki krzyżowaniu minn z platkami podziwiamy tą czerwień itp
bloniu ty dużych mieczyków się nie dochowasz bo one urosną większe tylko w dużych akwariach a w takich małych jakimi ty dysponujesz skarłowacieją. Cena 10 zł za mieczyka jest wygórowana i za coś tak pospolitego jak mieczyk bym w zyciu tyle nie dał, wyjątkiem mogą być unikalne odmiany mieczyków z 2 mieczami lub bardzo długimi mieczami weloniaste

i bym nie miał takiego zaufania co do sklepów z jakiego zródła maja mieczyki bo własnie często od akwarystów, a na allegro to tez importerzy sprzedają czyli dokładnie taka sama mieszanka jak w sklepach.
« Ostatnia zmiana: Maj 15, 2009, 23:31:01 wysłane przez Pethro » Zapisane
bloniu
Super aktywny

Hoplias malabaricus

« Odpowiedz #5 : Maj 15, 2009, 23:41:35 »

to ze krzyzówka lub nie z platką to jakies nieporozumienie Grin przeciez wszystkie formy hodowlane mieczyka to hybrydy
chcesz czystego gatunkowo mieczyka to udaj sie do amery pld a znajdziesz takie zielonoczarnoszare  nieciekawe mieczyki
to dzieki krzyżowaniu minn z platkami podziwiamy tą czerwień itp
bloniu ty dużych mieczyków się nie dochowasz bo one urosną większe tylko w dużych akwariach a w takich małych jakimi ty dysponujesz skarłowacieją. Cena 10 zł za mieczyka jest wygórowana i za coś tak pospolitego jak mieczyk bym w zyciu tyle nie dał, wyjątkiem mogą być unikalne odmiany mieczyków z 2 mieczami lub bardzo długimi mieczami weloniaste

i bym nie miał takiego zaufania co do sklepów z jakiego zródła maja mieczyki bo własnie często od akwarystów, a na allegro to tez importerzy sprzedają czyli dokładnie taka sama mieszanka jak w sklepach.

Skąd ta pewność czym ja dysponuję?
To ja mam właśnie 10cm miecza. I cena jest bardzo dobra. Odmiana barwna to nie hybryda.

Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Maj 15, 2009, 23:52:13 »

bazowałem na twoim podpisie w stopce jak jest inaczej to zaktualizuj Wink

poczytaj o mieczykach to sie dowiesz co i jak, a mieczyki dorastają do 15 cm wiec 10 cm to nie szczyt marzeń

Odmiana barwna to nie hybryda.
wszystkie odmiany barwne to hybrydy, zapomniałem tylko dodać o tym że powstałe tez na skutek selekcji
gina2006
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Maj 16, 2009, 00:45:45 »

bloniu juz kilkakrotnie udowodniles w swoich postach jaki to dobry z Ciebie hodowca.
Sam bierzesz ryby nie wiadomo skad i od kogo i probujesz je sprzedawac po kosmicznych cenach jako super okazy hodowlane.
Wlasnie kupilam od Ciebie pare skalarow (ponoc dobranych), pierwsza wersja cenowa byla za te znakomitosci po 40 zl za sztuke, w rezultacie zaplacilam po 15 zl za te super-hiper-itd
Wszystkie ceny ktore podajesz za swoje ryby sa sporo powyzej cen sklepowych, tak jak i te mieczyki.
Jesli znajdziesz naiwnego nie znajacego sie na rybach i ich cenach to moze uda Ci sie je sprzedac jako "doskonale" w swojej klasie po 10 zl za sztuke czego Ci zycze

bloniu
Super aktywny

Hoplias malabaricus

« Odpowiedz #8 : Maj 16, 2009, 07:48:31 »

bloniu juz kilkakrotnie udowodniles w swoich postach jaki to dobry z Ciebie hodowca.
Sam bierzesz ryby nie wiadomo skad i od kogo i probujesz je sprzedawac po kosmicznych cenach jako super okazy hodowlane.
Wlasnie kupilam od Ciebie pare skalarow (ponoc dobranych), pierwsza wersja cenowa byla za te znakomitosci po 40 zl za sztuke, w rezultacie zaplacilam po 15 zl za te super-hiper-itd
Wszystkie ceny ktore podajesz za swoje ryby sa sporo powyzej cen sklepowych, tak jak i te mieczyki.
Jesli znajdziesz naiwnego nie znajacego sie na rybach i ich cenach to moze uda Ci sie je sprzedac jako "doskonale" w swojej klasie po 10 zl za sztuke czego Ci zycze

Gina jest niezadowolona, bo próbowała mi "oddać" za darmo gupiki endlera, a jak przyszło co do czego, to zażądała 40zł za 60szt. z howu wsobnego.

Próbuje też ciągle nazywać mnie handlowcem, a ja jestem zwyczajnym akwarystą z może troszkę większymi przeciętnymi koneksjami. Znam paru domowych hodowców i czasem mam ładne ryby z prywatnych, amatorskich acz profesjonalnych hodowli.
Czasem coś od nich kupię, czasem stwierdzę, że wolę jak rybka znajdzie sobie większy domek. I tak jest w przypadku mieczyków które sprzedaję.

Za PARĘ dorosłych skalarów koi 15zł za sztukę wydaje mi się być dobrą ceną, a zaczynała się od 40zł bo tak stoją tarlaki. Zależało mi, żeby im znaleźć dom, to oddałem za mniej niż połowę rynkowej ceny za parę (ryby czyściły już liść). Faktycznie handlowiec ze mnie Smiley nie ma co...

Oczywiście, że można dostać skalara za darmo i jeśli gina bierze tylko takie ryby to ma do tego święte prawo.

Po dłuższej dyskusji wydaje mi się, że gina żyje bardziej w wirtualnej rzeczywistości (choć mogę zapewnić, że istnieje również w realu) i że te kilka kont na tym forum jest całkiem możliwe.

Pethro Smiley mam 10cm mieczyki dorosłe i narybek. 15 cm jest faktem, ale widziałem takie mieczyki tylko dawniej w warszawskim zoo. Także moje giganty to nie są, ale okazałe jak najbardziej i w sklepie bardzo ciężko jest takie dostać.

A w Iquitosie, czyli hurtowni, gdzie ryby w Warszawie są najtańsze (gupik po 2,5 platka po 4 zł - na ten przykład) mniejszy mieczyk kosztuje 10zł.

Gina jako poparcie swoich teorii wysłała mi link do aukcji, gdzie gość z Zielonej Góry sprzedaje małe mieczyki i molinezje za 10zl w pakiecie.

http://www.allegro.pl/item635167366_male_rybki_akwariowe_gupiki_i_molinezje.html

W pewnym momencie nie wiedziałem czy nie żartuje sobie ze mnie.

Przecież każdy wie, że rybka rybce nierówna. Za dorosłą rybkę płacimy tyle samo co za małą? Smiley

Już samo porównanie opisanych wyżej moich mieczyków, a mieczyków z aukcji mówi wiele o wiedzy jeśli chodzi o ceny, a także troche o usposobieniu i charakterze użytkownika gina2006.

No a tu to poproszę Klarę/Ginę/?? o sprostowanie. Co udowodniłem w swoich postach?  Oszczerstwo łatwo rzucić.
Hodowlę skalara przerwała tragedia. A drugą parę tarlaków sprzedałem Ginie.

Urodziła mi się prześliczna córcia i nie mam czasu zabawę z ikrą. Toteż mam mieczyki. A sprzedaję samice, bo chciałbym dobrać coś w innym kolorze. Mogę również się wymienić Smiley
« Ostatnia zmiana: Maj 16, 2009, 08:13:02 wysłane przez bloniu » Zapisane

A-smi
Robert
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #9 : Maj 16, 2009, 07:56:04 »

Moje zdanie jest takie, ze warszawiacy tak naprawde to nie wiedza juz ile brac. Ceny biora z kosmosu. Poza tym ryba jest tyle warta ile chce ktos za nia zaplacic.

pozdrawiam
asmi
bloniu
Super aktywny

Hoplias malabaricus

« Odpowiedz #10 : Maj 16, 2009, 08:03:03 »

A ile u Was kosztuje dorosły mieczyk?
No bo jak dziecię kosztuje z 5-6zł to ma się rozumieć, że dorosły kosztuje więcej...

Czy robię jakiś błąd logiczny?

A-smi
Robert
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #11 : Maj 16, 2009, 08:09:59 »

A ile u Was kosztuje dorosły mieczyk?
No bo jak dziecię kosztuje z 5-6zł to ma się rozumieć, że dorosły kosztuje więcej...

Czy robię jakiś błąd logiczny?

Myslisz logicznie  Wink, ale te Wasze ambicje warszawskie i wygorowane ego powoduja wlasnie zbyt wygorowane oczekiwania.

Tak naprawde nie wiem ile u mnie w sklepach kosztuja mieczyki bo jestem w nich raz na kilka miesiecy. Wiekszosc zakupow robie w sieci, a po ryby jezdze do hodowcow (nie po mieczyki Wink ).

pozdrawiam
asmi
bloniu
Super aktywny

Hoplias malabaricus

« Odpowiedz #12 : Maj 16, 2009, 08:14:58 »

To nie ego tylko rynek.

gina2006
Super aktywny

« Odpowiedz #13 : Maj 16, 2009, 08:22:43 »

bloniu jesli w zamian za moje przeszlo 60 szt endlerkow Ty proponujesz mi ze wezmiesz je za darmo i jeszcze mam Ci doplacic do tego 20 zl, a Ty dasz mi te wspaniale 4 mieczyki (ktorych nie chce, bo mam swoje) to wybacz moze jestem idiotka, ale nie az taka jak Ci sie wydaje !
Jesli robisz takie zlote interesy to czemu ja mam Ci robic prezenty ?
 bys pozniej moje gupiki sprzedawal jako doskonalosci z najlepszej hodowli ?  Wink

A-smi
Robert
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #14 : Maj 16, 2009, 08:23:50 »

Chyba masz na mysli warszwski rynek. W reszcie Polski jest troche inny. Ale moze ja sie nie znam Wink.

pozdrawiam
asmi
Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: