Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Zestwa dla początkującego  (Przeczytany 1337 razy)
dr.chemik
Nowy
*

« : Maj 21, 2009, 13:37:41 »

Dzień dobry
Chciałem założyć akwarium , planuję to już od dłuższego czasu. Niestety w sprawach akwarystycznych jestem zupełnym laikiem. Więdzę czerpię z różnych portali internetowych, i mam teraz pytanie do doświadczonych akwarystów!
Czy na początek dobrym akwarium a właściwie zestawem będzie ten:

http://allegro.pl/item640606263_akwarium_60_czarne_mega_wyposazenie_aqua_4_pro.html

Drugie pytanie dotyczy sprzętu jaki powinienem dokupić do akwarium.
W akwarium planuje hodować bojownika bądź pielęgniczke ramireza plus coś.

Z góry dziękuję za wszelkiego rodzaju opinie i informacje.
Pozdrawiam

Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Maj 21, 2009, 13:53:43 »

60 litrów to na pilęgniczki trochę mało. Poza tym, Lepiej proste akwarium niż profil. Filtr który tam jest jest cieniutki. IMHO na początek najlepsze jest 112 litrów + filtr zewnętrzny. Jest to może trochę większy wydatek, ale na pewno opłacalny. Stwarza większe możliwości na przyszłość, a i w większym zbiorniku łatwiej nad stabilizacją akwarium zapanować.

oczywiście wszystko zależy od kwoty jaką dysponujesz ...

dr.chemik
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Maj 21, 2009, 14:07:32 »

Niestety w moim wypadku akwarium 112 l na razie odpada, za równo ze względów finansowych jak i przestrzennych.
Także zostaje przy tym 54l.
Domyślam się że sprzęt pewnie w zestawie nie najlepszy ale czy na początek może być??
A no i pytanie czemu lepiej zwykłe a nie profilowane??
A co do pielęgniczek wyczytałem na tym portalu że akwarium 54 litrowe dla pary jest ok ale jak juz mówiłem jestem laikiem także dziękuje za uwagę !
Pozdrawiam
Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Maj 21, 2009, 14:16:36 »

jak jesteś początkującym akwarystą to naprawdę im większy zbiornik tym lepiej, możesz go kompletować z czasem ale lepiej od razu kupować coś porządnego niż później żałować że się zaoszczędziło parę zł
Ten zestaw to co najwyżej by sie nadał na jakiegoś LOWTECHA z filtracją wspomaganą przez rośliny bo ten filterek to tylko jako turbinka ruszająca wodą się nadaje
jak LOWTECH to jeszcze mniej ryb niż standardowo.. i dłuższe czekanie na dojrzewanie
nie wszystkie ryby i rośliny się nadają do takiego zbiornika, a wskelpach wciskają wszystko jak leci także jakbyś się jednak zdecydował na LOW TECHA to zasięgnij porady co do obsady
nie zapomnij przewertować wątek o dojrzewaniu ! Wink

tak na marginesie to nie polecam ci tego sprzedawcę.. nie odpisuje mi na maile a telefon czynny jest przez 3 godz. na dzien od pon - piątku Tongue chciałem coś domówić do zamówienia i kicha Tongue
cała korespondencja prowadzona z bootami :\
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: