Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 [2]
  Drukuj  
Autor Wątek: początkująca zakochana w gupikach  (Przeczytany 11641 razy)
Agnus
Super aktywny

hydrozagadka

« Odpowiedz #15 : Maj 25, 2009, 00:19:04 »

Nie pisz "glonojady". Glonojadem można nazwać każdą rybę, której pożywieniem są w dużym stopniu glony. Koło siebie będą Zbrojnik, Otosek i Kosiarka - wszystkie nazwiesz Glonojadem - szybko Ci się to pomyli a przede wszystkim nie będziesz zrozumiana o co Ci chodzi. O ile mnie wzrok nie myli masz w akwarium Zbrojniki Niebieskie.

Co do krzyżowania Gupików z innymi rybami. To tak jakbyś próbowała skrzyżować kaczkę z gęsią. Nie da się. no chyba że jesteś szalonym naukowcem. Wtedy wszystko się da. Nie przesadzaj... Skup się na krzyżowaniu Gupików jeśli to lubisz.

Raffy
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #16 : Maj 25, 2009, 07:27:51 »

Rybki bardzo ładne, masz jakieś cele w ich hodowli? Osiągniecie jakiegoś standardu/odmiany? Bowiem w hodowli gupików trzeba selekcjonować, wybierać najlepsze do dalszej hodowli inaczej stracą na uroku i stado bedzie 'bezwartosciowe'.

Sam mam 2 pary triangli, samice mają spore trójkątne pletwy co jest duzą zaletą i szansą na uzyskanie weloniastego potomstwa Smiley

Zawód : akwarysta...
Wszystkie ryby są wyjątkowe! Uszanujmy ich wymagania, podziękują nam dobrym zdrowiem i młodymi...
NIE UDZIELAM RAD PRZEZ PW!
http://www.3cityakwarium.fora.pl/Trójmiejska Akwarystyka
Obecnie: 500L Rafa, 112L roślinne, 160L mcharium
I we mnie drzemie Tanganika i Malawi
gina2006
NOWE FOTECZKI - zapraszam do opiniowania
Super aktywny

« Odpowiedz #17 : Maj 25, 2009, 08:27:09 »

Co do krzyżowania Gupików z innymi rybami. To tak jakbyś próbowała skrzyżować kaczkę z gęsią. Nie da się. no chyba że jesteś szalonym naukowcem. Wtedy wszystko się da. Nie przesadzaj... Skup się na krzyżowaniu Gupików jeśli to lubisz.

No to sie zdziwisz jak poczytasz i poogladasz: http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=19439.0

Agnus
Super aktywny

hydrozagadka

« Odpowiedz #18 : Maj 25, 2009, 08:58:28 »

No to sie zdziwisz jak poczytasz i poogladasz: http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=19439.0

Czytam i nie wierzę Smiley Poczytam o tym na necie i jeśli znajdę dowody na takie krzyżówki to zwrócę honor. Jak to ktoś napisał:
"mieczyk + platka --> owszem, da radę, ale potomstwo jest bezpłodne (jak muł)
molinezja + gupik --> n i e m o ż l i w e " (gęś i kaczka)
No ale temat mnie zainteresował i poczytam "literaturę światową" pt. Google Wink

gina2006
NOWE FOTECZKI - zapraszam do opiniowania
Super aktywny

« Odpowiedz #19 : Maj 25, 2009, 09:09:58 »

molinezja + gupik --> n i e m o ż l i w e " (gęś i kaczka)
No ale temat mnie zainteresował i poczytam "literaturę światową" pt. Google Wink

Przeciez masz fotki, a to najlepszy dowod

ze str. http://www.endlersr.us/viewtopic.php?p=6287&sid=d96102a641b10e594963651e9161cebe

ze str. http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=19439.60

Agnus
Super aktywny

hydrozagadka

« Odpowiedz #20 : Maj 25, 2009, 09:18:29 »

Gina
Po cóż wklejasz mi wielgachne zdjęcia, które już widziałem...
Zdjęcia to zdjęcia. Jak przeczytam o wielokrotnych przypadkach krzyżowania przez doświadczonych akwarystów to uwierzę w takie hece. Ja mogę Ci dzisiaj wkleić zdjęcie krzyżówki Gupika ze Szczupaczkiem Ż., uwierzysz?

Atria_C
Global Moderator
Bywalec

« Odpowiedz #21 : Maj 25, 2009, 19:23:27 »

Była już taka dyskusja. Jak odgrzebię to napiszę. Molinezja i gupik do poeciila, krzyżowka jest możliwa.
Odgrzebałam dyskusję:
http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=16082.msg144458#msg144458
Smiley
« Ostatnia zmiana: Maj 25, 2009, 19:32:49 wysłane przez Atria_C » Zapisane

Moje akwarium, zapraszam do konstruktywnej krytyki Wink http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23728.0
gupiki
Nowy
*

« Odpowiedz #22 : Maj 27, 2009, 22:52:24 »

Gdzieś padło pytanie o cele mojej hodowli.
1)  Chciałabym uzyskać jasno pomarańczowe gupiki - udało mi sie tylko zakupić samce.
     Puki co ich dzieci są pomarańczowe, ale pojawiają się jakieś plamki po matce. Myślę, że jak skrzyżuje córkę i jej ojca to moje rybki będą bardziej podobne do tatusiów/dziadków. Nie chce doprowadzić do ujednolicenia materiału genetycznego, dlatego mimo wszystko nie zamierzam robić często takich połączeń.
2)  Chciałabym wyhodować rodzinę zdrowych błękitnych rybek, ale nie wiem czy mi się to uda. Zakupiłam parkę takich błękitnych rybek w sklepie zoologicznym, ale po pewnym czasie samiec i samica się skrzywili. Zaczynam to samo zauważać u ich córki (zostawiłam tylko jedną). Mam jeszcze trzech wnuków, póki co wyglądają na zdrowe rybki, może dopływ świeżego materiału genetycznego coś zmienił. Obserwuje tą rodzinę i nie daje możliwości rozwoju.
3)  Chce kontynuować rodzinę żółtych i pomarańczowych tygrysków, jak również bardzo efektownych tęczowych rybek.
4)  W planach mam jeszcze rozmnożenie rybek Endlera (w sensie matka i ojciec to rybki Endlera).

Mam taki sposób na znajdowanie fajnych rodzin wśród moich gupików.
Jak mi się uda osiągnąć powyższe cele to znów z tego sposobu skorzystam.
Kupujecie w sklepie zoologicznym jakaś ciekawą samiczkę i wpuszczacie ją do akwarium, a potem tylko "wychowujecie" jej dzieci. Parę miotów od różnych samców. Wychodzą ciekawe krzyżówki i wprowadzacie dzięki temu nowy materiał genetyczny do waszych pociech.

Staram się kierować zasadą by minimalnie co trzecie pokolenie wprowadzać nowy materiał genetyczny. Postępując zgodnie z moim planem wiem kiedy nastąpiło skrzyżowanie materiału genetycznego. W sklepach zoologicznych czasami sprzedają rybki, które od wielu pokoleń krzyżowane są ze swoimi matkami, ojcami i rodzeństwem.

zahi
Nowy
*

« Odpowiedz #23 : Maj 28, 2009, 12:54:41 »

bardzo spektakularna hodowla choć tak jakby z przypadku tak liczna <hehe>
Raffy
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #24 : Maj 28, 2009, 13:08:00 »

Fajne cele masz, ile baniaków posiadasz do hodowli?

Zawód : akwarysta...
Wszystkie ryby są wyjątkowe! Uszanujmy ich wymagania, podziękują nam dobrym zdrowiem i młodymi...
NIE UDZIELAM RAD PRZEZ PW!
http://www.3cityakwarium.fora.pl/Trójmiejska Akwarystyka
Obecnie: 500L Rafa, 112L roślinne, 160L mcharium
I we mnie drzemie Tanganika i Malawi
MichcioRoslina
Bywalec

« Odpowiedz #25 : Maj 29, 2009, 08:34:52 »

gupik ale ja jestem w gorącej wodzie kąpany xD
Wczoraj jak obejrzałem Twoje zdjęcia , to sobie pomyślałem :"ej, no. przecież mam jednego samotnego gupika i 9 neonków i nic więcej.. akwarium puste"
i pobiegłem do zoologicznych i kupiłem 4 piękne samczyki Smiley Tamten samotny od razu inaczej "wygląda" . już nie siedzi przy powierzchni i nic nie robi, tylko "bawi sie" z tamtymi i wyglądają super.

Dzięki ! Cheesy
« Ostatnia zmiana: Maj 29, 2009, 08:59:16 wysłane przez MichcioRoslina » Zapisane
Agnus
Super aktywny

hydrozagadka

« Odpowiedz #26 : Maj 29, 2009, 08:46:13 »

MichcioRoslina
Kompiesz się czy kąpiesz? "Kompany" to wiesz... CocaCola Wink

@dyskusja
Jestem przeciwny mieszaniu gatunków. Genetykiem nie jestem ani też specjalnym znawcą tematu - wyrażam zdanie laika - Jeśli gatunki mieszane będą dalej, za jakiś czas nie będzie wiadomo co się tak naprawdę do akwarium kupuje. W naturze szanse na mieszanie się są niewielkie a jeśli by do tego doszło to szanse na przeżycie i rozwój mieszańców są chyba mniejsze.
Sztuczne stymulowanie krzyżówek w warunkach akwarystycznych jest więc czymś nienaturalnym a kierując się mottem że akwarystyka zajmuje się symulacją natury w mniejszej skali - nie podoba mi się.

Co innego hodowla Gupika i jego odmian barwnych. Choć tutaj trzeba robić to mądrze ponieważ zabawa w to przypomina zabawy szalonego naukowca Smiley Inna sprawa że każdy kiedyś zaczyna i początki zwykle są właśnie zabawą.

MichcioRoslina
Bywalec

« Odpowiedz #27 : Maj 29, 2009, 08:59:44 »

oj, jaki błąd xD się pomyliłem ... coca cola dobra xD i trująca xD już poprawiam.  (ciekawe czemu nie nie podkreśla tego ... )
gupik a powiedz, czemu ta woda jest taka mętna?
Macieksoko
Turysta
Stały użytkownik

www.turysci-ropczyce.go.pl

« Odpowiedz #28 : Maj 29, 2009, 13:59:46 »

Jaki masz filtr?

"Pokaż swoje sukcesy, nie szukaj porażek u innych"
http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=22727.0

...ciągle myślę nad LT na ziemii Smiley
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #29 : Maj 29, 2009, 19:59:20 »

Gupiki ładne... za ładne na kundlenie ich z endlerami ale wybór należy do Ciebie.

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
Strony: 1 [2]
  Drukuj  

Skocz do: