Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 [2] 3
  Drukuj  
Autor Wątek: Marko 190l  (Przeczytany 5550 razy)
matka siedzi z tyłu
Super aktywny

« Odpowiedz #15 : Maj 25, 2009, 07:54:02 »

To czarne, to filtr wewnętrzby Smiley Czy ta żabienica naprawdę tak bardzo nie pasuje?
No wiesz, ja napisałam, co ja bym zrobiła, ale to przeciez twoje akwarium i najwazniejsze, żeby Tobie się podobało Smiley

ʎɐqǝ uo pɹɐoqʎǝʞ ɐ ʎnq ı ǝɯıʇ ʇsɐן ǝɥʇ sı sıɥʇ
Marko
Nowy
*

« Odpowiedz #16 : Maj 25, 2009, 15:31:14 »

No, to trochę poczytałem i wybrałem takie rybki:

neon czerwony (40 szt)
skalar (kupię 6 małych, później jak się dobiorą w pary, zobaczymy co zostawię, zależnie od ich zachowania)
kosiarka (5 szt)
kirysek (10-12 szt)
barwniak czerwonobrzuchy lub prętnik karłowaty (6-8 szt)
gupik (1+3, jak prdukcja zywca dla skalarów)
Krewetki Red Cherry (czy w ogóle mogę je mieć, jeśli tak to ile?) Może zamiast krewetek lepszy będzie 1 raczek czerwony?

Proszę o komentarze i uwagi Smiley

Druga sprawa - testy wody. Jakie testy są w miarę tanie, ale na tyle dokładne, żeby były "bezpieczne"? Miałem ochotę na paskowe 5 w 1 JBL, ale ponoć są bardzo mało dokładne, lepiej kropelkowe.

I jakie testy MUSZĘ kupić, jakie POWINIENEM a jakie mogę sobie odpuścić?

Acha, i chcę kupić jeszcze małe akwa "techniczne" - do odstania wody, na kwarantannę, ew. szpital, tarło, itp. Jakiej pojemności polecacie? Myslę o ok. 50 l
« Ostatnia zmiana: Maj 25, 2009, 15:34:34 wysłane przez Marko » Zapisane
bloniu
Super aktywny

Hoplias malabaricus

« Odpowiedz #17 : Maj 25, 2009, 17:21:37 »

Jak dla mnie zupa rybna Ci wyszła.
Jedne ryby są z Azji inne z Ameryki. Zostań przy Ameryce jak dla mnie:

40 neonów
para skalarów dorosłych
10 otosków
2 haremy pielęgniczek ramireza
Krewetki fire red możesz dać sporo, ale dorosłe skalary mogą je ganiać (są małe).
Ja bym dał filtrujące - są większe Smiley
Kiryski ok
Koniec

I consider myself as a one fish wolf pack
Marko
Nowy
*

« Odpowiedz #18 : Maj 26, 2009, 03:26:25 »

Bloniu, dzięki, obsada zaproponowana przez Ciebie jest super Smiley Te pielęgniczki są piękne! A czy mogę zrezygnowac z otosków i kupić 50 neonów? Ile dać krewetek filtrujących?
gina2006
NOWE FOTECZKI - zapraszam do opiniowania
Super aktywny

« Odpowiedz #19 : Maj 26, 2009, 05:27:59 »

Marko czy 40 czy 50 neonow to juz nieduza roznica, a otoski moga Ci sie bardzo przydac np. na ewentualne glony.
A jesli chodzi o krewetki przy skalarach to polecam troszke wieksze np. amano, male moga szybko zniknac nawet jak beda mialy duzo kryjowek
« Ostatnia zmiana: Maj 26, 2009, 05:30:29 wysłane przez gina2006 » Zapisane

bloniu
Super aktywny

Hoplias malabaricus

« Odpowiedz #20 : Maj 26, 2009, 07:51:20 »

Marko czy 40 czy 50 neonow to juz nieduza roznica, a otoski moga Ci sie bardzo przydac np. na ewentualne glony.
A jesli chodzi o krewetki przy skalarach to polecam troszke wieksze np. amano, male moga szybko zniknac nawet jak beda mialy duzo kryjowek

Filtrujące są jeszcze większe niż amano. Ja Ci polecam oba gatunki dostępne na rynku - moją faworytkę-olbrzyma Atya gabonensis i troszkę mniejszą Atyopsis moluccensis.
Gabonensis daj jedną (dorasta do 15cm) i dwie-trzy moluccensis - nie więcej.

Ja się zastanawiam czy nie dać lepiej 30 neonów. Tylko z resztą obsady nie przesadź - 2 parki ramirezek, jedna para skalarów, 10 otosków i kiryski. I tak będzie gęsto, bo akwarium narożne trochę inaczej jest zbudowane, litraż jest "bardziej skumulowany" a powierzchnia ciut mniejsza niż w prostokątnym akwarium.

Co innego jakbyś miał trigona 350...
« Ostatnia zmiana: Maj 26, 2009, 07:55:29 wysłane przez bloniu » Zapisane

klaudis1
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #21 : Maj 29, 2009, 17:15:01 »

Bardzo fajne akwarium Cheesy
Ślicznie urządzone:)
Marko
Nowy
*

« Odpowiedz #22 : Maj 29, 2009, 20:26:34 »

no i tak, wpuściłem dzisiaj samczyka i 2 samiczki gupika, parametry wody:
pH 7,4
KH 7
GH 10
NO2 0
NO3 0
testy JBL 5w1

zastanawiam sie, jak zbić twardość i pH bez chemii... Torfu nie chcę, żeby mi wody nie barwiło. Pojawiło się trochę glonów (krótkie niteczki na roślinach i szybie - ograniczę świecenie (teraz ponad 12 godzin.dobę) a za kilka dni wpuszczę 10 otosków. Roślinki na poczatku lekko zbrązowiały, teraz zaczęły ładnie rosnąć (z wyjątkiem moczarki)
bloniu
Super aktywny

Hoplias malabaricus

« Odpowiedz #23 : Maj 29, 2009, 22:46:14 »

Nie świeć tyle Smiley

Po co te gupiki? Jako testery?

Agnus
Super aktywny

hydrozagadka

« Odpowiedz #24 : Maj 29, 2009, 22:53:10 »

Bloniu dobrze Ci radzi, nie świeć tyle przez pierwsze tygodnie bo będziesz miał plagę glonów. Najpierw kilka godzin potem co tydzień dodawaj 1 godzinę aż do osiągnięcia 10-12 godzin na dobę.
Obsada zaproponowana przez Blonia jest ok, choć jak dla mnie Skalary tam nie potrzebne. Swoją drogą "pani ze sklepu" powinna chyba raczej pracować w warzywniaku a nie w zoologicznym.

bloniu
Super aktywny

Hoplias malabaricus

« Odpowiedz #25 : Maj 29, 2009, 23:15:23 »

Generalnie jak się zbiornik stabilizuje to poziom zw. azotu skacze. Ty masz rośliny nierozrośnięte, więc tego azotu nie zużyją aż tyle, a glon w wodzie się w tym momencie cieszy bardzo, bo mu świecisz, a on wcina Smiley i rośnie zdrowo.

Marko
Nowy
*

« Odpowiedz #26 : Maj 30, 2009, 00:17:08 »

"pani ze sklepu" poradziła mi umyć korzeń mydłem szarym Cheesy:D:D
Gupiki nie tyle jako testery (chociaż po trochu też) ale głównie jako producenci narybku dla skalarów Smiley z resztą będę je trzymał w innym akwa
Oświetlenie też zminiejszam Wink
bloniu
Super aktywny

Hoplias malabaricus

« Odpowiedz #27 : Maj 30, 2009, 10:00:19 »

Generalnie jest niepoważna ta pani ze sklepu, ALE:
nie wolno lekceważyć neutralnego działania szarego mydła, które jako jedyny detergent do czyszczenia ciała nie powoduje tzw. paskudzenia się nawet świeżych ran (również pooperacyjnych) - wiem co mówię Smiley

Korzenia nie polecam namydlać (bo nie ma ran:D)

Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!

« Odpowiedz #28 : Maj 30, 2009, 16:01:31 »

Mycie mydłem zwiększa zasadowość wody/korzenia, więc powoduje lepsze warunki dla glonów. A może się mylę?
Marko
Nowy
*

« Odpowiedz #29 : Maj 31, 2009, 18:56:14 »

w sobotę kupiłem gupiki (1+2) i dzisiaj rano jedna samiczka się okociła. Mam uratowane 20 młodych (jako pokarm dla skalarów). Pod koniec tygodnia chcę wpuścić pierwsze rybki (te z obsady docelowej). Powinienem lekko obniżyć twardość i pH, czy bezpieczny będzie Aquacid JBL?

A co do mydła, to chyba bardziej zabójcze od właściwości chemicznych, są chyba właściwości fizyczne - obniżenie napięcia powierzchniowego wody?
« Ostatnia zmiana: Maj 31, 2009, 18:57:52 wysłane przez Marko » Zapisane
Strony: 1 [2] 3
  Drukuj  

Skocz do: