Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: OBSADA DO 60L ważne  (Przeczytany 2790 razy)
wbchgkv
Pan akwarysta
Bywalec

Elektryka akwariowa mnie dobija ...

« : Maj 17, 2009, 16:43:06 »

Mili znawcy, magistrzy, doktorowie akwaryści!
     Mam prośbę taką-co sądzą państwo o obsadzie w akwarium 60x30x33h?
Parametry wody to:
bardzo wysokie NO3, bo 50 mg/l, ale próbuję wszystkiem zbić...
NO2 równe 0
GH 12 stopni d (chyba niemieskie-deustchland)
KH 6 stopni d
pH 7,0-7,2
temperatura wg grzałki to 24 stopnie, a wg termometru 28, przyjmijmy 26.
Grzałka z termostatem 100W
Filtr sera fil 700l/h 60-120L
Świetlówka 15W 6700K
Podłoże to mieszanina bazaltu drobnegi i floranu specjalnie dla roślin.
Akwarium jest niezwykle ubogie w rośliny, bo wszystkie padają.

Rośliny:
-Hygrophilia polysperma
Bacopa australis
Cryptocoryne wendti (podobno, ale nie jest ani troszkę podobna)
Korzeń 20cm.
Kotnik

Obsada obecna to:
1 gupik samiec, 4 samiczki, 2 dzieci (chyba chłop i baba, bo jedem ma większy ogon)
5 neonów (tyle zostało)
1 fantom (najtwardsza ryba-tyle, co u mnie przeżyła, to przewyższa o zawrót głowy niejedną rybę)
1 platydoras
4 ampularie, ale ostatnio nie wychodzą z muszli, ale żyją, bo jak gupiki skubną, to się zamykają na amen...

Wiem, że fantom-ryba stadna, ale nie wyrzucę go, w sklepie nie chcą, a nie dokupię -nigdy więcej ich w akwarium!
Myślałem, żeby dokupić 5 neonów czerwonych i 5 czarnych lub chyba (po kolorze) zielonych...
Wiem też, że platydoras duży rośnie, ale to także jest błąd początkującego...

Wszelkie sugestie i porady mile widziane... Good !
« Ostatnia zmiana: Maj 18, 2009, 19:24:39 wysłane przez wbchgkv » Zapisane

Uzależniony od stawiania trzech czarnych kropek...
NAZYWAM SIĘ >wbchgkv<. PROSZĘ POPRAWNIE WYMAWIAĆ I ZAPISYWAĆ IMIĘ MOJE!
wbchgkv
Pan akwarysta
Bywalec

« Odpowiedz #1 : Maj 19, 2009, 18:19:15 »

nikt się nie wypowie? Cheesy

zibi
Bywalec

kocham to ;]

« Odpowiedz #2 : Maj 19, 2009, 18:42:12 »

mało światła może być przyczyną padania roślin. Może miałes takie ktore wymagały dużej ilości. mogło to też spowodować jakieś złe lub brak nawożenia ( szczególnie jeśli używasz żwirku jako główne podłoże). prawidłowe światło to 0,4W - 0,5W / na każdy litr wody . w twoim wypadku wynosi to 0,25W . Zdecydowanie za dużo azotu Lips Sealed
Co do ryb...Narazie to z tego jest zupa rybna  Wink moim zdaniem zdecyduj się na ryby jedno-gatunkowe lub takie które mają zbliżone wymagania. Zrób tak szczególnie jeżeli jesteś początkujący. Ryb masz chyba już wystarczająco... jeżeli kupisz więcej to zdecydowanie przerybisz akwa.
W reszcie niech Ci pomogą bardziej doświadczeni. Wink

o sobie: cieszę się, że mam 20 lat;

aktualne zajęcie: w piłkę gram;

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=25776.msg238930;topicseen#msg238930
Piterix
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Maj 19, 2009, 19:22:22 »

1. dosadź roślin,
2. ryb masz już dużo,
3. jeśli muszisz kupić ryby to dokup neonów,ale parametry Twojej wody nie są dla nich najlepsze (może z nich zrezygnuj ?)
4. Jeśli chcesz mieć większą rybę - to kup bojownika, max harem 1+2, ale wtedy musisz kontrolować liczbę gupików.
5. jak dokupisz te ryby które podałem powyżej - to masz już ABSOLUTNY max.
6. przy takiej obsadzie ważne są rośliny (dużo) i solidne, regularne i bezwzględne dbanie o akwarium (badanie parametrów wody, przycinanie roślin, naworzenie)
7. temperaturę masz pewnie ok 27C (woda nagrzewa się od świetlówki i filtra)
8. dodając roślin zwiększ ilość światła - można dodać zwykłą świetlówkę z lampki garażowej, albo biurkowej...(najlepiej ze 2 sztuki (2x8-11W)
9. Ja bym zostawił gupiki i dodał bojowniki - dla początkującego idealne, a i wizualnie piękne...
10. dodając bojowniki zadbaj o kryjówki (i więcej roślin).

