Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: fotorelacja z zakładania akwarium  (Przeczytany 5239 razy)
Marko
Nowy
*

« : Maj 21, 2009, 11:05:46 »

Witam pierwszy raz na forum
Kilkanaście lat temu miałem swoje pierwsze akwarium (ok. 100 l ), z braków mieszkaniowych, niestety musiałem z niego zrezygnować. Jednak już "na swoim" postanowiłem wrócić do tego hobby i dzisiaj przyjeżdża zamówione do mnie akwarium 190 l firmy juwel  http://www.juwel.pl/produkty/trigon.html

Postanowiłem umieścić tu swoją fotorelacje, nie tylko żeby się chwalić, ale żeby też kożystać z wszelkich Waszych rad i uwag.

Na początek obasada jaką planuję:
40 - 50 neonków innesa
8 skalarów
kilka kosiarek i kirysków
może jakiś glonojad

Roślinki jakie kupiłem wczoraj:

Moczarka
kryptokoryna
żabienica

Na razie malutko, ale będę powoli je dodawał.

żwirek czarny, 2-5 mm, 30 kilo

Rybki planuje dodać za miesiąc, za 2 dni bojownika, żeby przyspieszył dojżewanie

Nauczcie mnie wstawiać fotki, to obiecuję w miarę postępów dorzucać je na forum
dobraf
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Maj 21, 2009, 19:24:48 »

zajrzyj tutaj:
http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=4540.0

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23648.0
Pterophyllum scalare
Ancistrus dolichopterus
Hoplosternum thoracatum
owlman
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Maj 21, 2009, 19:35:22 »

Gratuluje. Jeszcze rok temu mialem taki sam zbiornik w starej wersji z oswietleniem T8 2x18 W tylko . Mimo wszystko proponuje dokupic odblysniki ze wzgledu na wysokosc akwarium . Zwirek lepiej drobniejszy , czyli bez tego 5mm. Obsada ..hmmmm....troche "bogato" jak na system filtracyjny , ktory zastosowano w tym zbiorniku .Proponuje /z czasem/ zaopatrzyc sie w zewnetrzny i podlaczyc go do istniejacego wewnetrznego .
Roslin szybkorosnacych na starcie mozesz dac wiecej .-z czasem mozna je zlikwidowac .
Marko
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Maj 21, 2009, 23:47:39 »

No i słowo ciałem się stało Smiley

Żwirek wymyty, baniaczek zalany i roślinki posadzone. Oprócz wcześniej wymienionych dostałem jeszcze od znajomego 2 nowe - jakaś wysoka trawa, która ponoć błyskawicznie rośnie i, jak to on nazywa, "sałatę" Obie roślinki sa na zbliżeniach - jeśli ktoś pomoże mi je zidentyfikować, będę bardzo wdzięczny Smiley

Poniżej kilka fotek - zbliżenia i w całej okazałości Smiley

PS. Co do odbłyśników, to wiem, muszę kupić, tymczasowo wykleiłem wewnętrzną stronę pokrywy folią aluminiową Wink

Marko
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Maj 22, 2009, 00:48:17 »

Obsada ..hmmmm....troche "bogato" jak na system filtracyjny , ktory zastosowano w tym zbiorniku .Proponuje /z czasem/ zaopatrzyc sie w zewnetrzny i podlaczyc go do istniejacego wewnetrznego .

Owlman, a ile rybek proponujesz? Filt zewnętrzny odpada, bo akwarium stoi w samym rogu, i taki filtr musiałby być na frontowej szybie Smiley
bloniu
Super aktywny

Hoplias malabaricus

« Odpowiedz #5 : Maj 22, 2009, 01:57:46 »

Zewnętrzny czyli kubełkowy stoi pod spodem w szafce Wink więc o jakiej szybie mówisz?

