Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: bojownik - zachowanie  (Przeczytany 6011 razy)
tlingit
Nowy
*

« : Maj 16, 2009, 13:51:29 »

Mój bojownik atakuje swoje odbicie (?) w szybie. Tak to wygląda. Wcześniej - kilka tygodni-  był w kuli, a w sklepie podobno w małym pudełku. Przynajmniej tak synek mówi. Czytałam, że taki bojownik jest agresywniejszy i ma problemy z adaptacją w większym zbiorniku.
Przez to zainteresowanie szybą mam problem z karmieniem go. Czy to normalne i czy da się temu jakoś zaradzić. To druga rybka w naszym życiu. Pierwsza nam padła bo za późno się zorientowałam, że była chora. Sad
Nie chciałabym by cos się tej przytrafiło, bo jej mały Pan znów poczuje się smutny . Ja z resztą też. A rybka jest od ukochanej babci.

25l
5 neonków
1 kirysek
Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!

« Odpowiedz #1 : Maj 16, 2009, 14:17:47 »

To normalne zachowanie, nie tylko bojowniki tak się zachowują, nasze krajowe ryby też tak potrafią.
A ile ma miejsca? Jak duże jest akwarium i jakie w nim ryby?
tlingit
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Maj 16, 2009, 14:26:49 »

Akwarium ma 25l i nasza bojowa rybka jest sama.

To normalne zachowanie, nie tylko bojowniki tak się zachowują, nasze krajowe ryby też tak potrafią.
A ile ma miejsca? Jak duże jest akwarium i jakie w nim ryby?

25l
5 neonków
1 kirysek
matka siedzi z tyłu
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Maj 16, 2009, 15:55:00 »

Powinno mu przejść, jak się przyzwyczai.
Można też dosadzić jakichś wyższych roślin przy szybie, żeby nie widział swojego odbicia

ʎɐqǝ uo pɹɐoqʎǝʞ ɐ ʎnq ı ǝɯıʇ ʇsɐן ǝɥʇ sı sıɥʇ
lifia
Przecinek jest po to, by nadac dzwiek myslom...
Stały użytkownik

Michael Jackson - tu jeszcze go nie bylo ;/

« Odpowiedz #4 : Maj 16, 2009, 19:57:05 »

Wszystko o bojownikach, ta pani wie co mowi:

http://strony.aster.pl/faolan/bojownik.htm

W niektorych krajach nielegalne jest trzymanie bojownikow w kuli, powoduje to podobno duzo schorzen. 25 l. na jednego bojownika wystarczy. Rosliny moga pomoc, ale jak sie zawezmie, to sobie je i tak przesunie. Moj bojownik tez tak robi, moze nie caly czas. Czasem wydmuch*e gniazdo dla swojego odbicia. A jadlby ciagle. Najbardziej lubi takie male granulki z proteinami. Przyjemnaje lektury.

Lifia

50 l.
- 20 gupikow (15 samic)
- Gyrinocheilus Aymonieri (glonojad syjamski)
- Ancistrus Dolichopterus
- Caridina Gracilirostris "Red Nose"
- Neocaridina Heteropoda (Neocaridina Denticulata Sinensis) "Fire Red"
rzeznik75
Stały użytkownik

« Odpowiedz #5 : Maj 16, 2009, 20:18:48 »

Link od LIFIA jest bardzo dobry a ja powiem tyle ze to normalne i niczym sie nie nie martw to normalne zachowanie bojownikow on widzi w odbiciu swojego przeciwnika i szykuje sie do walki ale ta walka bedzie bez obrazen POZDRAWIAM

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=21329.0
rzeznik tez rybki lubi

10 neonek inesa
12 razbora klinowa
1 szt bojownik plus dwie samice
2 szt glonojad
mieczyk 2 pary
gupik 5 szt
molinezja para
skalar 2 szt
ampularia 2 szt
tlingit
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Maj 17, 2009, 13:02:02 »

Dzięki wszystkim za odp. Przestałam sie martwić. A te groszki z proteinami to jakiej firmy? Ja też dostałam jakieś. Mam kilka rodzajów karmy by mu się nie znudziło.
Jak często karmicie swoje rybki? Mi w jednym sklepie mówili, że raz na 2 dni a w drugim codziennie. Gdzie jest prawda?
Ja karmie na razie raz  lub 2 razy dziennie. Jest strasznie żarłoczny, aż dziwię się, ile taka mała rybka może wchłonąć.

25l
5 neonków
1 kirysek
lifia
Stały użytkownik

« Odpowiedz #7 : Maj 17, 2009, 14:44:30 »

Nazwa tych granulek to TOPPER. Jest to roslinny pokarm dla rybek tropikalnych. Zjada tez takie roslinne platki, ale granulki zjada mi z reki.  Good !
Wszystkie ryby w ogole nie ruszaja suchego, miesnego pokarmu w kostkach. Tylko plywa i sie psuje...
I oczywiscie wszystkie uwielbiaja narybek.

Zlote rybki np. moga sie zajesc na smierc! Raz na dwa dni absolutnie wystarczy. Nie zjedzone jedzenia zanieczyszcza wode, ktora z czasem moze zaczac nawet nie przyjemnie pachniec i stac sie trucizna (szczegolnie od zoltek jaj, tak czesto polecanym na narybek, a wystarczy tylko zdrobnic suchy pokarm). No ale to juz ktos musialby naprawde zaniedbac swoj wodny swiat.
« Ostatnia zmiana: Maj 17, 2009, 14:52:25 wysłane przez lifia » Zapisane

Lifia

50 l.
- 20 gupikow (15 samic)
rzeznik75
Stały użytkownik

« Odpowiedz #8 : Maj 18, 2009, 11:18:29 »

karmienie raz dziennie i np. w niedziele post scisly niech pozbieraja sobie co nie zjadly przez tydzien.Ryby potrafia wytrzymac nawet tydzien bez jedzenie ale z nadmiaru napewno zdechna  papa

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=21329.0
rzeznik tez rybki lubi

10 neonek inesa
12 razbora klinowa
1 szt bojownik plus dwie samice
2 szt glonojad
mieczyk 2 pary
gupik 5 szt
molinezja para
skalar 2 szt
ampularia 2 szt
tlingit
Nowy
*

« Odpowiedz #9 : Maj 18, 2009, 12:16:55 »

To ja chyba jestem nadopiekuńcza :/
Raz dziennie albo na dwa dni wystarczy (?)

25l
5 neonków
1 kirysek
Female_Raziel
Super aktywny

« Odpowiedz #10 : Maj 18, 2009, 12:46:45 »

Ja karmie 2 razy dziennie mniejszymi porcjami. Mysle ze jeden raz dziennie to troche mało, ale jak bedzie duzo to ok. Mam miekkie serduszko.  Cry

Moje 53l: http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=24019.0

Przed przeczytaniem moich postów przeczytaj regulamin bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą, gdyż każdy post, niewłaściwie zrozumiany, zagraża Twemu życiu lub zdrowiu.
matka siedzi z tyłu
Super aktywny

« Odpowiedz #11 : Maj 18, 2009, 12:51:37 »

Ja też uważam, że lepiej dwa razy dziennie mniejszymi porcjami, tym bardziej, że w ten sposób można bardziej zróżnicować pokarm. Bo niezależnie od tego, jak dobre są te granulki polecane przez lifię, trzeba rybce dawać różne pokarmy, zarówno suche jak i robaczki.

ʎɐqǝ uo pɹɐoqʎǝʞ ɐ ʎnq ı ǝɯıʇ ʇsɐן ǝɥʇ sı sıɥʇ
lifia
Stały użytkownik

« Odpowiedz #12 : Maj 21, 2009, 18:09:17 »

Zgadzam sie z rzeznik75. Jak robisz czasem przerwe w karmieniu, rybki czyszcza akwarium z resztek jedzenia. Te zyworodne glonow troche skubna w miedzy czasie. Stad moja czestotliwosc 1 raz na 2 dni. Kwestia wyczucia.
Co do miesnego pokarmu, to uwazam ze tylko zywe, swiezutkie, ruszajace sie robaczki Smiley Najlepiej w specjalnym koszyczku, niektore robaczki opadaja na dno i skladaja jajeczka w zwirze, a wiadomo robakow nikt w akwarium nie chce.

Lifia

50 l.
- 20 gupikow (15 samic)
Raffy
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #13 : Maj 21, 2009, 20:54:56 »

Ja karmie 2 razy dziennie mniejszymi porcjami. Mysle ze jeden raz dziennie to troche mało, ale jak bedzie duzo to ok. Mam miekkie serduszko.  Cry

Bojownika jest bardzo łatwo zatuczyć, dlatego im rzadziej tym lepiej. To jest niezbyt ruchliwa ryba (wiem ze są wyjatki, ale nie dorówna np. danio czy gupikom stale w ruchu), moje samce bojowników są karmione raz na kilka dni, często raz w tygodniu Wink i to głównie mrożonkami. W dojrzałym akwarium bojownik zawsze coś sobie znajdzie do jedzenia, poprzez przekarmienie mozna łatwo zepsuć wodę w akwa. Pzdr

Zawód : akwarysta...
Wszystkie ryby są wyjątkowe! Uszanujmy ich wymagania, podziękują nam dobrym zdrowiem i młodymi...
NIE UDZIELAM RAD PRZEZ PW!
http://www.3cityakwarium.fora.pl/Trójmiejska Akwarystyka
Obecnie: 500L Rafa, 112L roślinne, 160L mcharium
I we mnie drzemie Tanganika i Malawi
lifia
Stały użytkownik

« Odpowiedz #14 : Maj 22, 2009, 12:12:48 »

Liczy sie i rodzaj pozywienia, ilosc podawanego pokarmu i czestotliwosc karmienia, ilosc rybek, ich wielkosc, ich tendencyjnosc do obzarstwa.
Ryby sa rozne, roznie jedza najlepiej wystawic sobie srednia ze wszystkich gatunkow, calkiem proste przy jednej rybie, byle zeby nie pekla i nie zdechla z glodu Tongue a troche do wlasciciela "upodobnic" sie musi Wink

Lifia

50 l.
- 20 gupikow (15 samic)
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: