Przedstawię Wam teraz najciekawsze "rodzaje" gupików, które zamieszkują moje akwarium:
Pomarańczowe gupikiPomarańczowe gupiki to rdzeń mojej skromnej hodowli. Niestety udało mi się kupić tylko samce. Jak widać na ogólnych zdjęciach udało mi się doczekać potomków, niestety nie są one tak piękne jak prezentowane tatusie- ich ubarwienie nie jest tak czyste, mają jakieś plamki i kropki po mamusi. Mażę o wyhodowaniu młodych, które będą mieć jednolite ubarwienie identyczne jak rdzeń mojego akwarium.
W moim akwarium mam trzy sztuki takich samców.Błękitne gupikiPrezentowane błękitne gupiki są potomkami wyhodowanej w moim akwarium błękitnej samiczki. Samiczka ta to jedyny maluch jaki ostał się z gromadki młodych po błękitnej parce (więcej informacji szukaj w pierwszym poście). Bardzo bym chciała wyhodować zdrowe błękitne rybki, martwię się jednak bo zarówno ich babcia, dziadek jak i mama stali się krzywi. Jest duże prawdopodobieństwo usterki genetycznej w związku z czym nie pozwalam na dalsze przekazywanie genów tej rodziny. Zobaczymy czy dopływ świeżej krwi coś zmienił (na razie rybki wyglądają zdrowo).
W moim akwarium mam trzy sztuki takich samców.Gupiki EndleraŚliczny jest ten rodzaj gupików. Posiadam 4 gupiki endlera czystej krwi (2 parki), które dostałam od kolegi. Niebawem zamierzam wyhodować kolejne pokolenia (nie krzyżowanych endlerków), a półki co doczekałam się ciekawych kundelków (patrz niżej).
Tęczowy gupikTęczowe gupiki to krzyżówka gupika endlera z samiczką o żółtym ogonku (patrz wyżej a znajdziesz linka do jej zdjęcia).
Rodzice nigdy nie mieli kłopotów zdrowotnych.
W moim akwarium pływa kilka (trzy lub cztery) takich samców.Pomarańczowy tygrysPomarańczowy tygrys to krzyżówka pomarańczowego gupika (pierwsze zdjęcie w tym poście) z samiczką o żółtym ogonku (patrz wyżej a znajdziesz linka do jej zdjęcia).
W moim akwarium pływa kilka (trzy lub cztery) takich samców.Żółty tygrysŻółty tygrys to krzyżówka jakiegoś (nie wiem którego) gupika z samiczką o żółtym ogonku (patrz wyżej a znajdziesz linka do jej zdjęcia).
W moim akwarium pływa kilka (trzy lub cztery) takich samców.Oprócz podanych powyżej rybek w moim akwarium odchowałam jeszcze parę mniej ciekawszych sztuk:
- niektóre wyglądają jak gupiki Endlera tylko mają krótsze miecze
- niektóre to potomki pomarańczowych z plamkami po matce
Są jeszcze młode, ale pewnie niedługo je wydam do sklepu.- no i są jeszcze oczywiście samice (ale wszystkie do siebie bardzo podobne - szukaj na zdjęciach ogólnych).
* aby nikogo nie wprowadzić w błąd nazwy takie jak: tęczowy gupik, tygrys pomarańczowy, tygrys żółty to tylko mój wymysł, stosowany w celach roboczych