Zapraszam do komentowania mojego baniaka. Ostatnia aktualizacja 08.09.2013 . http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/piterix-900l-ogolne-krotka-relacja-z-zakladania/
wbchgkv
Pan akwarysta
Bywalec

« Odpowiedz #4 : Maj 20, 2009, 15:43:33 »

1. żeby dosadzić, muszę mieć więcej światłą, bo szkoda kasy na takie, które znowu padną
2. To fajnie
3. to nie będę dokupował, a potem zrobię jednogatunkowe, może gupiczarnię?
4. nie lubię bojowników
5. to nie będę dokupował
6. dbam o akwarium, a nie przycinam, bo nic nie rośnie, raczej ubywa, bo filtr jest zapchany roślinami (resztkami) wodę podmieniam 1 x w tygodniu (dobota) 20% tak na oko
7. rozumiem
8. nie wiem jak dodać, szukałem na allegro, czytałem poradniki, ale chyba kupię belkę zamiast pokrywy
9. gupiki zostawię, a bojowników nie będę kupował, bo mi się nie podobają
10. jak kilka punktów wyżej
Ktoś jeszcze się wypowie? Roll Eyes

Piterix
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Maj 21, 2009, 10:39:35 »

A co Ci się tak te bojowniki nie podobają ?? Takie piękne ryby: http://images.google.pl/images?hl=pl&q=bojownik&lr=&um=1&ie=UTF-8&sa=N&tab=wi

Zapraszam do komentowania mojego baniaka. Ostatnia aktualizacja 08.09.2013 . http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/piterix-900l-ogolne-krotka-relacja-z-zakladania/
wbchgkv
Pan akwarysta
Bywalec

« Odpowiedz #6 : Maj 21, 2009, 10:47:49 »

Po prostu-nie lubię ich... Tongue

Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!

« Odpowiedz #7 : Maj 21, 2009, 11:14:06 »

Mi się skalary zupełnie nie podobają, są jak krąpie, brrrr Sad
Więc zupełnie rozumiem kolegę, bojowniki są przesadzone, za bardzo zdobione.
Macieksoko
Turysta
Stały użytkownik

www.turysci-ropczyce.go.pl

« Odpowiedz #8 : Maj 21, 2009, 11:39:44 »

Mogę się zapytać dlaczego nigdy więcej nie chce mieć fantomów? Jakie to były dokładnie? Jakie spostrzeżenia? Smiley

"Pokaż swoje sukcesy, nie szukaj porażek u innych"
http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=22727.0

...ciągle myślę nad LT na ziemii Smiley
wbchgkv
Pan akwarysta
Bywalec

« Odpowiedz #9 : Maj 21, 2009, 17:55:47 »

miałem stado kiedyś (parę lat temu w akwarium taty) i wybiły stado neonów, gupikom obgryzały ogony, do dziś został 1. W dalszym ciągu obserwuję przeganianie, już nie podgryzanie innych ryb. Jest to wyba wścibska (wskakuje do kotnika, jak jest mniej wody), samolubna (przegania wszystkie ryby) i wdaje się w bójki (kiedyś 1 [już nie żyje] wdał się w bójkę z bocją pręgowaną już w tym akwarium...wiem, bocje nie do tego litrażu, ale przegrał) .
Ogólnie rzecz biorąc, według mnie są to zaraz po pielęgnicach diamentowych (salvini) i bojownikach najgorsze ryby, bo są agresywne. Lips Sealed

Jeszcze pytanie- czy jest możliwe, że bacopa australis i hygrophilia polysperma zrzucają liście, a w ich miejscu wyrastają nowe pędy (czy będą większe) ?
Które z moich ryb według Was najchętniej jedzą narybek gupików? Dziś rano gupiczka bardzo obficie się okociłą (pełno było młodych) a teraz z tego miotu nie zostało ani jednego, tylko 5-tygodniowy Bobik, chyba mężczyzna...?  Huh

Piterix
Super aktywny

« Odpowiedz #10 : Maj 21, 2009, 20:12:50 »

Młody narybek to wszystkie zjedzą (nie wiem jak neony bo to małe rybki) - ale zawsze sią coś uchowa i po kilku tarłach będziesz miał w akwa więcej gupików niż pojemności akwarium...

Muchomorek - NO ALE SKALARY Huh
Skalary to moje ULUBIONE ryby - podobają mi się 2 gatunki ryb skalary i guraminy i tylko dlatego bawię się akwarystyką (no 3 - jeszcze czarne molinezje są piękne). Ale jak założę swoje 1200l (w nowym mieszkaniu, które przez tą chę posiadania dużego zbiornika muszę kupić więc to rochę potrwa) - to będzie w nim stado skalarów - I NIE WIERZĘ - że jak zrobię im zdjęcia to nie napiszesz, że są piękne Wink

wbchgkv - żartowałem - każdy ma swój gust i lubi takie ryby jakie lubi Wink ale ja mam takiego jak ten: http://www.aqua-art.pl/common/photoforum/bojownik01.jpg i jest piękny (tylko że go widać raz na tydzień a w takiej pozie - raz na miesiąc...)
« Ostatnia zmiana: Maj 22, 2009, 07:49:46 wysłane przez Piterix » Zapisane

dwight 18
Super aktywny

« Odpowiedz #11 : Maj 21, 2009, 20:18:29 »

A co Ci się tak te bojowniki nie podobają ?? Takie piękne ryby: http://images.google.pl/images?hl=pl&q=bojownik&lr=&um=1&ie=UTF-8&sa=N&tab=wi

może dlatego że takiego bojownika to może mieć kazdy i to w kazdych warunkach , niektórzy mają troche większe ambicje.
Piterix
Super aktywny

« Odpowiedz #12 : Maj 21, 2009, 20:21:19 »

Ale tu nie chodzi o ambicje - tylko o piękno ryb - to co gdyby jakieś paskudztwo było trudne w utrzymaniu to każdy miałby ambicje, żeby je mieć... Paletki są trudne - a mi się nie podobają (wolę skalary lub Altumy) dlatego nie będę ich miał... i nie wiedzę tu nic wspólnego z ambicjami.

dwight 18
Super aktywny

« Odpowiedz #13 : Maj 21, 2009, 20:37:39 »

Ale tu nie chodzi o ambicje - tylko o piękno ryb - to co gdyby jakieś paskudztwo było trudne w utrzymaniu to każdy miałby ambicje, żeby je mieć... Paletki są trudne - a mi się nie podobają (wolę skalary lub Altumy) dlatego nie będę ich miał... i nie wiedzę tu nic wspólnego z ambicjami.

ja bym np. wolał mieć brzydką ale bardzo rzadką i trudną w hodowli rybe niż bojownika po którego pójdę do sklepu w każdej dowolnej chwili , kupie go i będę go sobie hodował nawet w kubeczku i będzie żył(nie mówię że tak się powinno robić ale to tylko porównanie)

jeżeli wolisz skalary od paletek to zaprzeczasz samemu sobie , jeżeli mówisz że bojownik jest taki piękny(podejrzewam że dlatego że jest kolorowy
) to paletki są jeszcze piękniejsze tym bardziej od skalarów.
gina2006
NOWE FOTECZKI - zapraszam do opiniowania
Super aktywny

« Odpowiedz #14 : Maj 21, 2009, 20:48:49 »

Mi się skalary zupełnie nie podobają, są jak krąpie, brrrr Sad
Więc zupełnie rozumiem kolegę, bojowniki są przesadzone, za bardzo zdobione.

Do jakich ryb porownujesz skalary ?
Bo jesli do krąpi to gdzie widzisz podobienstwo ?
http://images.google.pl/images?hl=pl&q=krapie&gbv=2&aq=f&oq=
A jesli sie pomyliles ( literowka) i chodzilo Ci o karpie to tez ciezko je porownac

Piterix nie jestem fanka (choc sama mam, blad poczatkujacego i go nie wyrzuce, a do kubka tez nie oddam) bojownikow ale faktycznie masz sie czym pochwalic  Good !
A jesli chodzi o narybek to wlasnie przed chwilka obserwowalam jak neonek wcinal maluskiego mieczyka

Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: