patryk1997
Nowy
|
|
« : Maj 23, 2009, 19:48:02 » |
|
Witam i Pozdrawiam! Mam pytanko a właściwie chodzi o to czy w akwarium musi być pokrywa??? Proszę o wasze opinie..
|
|
|
|
|
|
|
Mari95
Nowy
|
|
« Odpowiedz #1 : Maj 23, 2009, 19:55:55 » |
|
Musi być!!! Nawet widzę w twoim opisie mieczyki. Musisz mieć pokrywę bo ja jak miałem na początku akwarium to bez pokrywy bo myślałem że to zbędny wydatek i oświetlenie lampką biurkową starczy, lecz się myliłem.Nawet miałem dwa przypadki że mi wyskoczył mieczyk oraz kardynałek chiński!!! Pokrywa w akwarium musi koniecznie być!!!
|
|
|
|
|
|
|
Tymothy
Bywalec
Moje dwie koszatniczki podczas odpoczynku :)
|
|
« Odpowiedz #2 : Maj 23, 2009, 20:00:22 » |
|
Nie koniecznie. To zależy od ryb - Niektóre muszą mieć pokrywę, bo wyskakują, a niektóre nie wyskakują, więc nie muszą mieć pokrywy.
|
|
|
|
Moje akwaria: 50l Obsada: 1 Samiec Bojownika 1 Anentome Helena 3 Samice Bojownika 3 Krewetki Amano 12 Neonków Innesa 2 Ramirezy
|
|
|
margin
|
|
« Odpowiedz #3 : Maj 23, 2009, 20:05:57 » |
|
mam bez pokrywy, żadna rybka nie wyskoczyła, na połowie zbiornika mam pistię, a na drugiej połowie kładą się liście cyptokoryny (pełne zabezpieczenie)
|
|
|
|
|
|
|
młodyakwarysta
Bywalec
ryby denne
|
|
« Odpowiedz #4 : Maj 23, 2009, 20:37:03 » |
|
ael bojwonikom i innym labiryntowcom pokrywa jest potzrzebna, bo jak powietrze nad wodą będzie miało zimniejszą temperature to moga dostac zapalenie labiryntu
|
|
|
|
moje awkaria 54l i 27l i 30l i25 Maży mi sie jeszcze 10 zbiorników ....
|
|
|
dwight 18
|
|
« Odpowiedz #5 : Maj 23, 2009, 21:02:47 » |
|
ael bojwonikom i innym labiryntowcom pokrywa jest potzrzebna, bo jak powietrze nad wodą będzie miało zimniejszą temperature to moga dostac zapalenie labiryntu
zależy jaką masz temperature w pokoju.
|
|
|
|
|
|
|
MarteQ15
|
|
« Odpowiedz #6 : Maj 23, 2009, 21:14:12 » |
|
Może być przykryte przyciętym kawałkiem szkła czy tam pleksy Ja od paru lat tak mam i nie narzekam Oczywiście przy tym sposobie hodujemy mniej wymagające rośliny
|
|
« Ostatnia zmiana: Maj 23, 2009, 21:16:00 wysłane przez MarteQ15 »
|
|
|
|
|
shogun4
|
|
« Odpowiedz #7 : Maj 23, 2009, 21:19:38 » |
|
Może być przykryte przyciętym kawałkiem szkła czy tam pleksy Ja od paru lat tak mam i nie narzekam Oczywiście przy tym sposobie hodujemy mniej wymagające rośliny I to jest chyba najlepsze wyjście, bo nie blokujemy dostępu do naturalnego światła. Świetlówki wystarczy zamontować nad taką przezroczystą 'pokrywą' i wcale nie muszą to być mniej wymagające rośliny.
|
|
|
|
|
|
|
dwight 18
|
|
« Odpowiedz #8 : Maj 23, 2009, 21:25:16 » |
|
pokrywa w akwarium nie jest potrzebna , można spokojnie ją zastąpić belką oświetleniową(taką jak mam w moim akwarium -230l) to że komuś wyskakiwały mieczyki może być przez to że warunki wodne w akwa były dla nich nie odpowiednie np. było za mało tlenu w wodzie .Teraz we wszystkich akwariach robionych na nowy sposób używana jest belka oświetleniowa a nie pokrywa.
Mari proponuje ci się najpierw poduczyć a potem podpowiadać innym .
|
|
|
|
|
|
|
Mari95
Nowy
|
|
« Odpowiedz #9 : Maj 23, 2009, 22:16:36 » |
|
Jak jest możliwość to radziłbym kupić pokrywę lecz nie jest ona konieczna.
|
|
|
|
|
|
|
bloniu
Super aktywny
Hoplias malabaricus
|
|
« Odpowiedz #10 : Maj 23, 2009, 22:51:52 » |
|
Jak jest możliwość to radziłbym kupić pokrywę lecz nie jest ona konieczna. Niech ktoś uspokoi tego nabijacza postów z małą wiedzą... pokrywa w akwarium nie jest potrzebna , można spokojnie ją zastąpić belką oświetleniową(taką jak mam w moim akwarium -230l) to że komuś wyskakiwały mieczyki może być przez to że warunki wodne w akwa były dla nich nie odpowiednie np. było za mało tlenu w wodzie .Teraz we wszystkich akwariach robionych na nowy sposób używana jest belka oświetleniowa a nie pokrywa.
Mari proponuje ci się najpierw poduczyć a potem podpowiadać innym .
Racja, ale mieczyk czasem też może skoczyć jak go coś wystraszy... Generalnie pokrywa pomaga utrzymać temperaturę (jak się nie używa grzałki to duża zaleta). Woda mniej paruje z pokrywą. Co do akwariów robionych na nowy sposób to powiem, że pokrywa jest mniej potrzebna w akwariach roślinnych. Taką zauważyłem zależność...
|
|
|
|
I consider myself as a one fish wolf pack
|
|
|
matka siedzi z tyłu
|
|
« Odpowiedz #11 : Maj 23, 2009, 22:57:35 » |
|
Chyba nie jestem na bieżąco, bo nie wiem, co to znaczy "akwaria robione na nowy sposób"... Ktoś mnie oświeci?
|
|
|
|
ʎɐqǝ uo pɹɐoqʎǝʞ ɐ ʎnq ı ǝɯıʇ ʇsɐן ǝɥʇ sı sıɥʇ
|
|
|
gina2006
NOWE FOTECZKI - zapraszam do opiniowania
Super aktywny
|
|
« Odpowiedz #12 : Maj 23, 2009, 23:06:09 » |
|
Chyba nie jestem na bieżąco, bo nie wiem, co to znaczy "akwaria robione na nowy sposób"... Ktoś mnie oświeci?
Bo za krola Cwieczka byly pokrywy, a za krola Kaczorka pokrywy sa nie trendi Mam i mieczyki i bojownika juz dosyc dlugo i jakos jeszcze mi nie wyskakiwaly a baniak mam otwarty Ale jesli przykryjesz plexi to zmniejszasz automatycznie ilosc swiatla Mari95 moze zanim cos napiszesz to sie dokladnie dowiesz czy jest zgodne z prawda ? Do tego uzywasz czerwonych napisow zastrzezonych dla moderatorow !
|
|
« Ostatnia zmiana: Maj 23, 2009, 23:11:01 wysłane przez gina2006 »
|
|
|
|
|
matka siedzi z tyłu
|
|
« Odpowiedz #13 : Maj 23, 2009, 23:20:47 » |
|
Cholera, nie jestem trendi
|
|
|
|
ʎɐqǝ uo pɹɐoqʎǝʞ ɐ ʎnq ı ǝɯıʇ ʇsɐן ǝɥʇ sı sıɥʇ
|
|
|
MichcioRoslina
|
|
« Odpowiedz #14 : Maj 24, 2009, 07:55:21 » |
|
Cholera, nie jestem trendi Uwielbiam Cię xD Ja tez nie jestem trendi . No ale przecież w "akwarium na nowy sposób" to chyba strasznie trudno bojowniki hodować (np. bojowniki) i woda bardziej paruje, i podnosi wilgotność w mieszkaniu... Patryk a jakie ty masz właściwie akwarium?
|
|
|
|
|
|
|
|