Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Nasze akwaria « Nasze akwaria « [390l] - No name/[63l] - Shrimp's world by Trezor
Strony: 1 [2] 3 4
  Drukuj  
Autor Wątek: [390l] - No name/[63l] - Shrimp's world by Trezor  (Przeczytany 10586 razy)
gina2006
NOWE FOTECZKI - zapraszam do opiniowania
Super aktywny

« Odpowiedz #15 : Maj 17, 2009, 07:47:19 »

Od razu widac ze nie poczatkujacy akwarysta, w prawdzie to nie ulozona aranzacja tylko jeden z piekniejszych ogrodow podwodnych  Good !
Litraz do pozazdroszczenia tak jak i jego wyposazenie. Co do skalarow to znowu nie sa az takie oklepane, moze wielu chcialoby je miec ale niewielu moze sobie na nie pozwolic (wielkosc baniaka), a sa bardzo pieknymi majestatycznymi rybami. A lawica skladajaca sie z tylu neonow musi wygladac pieknie  Grin
Czy nie za malo otoskow, kiryskow, amanek - gina wizualnie w takim litrazu ?

koper112
Stały użytkownik

אַקוואַריסטיק איז מיין פערדל

« Odpowiedz #16 : Maj 17, 2009, 08:30:46 »

super profesjonalizm siem widzi  Good !

trezor
Nowy
*

« Odpowiedz #17 : Maj 17, 2009, 21:25:13 »

o jejku... prześliczne akwarium! Naprawdę jestem pod ogromnym wrażeniem. Żebyś nie mieszkał tak daleko, to chyba zaczęła bym błagać żebyś przyjechał i z moim 300-tu litrowym czymś pomógł cokolwiek zrobić.
Ach..żeby moje rybki miały taki piękny domek, a ja taki widok na codzień, to by było coś.
Wbrew pozorom uzyskanie takiego ogródka nie jest wielkim problemem. Na początek dobrze jest jednak spełnić dwa warunki: oświetlenie 0,5W/l lub więcej oraz podawanie CO2. Jeśli to zapewnisz w swoim akwarium, reszta już będzie z górki. Oczywiście to nie jest wymóg, bo widziałem akwaria nie spełniające takich wymagań, a wyglądały świetnie. Jednak to były akwaria "wirtuozów" sztuki akwarystycznej. Sam właśnie zabieram się za nowe akwarium, tym razem tylko 64l, i moje pierwsze zakupy to: belka oświetleniowa 2x24W i zestaw CO2.
Zamek, stanowczo brakuje zamku  Wink
A o jaki wam chodzi zamek?Ceramiczny?
Plastikowy rzecz jasna Cool
No to przekonaliście mnie, muszę wstawić zamek. Wink
Od razu widac ze nie poczatkujacy akwarysta, w prawdzie to nie ulozona aranzacja tylko jeden z piekniejszych ogrodow podwodnych  Good !
super profesjonalizm siem widzi  Good !
Dziękuję za uznanie, ale nie jestem profesjonalistą. To prawda, że to nie moje pierwsze akwarium, ale jak już wcześniej powiedziałem, to pierwsze roślinne. Cały czas się uczę i jeszcze daleka droga przede mną.
Cytat: gina2006
Czy nie za malo otoskow, kiryskow, amanek - gina wizualnie w takim litrazu ?
Wszystkie Ci mieszkańcy rzeczywiście giną w "tłoku", ale tak naprawdę żaden z nich nie jest mieszkańcem pierwszoplanowym. Otoski i amanki, to służby porządkowe, a kiryski zostały przeprowadzone z poprzedniego akwa, a w tym pierwotnie nie było ich w planie.
« Ostatnia zmiana: Maj 17, 2009, 21:47:41 wysłane przez trezor » Zapisane

"Wiem, że nic nie wiem". Ale próbuję się dowiedzieć... Wink

390l (130x50x60), 63l (60x30x35) - http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=24141
25l (40x25x25)
trezor
Nowy
*

« Odpowiedz #18 : Czerwiec 06, 2009, 14:48:58 »

Dzisiaj mija 5 miesięcy od czasu wystartowania mojego akwarium, więc postanowiłem napisać kilka słów z okazji tej "rocznicy".Wink
Kilka dni temu zrobiłem dużą przycinkę, bo z braku czasu w ostatnich tygodniach, w akwarium był jeden wielki gąszcz. Wyrzuciłem prawie wiadro roślin (które były brzydkie), a drugie pół oddałem potrzebującemu.
Niestety niektóre rośliny zmarniały z powodu temperatury jaką miałem przez kilka tygodni maja. Kiedy na dworze mieliśmy ciepło, to u mnie w akwarium dochodziło do 30st. Z tego powodu bacopa i hygrophila prawie się rozpuściły. Bacopa straciła 90% liści, włącznie z nowo wypuszczanymi, a hygrophila wyglądała jakby ją krowa obgryzła - nie miała ani jednego całego liścia. Inne rośliny też ucierpiały, ale nie było z nimi aż tak źle.
Teraz od 2 tygodni mam zamontowane wiatraczki i temperatura nie przekracza 27st. A tak naprawdę nie przekracza 26,5st. Wiatraczki włączają się przy 26st. i chłodzą do 25st. Dzięki temu rośliny, które wydawały się, że są do wyrzucenia odbijają i wypuszczają całe, ładne liście. Za kilka tygodni powinny wyglądać "jak nowe".
Z perspektywy czasu mogę też pozytywnie ocenić nawożenie solami. Nawożenie zbliżone do EI (NO3 - 25ppm, PO4 - 0.5ppm, Fe - 0,25ppm), choć ciągle nie osiągam stężeń docelowych, przynosi dobre rezultaty. Rośliny nie wykazują braków, a przynajmniej ja się nie znam na tym na tyle, żeby je zauważyć.;-)
Jeszcze jedno, to to, że mały heniek nie dał rady naporu kosiarek i skalarów i się poddał.:-(
A że podobno tysiąc słów nie zastąpi jednego obrazu, więc zamieszczam zdjęcie, jak to wygląda na dzisiaj. Po dużej przycince i w czasie reanimacji niektórych roślin (hygrophila na pierwszym planie, by nie brakowało jej światła).

390l (130x50x60), 63l (60x30x35) - http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=24141
25l (40x25x25)
gina2006
NOWE FOTECZKI - zapraszam do opiniowania
Super aktywny

« Odpowiedz #19 : Czerwiec 06, 2009, 15:21:38 »

Nawet po stracie wielu roslin wyglada wspaniale, gdybys o tym nie napisal za nic by sie nie mozna zorietowac.
Widac masz reke do roslin i nie przeszkodza Ci w tym nawet warunki pogodowe
Gratuluje tak pieknego baniaka

adiii16
Zainteresowany
**

:):):)

« Odpowiedz #20 : Czerwiec 06, 2009, 16:09:58 »

BooooSSSkKKOOOOO SmileySmiley
Pozazdrościć
shogun4
Bywalec

« Odpowiedz #21 : Czerwiec 06, 2009, 17:15:04 »

Jest zaje.....! Ładnie, z głową poukładane i dobrane rybki. Nic tylko życzyć kolejnych 5mcy  Cheesy
Żeby jeszcze tylko ten zamek...  Wink

trezor
Nowy
*

« Odpowiedz #22 : Czerwiec 06, 2009, 20:35:14 »

Dzięki za miłe słowa.

Dorzucam jeszcze kilka zdjęć mieszańców akwarium.

A zamku ciągle szukam, ale nie znalazłem jeszcze odpowiedniego. Wink

25l (40x25x25)
Albixxx
Zainteresowany
**

Może kiedyś...

« Odpowiedz #23 : Czerwiec 06, 2009, 20:57:40 »

Każda krytyka i konstruktywne rady mile widziane.Smiley
Dużo tej krytyki z mojej strony nie będzie Grin
Fajnie urządzone.
pozdro

trezor
Nowy
*

« Odpowiedz #24 : Lipiec 07, 2009, 22:29:59 »

Tym razem chciałem Wam pokazać moje nowe akwarium, które założyłem trochę ponad 2 tygodnie temu.

Objętość - 63l (48l netto)

Wymiary - 60x30x35cm

Oświetlenie - 2x24W T5 (1,12W/l netto) (lampa Hagen GLO T5; świetlówki, patrząc od tyłu: Sylvania LuxLine Plus 865 (6500K), Sylvania Grolux (6500K)). 6 godzin dziennie

Nawożenie - Na razie tylko K2SO4.

CO2 - butla 1,5kg, reduktor z dwoma manometrami, elektrozawór i zaworek precyzyjny, CO2 podawane przez spiek ceramiczny. Podawane przez 5,5 godziny, zaczynając godzinę przed włączeniem oświetlenia i kończąc pół godziny przed wyłączeniem.

Podłoże - Amzaonia II Powder, Amazonia II, Power Sand Special, Penac W, Penac P, TOURMALINE BC

Woda - RO + sole uzdatniające

Parametry wody - pH 6.0, KH - 2, GH - 6, NO3 - 10, NO2 - 0, PO4 - 0, Fe - 0

Testy - Sera (NO3, NO2, pH, GH, KH, Fe, PO4, CO2) i Sera QuickTest.

Ogrzewanie - 24-25 st C. AqueEl 50W

Filtracja - Hagen AquaClear 200 (BioMax,  gąbka)

Dekoracje - korzenie (mopanii), skałki (Manten Stone)

Flora - anubias barteri var. nana, cryptocoryne parva, cryptocoryne wendti, drepanocladus sp.  - flat moss,  eleocharis acicularis, hemianthus callitrichoides, hemianthus micranthemoides, microsorium philipine, microsorium pteropus, monosolenium tenerum, riccardia chamedryfolia, rotala rotundifolia green, taxiphyllum alternans - taiwan moss, taxiphyllum sp. - peacock moss, Taxiphyllum sp. - flame moss, vesicularia ferriei - weeping moss, vesicularia sp. - creeping moss,

Fauna - wkrótce krewetki Crystal Red

Sterowanie - wyłączniki czasowe

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Dzień 18
A tak akwa wygląda na dzień dzisiejszy. Gdyby nie minimalny zielony nalot na szybach i podłożu, byłoby wszystko ok. Glony przyniesione na niektórych roślinach powoli ustępują.

Jak zwykle konstruktywna krytyka mile widziana.
Tylko nie krytykujcie za rysę na szybie, bo zauważyłem ją już po wystartowaniu i strasznie mnie drażni.

Skopiowałem te informacje do pierwszego postu.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 15, 2009, 07:24:34 wysłane przez trezor » Zapisane

25l (40x25x25)
dobraf
Super aktywny

« Odpowiedz #25 : Lipiec 07, 2009, 22:35:27 »

oj gościu Ty to masz rękę... super kompozycja w tym małym baniaku Good ! (tylko termometr troszkę do tyłu przesuń)

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23648.0
Pterophyllum scalare
Ancistrus dolichopterus
Hoplosternum thoracatum
ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #26 : Lipiec 08, 2009, 04:35:50 »

390l. bardzo ładne , kolorowe i fajne skalarki , ale 63 i tak o niebo lepsze  Good ! ( tylko zdaje mi sie że masz więcej hemiantusa na gąbce niż w podłożu?)

trezor
Nowy
*

« Odpowiedz #27 : Lipiec 08, 2009, 07:07:08 »

Dzięki. :-)

Na filtrze to nie heniek, ale wgłębka, która "zatapiana" przez prąd wody z kaskady, osiadła na gąbce. Miałem ją wywalić, ale stwierdziłem, że poczekam, może obrośnie gąbkę i ją zasłoni. ;-)

25l (40x25x25)
1975maniek
Stały użytkownik

« Odpowiedz #28 : Lipiec 08, 2009, 07:35:57 »

zbiornik 390 piękny i żadnego zamku bym tam nie dawał. A do zbiornka 63l to przy czyszczeniu filtra to i tak tą wgłębkę stracisz. Ja bym trochę ten filtr przysłonił tymi pieknymi roślinami.
trezor
Nowy
*

« Odpowiedz #29 : Lipiec 08, 2009, 07:44:00 »

Niestety z filtrem to jest tak. Kaskada jak wiadomo ma wlot z jednej strony i przy wieszaniu na tylnej ściance, to jest jedyne położenie, żeby wlot znajdował się w rogu akwarium. Korzenie i rośliny zaś, nie mogły być z lewej strony, bo na akwarium patrzy się głównie siedząc przy biurku które jest właśnie z lewej strony. Jedynie co, to chcę tą gąbkę zmienić na mniejszą, bo i tak służy tylko jako prefiltr.

25l (40x25x25)
Strony: 1 [2] 3 4
  Drukuj  

Skocz do: