waski025
Zainteresowany
|
|
« : Maj 22, 2009, 09:53:35 » |
|
Mam problem i to nie maly cos wyjada moim kiryska oczy juz dwa stracily po jednym oku. Moja obsada: 2 p.ramireza 3 otoski 2 zbrojniki niebieskie neonki i 3 mieczyki no i jeszcze ta na ktora kieruje moje podejzenia bocja chyba pregowana. Czy ona moze wyjadac oczy kiryska??? Bo nie raz w nocy slysze takie szmeranie w akwarium jakby sie ryby gonily bo sie kamienie jakby ruszaly
|
|
|
|
|
|
|
freex
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #1 : Maj 22, 2009, 10:06:34 » |
|
myślę że zbrojnik (niekiedy atakuja przyssawajac sie do innych ryb)albo ramirezy (nigdy nie mialem pielegniczek ramirez ale jak mialem severum gold to wiem ze pielegnice sa agresywne)
|
|
|
|
|
|
|
shogun4
|
|
« Odpowiedz #2 : Maj 22, 2009, 10:14:12 » |
|
Zaobserwowałem, że razmirezki gdy walczą celują w głowę i oczy. Może to one.
|
|
|
|
|
|
|
waski025
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #3 : Maj 22, 2009, 10:45:44 » |
|
Kurde sam nie wiem ale samiec jest jakis dziwny od jakiegos czasu nie wiem czy go nie usune a samiczka by wyjadala??? cos mi sie nie chce wierzyc a dalej obstawiam na bocje poniewaz jak wyjada slimaki to chyta tymi wasami a kiryski sa male wiec tez moze dac sobie rady. Zobaczymy moze sie ktos wypowie kto mial taki problem
|
|
|
|
|
|
|
shogun4
|
|
« Odpowiedz #4 : Maj 22, 2009, 11:31:18 » |
|
No wiesz to jest tylko zgadywanie. Ja mam samca, który rozstawia dwie samiczki po kątach, ale nie robi tego brutalnie tzn. tylko je trochę przegoni, ale nie zaatakuje na poważnie tak jakby mógł. Za to samiczki jak się spotkają po środku akwarium, od razu wojna Musisz je chyba dokładniej poobserwować. A o bocjach nigdy nie słyszałem, żeby były agresywne, raczej że dobrze współżyją z innymi gatunkami.
|
|
« Ostatnia zmiana: Maj 22, 2009, 11:34:03 wysłane przez shogun4 »
|
|
|
|
|
Macieksoko
Turysta
Stały użytkownik
www.turysci-ropczyce.go.pl
|
|
« Odpowiedz #5 : Maj 22, 2009, 11:40:22 » |
|
Ja mam ramirezy i 10 kirysków. Nigdy nie widziałem agresji w stosunku do innych ryb. Tylko, że ramirezy kupiłem jak były malutkie.
|
|
|
|
|
|
|
shogun4
|
|
« Odpowiedz #6 : Maj 22, 2009, 11:51:47 » |
|
Ja mam ramirezy i 10 kirysków. Nigdy nie widziałem agresji w stosunku do innych ryb. Tylko, że ramirezy kupiłem jak były malutkie.
Z nimi chyba tak jest, że mają swoje indywidualne charakterki, bo faktycznie obserwacje różnych osób są często sprzeczne. U mnie jest tak jak napisałem - samiczki podzieliły się akwarium na pół, a samiec rządzi na całym terenie i pilnuje czy aby na pewno każda jest na swoim miejscu. Na początku do dość agresywnych sprzeczek 'o miedzę' dochodziło bardzo często (ale tylko między samiczkami). Teraz już prawie nie obserwuję, żeby się biły. Pewnie ustaliły już terytoria i po sprawie.
|
|
|
|
|
|
|
sydar
Nowy
|
|
« Odpowiedz #7 : Maj 22, 2009, 12:23:54 » |
|
Ja mam pielegniczki ramireza i agassiza w swoim akwarium razem z kiryskami panda i nigdy nie zaobserwowałem aby byly przez nie atakowane. Mam wprawdzie dużo kryjówek no ale jakby atakowały to bym widział. Nawet jak Ramirezy złożyły ikrę to się kiryskami i otoskami nieprzejmowały. Zobacz czy nie ma u Twoich kirysków jakiś zmian chorobowych. Może to być też przyczyna. Takie np. wyłupiaste oko może zachęca inne ryby do ataku?
|
|
|
|
|
|
|
waski025
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #8 : Maj 22, 2009, 14:17:27 » |
|
Nie ma sa zdrowe poza tymi oczami i jeden jest poobgryzany
|
|
|
|
|
|
|
Nerw
Zainteresowany
"NIE MA SPRAWIEDLIWOŚCI, JESTEM TYLKO JA"
|
|
« Odpowiedz #9 : Maj 22, 2009, 18:02:11 » |
|
Stawiałabym na samiczki bojownika, ale ich nie masz Mogą to być zbrojniki, jeśli są bardzo duże, mogą to być też mieczyki - koleżance wykończyły neonki. Jakie masz akwarium? Otosków masz za mało, powinieneś ze 3 dokupić jeszcze, one lubią jak jest ich więcej
|
|
|
|
|
|
|
shogun4
|
|
« Odpowiedz #10 : Maj 22, 2009, 22:09:28 » |
|
Zobacz czy nie ma u Twoich kirysków jakiś zmian chorobowych. Może to być też przyczyna.
Zgadza się, wytrzeszcz oczu i poszarpane płetwy to może być objaw wielu chorób.
|
|
|
|
|
|
|
waski025
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #11 : Maj 28, 2009, 06:36:43 » |
|
Chyba sytuacja opanowana a byly to chyba ramirezki bo tarlo chyba mialy hehe ale dwa kiryski zdechly niestety musze dokupic
|
|
|
|
|
|
|
|