Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Woda « Woda pachnie jak bagno :(
Strony: [1] 2 3
  Drukuj  
Autor Wątek: Woda pachnie jak bagno :(  (Przeczytany 6298 razy)
Female_Raziel
Super aktywny

« : Maj 28, 2009, 15:58:17 »

Jakis czas temu zauwarzyłam ze woda z dnia zbiornika mocno smierdzi starym jajem. Czy to normalne? Przesycenie nawozem w kulkach? Tragczny błąd w higienie zbiornika? Sad Mam zamiar w czerwcu zainstalowac filtr kubełkowy Tetra z wtłaczaniem pod zwir.

Moje 53l: http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=24019.0

Przed przeczytaniem moich postów przeczytaj regulamin bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą, gdyż każdy post, niewłaściwie zrozumiany, zagraża Twemu życiu lub zdrowiu.
Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!

« Odpowiedz #1 : Maj 28, 2009, 16:36:22 »

Jeśli wychodzą pęcherzyki, to może być siarkowodór, czyli złe napowietrzanie akwarium, ale to niewiarygodne trochę. Trudno to oceniać, bo każdy ma inne odczuwanie zapachów. Czy dużo masz materii/szczątków na dnie?
Female_Raziel
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Maj 28, 2009, 16:54:19 »

Tak, ida babelki. Nie przejmowałam sie, myslałam ze to tlen. Embarrassed Cóz, przyznaje, karmie slimaki i krewetki wiecej niz trzeba. Napowietrzacz wywaliłam bo czasem piszczy i ludzie mowia ze wytracam w ten sposob co2.

Przed przeczytaniem moich postów przeczytaj regulamin bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą, gdyż każdy post, niewłaściwie zrozumiany, zagraża Twemu życiu lub zdrowiu.
gina2006
NOWE FOTECZKI - zapraszam do opiniowania
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Maj 28, 2009, 17:55:25 »

Tak, ida babelki. Nie przejmowałam sie, myslałam ze to tlen. Embarrassed Cóz, przyznaje, karmie slimaki i krewetki wiecej niz trzeba. Napowietrzacz wywaliłam bo czasem piszczy i ludzie mowia ze wytracam w ten sposob co2.
Napowietrzaczem nie wyczyscisz akwarium
Nie przekarmiaj ryb, sprzataj systematycznie - odmulaj.

Female_Raziel
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Maj 28, 2009, 18:08:47 »

Oh, odmulam przy kazdej podmianie od kiedy poczułam ze cos jest nie tak. Normalnie wymieniam wode w sobote, ale zrobilam podmiane dzis i jutro tez zrobie. Mam miekkie serduszko i nie pogodze sie ze strata zadnej rybki. Sad Mam tylko nadzieje ze nie cierpia. I tak mam w planach na nastepny miesiac: Kupic filtr kubełkowy, zainstalowac tloczenie wody pod zwir, wymienic zwir (ten wydaje sie za drobny), kupic podstawke (wiem, niby niepotrzebna) oraz dac 33w swietlówke (zadna T, inny typ).

witos
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Czerwiec 01, 2009, 23:00:21 »

a moze masz gnijacy kozen w akwarium?
szymonw
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Czerwiec 02, 2009, 01:10:21 »

Oh, odmulam przy kazdej podmianie od kiedy poczułam ze cos jest nie tak. Normalnie wymieniam wode w sobote, ale zrobilam podmiane dzis i jutro tez zrobie. Mam miekkie serduszko i nie pogodze sie ze strata zadnej rybki. Sad Mam tylko nadzieje ze nie cierpia. I tak mam w planach na nastepny miesiac: Kupic filtr kubełkowy, zainstalowac tloczenie wody pod zwir, wymienic zwir (ten wydaje sie za drobny), kupic podstawke (wiem, niby niepotrzebna) oraz dac 33w swietlówke (zadna T, inny typ).

jeśli faktycznie to siarkowodór to zamiast sie bawić w te wszystkie restarty itd zasiedl dno świderkami albo obsadź baniak roślinami które się bardzo ukorzeniają. w ten sposób pozbędziesz się zapachu. filtr kubełkowy możesz oczywiście kupić ale w jakim celu? i w jakim celu masz zamiar tam pakować filtr podżwirowy? co to w ogóle za baniak? 

shogun4
Bywalec

« Odpowiedz #7 : Czerwiec 02, 2009, 07:30:27 »

a moze masz gnijacy kozen w akwarium?

A to ciekawe? Ja ostatnio wyjąłem jeden korzeń przy odmulaniu i jakoś tak pachniał niewyraźnie. To korzeń w akwa może zgnić? Od czego to zależy?

Agnus
Super aktywny

hydrozagadka

« Odpowiedz #8 : Czerwiec 02, 2009, 07:32:59 »

A to ciekawe? Ja ostatnio wyjąłem jeden korzeń przy odmulaniu i jakoś tak pachniał niewyraźnie. To korzeń w akwa może zgnić? Od czego to zależy?
Na pewno może pleśnieć - mój pleśniał z lekka ale wzięły się za niego Zbrojniki. Niemniej jednak wcale nie wiem czy drugim etapem pleśnienia nie jest gnicie. Wszystko zależy od tego czy się korzeń wcześniej konkretnie wygotowało w soli. Ja tego nie zrobiłem :/

Female_Raziel
Super aktywny

« Odpowiedz #9 : Czerwiec 02, 2009, 07:40:11 »

Swiderki ostatnio wprowadziłam. Na korzeniu nie widze zadnych nalotów. Link do zbiornika jest w moim podpisie. Przedwczoraj zmartwiona mala aktywnoscia ryb i zrobilam test. No2 sie podnioslo. Robie czeste podmiany i mocno napowietrzam.

b0rn2bewild
Bywalec

« Odpowiedz #10 : Czerwiec 03, 2009, 08:09:50 »

Oh, odmulam przy kazdej podmianie od kiedy poczułam ze cos jest nie tak. Normalnie wymieniam wode w sobote, ale zrobilam podmiane dzis i jutro tez zrobie.

Wymieniasz wode cala?
Az tak czeste podmiany nie sa konieczne, no chyba ze NO2 badz inne parametry podskocza do gornej granicy.

... mam w planach na nastepny miesiac: Kupic filtr kubełkowy, zainstalowac tloczenie wody pod zwir, wymienic zwir (ten wydaje sie za drobny), kupic podstawke (wiem, niby niepotrzebna) oraz dac 33w swietlówke (zadna T, inny typ).

Kupic filtr kubełkowy - to nigdy nie sa zle wydane pieniadze Smiley
zainstalowac tloczenie wody pod zwir - wg mnie niepotrzebne
wymienic zwir (ten wydaje sie za drobny) - z tego co widze to to nie jest zwir tylko piasek budowlany Smiley
33w swietlówke - pamietaj zeby kupic swietlowke o odpowiednim widmie swiatla.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 03, 2009, 08:12:46 wysłane przez b0rn2bewild » Zapisane

Female_Raziel
Super aktywny

« Odpowiedz #11 : Czerwiec 03, 2009, 08:34:33 »

Oczywiscie ze nie wymieniam całej, lol (btw: moze mi ktos w koncu powiedziec dlaczego tak nie wolno?). Chyba nie jest tak zle skoro krewetki nie uciekaja. Mam 2ppm NO2. A to jest "profesjonalny" piasek do akwarium, ale niedługo zmieniam na podłoze ceramiczne. Zastanawiam sie tez jednoczesnie nad oswietleniem diodowym.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 03, 2009, 08:52:20 wysłane przez Female_Raziel » Zapisane

Agnus
Super aktywny

hydrozagadka

« Odpowiedz #12 : Czerwiec 03, 2009, 09:31:26 »

Female_Raziel
Nie wymienia się całej ponieważ jest to pozbawione sensu - po to ładuje się do wody nawozy i po to pływa w niej flora bakteryjna (więcej w filtrze ale w wodze także) aby nie musieć jej ciągle wymieniać. Poza tym ustala się parametry wody i je podtrzymuje. Wymieniając całą raz że więcej wody do ustalenia (pH/KH/GH itd) a dwa może być to zupełnie inna woda. Huśtawki parametrów wody nie są dobre ani dla ryb ani roślin.

Wymienia się 1/3 wody co tydzień, by the book.

b0rn2bewild
Bywalec

« Odpowiedz #13 : Czerwiec 03, 2009, 10:18:02 »

Mam 2ppm NO2.
wg testu paskowego? - nierzetelny

A to jest "profesjonalny" piasek do akwarium
niewyglada Smiley

ale niedługo zmieniam na podłoze ceramiczne.
podloze ceramiczne? pierwsze slysze . . . mozesz pokazac jak to wogole wyglada?

Zastanawiam sie tez jednoczesnie nad oswietleniem diodowym.
ze wzgledu na widmo swiatla moze byc ono stosowane jedynie jako oswietlenie 'nocne'

Female_Raziel
Super aktywny

« Odpowiedz #14 : Czerwiec 03, 2009, 11:11:04 »

No własnie dlatego napiasłam "pro" w cudzysłowiu. Piasek był kupiony w Zoo Karina. Niestety nie dysponuje zadnym obrazkiem podłoza ceramicznego. Sa to kuleczki wielkosci duzych ziarenek piasku. A diody Warm White maja dobre widno.

Strony: [1] 2 3
  Drukuj  

Skocz do: