lifia
Przecinek jest po to, by nadac dzwiek myslom...
Stały użytkownik
Michael Jackson - tu jeszcze go nie bylo ;/
|
|
« : Maj 21, 2009, 21:17:01 » |
|
Wszystkim wiadomo, ze czestotliwosc ciaz u gupika, a takze ich liczebnosc (znany mi rekord to 193 mlode) sa uprzykrzajace. Jesli znacie jakiekolwiek sposoby na radzenie sobie z tym problemem, zapraszam do podzielenia sie z innymi uczestnikami forum. Z gory dziekuje. Mi przychodzi do glowy tylko: - sprzedac nadmiar (ograniczona ilosc nabywcow) - "panie na lewo panowie na prawo" - wysterylizowac (czy to mozliwe) do moderatorow, jesli jest trafniejszy dzial, prosze o przeniesienie.
|
|
« Ostatnia zmiana: Maj 21, 2009, 21:18:56 wysłane przez lifia »
|
|
Lifia
50 l. - 20 gupikow (15 samic) - Gyrinocheilus Aymonieri (glonojad syjamski) - Ancistrus Dolichopterus - Caridina Gracilirostris "Red Nose" - Neocaridina Heteropoda (Neocaridina Denticulata Sinensis) "Fire Red"
|
|
|
Raffy
Global Moderator
Super aktywny
|
|
« Odpowiedz #1 : Maj 21, 2009, 21:23:06 » |
|
Wprowadzić drapieżnika do akwarium
|
|
|
|
Zawód : akwarysta... Wszystkie ryby są wyjątkowe! Uszanujmy ich wymagania, podziękują nam dobrym zdrowiem i młodymi... NIE UDZIELAM RAD PRZEZ PW!http://www.3cityakwarium.fora.pl/Trójmiejska Akwarystyka Obecnie: 500L Rafa, 112L roślinne, 160L mcharium I we mnie drzemie Tanganika i Malawi
|
|
|
gina2006
NOWE FOTECZKI - zapraszam do opiniowania
Super aktywny
|
|
« Odpowiedz #2 : Maj 21, 2009, 21:26:48 » |
|
To zalezy jakim baniakiem dysponujesz - mozna kupic drapiezniki Oddac wszystkie samice - innemu chetnemu, do zaprzyjaznionego sklepu ... Oddac wszystkie gupiki i nie kupowac wiecej zyworodek (z innymi ten sam problem)
|
|
|
|
|
|
|
bloniu
Super aktywny
Hoplias malabaricus
|
|
« Odpowiedz #3 : Maj 21, 2009, 22:03:10 » |
|
Że też nie działają w przypadku gupików inhibitory rozwoju
|
|
|
|
I consider myself as a one fish wolf pack
|
|
|
lifia
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #4 : Maj 22, 2009, 12:37:10 » |
|
Rozwazalam wpuszczanie drapieznika, np grubowarga, prosto do kotnika . Latwiejsze niz spuszczenie narybku w toalecie... Ale wpadl mi do glowy pewien plan... Zobacze jak dziala, a potem sie z Wami podziele. cdn.
|
|
|
|
Lifia
50 l. - 20 gupikow (15 samic) - Gyrinocheilus Aymonieri (glonojad syjamski) - Ancistrus Dolichopterus - Caridina Gracilirostris "Red Nose" - Neocaridina Heteropoda (Neocaridina Denticulata Sinensis) "Fire Red"
|
|
|
Agnus
|
|
« Odpowiedz #5 : Maj 22, 2009, 12:49:05 » |
|
Ale wpadl mi do glowy pewien plan... Zobacze jak dziala, a potem sie z Wami podziele. cdn. Dobre. Brałaś lekcje u hitchcocka? Najpierw ten drapieżnik, obrazy mordowanych Gupików, dzieci i starców usmiercanych w sposób bestialski na oczach rodziców.. a tutaj.. cdn Myślę że najprościej byłoby przyjęcie do obsady kilku drapieżników - z otworem gębowym wielkości małego Gupika ale nie tak agresywnych by atakowały dorosłych erotomanów w akwa..
|
|
|
|
|
|
|
lifia
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #6 : Maj 22, 2009, 13:23:26 » |
|
Agnus Moznaby napisac kryminal wziety z akwarium. Ten wrzucil zla rybe, ten zatrul wode, a tamten wyskoczyl na dywan. Co do Hitchcocka, to przeczytalam prawie wszystkie jego ksiazki. Moim problemem jest to, ze nie chce stresowac moich gupikow i w tym momencie drapieznik odpada. Chce stworzyc im jak najlepsze warunki, by czuly sie dobrze i swobodnie. Powiedzmy, ze przeprowadzam sledztwo
|
|
|
|
Lifia
|
|
|
Agnus
|
|
« Odpowiedz #7 : Maj 22, 2009, 13:57:25 » |
|
(...)Chce stworzyc im jak najlepsze warunki, by czuly sie dobrze i swobodnie. Powiedzmy, ze przeprowadzam sledztwo Hmm. Intrygujący kryminał Na mój gust jak im stworzysz najlepsze warunki by czuły się dobrze - nie zmniejszysz tym ich popędu płciowego i zewu natury Żeby nie spamować to się zamykam - czekam z niecierpliwością na rozwinięcie akcji i odwieczne pytanie: Kto zabił? (obstawiam jednak drapieżnika)
|
|
|
|
|
|
|
gupiki
Nowy
|
|
« Odpowiedz #8 : Maj 25, 2009, 01:17:47 » |
|
Ja jakoś nie mam problemów z pozbyciem się młodych gupików: - koleżanka ma żółwia i wiem że go karmi czasami rybami (dałam jej raz kiedyś jedną krzywą samicę), - ale ja zawsze wole oddać do sklepu zoologicznego (bardzo często to robie), raz nawet dostałam za moje rybki glonojada który mi się bardzo podobał - jak nie chce młodych to ich po prostu nie wyławiam i giną w brzuchach większych rybek
|
|
|
|
|
|
|
Marek868
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #9 : Maj 25, 2009, 06:18:10 » |
|
ja bym wsadzil parke skalarow zaleznie jaki mas litraz ja mam 1 samca 2 samice gupika i to jest zywy pokarm dla skalarów
|
|
|
|
|
|
|
lifia
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #10 : Czerwiec 04, 2009, 21:16:18 » |
|
Jaki drapieznik bylby najbardziej odpowiedni do towarzyskiego akwarium? Taki, ktory nie polknie ryby wielkosci ok 2 miesiecznego gupika? Jakies propozycje?
|
|
|
|
Lifia
|
|
|
jaaasiek
|
|
« Odpowiedz #11 : Czerwiec 04, 2009, 21:21:51 » |
|
A jakie masz akwarium?
|
|
|
|
|
|
|
bloniu
Super aktywny
Hoplias malabaricus
|
|
« Odpowiedz #12 : Czerwiec 04, 2009, 21:23:04 » |
|
ja bym wsadzil parke skalarow zaleznie jaki mas litraz ja mam 1 samca 2 samice gupika i to jest zywy pokarm dla skalarów
Bzdury - jak masz za małe akwarium to nie wsadzaj skalara! Jaki drapieznik bylby najbardziej odpowiedni do towarzyskiego akwarium? Taki, ktory nie polknie ryby wielkosci ok 2 miesiecznego gupika? Jakies propozycje?
A po co Ci ten drapieżnik? Każdy drapieżnik zje 2 miesięcznego gupika. Nie wiem, może szczupieńczyk karłowaty by dał radę... ale dorosły na bank zje, bo one paszczęki mają wielkie A jakie masz akwarium?
|
|
|
|
I consider myself as a one fish wolf pack
|
|
|
lifia
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #13 : Czerwiec 23, 2009, 22:46:28 » |
|
A jakie masz akwarium?
A jakie masz akwarium?
50 l., 15l, sklad w opisie Planuje zalozyc 250l. No i powiedzmy ze ma byc niegrozny dla krewetki karlowatej i niewielki.
|
|
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 23, 2009, 22:57:01 wysłane przez lifia »
|
|
Lifia
|
|
|
Michał84
Nowy
|
|
« Odpowiedz #14 : Czerwiec 24, 2009, 14:02:07 » |
|
Daj bojownika,ładna ryba i problem z narybkiem sam zniknie.
|
|
|
|
|
|
|
|