A jaki planujesz filtr konkretnie? Podaj model Smiley

EDIT: A nie!! Czekajcie!! Juwel ma takie dziwne duże filtry od razu w środku akwarium... czy Twojego trigona też się to tyczy?
« Ostatnia zmiana: Maj 22, 2009, 02:00:06 wysłane przez bloniu » Zapisane

I consider myself as a one fish wolf pack
Marko
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Maj 22, 2009, 03:24:23 »

Bloniu, dokładnie, w środku jest taaaaaki wielki filtr w rogu, przyklejony na stałe :/

A co do filtra zewnętrznego, to jestem jakieś 20 lat do tyłu  Embarrassed Kiedyś myły takie jakby miniakwaria zawieszane na szybie Smiley O "kubełkach" słyszałem, ale myslałem, że są strasznie drogie, i nie wiedziałem, z czym dokładnie się je je  Huh

PS. Kurde, nie wiem, jak to będzie, jak będę miał rybki (jeszcze miesiąc  Undecided ), skoro już dzisiaj całą noc przesiedziałem przed pustym akwa  Good !
« Ostatnia zmiana: Maj 22, 2009, 05:05:46 wysłane przez Marko » Zapisane
bloniu
Super aktywny

Hoplias malabaricus

« Odpowiedz #7 : Maj 22, 2009, 08:36:42 »

Ja bym dawał filtr zewnętrzny, ten wielki to tylko zajmuje miejsce w akwarium...
Jego można przecież zdemontować, tak?

Marko
Nowy
*

« Odpowiedz #8 : Maj 22, 2009, 08:43:55 »

pewnie tak, chociaż jest przyklejony... Ale myślę, że się da jakoś odciąć. A jak myślisz, czy da się trzymać skalary i neonki? Najpierw wprowadziłbym neonki, a później skalary?
bloniu
Super aktywny

Hoplias malabaricus

« Odpowiedz #9 : Maj 22, 2009, 08:50:54 »

Tak - temat już wiele razy się pojawiał a forum.

Ponoć jak skalary są małe i wychowują się d małego z neonami to nie traktują ich jako pokarm.

Ja tam nie bardzo jestem za tą opcją...

Marko
Nowy
*

« Odpowiedz #10 : Maj 22, 2009, 08:53:43 »

no właśnie wiele tematów na forum przeczytałem i mam mętlik... Chciaż wydaje mi się, że skalar i neon to takie "typowe" połącznie, zwykle tak jest w akwariach na wystawach sklepów zoologicznych? Myslę też, że jeśli zdecyduję się na takie połączenie to będą to neonki czerwone, zawsze te pół cm większe od inessa Smiley
Agnus
Super aktywny

hydrozagadka

« Odpowiedz #11 : Maj 22, 2009, 09:03:37 »

Witaj. Co do filtrów zewnętrznych to kosztują od 130zł do kilkuset. Ale do niedużego zbiornika wystarczyłby taki najtanszy "MiniKani" - czytałem dobre opinie o nim. Plus taki że siedzi w szafce i nie zagraca Ci akwarium. A drogi nie jest, łatwy w czyszczeniu...

http://allegro.pl/search.php?string=mini+kani&order=p&change_view=1

Marko
Nowy
*

« Odpowiedz #12 : Maj 22, 2009, 09:07:02 »

Agnus, ale te, które proponujesz "obrabiają" 300-350 l/h, to ten mój wewnętrzny filtruje 400 l /h?
Agnus
Super aktywny

hydrozagadka

« Odpowiedz #13 : Maj 22, 2009, 09:14:10 »

Marko
Podałem Ci TANIĄ alternatywę do zajmującego Ci miejsce w zbiorniku filtra wewnętrznego ponieważ podałeś cenę jako element odstraszający cię od zewnętrznych.
Jeśli możesz zapłacić za filtr ok. 200zł to polecam Ci model JBL e700 (lub e900). Nie są drogie, mają dużą wydajność a na dodatek są bardzo ciche. No i plus wszystkie zalety filtrów zewnętrznych. Sam takiego zamierzam kupić - dobrą opinię wyraził mój znajomy, który używa e700 i sobie chwali.

http://allegro.pl/item640557770_jbl_filtr_cristal_profi_e_700.html

Marko
Nowy
*

« Odpowiedz #14 : Maj 22, 2009, 09:16:24 »

A czy mogę poczekać aż mi się obsada zwiększy? Czy faktycznie ten mój filtr jest taki słaby?
Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: