Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Nasze akwaria « Nasze akwaria « shogun4 - 54l Rasbora H./Tateurndina O./Corydoras S. - 20l Hyphessobrycon A.
Strony: 1 ... 5 6 [7] 8 9 10
  Drukuj  
Autor Wątek: shogun4 - 54l Rasbora H./Tateurndina O./Corydoras S. - 20l Hyphessobrycon A.  (Przeczytany 51574 razy)
Nabuch
Nowy
*

« Odpowiedz #90 : Listopad 11, 2010, 16:27:31 »

Jak tam miewają się akwaria a szczególnie 20 ? Jakieś postępy? Śledzę ją od jakiegoś pół roku i co jakiś czas lubię sobie zajrzeć i zobaczyć co tam się pozmieniało .  Jak dla mnie zmiana z oczyszczeniem całkowicie namorzynu jakoś średnio mi się podoba..ale czasem trzeba zrobić czystkę żeby patrzeć jak ładnie zarasta Smiley Najfajniejszy efekt jak dla mnie na zdjęciach z z 23lutego  czyli coś pomiędzy zarośnięciem a pustymi gałązkami .Pozdrawiam i życzę powodzenia Smiley

shogun4
Bywalec

« Odpowiedz #91 : Listopad 22, 2010, 12:15:40 »

Niecały miesiąc temu była przeprowadzka i udało się przewieźć oba akwa bez większych strat. W 20 od jakichś 2 mcy zmieniam tylko wodę, za to w 54 była wczoraj spora rewolucja (wreszcie znalazłem czas). Wywaliłem ludwigię i dębówkę i generalnie rzecz biorąc zrobiłem więcej luzu, bo tak zarosło, że biedne razborki nie miały się już gdzie ruszyć. Jak znajdę chwilę to wrzucę jakąś fotkę.

Dalekosiężny plan jest taki, żeby w miejsce moich dwóch maluchów postawić coś ok 200l w salonie. Poczekamy, zobaczymy...

badrass
Bywalec

Mówi sie trudno i płynie sie dalej...

« Odpowiedz #92 : Listopad 27, 2010, 21:29:18 »

A co masz w podłożu oprócz żwiru?
Woda to czysta kranówka?
Jak sprawuje się MINIKANI?
Pozdrawiam

Było.... wiele baniaków ale najbardziej tęsknię do tego pierwszego, gdzie nie miałem żadnych doswiadczeń, a każdy nowy listek zielska cieszył, aż serducho kołatało.
shogun4
Bywalec

« Odpowiedz #93 : Grudzień 01, 2010, 23:25:22 »

01.12.2010

powiększenie: http://img101.imageshack.us/img101/3499/dsc093661024.jpg

Wreszcie udało mi się kliknąć fotkę zbiornika po przeprowadzce i sporej rewolucji w środku. Nie wiem czy to ładniej czy nie, ale pozbyłem się roślin szybkorosnących z powodów praktycznych - nie mam czasu co tydzień robić przycinki. Dla razbor to z pewnością zmiana na plus, bo one bardzo lubią przestrzeń.

A co masz w podłożu oprócz żwiru?
Woda to czysta kranówka?
Jak sprawuje się MINIKANI?
Pozdrawiam

W podłożu oprócz żwiru mam... żwir  Cheesy Niedługo akwarium stuknie 2 rok, na tym samym, zwykłym żwirku, bez odmulania i żadnych restartów. Woda to kranówka, ale zawsze dodaję trochę AquaSafe przy podmianie. Natomiast MiniKani to bardzo fajny filterek. Sprawuję się świetnie. Jak za tę cenę to bardzo dobry sprzęt.

Nabuch
Nowy
*

« Odpowiedz #94 : Grudzień 02, 2010, 07:08:50 »

No ładnie ładnie ...jak dla mnie najlepszy efekt dotychczas w 54 . Jak ludwiga( nie wiem czy dobrze poznałem) i mech podrosną będzie bomba .Mimo wszystko najlepsze akwaria wychodzą na kilku rodzajach roślina a nie na kilkunastu. Wtedy ładnie widać urok roślinki a tak to wszystko ginie... A co planujesz z trawniczkiem ? Gwiazdę wodną ? No i co z 20 Smiley Pozdrawiam

shogun4
Bywalec

« Odpowiedz #95 : Grudzień 02, 2010, 10:40:00 »

To czerwone w tle to pełzacz bagienny. Ludwigii pozbyłem się bo za szybko wszystko zarastała. Natomiast nie bardzo mi idzie trawnik z gwiazdy wodnej. Jakoś kaprysi u mnie ta roślina. Stąd prośba do wszystkich o podpowiedź co do jakieś roślinki na trawnik, ale to musi być coś o minimalnych wymaganiach świetlnych. A na sprzątanie w 20l nie miałem jeszcze czasu Undecided

Pozdr

Andrij
Super aktywny

« Odpowiedz #96 : Grudzień 02, 2010, 13:34:12 »

Nawet ładnie Ci wyszły te rośliniaki Wink

GG: 2202940
Strona klubu w którym gram: www.blekitnipiersciecj.futbolowo.pl

SGhost
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #97 : Grudzień 31, 2010, 16:13:56 »

Bardzo ładne akwaria, nie wiem, które lepsze, trudno wybrać Smiley.
No i dzięki, bo kolorek u Ciebie mi się podoba i już wiem jaką świetlówkę sobie kupie do swojej aqua glo Wink.
Też polecam mini kani Smiley, tylko te węże..., od razu wymieniać.

A i jeszcze pytanko, jakim telefonem robisz fotki akwa? Bo moja n95 sobie nie radzi Wink.
« Ostatnia zmiana: Grudzień 31, 2010, 16:15:30 wysłane przez SGhost » Zapisane

Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #98 : Grudzień 31, 2010, 17:28:45 »

Ciekawe dlaczego twoja gwiazdka tak ucieka do góry, moja sie dosłownie kładzie i puszcza dokoła nowe odrosty. Ma strasznie krótkie międzywęźla i typowy trwanik z niej powstał. jak chcesz nowy trawniczek to w małym swietle swietnie rosnie marsilea i lilaeopsis.

Jak ci sie wybarwia pełzacz? łatwo go zaczerwienic czy kaprysi? Jak prosty w uprawie to chyba sobie na niego zapoluje bo juz mam dość samej zieleniny  Marzyciel

SGhost pobaw sie ustawieniami bo moja n95 robi całkiem dobre fotki  Wink
« Ostatnia zmiana: Grudzień 31, 2010, 17:31:01 wysłane przez Pethro » Zapisane
shogun4
Bywalec

« Odpowiedz #99 : Styczeń 04, 2011, 11:51:22 »

Bardzo ładne akwaria, nie wiem, które lepsze, trudno wybrać Smiley.
No i dzięki, bo kolorek u Ciebie mi się podoba i już wiem jaką świetlówkę sobie kupie do swojej aqua glo Wink.
Też polecam mini kani Smiley, tylko te węże..., od razu wymieniać.

A i jeszcze pytanko, jakim telefonem robisz fotki akwa? Bo moja n95 sobie nie radzi Wink.

Dużo ludzi chwali groluxy. Widać, że rośliny lubią to światło. Z tym że kolor taki sobie, różowy, przekłamuje kolory roślin, ale czerwone i rybę wybarwia bardzo ładnie.

Telefon to SE K810i. 3,2mpx, ale w swoim czasie przebił wszystkie maszynki z matrycami 5mpx. W aparacie matryca to sprawa drugorzędna, z czego większość nie zdaje sobie sprawy. Ważniejsze są optyka, odzwierciedlenie kolorów, brak 'szumów' itd. Z mojego doświadczenia z Nokiami problem powtarza się zawsze ten sam - zimno-błękitny ton zdjęć. Choć N95 zapamiętałem raczej jako chlubny wyjątek, więc może faktycznie musisz lepiej zapanować nad ustawieniami.

Ciekawe dlaczego twoja gwiazdka tak ucieka do góry, moja sie dosłownie kładzie i puszcza dokoła nowe odrosty. Ma strasznie krótkie międzywęźla i typowy trwanik z niej powstał. jak chcesz nowy trawniczek to w małym swietle swietnie rosnie marsilea i lilaeopsis.

Jak ci sie wybarwia pełzacz? łatwo go zaczerwienic czy kaprysi? Jak prosty w uprawie to chyba sobie na niego zapoluje bo juz mam dość samej zieleniny  Marzyciel

Gwiazdka już tak nie ucieka do góry. To stare zdjęcie. Wydaje mi się, że miała wtedy za mało światła. Teraz zrobiłem jej dużo miejsca i zaczęła rosnąć normalnie, w gęstej, niskiej kępce.
Ostatnio dostałem też od znajomego Echinodorus tenellus (Żabienicę delikatną) i pięknie mi się przyjęła, więc może z niej w końcu ulepię jakiś trawniczek na stałe.

Pełzacz wybarwia się sam, tylko na podmienianej wodzie i w połowie tygodnia makro. Z początku kaprysił, ale teraz tak się przyjął, że mógłbym go już nawet określić jako 'łatwy w uprawie'. U mnie ma trochę ciasno. W baniaku min 50cm wysokości to dopiero coś. Piękna, niepowtarzalna roślina z pazurkowanymi liśćmi, polecam!

SGhost
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #100 : Styczeń 10, 2011, 22:13:39 »

Jeśli 1 post jest aktualny, to coś tam jednak nawozisz Wink.
Ale w sumie to miałem pytać o co innego.
Wymieniałeś może węże w minikani? W kużają mnie strasznie, ale nigdzie nie mogę znaleźć 14/18 jakichkolwiek ;/

Pochwale znowu akwa, a co mi tam skoro jest bajka, a ja tu znów zaglądam, to mogę  Grin

shogun4
Bywalec

« Odpowiedz #101 : Styczeń 13, 2011, 11:11:07 »

No nie jest zbyt aktualny Wink W tej chwili praktycznie nie nawożę. Czasem makro w środku tygodnia, jak mi się przypomni Cheesy

Węży nie wymieniałem. Są jakie są, nie zapychają się więc nic z nimi nie robię.

19ak82
Zainteresowany
**

KIELCE

« Odpowiedz #102 : Styczeń 24, 2011, 08:44:48 »

Cześć!

Oglądając Twoje akwarium na żywo byłem pod wielkim wrażeniem, bardzo mi się spodobało akwarium 20L i to rozwiązanie z tym "krzaczkiem" obrośniętym mchem - super! Pół dnia spędzonego w pracy straciłem na poszukiwanie w necie co to za "krzaczek" i niestety nic. W piątek pojechałem do zoologicznego, w którym wydawało mi się że coś takiego kiedyś widziałem i nie myliłem się. Ten "krzaczek" to naturalny koralowiec - GORGONIA, albo raczej szkielet wapienny koralowca, raczej nierozpuszczalny w wodzie. Cena gałązki 10-12zł.
Jak Ty robisz takie zdjęcia?
Akwaria masz super!

Pozdrawiam!

darcio
Bywalec

Jeden z moich kirysków :)

« Odpowiedz #103 : Styczeń 24, 2011, 09:05:26 »

Mistrzowskie akwaria Smiley
Fear28
Nowy
*

« Odpowiedz #104 : Styczeń 24, 2011, 10:02:51 »