Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Nasze akwaria « Nasze akwaria « Trybex - 112L Ogólnie / 25L Parka Ramirezek
Strony: 1 [2] 3 4
  Drukuj  
Autor Wątek: Trybex - 112L Ogólnie / 25L Parka Ramirezek  (Przeczytany 11816 razy)
Esmi
Bywalec

Cave hominem

« Odpowiedz #15 : Maj 19, 2009, 18:55:51 »

testy JBL 5 w 1
Testy paskowe są niedokładne, zainwestuj w kropelkowe choćby najtańsze z Zooleka.
bywają duże wahania w KH, niedawno miałem gwałtowny spadek z 10 do 3, sodą podbiłem do 6.
Ranyy! skąd takie wahania twardości? To jest raczej wartość stała jeśli się nie robi jakiś kombinacji alpejskich

Jesteśmy zarozumiałymi ignorantami zapatrzonymi w swoje "człowieczeństwo", które zamiast otworzyć nam szerzej oczy na otaczający nas świat, przysłoniło je mgłą pychy.
Trybex
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #16 : Czerwiec 02, 2009, 16:04:09 »

Witam, zostały oddane Danio i Nenoki, natomiast przyszła kolej na 2 kosiarki bo sporo glonów się zrobił. W ciągu tygodnia praktycznie wszystkie roślinki elegancko wyczyściły. Za 1-2 miesiące zostaną wymieniona na Otoski.
Zakupiłem też 10 dużych >40cm Moczarek Wink
Rybki już prawie czują się dobrze, jeszcze tylko Mieczyk czasami się ociera. Co jakiś czas przeprowadzam kąpiele w roztworze solnym.

btw wymieniłem tło z czarnego brystolu na jakieś takie kolorowe z roślinkami  (9zł za metr z jakiegoś tworzywa). I tu moje pytanie: to tło się wkłada do srodka akwa czy z tyłu Huh Pewnie głupie to pytanie, ale naprawdę nie wiem Embarrassed. Jak jest z tyłu to jest tak ciemno, że go praktycznie nie widać...

Nowe zdjęcie ogólne w pierwszym poście Good !

Pozdrawiam!
CyFer
Stały użytkownik

« Odpowiedz #17 : Czerwiec 02, 2009, 16:26:29 »

Akwarium wygląda ładnie, nie wiem czy ktoś Ci to już pisał, ale usuń ten wapień Wink Fototapetę naklejasz z tyłu akwarium od zewnątrz, a nie od środka. Jednolite tła mnie się bardziej podobają Smiley  Pozdrawiam!

artur1995
Stały użytkownik

« Odpowiedz #18 : Czerwiec 02, 2009, 18:13:27 »

Akwarium ładne ale obsada taka sobie   Wink
Kamil921023
Bywalec

« Odpowiedz #19 : Czerwiec 02, 2009, 18:39:53 »

Akwarium bardzo ładne.Rzeczywiście początek był kiepski ale z rego co widzę wychodzisz na prostą Wink
A jaką obsade planujesz?
gina2006
NOWE FOTECZKI - zapraszam do opiniowania
Super aktywny

« Odpowiedz #20 : Czerwiec 02, 2009, 19:02:53 »

Na pierwszy rzut oka bardzo ladnie, szkoda tylko ze fotki calosci akwa nie mozna powiekszyc.
Widze ze juz sporo osob zwrocilo Ci uwage na zle obrana obsade, ja jeszcze tylko dodam ze sporo rybek masz stadnych a trzymasz je pojedynczo - koniecznie to popraw.
Ta duza skala po prawej wiesz czy jest bezpieczna (czy to nie wapien) ?

Trybex
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #21 : Czerwiec 27, 2009, 22:18:28 »

wywaliłem kamień, zastąpiłem go sporą dawką Ludwigii, niestety oświetlenie nie pomaga roślinkom i marnieją :/
narazie brak funduszy na wymianę.

udało się w końcu zapanowac na azotanami. Zakupiłem Tetra Nitrate minus, wsadziłem do filtra i od tygodnia mam już no3 w przedziale 15-25 co jest chyba pozytywnym wynikiem.

do tego mega hurra bo wczoraj pierwszy raz urodziły się małe molinezje żaglopłetwne Smiley i do tego jeszcze na moich oczach Smiley
w tym momencie jest ok 40 sztuk narybku w kotniku siatkowym w ogólnym.

Obsada została zredukowana, mam nadzieję że na lepsze, chociaz Motylowiec wg Was pewnie nie nadaje się do 112l i tej obsady.

Lecz ciągle nie jest kolorowo :/ ostatnio zdechła bocja siatkowana,młody skalar i kakadu. Praktycznie ten sam objaw  - wolny oddech, glutowate odchody, nie pobieranie pokarmu, chowanie się po krzakach i ocieranie się o przedmioty. Gdy występowało samo ocieranie to robiłem krótkotrwałe kapiele w solance i w tropical  MFC, a nawet w nadmangananie potasu. Niestety po jakimś czasie nastąpiła reszta objawów i w ciągu 1-2 dni zgon. W tym momencie ostatnie kakadu się czasami ociera.

Trybex
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #22 : Lipiec 17, 2009, 19:58:31 »

Wszystkie rybki zdrowe w końcu Smiley
założyłem dodatkową lampę 1x18W czyli w tym momencie jest 3x18W ( po łikendzie zdjęcia wrzucę ), zmontowałem też bimbrownie.

Kilka dni temu wrzuciłem do akwa 20 sztuk 1-1,5cm narybku Molinezji żaglopłetwnej. Jeszcze nigdy nie widziałem tak podneiconego skalara i motylowca. Wszystko zjedzone w 20h Tongue
w kontiku zostało jeszcze 21 ładniejszych okazów, ale pewnie za 1-2 tyg połowa znowu poleci na pokarm Tongue

Jedyny problem to temperatura - podchodzi pod 30 stopni, co 2-3h wrzucam sporo kostek lodu, ale to nie pomaga za dużo. Do otworu na karmienie przykładam mały wentylator pokojowy. Czasami się zmniejszy o 1-2 stopnie :/
« Ostatnia zmiana: Lipiec 17, 2009, 20:05:55 wysłane przez Trybex » Zapisane
Trybex
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #23 : Lipiec 23, 2009, 20:34:52 »

Kilka nowych zdjęć

Motylowiec

Krewetka Szklista

Ogólne

http://img40.imageshack.us/img40/3919/dscf8024e.jpg
laguna
Nowy
*

« Odpowiedz #24 : Lipiec 23, 2009, 21:03:26 »

tez podobnie zaczynalam z zakladaniem akwa Wink wstyd sie przyznawac:P
Trybex
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #25 : Lipiec 25, 2009, 09:46:16 »

tez podobnie zaczynalam z zakladaniem akwa Wink wstyd sie przyznawac:P

Dlaczego wstyd? nie uważam, że powinienem się wstydzić baniaka
FighterMan
Bywalec

Kocham Ramirezy!!!

« Odpowiedz #26 : Lipiec 25, 2009, 09:55:15 »

Jak dla mnie jest to jedno z najlepszych aranżacji na tym forum. Taki... mrok, niepokój. Świetnie pasują do niego te twoje ryby. Szczególnie motylowiec, molinezje, kakadu... Taki agresywny wygląd mają i idealnie pasują do twego akwarium. Jedyne co mi się nie podoba i co psuje cały wygląd to podłoże. powinnno być drobne, ciemne jak z lasu. Ogólnie to 5- ( jak przykryjesz podłoże to będzie 6 ). Właśnie takie akwaria najbardziej lubię, lecz ten kotnik torchę psuje widok.

Trybex
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #27 : Sierpień 04, 2009, 19:00:30 »

Jako prezent moja Dziewczyna  dostała Krewetkę Atye

Szkoda, że taka duża przez co trochę nie pasuje do baniaczka i chodzi niezdarnie przez co demoluje zielenine w akwarium. Do tego większość czasu spędza pod korzeniem.
Od pierwszej godziny najlepszym jej pzyjacielem stała się Fitrująca, razem teraz wszędzie chodzą, razem stoją, razem wszystko. Nawet Amano przy niej nie boją się Skalara i stoją na środku korzenia Smiley

Kilka dni temu Molka Żaglopłetwna znowu urodziła, wszsytko zebrane i czeka w kolejce jako pokarm dla Motylowca
Naładniejsze okazy będą oddane.

- filmik z narodzin molki Tongue
Kamil921023
Bywalec

« Odpowiedz #28 : Sierpień 13, 2009, 11:23:04 »

Akwarium wygląda o niebo lepiej.Śliczna krewetka szklista Wink
Trybex
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #29 : Wrzesień 30, 2009, 00:11:36 »

W akwarium spore zmiany.
zmieniony filtr z wewnętrznego na Tetre ex700, zamienienie żwirku rzecznego na czarny o drobnej granulacji, dodanie bimbrowni.
zmianę podłoża źle przeżył motylowiec - nie dał rady Sad
oddałem kilka rybek, "wypasione" kosiarki zostały zastąpione maluchami.
niestety bocje siatkowane załatwiły mi krewetki szkliste Sad. do filtrującej dołączył drugi "filtrak"
Zbrojnik niebieski stał się lekko agresywny, atakuje większość ryb, które pływają koło niego. Wpadłem na "genialny" pomysł żeby mu babę dokupić, niestety napięcie jeszcze bardziej wzrosło.
Przy kakadu jest na odwrót - baba gania chłopa - też się raczej nie lubią ;P

Najśmieśniejszy jest związek Atyi z filtującymi, gdy coś je wystraszy momentalnie przyklejają się do garba niebieskiego potworka Cheesy. Zdarza się że Atya potem z nimi chodzi po całym akwarium Cheesy

w pierwszym poście świeżutkie zdjęcie baniaka po mocnej przecince, niestety tuż przed fotografowaniem Atyi zachiało się spacerowac i trochę poniszczyła lewą cześć akwarium ;p
Strony: 1 [2] 3 4
  Drukuj  

Skocz do: