justynadracz
Stały użytkownik
|
|
« : Maj 17, 2009, 13:13:45 » |
|
mam akwarium 450 l, jakos mi sie tak pomyslało ze to moze mnie przerrosnac. nie chodzi tutaj o to ile zapłace za cały sprzet, roslinki i rybki, ale o utrzymanie tam porzadku. trudno utrzymac porzadek w tak duzym zbiorniku?
|
|
|
|
|
|
|
jaaasiek
|
|
« Odpowiedz #1 : Maj 17, 2009, 13:16:31 » |
|
utrzymanie równowagi biologicznej w takim akwarium jest duuuużo łatwiejsze niż np. 50l. natomiast jeżeli chodzi o utrzymanie akwarium w porządku to po prostu będzie trzeba poświęcić więcej czasu na sprzątanie i inne prace
|
|
|
|
|
|
|
aqua24
Nowy
|
|
« Odpowiedz #2 : Maj 17, 2009, 13:35:46 » |
|
utrzymanie równowagi biologicznej w takim akwarium jest duuuużo łatwiejsze niż np. 50l. natomiast jeżeli chodzi o utrzymanie akwarium w porządku to po prostu będzie trzeba poświęcić więcej czasu na sprzątanie i inne prace
popieram duuużo łatwiejsze, bo małe ciągle zarasta...
|
|
|
|
|
|
|
justynadracz
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #3 : Maj 17, 2009, 13:41:53 » |
|
mialam kiedys 30 l ale byłam mała wtedy to nie pamietam jak to bylo hehe
|
|
|
|
|
|
|
aqua24
Nowy
|
|
« Odpowiedz #4 : Maj 17, 2009, 13:47:10 » |
|
ja mam ok właśnie 30 l i mi cięgle zarastało Jek to rozwiązałam? Okazało się że to przez cieme tło! Zdięłam je i mam spokój przynajmniej na jakiś czas...
|
|
|
|
|
|
|
lifia
Przecinek jest po to, by nadac dzwiek myslom...
Stały użytkownik
Michael Jackson - tu jeszcze go nie bylo ;/
|
|
« Odpowiedz #5 : Maj 17, 2009, 15:37:10 » |
|
Wiecej wody do zabrudzenia - mniejszy klopot. Nie tylko latwiej zachowac rownowage biologiczna, ale i pokoj miedzy rybkami. Ja w takim trzymalam stadko pielegnic dawno dawno temu. A jaki metraz ma to akwarium?
|
|
|
|
Lifia
50 l. - 20 gupikow (15 samic) - Gyrinocheilus Aymonieri (glonojad syjamski) - Ancistrus Dolichopterus - Caridina Gracilirostris "Red Nose" - Neocaridina Heteropoda (Neocaridina Denticulata Sinensis) "Fire Red"
|
|
|
wkukler
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #6 : Maj 17, 2009, 15:45:21 » |
|
A jaki metraz ma to akwarium?
Chodzi o wymiary ?? Pewnie standard: Wymiary: Długość (cm) 150cm Szerokość (cm) 50cm Wysokość (cm) 60cm Ja w takim trzymalam stadko pielegnic dawno dawno temu.
jakie pielęgnice a ja mam 60 i mi się wydaje być i łatwe w obsłudze, i nie za wielkie dla ciągle zajętej osoby
|
|
|
|
|
|
|
justynadracz
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #7 : Maj 17, 2009, 17:30:43 » |
|
no, 150x50x60
|
|
|
|
|
|
|
bloniu
Super aktywny
Hoplias malabaricus
|
|
« Odpowiedz #8 : Maj 17, 2009, 20:54:46 » |
|
Wieść niesie, że w akwarium z bardzo dobrą filtracją (i chodziło o dwa filtry - mechaniczny i biologiczny), równowagą biologiczną, o litrażu ponad 500litrów, jak zdechnie mała-średniomała ryba to nie trzeba jej nawet wyjmować, a rozkładające się zwłoki, oprócz tego, że będą zjedzone przynajmniej częścowo przez inne ryby, nie zaburzą równowagi biologicznej w akwa.
Tak mi ktoś bajał...nie wiem czy to prawda...
|
|
|
|
I consider myself as a one fish wolf pack
|
|
|
lifia
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #9 : Maj 17, 2009, 21:48:19 » |
|
Mialam pielegnice skosnopregie. Karmilam je z reki stojac na taborecie. Naprawde dawno to bylo i wszystko bylo dwa razy wieksze Dzieki za wymiary. Hmmm l:)
|
|
|
|
Lifia
50 l. - 20 gupikow (15 samic) - Gyrinocheilus Aymonieri (glonojad syjamski) - Ancistrus Dolichopterus - Caridina Gracilirostris "Red Nose" - Neocaridina Heteropoda (Neocaridina Denticulata Sinensis) "Fire Red"
|
|
|
Śnieżynka16
Hobby-->PAsja-->Obsesja...
Nowy
Moje ulubione rybki.Może kiedyś będe je miała?. ;)
|
|
« Odpowiedz #10 : Maj 18, 2009, 16:13:51 » |
|
|
|
|
|
''Akwarystyka to nieuleczalna choroba.'' przez tą chorobę umrę!!!
^^... Nie Kupujcie Kuli!!! Żadne stworzenie nie chce być trzymane w ciasnocie, ty również nie chciałbyś... ^^
|
|
|
justynadracz
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #11 : Maj 18, 2009, 16:47:30 » |
|
zrobie zwykłe towarzyskie, to moje poczatki tak na powaznie:) ale mam juz w głowie jak to ma wygladac
|
|
|
|
|
|
|
wkukler
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #12 : Maj 18, 2009, 19:02:25 » |
|
zrobie zwykłe towarzyskie, to moje poczatki tak na powaznie:) ale mam juz w głowie jak to ma wygladac
myślę że towarzyskie są najlepsze bo mi nikt nie powie że mam wywalić tą roślinke bo nie pasuje, bo w Amazonce nie ma takich roślin
|
|
|
|
|
|
|
lifia
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #13 : Maj 21, 2009, 21:02:09 » |
|
Ja chce miec 200 -300 litrow z spokojnym, lawicowym, tolerancyjnym towarzystwem. Zeby sobie tancowaly. Dla duzych, miesozernych gatunkow ryb, trzeba ostroznie dobierac towarzystwo no i sa duze. A ja jestem zdania, ze male jest piekne. Duze akwarium i mala rybka plywajaca lawicami, to jest to w grupie sila! Boje sie tylko jednego... Jak zapanowac nad ich rozmnazaniem sie? Spytaj sie w sklepie, czy jesli nowo zakupiona ryba/rybki sie nie zaadoptuja, to czy bedziesz mogla je wymienic na inne. W wiekszosci sklepy maja to w ofercie.
|
|
|
|
Lifia
|
|
|
dwight 18
|
|
« Odpowiedz #14 : Maj 21, 2009, 21:10:59 » |
|
mala rybka plywajaca lawicami, to jest to niestety możesz się przeliczyć ponieważ ławica to mechanizm obronny ryb dzięki któremu mylą napastnika a jeżeli nie będzie jakiejś większej ryby która będzie niepokoić mniejsze ławicowe to nici z pięknej ławicy po prostu ryby będą pływały rozproszone po całym akwarium. myślę że towarzyskie są najlepsze bo mi nikt nie powie że mam wywalić tą roślinke bo nie pasuje, bo w Amazonce nie ma takich roślin ja mysle że biotopowe są zdecydowanie najlepsze, bo zawsze możesz sobie wyobrazić że masz w domu kawałek natury np. kawałek amazonki a w takim towarzyskim to widać na pierwszy rzut oka że ten zbiornik wodny jest sztuczny.Zrobiłeś to swoje akwarium towarzyskie i co ci wyszło to lepiej nie mówić , sztuczny statek , pare jakiś roślin i troche ryb jednym słowem ni w 5 ni w 10.
|
|
« Ostatnia zmiana: Maj 21, 2009, 21:15:39 wysłane przez dwight 18 »
|
|
|
|
|
|