Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 [2]
  Drukuj  
Autor Wątek: fotorelacja z zakładania akwarium  (Przeczytany 5228 razy)
Agnus
Super aktywny

hydrozagadka

« Odpowiedz #15 : Maj 22, 2009, 09:22:04 »

A czy mogę poczekać aż mi się obsada zwiększy? Czy faktycznie ten mój filtr jest taki słaby?
nie mam pojęcia jaką wydajność i skuteczność prezentuje wbudowany w to akwa filtr wewnętrzny. Faktem jest jednak że im więcej ryb tym lepsza filtracja potrzebna. Z kubełkiem tak jak z co2 z butli - każdego prędzej czy później to czeka Smiley Ja np. w 100L akwarium mam nadal filtr kaskadowy AquaClear 20 (podobne do tego co przytoczyłeś - mini akwarium zawieszanego na boku) ale czuję że po wprowadzeniu docelowej obsady ryb będę musiał zmienić na tego e700 by woda miała szansę być czysta Smiley

EDIT:
Aa teraz doczytałem. 40-50 Neonów to chyba lekka przesada do 100L baniaka. Na Twoim miejscu ograniczyłbym się do 20-30 Neonów i max 5 Skalarów.
« Ostatnia zmiana: Maj 22, 2009, 09:25:04 wysłane przez Agnus » Zapisane

Marko
Nowy
*

« Odpowiedz #16 : Maj 22, 2009, 09:26:43 »

Tak, domyslam się Smiley Podobają mi się te kubełki, tylko teraz na samo szkło i szafkę poszło 2500 złocisz, do tego 100 na żwirek, druga na  jeakieś roślinki, więc pewnie trochę poczekam, najwyżej skalary wrzucę trochę później Smiley Wydajność mojego filtra to 400 l/h.

Co do nawożenia CO2, czy mogę już zacząć, czy poczekać jeszcze z tydzień?
Agnus
Super aktywny

hydrozagadka

« Odpowiedz #17 : Maj 22, 2009, 10:17:24 »

Przenieś swój wątek do "nasze akwaria" bo jednak już baniak stoi i działa Smiley
Co do nawożenia i startu - było już o tym na forum sporo - poczytaj.
W skrócie: Ja właśnie startuje swoje 100L. Oświetlam 5 godzin na początku, co tydzien zwiekszając o godzinę do 12. Oświetlenia musisz mieć co najmniej 0,6W/L jeśli chcesz mieć akwa roślinne. Do wody dodajesz POTAS w ilości proporcjonalnej do pojemności ale żadnych innych środków. Nawozisz CO2 od razu dość intensywnie podczas świecenia. Tyle rad, które wydedukowałem po lekturze for i internetu.

Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #18 : Maj 22, 2009, 10:22:34 »

Marko, podawanie CO2 przy tak słabym oświetleniu jakie posiadasz nie ma sensu. Nie wiem gdzie tak drogo kupiłeś akwarium ale na roślinach i żwirku da się dość sporo oszczędzić kupując je w internecie. Wg mnie Twój filtr jest za słaby na akwarium z 8 skalarami choć nie powiem, że się nie da ale po co się męczyć. Powinien mieć wydajność ok 3 x większą niż pojemność szkła czyli u Ciebie nie mniej niż 600 l/h. Jeśli chcesz z tymi skalarami mieć jeszcze inne, drobne ryby to zastanów się nad jakimiś bystrzykami np z Serpa, barwieńcami itp. Na neonach świat się nie kończy a większej ryby skalar nie ruszy. Polecam też dołożyć światła i wsadzić tam przynajmniej jedną świetlówkę wybarwiającą.

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
Marko
Nowy
*

« Odpowiedz #19 : Maj 23, 2009, 22:28:28 »

temat przenoszę tutaj: http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=24347.new#new

Moda proszę o zamknięcie, a za pomoc userom serdecznie dziękuję (i proszę o więcej Smiley )
Strony: 1 [2]
  Drukuj  

Skocz do: