Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Nasze akwaria « Nasze akwaria « Trybex - 112L Ogólnie / 25L Parka Ramirezek
Strony: 1 2 [3] 4
  Drukuj  
Autor Wątek: Trybex - 112L Ogólnie / 25L Parka Ramirezek  (Przeczytany 11790 razy)
Trybex
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #30 : Październik 06, 2009, 10:30:51 »

Kilka dni temu dostałem nowego Motylowca

Dziwnie się zachowuje bo... pływa jak normalna ryba. Śmiga po całym akwarium, wpływa pod korzenień i w ogóle wszędzie. Fajnie Smiley
Trybex
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #31 : Listopad 30, 2009, 12:24:25 »

kilka nowszych i starszych fotek z aktualnej obsady
niedobrana parka Barwniaków + Bocja Siatkowana jak zwykle na beszczela

Zbrojnik Niebieski

Trójka krewetek pod korzeniem - Atya i 2 Fitrujące

Węgorek

Fitrująca solo

Neon Innesa

Można coś poradzić na pływający syf w akwarium? mam filtr Tetra ex700 i deszczownia robi mi taką rotacje, że wszystko pływa w koło, a wlot fitra jest w narożniku za roślinami i nic nie zbiera :/
Trybex
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #32 : Grudzień 09, 2009, 17:42:43 »

Nowy korzeń czyli 3 w 1, 1 stary i 2 nowe.

z lewej trochę pusto, ale to na próbę. Sprawdzam czy fitr będzie lepiej zbierał syf

koper112
Stały użytkownik

אַקוואַריסטיק איז מיין פערדל

« Odpowiedz #33 : Grudzień 10, 2009, 17:46:19 »

Nowy korzeń czyli 3 w 1, 1 stary i 2 nowe.

z lewej trochę pusto, ale to na próbę. Sprawdzam czy fitr będzie lepiej zbierał syf

po prawej i po lewej stronie aqwa masz roślinki doniczkowe,ta po lewej ma bardzo trujący mlecz czyli wydzieline jak się ją uszkodzi nie wiem kto Ci doradził z tymi roślinkami ale to zły pomysł one mogą zgnić.

Trybex
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #34 : Grudzień 10, 2009, 22:54:52 »

dzięki za info, na wrocławskiej giełdzie chyba 3/4 roślin jest oszukanych :/
Pytałem się dokładnie, bo kolory raczej nie wyglądały normalnie, na co usłyszałem że to w 100% akwariowe roślinki. Pan rzucił nazwę po łacinie i odesłał mnie na neta.

Jakbyś mógł podać nazwy to tych roślinek to byłbym bardzie wdzięczny Smiley
lwica79
Super aktywny

« Odpowiedz #35 : Grudzień 11, 2009, 00:05:00 »

Bardzo udane akwarium, a te nowo dodane korzenie wprost rewelacyjne.
Roślinki w twoim akwa nie nadające się do niego to chyba Difenbachia - po lewej , a po prawej wygląda jak jakaś Maranta, ale tego to nie jestem pewna.

Natomiast co do świetnej metody na "zbieranie syfu" z wody w akwarium to polecam filtr wewnętrzny (np. Fan2) lub jakiś kaskadowy. Wówczas na filtr zewnętrzny mógł byś założyć prefiltr (i czyścić go według potrzeb), sam filtr zewnętrzny działał by głównie jako biologiczny i mógłby być czyszczony nawet rzadziej niż raz na pół roku. A filtr wewnętrzny/kaskada , działał by jako mechaniczny. Dodatkowo gdyby zamienić w nim gąbkę na jak najdrobniejszą to działał by idealnie jako zbieracz wszelkiego syfu z wody i mógłbyś go czyścić według potrzeb, kiedy spadała by jego wydajność, nawet w kranówce- dokładne wypłukanie gąbki, bo bakterie nitryfikacyjne działały by i tak cały czas aktywnie w filtrze zewnętrznym. Polecam, bo sama używam tego sposobu Smiley

koper112
Stały użytkownik

« Odpowiedz #36 : Grudzień 11, 2009, 06:57:49 »

tak tak lwica79ma racje co do nazw tych doniczkowych kwiatków.

Trybex
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #37 : Grudzień 13, 2009, 14:23:08 »

dzisiaj poszedłem ma giełdę porozmawiać sobie z tym człowiekiem co sprzedał mi te roślinki akwariowe...

No i uparcie twierdzi, że one są do akwarium - wziąłem od niego nazwy.
i co się okazało?

1 skrzydłokwiat  - spathiphyllum wallisii -ten po lewej z białymi fragmentami (z wyglądu też nie podobny do zdjęć na necie)
2 Selaginella wildenowii - mało informacji i trochę sprzeczne
3-Nuphar japonica (Grążel japoński)

heh
lwica79
Super aktywny

« Odpowiedz #38 : Grudzień 13, 2009, 14:32:58 »

Jeśli nawet nr. 1 był by skrzydłokwiatem- to nadal nie nadaje się do akwarium - ale nie jest to Skrzydłokwiat tylko Difenbachia. Już to świadczy o tym, że sięnie zna i bez dyskusji powinien oddać kasę.

Roślinka nr.2 - nie wiem czy akurat tą masz, bo nie umiem rozpoznać, ale jeśli tak to według większości źródeł również nie rośnie w pełnym zanużeniu.

A jeżeli to co masz po prawej stronie z purpurowymi liśćmi ma być Nuphar japonica to ja jestem ślepa chyba Smiley

koper112
Stały użytkownik

« Odpowiedz #39 : Grudzień 13, 2009, 18:22:21 »

moim zdaniem ten sprzedawca to tylko sprzedawca nie akwarysta, morze niech zmieni fach i idzie na Poczte znaczki stemplować
 Wściekły Embarrassed Grin
« Ostatnia zmiana: Grudzień 13, 2009, 20:11:43 wysłane przez koper112 » Zapisane

Trybex
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #40 : Grudzień 15, 2009, 00:59:01 »

Nuphar japonica jest niewidoczny (za korzeniem) na zdjęciu więc ślepa nie jesteś Smiley

roślinka nr2 wcześniej została zakupiona, na zdjęciu jest w prawym dolnym rogu.
Tej fioletowej nie podał nazwy.
wszsytkie oprócz Nuphar japonica wyleciały z akwa
Trybex
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #41 : Marzec 13, 2010, 13:51:04 »

Jakby ktoś się upierał, że samce Barwniaków są brzydkie

Barwniaczki po wielu problemach złożyły ikrę i kapitalnie bronią gniazda przed zbrojnikiem niebieskim i bocjami siatkowanymi Smiley
Krab
Unikam moderatorów jak ognia... xD
Bywalec

Rak umarł 12:58 02/01/10

« Odpowiedz #42 : Marzec 13, 2010, 13:56:41 »

Nie sa, sa piekne. Ryb sie nie powwino oceniac po wygladzie, tylko po zachowaniu. Ale niektóre przyznam ze sa piekne! Tongue pozdrawiam.

Mój stary rak Smiley Pozdrawiam
Trybex
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #43 : Marzec 17, 2010, 11:54:15 »

Wczoraj rodzicie pierwszy raz pokazali sie z maluszkami na spacerku. Świetny widok Smiley
Niestety wygenerowałem pewne problemy :/
mianowicie: część narybku przerzuciłem do siatkowego kotnika w róg akwarium. Rodzicie źle na to zareagowali i panicznie szukali części narybku. Gdy już znaleźli to samiec zaczął pilnować kotnika, niestety kotnik mial kilka oczek większych(coś sie rozerwało i tego nie widziałem) i maluchy zaczęły wypływać. Samiec z samicą zaczeli przenosić w pysku maluszki do swojego gniazda, ale bocja siatkowana troszkę podjadła narybku. Jak to rodzice przyuważyli to,to zaczęła się masakra bocji.
Mam nadzieję, że Barwniak się ogarnie, bo gania po całym akwa tylko jedną bocję i atakuje z całą furią (3h katował rybkę któa jest prawie 2x większa od niego)
Trybex
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #44 : Czerwiec 04, 2010, 09:51:46 »

nowa fotka Smiley

Ostatnio miałem dziwną sytuację, przez ok 3 tyg nie podmieniałem wody i tak widzę, że rośliny przestały rosnąć. Sprawdzam testami, a tam no3 bliskie zeru. Następnego dna podmianka wody (w kranie no3 ok 30) i w ciągu następnego tygodnia roślinki eksplodowały wręcz:D
Strony: 1 2 [3] 4
  Drukuj  

Skocz do: