Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Nasze akwaria « Nasze akwaria « [390l] - No name/[63l] - Shrimp's world by Trezor
Strony: [1] 2 3 4
  Drukuj  
Autor Wątek: [390l] - No name/[63l] - Shrimp's world by Trezor  (Przeczytany 10556 razy)
trezor
Nowy
*

« : Maj 15, 2009, 21:49:33 »

Przyszedł czas i na mnie, żeby pokazać Wam co udało mi się uzyskać w moim akwarium przez ostatnie kilka miesięcy.

Dane o akwarium z 18.09.2009 (staram się je aktualizować na bieżąco)

Objętość - 390l (350l netto)

Wymiary - 130x50x60cm

Oświetlenie - 6x54W T5 (0,92W/l netto) (pokrywa aluminiowa ZooLight z trzema belkami 2x54W T5; świetlówki, patrząc od tyłu: Aqua-Medic Reef White 10K (10000K)+ Sylvania Grolux (6500K),  Philips TLD 865 (6500K)+ Aqua-Medic Reef White 15K (15000K), Sylvania Aquastar (10000K) + Aqua-Medic Plant Grow (6500K)) + oświetlenie nocne 12xLED (niebieskie). 10 godzin dziennie (2,5 h - 2x54h, 3h - 4x54W, 4h - 6x54W, 0,5h - 2x54W), plus godzina oświetlenia nocnego wieczorem i pół godziny "świtu"

Nawożenie - Mieszaniny micro- i makroelementowe własnej "produkcji". Strategia zbliżona do EI.

CO2 - butla 1,5kg, reduktor z migomatem, elektrozawór i zaworek precyzyjny, CO2 podawane przez Aqua Medic reaktor 1000. Podawane przez 10 1/2h godziny, zaczynając godzinę przed włączeniem oświetlenia i kończąc pół godziny przed wyłączeniem.

Podłoże - AquaSubstrat II+ (brązowy)

Woda - 1:1 RO:kranovit

Parametry wody - pH - 6.3, TwO - 16, TwW - 6, NO2 - 0, NO3 - 25, Fe - 0.25, PO4 - 0.5

Testy - Sera (NO3, NO2, pH, GH, KH, Fe, PO4, CO2) i Sera QuickTest.

Ogrzewanie - dzień 26-27st C, noc 25-26 st C. Jager 300W

Chłodzenie - dwa wiatraczki komputerowe o średnicy 80mm

Filtracja - Eheim 2228 (EHFISUBSTRAT pro,  gąbka), Fluval 204 (gąbka, EHFIMECH, torf, wata perlonowa) + skimmer

Dekoracje - korzenie, skałki (Ryuoh Stone)

Flora - alternanthera reineckii, anubias barteri var. nana,  blyxa japonica, ceratopteris cornuta, ceratopteris thalictroides, cryptocoryne wendti, didiplis diandra, echinodorus 'tropica',  echinodorus frans stoffels, echinodorus indian red, echinodorus ocelot, echinodorus rubin, hemianthus callitrichoides, limnobium laevigatum, limnophila aromatica, limnophila indica, ludwigia repens, microsorium narrow, microsorium pteropus, microsorium willdenov, myriophyllum tuberculatum, nymphea lotos red, pistia stratiotes l., rotala green, rotala indica, sagittaria sp., sagittaria subulata, Staurogyne sp., vallisneria nana...

Fauna - ryby: 10x (jak dorosną zostanie 6) Pterophyllum scalare (żaglowiec skalar), 3x Apistogramma agassizii (pielęgniczka agassiza), 40x paracheirodon axelrodi (neon czerwony), 5x crossocheilus siamensis (kosiarka),  4x corydoras leucomelas (kirysek przyprószony), 3x Otocinclus affinis (otosek); krewetki: 10x caridina japonica (krewetka amano); ślimaki: 10x Anentome helena

Sterowanie Sterownik akwarystyczny "Skalar"

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Dzień 18
A tak akwa wygląda na dzień dzisiejszy. Gdyby nie minimalny zielony nalot na szybach i podłożu, byłoby wszystko ok. Glony przyniesione na niektórych roślinach powoli ustępują.

Jak zwykle konstruktywna krytyka mile widziana.
Tylko nie krytykujcie za rysę na szybie, bo zauważyłem ją już po wystartowaniu i strasznie mnie drażni.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 20, 2009, 11:10:48 wysłane przez trezor » Zapisane

"Wiem, że nic nie wiem". Ale próbuję się dowiedzieć... Wink

390l (130x50x60), 63l (60x30x35) - http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=24141
25l (40x25x25)
Mercurossaurus
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1 : Maj 15, 2009, 22:01:09 »

Może jakiś faynyy zamek?

Co tu radzić. Wiesz co robić, masz sprzęt. Pozazdrościć.

Albo.........jedna rzecz. Z takim potencjałem to mógłbyś coś pokombinować z ciekawszymi rybkami. Coś niecodziennego może.......... Bo Skalary to każdy ma albo miał.

Ale Piękne jest.........  Cheesy

Akwarium ogólne 240l
trezor
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Maj 15, 2009, 22:18:37 »

Może jakiś faynyy zamek?
Właśnie się nad jakimś zastanawiam. Wink
Cytat: Mercurossaurus
Co tu radzić. Wiesz co robić, masz sprzęt. Pozazdrościć.
Patrz moja stopka. Smiley
Albo.........jedna rzecz. Z takim potencjałem to mógłbyś coś pokombinować z ciekawszymi rybkami. Coś niecodziennego może.......... Bo Skalary to każdy ma albo miał.
Wiem, że skalary uważane są za oklepane ryby, ale nic na to nie poradzę, że je bardzo lubię.
Ale Piękne jest.........  Cheesy
Dziękuję. Cheesy

390l (130x50x60), 63l (60x30x35) - http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=24141
25l (40x25x25)
omc
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Maj 15, 2009, 23:32:55 »

piekne i zdrowe rosliny, naprawde slicznie wybarwione. Zastanawiam sie czy nie warto by w tym przypadku dorzucic jakiegos swiatła poprawiającego widoczną jasnośc bo jak dla roslinek to to co masz w zupelnosci wystarcza patrzac na ich wybarwienie. Powiem tak, z takim litrazem i z taki sprzetem, naprawde warto pomyslec nad ARANZACJA bo widac ze wiesz co i jak od strony technicznej natomiast moze warto pokusic sie o jakas ciekawa aranzacje w zakresie formy i kolorow:) Bo akwarium wpypieszczone, ale nie powala przez brak aranzacji,taki lekki chaos;) ale roslinki w fantastycznym stanie!

Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Maj 15, 2009, 23:37:52 »

pierwszy raz widzę na tym forum tak ładny baniak w takim litrażu Grin Wink

a mozesz dokładnie napisać jakie stosujesz nawożenie ? z jakich soli w jakich stężeniach, stosujesz sie dokładnie do wszystkich zasad w nawozeniu EI ?
tez chce sie na to przenieść bo mi sie juz znudziło zgadywanie czego znowu brakuje Tongue
jestes zadowolony z tego dodzaju nawozenia ?

matka siedzi z tyłu
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Maj 15, 2009, 23:41:13 »

Śliczne. Brawo. Gratulacje Smiley

ʎɐqǝ uo pɹɐoqʎǝʞ ɐ ʎnq ı ǝɯıʇ ʇsɐן ǝɥʇ sı sıɥʇ
trezor
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Maj 16, 2009, 08:10:11 »

Zastanawiam sie czy nie warto by w tym przypadku dorzucic jakiegos swiatła poprawiającego widoczną jasnośc bo jak dla roslinek to to co masz w zupelnosci wystarcza patrzac na ich wybarwienie.
To zdjęcie było robione jedynie przy 2x54W, dlatego jest tak "zielonkawo". Przy normalnym odpaleniu światła, jest jasno. Nawet bardzo.
Cytat: omc
Powiem tak, z takim litrazem i z taki sprzetem, naprawde warto pomyslec nad ARANZACJA bo widac ze wiesz co i jak od strony technicznej natomiast moze warto pokusic sie o jakas ciekawa aranzacje w zakresie formy i kolorow:) Bo akwarium wpypieszczone, ale nie powala przez brak aranzacji,taki lekki chaos;) ale roslinki w fantastycznym stanie!
To mój pierwszy "roślinniak" i nie aspiruje jeszcze do miana pięknej aranżacji. Na razie o mój baniak, to mój ogródek. Stąd też tyle gatunków roślin. Może kiedyś pokuszę się o jakiś aranż, ale musi jeszcze sporo wody upłynąć w moim filtrze. Wink
a mozesz dokładnie napisać jakie stosujesz nawożenie ? z jakich soli w jakich stężeniach, stosujesz sie dokładnie do wszystkich zasad w nawozeniu EI ?
tez chce sie na to przenieść bo mi sie juz znudziło zgadywanie czego znowu brakuje Tongue
jestes zadowolony z tego dodzaju nawozenia ?
Nawożenie jest ciągle na etapie eksperymentów, stąd, jak widać po parametrach, mam jeszcze niedobory PO4 i Fe. Na szczęście nie widać ich po roślinach. Trudno mówić o stężeniach, bo każde akwarium jest inne i na razie szukam idealnego rozwiązania dla siebie. W każdym razie mam dwie mieszaniny: makro i mikro. Makro mieszam z KNO3 i KH2PO4. Natomiast mikro z "microvitu plus" i MgSO4. Jeśli chodzi o zadowolenie, to jestem zadowolony z wpływu na kondycję roślin, ale tak jak napisałem wcześniej, jeszcze nie jestem zadowolony ze stężeń mierzonych w akwarium.

Dziękuję wszystkim za pozytywny odbiór.

25l (40x25x25)
A-smi
Robert
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Maj 16, 2009, 08:14:28 »

Mnie takze sie bardzo podoba. Nie myslales o czerwonych paletkach? We Wroclawiu jest hodowca co wlasnie min. tak rozmnaza. Ladnie by sie prezentowaly w Twoim baniaku.

pozdrawiam
asmi
trezor
Nowy
*

« Odpowiedz #8 : Maj 16, 2009, 08:26:13 »

Mnie takze sie bardzo podoba. Nie myslales o czerwonych paletkach? We Wroclawiu jest hodowca co wlasnie min. tak rozmnaza. Ladnie by sie prezentowaly w Twoim baniaku.
Myślałem o paletkach jeszcze przed założeniem tego akwarium. Miały być niebieskie. Ale ostatecznie z nich zrezygnowałem. Po przeczytaniu wielu informacji na ich temat, stwierdziłem, że są dla mnie zbyt problematyczne. A staram się by moim mieszkańcom było u mnie naprawdę dobrze, a nie tylko by były w stanie przeżyć.

25l (40x25x25)
margin
Bywalec

« Odpowiedz #9 : Maj 16, 2009, 08:26:56 »

akwarium piękne, dosłownie zamurowało mnie, wspaniałe skalary, jak dla mnie nic nie brakuje, tylko pozazdrościć i pogratulować, powodzenia papa

wbchgkv
Pan akwarysta
Bywalec

Elektryka akwariowa mnie dobija ...

« Odpowiedz #10 : Maj 16, 2009, 15:49:18 »

Po prostu cudo.....jak ty to zrobiłeś? W moim dążę do osiągnięcia celu, którym jest podobieństwo do tego baniaczka...Świetny. Good !

Uzależniony od stawiania trzech czarnych kropek...
NAZYWAM SIĘ >wbchgkv<. PROSZĘ POPRAWNIE WYMAWIAĆ I ZAPISYWAĆ IMIĘ MOJE!
shogun4
Bywalec

« Odpowiedz #11 : Maj 16, 2009, 22:21:00 »

Zamek, stanowczo brakuje zamku  Wink

Kamil921023
Bywalec

« Odpowiedz #12 : Maj 16, 2009, 22:26:25 »

Bardzo ładne akwa.Ja też bardzo lubię skalary-nie są oklepane Cheesy
A o jaki wam chodzi zamek?Ceramiczny?
shogun4
Bywalec

« Odpowiedz #13 : Maj 16, 2009, 22:40:43 »

Plastikowy rzecz jasna Cool

lwica79
Super aktywny

« Odpowiedz #14 : Maj 16, 2009, 23:04:57 »

o jejku... prześliczne akwarium! Naprawdę jestem pod ogromnym wrażeniem. Żebyś nie mieszkał tak daleko, to chyba zaczęła bym błagać żebyś przyjechał i z moim 300-tu litrowym czymś pomógł cokolwiek zrobić.
Ach..żeby moje rybki miały taki piękny domek, a ja taki widok na codzień, to by było coś.

Strony: [1] 2 3 4
  Drukuj  

Skocz do: