stronchold
Nowy
|
|
« : Maj 23, 2009, 12:26:10 » |
|
Witam. Jestem nowym użytkownikiem tego forum, ale przedtem często logowałem się jako Gość i wertowałem setki stron.. 10 marca b.r. postanowiłem, ze założe sobie akwa, rodzice nie lubią zwierzą(a ja wręcz przeciwnie), więc zdecydowałem sie na akwa, bo to najmniej im przeszkadza, a równocześnie przypomina mi o moich latach z dzieciństwa. Następnego dnia poszedłem do akwarystycznego kupiłem potrzebne rzeczy, czyli: Sprzęt: Filtr zew. FLUVAL 105 Grzałkę z termostatem Tetra-tec 150W Napowietrzacz + potrzebne do niego atrybuty(rurka, kurtyna) Oczywiście akwa 112 + pokrywa(oświetlenia jak w zestawie, czyli standardowe) Kilka paczek żwirku(granulacja 4-6) Jeden większy korzeń Zrobiłem bimbrownie Woda: - temp: 26-27*C - GH: 13*dH - KH: 7*dH - NO3: poniżej 12mg/l - Tetra Aqua Safe przy podmianach Nawożenie: Tetra Planta Min Odpaliłem akwa poczekałem do 28 marca, no i zakupiłem rybki(może trochę za wcześnie, ale jest ok.): Fauna: 5 skalarków(chciałem bardzo młode, bo jak żyją od małego to są mniej agresywne ) 2 kosiarki 2 kiryski spi. 2 gurami dwuplamisty 2, teraz już 1 gurami mozaikowy parka prętników dokupie jeszcze: gurami mozaikowy x1, złocisty x2, czerwony x2 Flora: - żabienica -trawka -dużo roślinek dostałem od kumpla, który likwidował akwa Oto fotki mojego akwarium: Zdjęcia z 19 kwietnia 2009r. Zdjęcia z 1maja 20009 zdjęcia z małego przemeblowania i moja złota rybka:) , mam już ja 3 lata... Pozdrawiam
|
|
« Ostatnia zmiana: Maj 25, 2009, 06:47:15 wysłane przez stronchold »
|
|
|
|
|
wkukler
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #1 : Maj 23, 2009, 12:32:16 » |
|
zapowiada się nieźle
Grzałkę z termostatem Tetra-tec 150W Napowietrzacz + potrzebne do niego atrybuty(rurka, kurtyna)
Zrobiłem bimbrownie
podajsze CO 2 ale szybko się ono wytraca przez intensywne napowietrzanie Jak dokupisz te gurami to będziesz miał dość dużo labiryntowców
|
|
|
|
|
|
|
młodyakwarysta
Bywalec
ryby denne
|
|
« Odpowiedz #2 : Maj 23, 2009, 12:36:19 » |
|
wskali od 1-10 dał bym 4 Mało roślin , obsada katastrofalna dla skalarów 150-200l , kosiarki stadne , kiryski też ale ogolnie nie jest źle
|
|
|
|
moje awkaria 54l i 27l i 30l i25 Maży mi sie jeszcze 10 zbiorników ....
|
|
|
bloniu
Super aktywny
Hoplias malabaricus
|
|
« Odpowiedz #3 : Maj 23, 2009, 12:47:44 » |
|
wskali od 1-10 dał bym 4 Mało roślin , obsada katastrofalna dla skalarów 150-200l , kosiarki stadne , kiryski też ale ogolnie nie jest źle
Oddaj 3 skalary, dla parki może być 112l (a w zasadzie mniej bo to profil) Dokup kirysków, kosiarki oddaj, bo duże rosną a glonów tak dobrze wcale nie jedzą, kup otoski - lepiej jedzą glony i są połowę mniejsze (możesz ich dać nawet 10szt.) I tych labiryntowców strasznie dużo. Nie dokupuj już gurami. One jeszcze sporo urosną.
|
|
« Ostatnia zmiana: Maj 23, 2009, 12:54:27 wysłane przez bloniu »
|
|
I consider myself as a one fish wolf pack
|
|
|
Mari95
Nowy
|
|
« Odpowiedz #4 : Maj 23, 2009, 15:39:58 » |
|
Trochę za duże zdjęcia dałeś bo długo się ładują ale idzie jeszcze wytrzymać.Moja ocena to 5/10. PS.Skalary lepiej oddaj.
|
|
|
|
|
|
|
Kamil921023
|
|
« Odpowiedz #5 : Maj 23, 2009, 16:00:33 » |
|
No to po kolei: Tak jak pisał wkukler-po co CO2 jeżeli powietrze je wytrąca?Kup deszczownie. Mało roślin,co może prowadzic do glonów-dokup ich duuuuuuuużo więcej. Zostaw parę skalarów-resztę oddaj,dokup jeszcze ze 4 kiryski,kosiarki tez papa-możesz dac otoski alo krewetki amano. Co do gurami-możesz dokupic 1 gurami,jeżeli więcej to będzie ich troche za dużo.
P.S.Wymień żwir na jednobarwny np.czarny. I co to za akwa stoi obok?
|
|
« Ostatnia zmiana: Maj 23, 2009, 16:04:02 wysłane przez Kamil921023 »
|
|
|
|
|
ewelusia56
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #6 : Maj 23, 2009, 17:29:46 » |
|
Oddaj skalary. One powinny mieć akwarium mnimum 5o cm wysokości
|
|
|
|
XD :****
|
|
|
lifia
Przecinek jest po to, by nadac dzwiek myslom...
Stały użytkownik
Michael Jackson - tu jeszcze go nie bylo ;/
|
|
« Odpowiedz #7 : Maj 23, 2009, 17:39:55 » |
|
Poczytaj troche o roslinkach. Niektore nie lubia wysokich temp. i odwrotnie, zaczynaja gnic i moga byc przyczyna zachorowan rybek. Dodalabym tez kilka kryjowek. Tak poza tym, to jestem pod wrazeniem. Calkiem konkretny poczatek Otoski - Otocinclus, je glony cale zycie i rosnie do 5 cm. Do 112 l mozesz sprobowac wieksze gatunki, choc te czesto wyjadaja glony na opak.
|
|
|
|
Lifia
50 l. - 20 gupikow (15 samic) - Gyrinocheilus Aymonieri (glonojad syjamski) - Ancistrus Dolichopterus - Caridina Gracilirostris "Red Nose" - Neocaridina Heteropoda (Neocaridina Denticulata Sinensis) "Fire Red"
|
|
|
bloniu
Super aktywny
Hoplias malabaricus
|
|
« Odpowiedz #8 : Maj 23, 2009, 18:21:33 » |
|
Otoski - Otocinclus, je glony cale zycie i rosnie do 5 cm. Do 112 l mozesz sprobowac wieksze gatunki, choc te czesto wyjadaja glony na opak.
Jak to na opak? Co masz na myśli?
|
|
|
|
I consider myself as a one fish wolf pack
|
|
|
stronchold
Nowy
|
|
« Odpowiedz #9 : Maj 24, 2009, 07:26:09 » |
|
chciałem mieć zawsze czarny żwir... ale nie dostałem do u siebie... muszę pojechać do 3miasta po parę rzeczy... skalary oddam, jak będzie jakaś parka...
kupie jeszcze jeden wysoki korzeń(mam mech jawajski), ze 5-6 roślinek w kubkach, spróbuje wymienić żwir, ale szkoda mi trochę bakterii, kupie kokos(przygotuję go odpowiednio i wsadzę), no i wtedy gurami tego co mi brakuje...
Akwa obok, to mojej siostry, która nie mogła go upilnować... są w nim 20 krewetek red-cherry, z 4 różnych hodowli, oraz 3gupiki(2+1samica)
|
|
|
|
|
|
|
dwight 18
|
|
« Odpowiedz #10 : Maj 24, 2009, 09:10:02 » |
|
BOŻE KOCHANY!!!!! JAK MOŻNA ROBIĆ COŚ TAKIEGO ŻYWEMU ZWIERZAKOWI!!!! BIEDNA RYBKA 3 LATA MĘCZARNI W SŁOIKU W KTÓRYM MOŻE SIĘ LEDWO OBRÓCIĆ ! TAKICH LUDZI POWINNO SIĘ KARAĆ TAK JAK WE WŁOSZECH GDZIE KULE SĄ ZABRONIONE!
|
|
« Ostatnia zmiana: Maj 24, 2009, 09:11:51 wysłane przez dwight 18 »
|
|
|
|
|
Atria_C
Global Moderator
Bywalec
|
|
« Odpowiedz #11 : Maj 24, 2009, 09:53:30 » |
|
No kolego, za kulę to Ci się dostanie od użytkowników. Tak się składa ze złota rybka najbardziej ze wszYstkich potrzebuje dużego litrażu. Dziwi mnie fakt, że masz dwa akwaria i to całkiem dobrze rokujące, a trzymasz karasia w małej kulce. Osobiście wydaje mi się, że z dwojga złego powinieneś wrzucić złotą rybkę do 112L,mimo,że jest zimolubna. Do temp. Do temp 23-24 bez problemu się przyzwyczai.
|
|
|
|
|
|
|
stronchold
Nowy
|
|
« Odpowiedz #12 : Maj 24, 2009, 10:03:21 » |
|
BOŻE KOCHANY!!!!! JAK MOŻNA ROBIĆ COŚ TAKIEGO ŻYWEMU ZWIERZAKOWI!!!! BIEDNA RYBKA 3 LATA MĘCZARNI W SŁOIKU W KTÓRYM MOŻE SIĘ LEDWO OBRÓCIĆ ! TAKICH LUDZI POWINNO SIĘ KARAĆ TAK JAK WE WŁOSZECH GDZIE KULE SĄ ZABRONIONE!
gdzie ty to przeczytałeś, ze jest zabronione??? nie wiem jak jest, ale mam rodzinę i jakoś moja rodzina ma w kuli rybcie... tyle gadacie, ze ryby nie powinny w tak małych zbiornikach przebywać, ze się żle czuja itd., a prawdę mówiąc, większość tych ryb - żeby nie mówić, ze wszystkie - to są w takich warunkach hodowane, że szkoda gadać, nie wiem czy byłeś kiedyś na giełdzie(naprawdę w to wątpię, bo może w tego forum to max 20% widziało takie rzeczy)... tam to być umarł z empati na wejściu... więc przestań opowiadać ludziom głupoty, bo te rybki co mam to są szczęśliwe, dbam o nie jak tylko najlepiej mogę, chodź przyznaje, ze nie raz nie mam czasu, tyle ile powinienem przeznaczyć moim pupilom. ALE SIĘ STARAM, A TO CHYBA NAJWAŻNIEJSZE...
|
|
|
|
|
|
|
dwight 18
|
|
« Odpowiedz #13 : Maj 24, 2009, 10:18:37 » |
|
gdzie ty to przeczytałeś, ze jest zabronione??? nie wiem jak jest, ale mam rodzinę i jakoś moja rodzina ma w kuli rybcie... tyle gadacie, ze ryby nie powinny w tak małych zbiornikach przebywać, ze się żle czuja itd., a prawdę mówiąc, większość tych ryb - żeby nie mówić, ze wszystkie - to są w takich warunkach hodowane, że szkoda gadać, nie wiem czy byłeś kiedyś na giełdzie(naprawdę w to wątpię, bo może w tego forum to max 20% widziało takie rzeczy)... tam to być umarł z empati na wejściu... więc przestań opowiadać ludziom głupoty, bo te rybki co mam to są szczęśliwe, dbam o nie jak tylko najlepiej mogę, chodź przyznaje, ze nie raz nie mam czasu, tyle ile powinienem przeznaczyć moim pupilom. ALE SIĘ STARAM, A TO CHYBA NAJWAŻNIEJSZE... Co z tego że się starasz jak trzymasz w 2 litrowym słoiku rybe która potrzebuje minimum 100l!! na giełdzie ryby przebywają po pare godzin - dni anie przez całe swoje życie!!!!!!!!! nie wiem co to za radość katować wielką rybe w malutkiej kuli z kolorowym żwirem i ze sztuczną rośliną , chciałbyś żeby zamkneli cię na całe zycie do pudełka? kule we włoszech są zabronione poczytaj: http://images.google.pl/imgres?imgurl=http://artykuly.animalia.pl/zdjecia_art/med/__1131813694.jpg&imgrefurl=http://artykuly.animalia.pl/artykuly.php%3Fid%3D61&h=202&w=235&sz=14&hl=pl&start=2&um=1&tbnid=27Oc8HJSbU5ZXM:&tbnh=94&tbnw=109&prev=/images%3Fq%3DakwaDo kuli to proponuje cukierki albo kwiatek ewentualnie nocnik a nie akwarium! więc przestań opowiadać ludziom głupoty, bo te rybki co mam to są szczęśliwe, dbam o nie jak tylko najlepiej mogę, chodź przyznaje, ze nie raz nie mam czasu, tyle ile powinienem JAKIE SZCZĘŚCLIWE!!!! ten biedny welon nie ma w tym słoiku nawet filtra!!!!!!!!!!!!!!!
|
|
« Ostatnia zmiana: Maj 24, 2009, 10:24:10 wysłane przez dwight 18 »
|
|
|
|
|
Lukasz_HTD
Nowy
|
|
« Odpowiedz #14 : Maj 24, 2009, 10:36:44 » |
|
popieram przedmówce, denerwują mnie ludzie którzy męczą ryby w słoikach i mają przekonanie ze im tam dobrze? na jakiej podstawie to stwierdzasz? powiedziała ci? że sie jakos trzyma przez te 3 lata i nie zdechła to tylko z tego powodu ze jest wytrzymała i nie daje sie jak moze, więc nie opowiadaj głupot ze jej tak dobrze i ze o nią dbasz! jesteś sadystą! brak słów normalnie
|
|
|
|
|
|
|
|