Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: ospa leczenie  (Przeczytany 4682 razy)
woziak
Nowy
*

« : Maj 17, 2009, 20:55:13 »

Witam mam pytanie w związku z leczeniem ospy. Dzisiaj zauważyłem kropki na ogonie brzanki sumatrzańskiej,mieczyka i molinezji.Jutro kupię ichtiosan, ale już dziś chciałem coś zrobić, zwiększyłem napowietrzenie dodatkowym napowietrzaczem i podnoszę powoli temperaturę, teraz jest 28 stopni. Jak dużo podnieść, czy 30 wystarczy? oraz pytanie czy moje rybki, a mianowicie czarne molinezje, mieczyki, labeo, neonki niebieskie,bocja wspaniała, brzanki sumatrzańskie i zbrojniki wytrzymają taką temperaturę?
Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!

« Odpowiedz #1 : Maj 17, 2009, 20:57:02 »

Dopóki nie dasz leku, lepiej nie podnoś temperatury, bo przyspieszasz rozwój kulorzęska.
woziak
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Maj 17, 2009, 21:05:02 »

ok,wzrost temp. zatrzymany i zredukowałem napowietrzenie. Czyli jak podam ichtiosan podnieść temp. i napowietrzać mocniej czy coś jeszcze należy zrobić? a co z rybkami o których pisałem, wytrzymają wzrost temperatury?
woziak
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Maj 17, 2009, 21:14:03 »

dużo jest tematów poświęconych kulorzęskowi i w większości piszą, żę ginie on w temperaturze 30-32 stopni celsjusza, czy to prawda?
Muchomorek
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Maj 17, 2009, 21:15:58 »

Napowietrzać możesz mocniej, jeśli widzisz, że z rybkami kiepsko, inaczej nie ma potrzeby. 28 stopni to bezpieczna temperatura, wyżej to ryzyko, bo osłabia.
Nie giną od temperatury, tylko przyspiesza się ich rozwój, a jak nie mają żywiciela, to szybciej giną z głodu.
Gdybyś mógł podnieść temperaturę w akwarium bez ryb, to te pływające larwy(pływki) byś wybił w wodzie w kilka godzin, ale rośliny niektóre też by się osłabiły.
« Ostatnia zmiana: Maj 17, 2009, 21:23:15 wysłane przez Muchomorek » Zapisane
woziak
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Maj 17, 2009, 21:19:08 »

ok,dzięki. Jutro zaczynam właściwe leczenie,pozdrawiam.
woziak
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Maj 18, 2009, 18:52:07 »

Podałem dzisiaj ichtiosan, zwiększyłem napowietrzenie i podniosłem temp. do 29 stopni. Czy to wystarczy, czy jeszcze coś należy zrobić  Huh
Muchomorek
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Maj 18, 2009, 19:07:48 »

Wystarczy, teraz tylko podawać leki według wskazówek producenta i czekać.
woziak
Nowy
*

« Odpowiedz #8 : Maj 19, 2009, 22:51:53 »

Dzisiaj padły mi dwa neonki i samiczka mieczyka  Sad temperaturę utrzymuje 29 stopni i dodatkowo napowietrzam, reszta rybek normalnie się zachowuje tylko samczyk mieczyk stoi cały czas przy dnie, czy coś można zrobić żeby więcej rybek nie padło?
Muchomorek
Super aktywny

« Odpowiedz #9 : Maj 20, 2009, 16:35:05 »

Pisałem, że 29 stopni to ryzyko, szczególnie dla neonków..
Może bez wyższą temperaturę szybko poszedł na ryby następny wylęg kulorzęska?
Może coś jeszcze się przypałętało? A może nie masz nalepszych parametrów wody i ryby są już osłabione, a kulorzęsek zrobił swoje.
andrzej50
Nowy
*

« Odpowiedz #10 : Maj 21, 2009, 21:30:52 »

mam tez problem bo narybek gupika plywa pionowo ( niektore osobniki) i maja malutka plamke biala przy ogonie????podnoslem tempw akawrium do 27st ale nie dlalem lekow bo niemam, co mam kupic co to za choroba? acha ten narybek gupika dalem do malego akwarium bez grzalki i napowietrzania? czy padna mi? pomozcie prosze!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Miluś
Nowy
*

« Odpowiedz #11 : Maj 23, 2009, 13:05:23 »

Wszystkie rybki maja plamkę w tym samym miejscu? Nie zapomnij że młode też mogą się zarazić... Brak napowietrzania może być przyczyną pływania pionowo...
andrzej50
Nowy
*

« Odpowiedz #12 : Maj 23, 2009, 19:18:46 »

juz tych plamek niema a wygladalo tak jakby ogonek mial im sie urwac tym malym rybkom.dalem sol alwariowa i preparat o nazwie MFC i jak narazie zyja i ciesze sie Smiley
andrzej50
Nowy
*

« Odpowiedz #13 : Maj 24, 2009, 07:08:50 »

Zobacz profil Email Prywatna wiadomość (Online)

Odp: dlaczego padaja mi gupiki?
« Odpowiedz #21 : Dzisiaj o 08:07:34 »
   Odpowiedz cytując Modyfikuj wiadomość
kurcze znow problem!!!!!! padly 3 rybki z narybku male czy to normalne ze nie wszystkie zybki gupikow przezywaja? i dlaczego niektore plywaja glowa w dol pionowo? nie mam juz sil daje te leki co wowczas mam natleniana wode i jak pisze przy ty lekach podnioslem tem wody do 27st filt tez pracuje cala dobe i grzalka z termostatem tez. rece opadaja juz nie wiem co robic?HuhHuhHuh??pomocy!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
wkukler
Stały użytkownik

« Odpowiedz #14 : Maj 24, 2009, 12:37:07 »

Zobacz profil Email Prywatna wiadomość (Online)

Odp: dlaczego padaja mi gupiki?
« Odpowiedz #21 : Dzisiaj o 08:07:34 »
   Odpowiedz cytując Modyfikuj wiadomość
kurcze znow problem!!!!!! padly 3 rybki z narybku male czy to normalne ze nie wszystkie zybki gupikow przezywaja? i dlaczego niektore plywaja glowa w dol pionowo? nie mam juz sil daje te leki co wowczas mam natleniana wode i jak pisze przy ty lekach podnioslem tem wody do 27st filt tez pracuje cala dobe i grzalka z termostatem tez. rece opadaja juz nie wiem co robic?HuhHuhHuh??pomocy!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Czy możesz napisać to samo w po polsku Wściekły  Huh Tego się czytać nie da. To co na górze to co to jest???
P.S. Ortografia  Undecided
Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: